100 legjobb filmzene album, soundtrack, dal és score

100 legjobb filmzene album, soundtrack, dal és score
100 legjobb filmzene album, soundtrack, dal és score




100 legjobb filmzene album, soundtrack, dal és score lista szerepel ebben a cikkben. A hagyományos, aláfestő film score lemezeket és a dalokból, könnyűzenéből álló albumokat, a klasszikus és modernebb hangzású filmzenéket is figyelembe vettem.



Naivan azt gondoltam pár óra, netán egy nap alatt megleszek, de persze ez csak hiú ábránd maradt. Ez csak úgy működne, ha úgy tennék, mint sokan mások, más oldalak listáit másolgatják le, vagy külföldi cikkeket magyarítanak. Így azonban nem lenne egyéni és új a cikk, nem szólva a tartalom eltulajdonításról.


Hamar rájöttem, hogy – mint a hasonló összesítő cikkeimnél – itt sem fogok tudni tökéletes listát készíteni. Számtalan weboldalt, összesítéseket, adatokat, listákat végigböngésztem, napokon keresztül. Úgy döntöttem, hogy négy tényezőt veszek figyelembe.


Először az eladott példányszámokat néztem, majd a zenei díjakat, vagy jelöléseket, a népszerűséget, slágerlistás helyeket, és az egyes – a filmzene albumról származó – dalok, vagy kislemezek eredményeit. Így alakult ki az alábbi 100-as legjobb filmzenék listája.


A 100 -ból a 20 legjobbat bemutatom, a többit csak felsorolom, különben sosem érne véget a cikk. Időrendi sorrendben írtam le őket, ezen belül mindenki megválaszthatja a saját tetszési sorrendjét. Ez nem az én sorrendem lenne, a saját kedvenceim listájáról már írtam 6 évvel ezelőtt.




Top 100 filmzene album – híres filmzenék, az első 20 soundtrack



Az Arábiai Lawrence 1962-ben hozta meg az első nagy sikert Maurice Jarre -nak, akit sokan csak Jean Michel apukájaként ismernek az újabb nemzedék közül. Ez mindjárt egy Oscart is ért, amit később továbbiak követtek a zeneszerzőnek. Számomra azonban mindmáig a Kisszemtanú filmhez írt hipnotikus hatású alkotása a legemlékezetesebb.
Az olasz Nino Rota nevéhez a híres filmzenék közül számos alkotás fűződik. A sok díjra jelölt 1968-as Rómeó és Júlia film zenéje az egyik legemlékezetesebb, bár az USA -ban inkább A keresztapa című filmhez írt zenéjét tartják a top művének.
A 2001: A Space Odyssey az 1968-as Űrodisszeia 2001 film, mely könyvként is siker volt, albuma. Ebben számos klasszikus muzsika felcsendül, Amerikában arany minősítést kapott az eladások száma miatt. Egyes listákon ez hátrébb szerepel, nincs az első húszban, más összeállításokban viszont a top 10-ben van.
 
 

Legjobb filmzenék listája 70-es évek 

 
A régi filmzenék közül Curtis Mayfield Super Fly albuma 1971-ben jócskán felülmúlta az azonos című filmet. Az album több dala is ragyogó ívet zárt a lemezlistákon. A legnagyobb hatású populáris filmzenék egyikeként tartják számon.
Az általam már bemutatott Jerry Goldsmith filmzeneszerző 1974-es Chinatown műve, vagyis a Kínai negyed című mozi zenéje kiugró eredménye volt a karrierjének. Itt Goldsmith csak beugró volt az eredeti zeneszerző helyett, s mindössze 10 nap állt rendelkezésére a komponáláshoz. Ezt olyan jól megoldotta, hogy számos filmes jelölést kapott, ráadásul idővel bekerült a 25 legjobb amerikai film score közé.
A cápa a gyilkos állatokról szóló akció, kaland és horrorfilmek, egyik kiemelkedő darabja volt, amihez nem kevés köze volt a legjobb filmzene aláfestések egyikének. A baljós, idegek játékát fokozó, feszültségkeltő zene méltán vonult be a filmtörténelembe. Szerzője, John Williams Oscar díjat kapott érte (is).




A Csillagok háborúja film zenéjének sikere nem kis részben köszönhető a film elképesztő népszerűségének, amely szinte a világ minden részével megismertette a film zenéjét is. John Williams örök életű alkotása az USA -ban platina, a brit szigeten pedig aranylemez lett az eladások alapján.
 Az 1978-as Pomádé tucatnyi slágert hozott magával, s a film zenéjéből készült lemez több, mint 8 millió példányban kelt el. A dalokból származó kislemezek is gyorsan feljutottak a lemezlisták élére, de erről írtam is a popzenei filmzenékről szóló cikksorozatom első részében.
A Szombat esti láz egy egész korszakot fémjelez, nem véletlenül a diszkókorszak egyik legsikeresebb darabja. A 15-szörös platinalemez önmagáért beszél, a Bee-gees formáció hosszú időszakokra elfoglalta dalaival a slágerlisták élét.
 
