Latin disco és latin dance zenék, régi új slágerek

A latino disco


Latin disco és latin dance zenék, régi új, legjobb


Régi pörgős latin zenék a modern tánczenék stílusában

 

Latin disco és latin dance zenék a 70-es évek óta vannak jelen a könnyűzenei iparban. A latino vagy latin disco esetében a legjobb latin zenék, tánczene ötvöződik a modern tánczenével. Legtöbbször spanyol vagy portugál nyelven előadott, gyors, ritmusos, tempós és vidám jellegű zene, jellegzetes dallamokkal. Megkülönböztetjük a később kialakult, és a 90-es évektől divatossá vált latin house stílustól. 




Latin amerikai zene, latin disco jellemzői

 
A közép és dél amerikai zene, amelybe eredetileg afrikai népzenei elemek is keveredtek, egyesül a hagyományos diszkó hangzásával. A latinos diszkóban jelentős szerepet kaphatnak a különböző ütőhangszerek, trombita, szaxofonok, zongora és fuvola is. Ez a zene hatását tekintve mozgásra ingerlő.



 

Legjobb latin zenék - retro latin disco

 

A 70-es és 80-as években a latin amerikai zene eme vonulatánál még latino disco-ról beszéltünk, majd a 90-es évektől már inkább a latino dance korszaka következett. Az első latinos hangzású diszkó zeneszámokra a spanyol Baccara duónál figyeltem fel, 1978-ban jelent meg a La bamba – amely egy feldolgozás volt – és a The Devil Sent You to Loredo. Az előbbi az ismertebb, Svédországban és Norvégiában is népszerű volt, de Ausztriában és Svájcban is kedvelték. Ebből az évből még az Ultimate együttest emelném ki, amelynek kellemes kis zenéje a Ritmo de Brazil eme stílus, a latin slágerek egy régi gyöngyszeme.


A latin zenei előadók közül Barry Manilow 1978-as Copacabana dala, amely spanyol és angol nyelven is elkészült, jó néhány filmben feltűnik. A Billboard magazin negyvenes listáján a nyolcadik helyig jutott. A latin slágerek közül ez volt Manilow első arany kislemeze és egyben a Grammy díjat is elhozta számára, a férfi popénekesek kategóriájában.


Barry Manilow Copacabana lemez
 


A diszkó fénykoráról szóló cikkben már foglalkoztam a francia Ottawan együttessel, amelynek muzsikájában szintén fellelhetőek a latinos dallamok, a latin amerikai zene jellegzetességei. Az 1980-as Hello Rio – melyet Bobby Orlando írt – egy ilyen zeneszám. Aztán az 1981-es Doudou Rumba tovább viszi ezt a hangzásvilágot.

A holland Maywood duó Pasadena c. száma igazi spanyolos ritmusokat varázsol elibénk. A Samoa Park nevű formáció esetében pedig két dalt keverve hoznak létre egy sajátos italo disco stílusú mégis latino jellegű zenét 1983-ban, amelynek a Monkey Latino címet adták. A latinos zenék sok más műfajt is megihlettek.

A latin zenei előadók közül 1987-ből származik az első olyan Gloria Estefan lemez, amelyet én hallottam és ez a Rhythm Is Gonna Get You volt. Hozzá kell tenni, hogy