 

Legjobb filmzene 80-as évek 

 
Az 1982 -es Flashdance film zenéjéről is írtam a már említett popzenei filmzenés cikkek első részében. Giorgio Moroder a zeneszerző, de a film albumáról több kislemez sláger lett, a legnagyobb Irene Cara előadásában a What a Feeling volt.
A Purple Rain az azonos című film zenei albuma. Prince lemeze, és sokszoros platina minősítést kapott. Több díjat is nyert és különösen Amerikában, illetve az angolszász országokban volt népszerű.
Ennio Morricone számtalan utánozhatatlan művel büszkélkedhet, melyek közül a spagetti western zenéi egy egész korszakot befolyásoltak. Mégis a híres filmzenék között az 1986 -os, A misszió című film zenéjével szerepel az amerikai top 25-ben.
1986-ban a Top Gun a katonai harci repülőgépes filmek népszerűségét a csúcsra repítette, nem különben a zenéje. Ezen az albumon számos neves filmes zenei alkotó előfordul Giorgio Morodertől Harold Faltermeyerig. De a Take Me Breath Away – a Berlin előadásában – az Oscar díjat is elnyerte. Minderről bővebben írtam a popzeneifilmzenék 1985 – 1987 cikkben. 



 
1987-ben a Piszkos tánc filmként és zenéit tekintve is nagy közönségsiker volt. Több mint 32 millió példányban kelt el az album, és több nagy sláger is lett belőle, mint írtam is ebben a cikkben. Multi-platinalemez lett, hangzását tekintve a 60-as és 80 -as évek kiváló összhatása, amit a filmszakma is díjjal értékelt.  
 
 

Régi filmzenék - legjobb filmzenék listája 90-es évek

 
A Több mint testőr filmzenéje 1992-ben 18-szoros platinalemez lett, Whitney Houston dala, az I Will Always Love You egy végtelenített slágerré vált. Bár nem kis köze volt a sikerhez az akkoriban csúcskorát élő Kevin Kostnernek és persze magának Whitney -nek, akit partneréül választott a mozihoz.
Az 1492 – A Paradicsom meghódítása film Vangelis legeredményesebb filmzenei albumát hozta. Erről írtam is ugyanott, ahol a Kis szemtanú zenéjéről (lásd. fentebb). 1992-ben jelent meg, de évekkel később is számos díjat kapott, a rengeteg eladás, és platinalemez számos országban önmagáért beszél. Nehéz lenne megmondani, melyik a legjobb filmzene műve a mesternek, de ez egyike volt a legsikeresebbeknek.
1994-ben a Forrest Gump filmzenéje vitte a prímet. Nemcsak Oscar díjat kapott, de a lemezlistákon – különösen a tengerentúlon – is nagyon jól szerepelt. Több mint 12 millió példányban kelt el a film soundtrack -je. A zenét Alan Silvestri szerezte, akitől nekem a Flightof the Navigator a kedvencem, a Gyermek az időben filmből.
Az igazira várva című 1995 -ös mozi filmalbuma, a Waiting to Exhale több mint 12 milló példányban kelt el, és 2 év múlva 11 Grammy jelölést kapott, és több zenei díjat nyert. Az album főleg Babyface munkája, de számos híres énekes előadó dalával tarkított, melyek előkelő helyeken szerepeltek a lemezlistákon.
A híres filmzenék közül az 1997-es Titanic film albumából több mint 30 milliót adtak el. A zeneszerző James Horner, és a zenekari filmzenék közül talán a legkelendőbb volt az évszázadban. A rajta található szóló dal Celine Dion -tól, pedig jókora slágerré vált.
A 2013 -as Jégvarázs szinte kilóg a sorból, hiszen egy 3-D -s animációs mozi, mely a romantikus fantasy film kategóriájába esik. Változatos zenéje, s a belőle származó dalok gyorsan népszerűek lettek, és sikert aratott a nemzetközi listákon. Sőt, a legjobb eredeti betétdal címet is elnyerte.




Legjobb filmzenék listája 81 -100 (Minden idők 100 legjobb filmzenéje lista)



Időrendi és nem sikerességi sorrendben:



Max Steiner – King Kong 1933
Erich Wolfgang Korngold – The Adventures of Robin Hood 1938 (Robin Hood kalandjai)
Max Steiner - Gone with the Wind (1939 (Elfújta a szél)
Több előadó - The Wizard Of Oz 1939 (Óz, a csodák csodája)
David Raksin – Laura 1944 (Laura, Valakit megöltek)
Dimitri Tiomkin – High Noon 1952 (Délidő)
Több előadó - Singin' In The Rain 1952 (Ének az esőben)
Leonard Bernstein - On the Waterfront 1954 (Rakparton)
Rodgers & Hammerstein - The King and I 1956 (Anna és a sziámi király)
Bernard Herrmann – Vertigo 1958 (Szédülés)
Miklós Rózsa – Ben-Hur 1959
Bernard Herrmann – Psycho 1960
Elmer Bernstein - The Magnificent Seven 1960 (A 7 mesterlövész)
Elvis Presley – Blue Hawaii 1961 (Kék Hawaii)
Több előadó - West Side Story 1961
Henry Mancini – Moon River 1961 (Álom luxuskivitelben)
Alfred Newman, Ken Darby - How the West Was Won 1962 (A vadnyugat hőskora)
Henry Mancini – The Pink Panther 1964 (A rózsaszín párduc)
Ennio Morricone - A Fistful of Dollars 1964 (Egy maréknyi dollárért)
The Beatles - A Hard Day's Night 1964 (Egy nehéz nap éjszakája)
Több előadó - The Sound of Music 1964 (A muzsika hangja)
Maurice Jarre – Doctor Zhivago 1965 (Doktor Zsivágó)
Ennio Morricone – The Good the Bad and the Ugly 1966 (A jó, a rossz, és a csúf)
Simon & Garfunkel, Dave Grusin The Graduate 1968 (Diploma előtt)
Ennio Morricone - Once Upon a Time in America 1984 (Volt egyszer egy Amerika)
John Barry – Midnight Cowboy 1969 (Éjféli cowboy)
John Barry - On Her Majesty's Secret Sevice 1969 (Őfelsége titkosszolgálatában)
Több előadó – Easy Rider 1969 (Szelíd motorosok)
Francis Lai – Love Story 1970
Isaac Hayes – Shaft 1971
Jimmy Cliff – The Harder They Come 1972
Több előadó - American Graffiti 1973 (Amerikai krétafirka)
Jerry Goldsmith – The Omen 1976
Bill Conti - Gonna fly now 1976-1977 (Rocky)
Jerry Goldsmith – Star Trek: The Motion Picture 1979 (Űrszekerek/Csillagösvény)
The Blues Brothers The Blues Brothers 1980 (A Blues fivérek)
Michael Gore – Fame 1980 (Hírnév)
Vladimir Cosma – La Boum 1980 (Házibuli)
Vangelis – Chariots of Fire 1981 (Tűzszekerek)
Basil Poledouris Conan The Barbarian 1982 (Conan, a barbár)
Vangelis – Blade Runner 1982 (Szárnyas fejvadász)
Jack Nitzsche - An Officer and a Gentleman 1982 (Garni-zóna)
John Williams - E.T. the Extra-Terrestrial 1982 (E.T. - A földönkívüli)
Több előadó – The Big Chill 1983 (A nagy borzongás)
Több előadó – Footlose 1984 (Gumiláb)
Több előadóGhostbusters 1984 (Szellemirtók)
Maurice Jarre - A Passage to India 1984 (Út Indiába)
Jack Nitzsche – Starman 1984 (Csillagember)
Brad Fiedel – Terminator 1984 (Terminátor – A halálosztó)
Harold Faltermeyer - Beverly Hills Cop 1984 (A Beverly-Hills-i zsaru)
John Barry – Out of Africa 1985 (Távol Afrikától)
Több előadó – Pretty in Pink 1986 (Álmodj rózsaszínt!)
Ennio Morricone - The Untouchables 1988 (Aki legyőzte Al Caponét)
Nadeem Shravan – Aashiqui 1990
Alan Menken, Howard Ashman – Beauty And The Beast 1991 (A szépség és a szörnyeteg)
The Commitments
– The Commitments (Original Motion Picture Soundtrack) 1991
Több előadó – The Mambo Kings 1991-1992 (A mambó királyai)

John Williams - Schindler's List 1993 (Schindler listája)
Több előadó - Pulp Fiction 1994 (Ponyvaregény)
Hans Zimmer – The Lion King 1995 (Oroszlánkirály)
A.R. Rahman – Bombay 1995
Több előadó – Mortal Kombat 1995

Jatin-Lalit ‎– Dilwale Dulhania Le Jayenge 1995 (Aki bátor, azé a menyasszony)
Több előadó – Space Jam 1996 (Zűr az űrben)
Több előadó – Trainspotting 1996
Madonna – Evita 1996
Több előadó – Romeo + Juliet 1996 (Rómeó + Júlia)
Több előadó - O Brother, Where Art Thou? 2000 (Ó, testvér, merre visz az utad?)
Harry Gregson-Williams, John Powell – Shrek 2001
Több előadó – Marie Antoinette 2006
Több előadó - Mamma Mia! The Movie Soundtrack 2008 (Mamma Mia!)
Több előadó – Twilight 2008 (Alkonyat)
Mychael Danna – Life of Pi 2012 (Pi élete)
Steven Price - Gravity: Original Motion Picture Soundtrack 2013 (Gravitáció)
Több előadó - Guardians Of The Galaxy 2014 (A galaxis őrzői)
Lin-Manuel Miranda, Opetaia Foa'i And Mark Mancina Moana 2016 (Vaiana)
Justin Hurwitz La La Land 2016 (Kaliforniai álom)
Lady Gaga, Bradley Cooper – A Star Is Born 2018 (Csillag születik)
Benj Pasek, Justin Paul és több előadó – The Greatest Showman 2018 (A legnagyobb showman)
Kristen Anderson-Lopez And Robert Lopez – Frozen II 2019 (Jégvarázs 2.)





Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn 2019.12.08. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.



Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.
ca-pub-3250028034952783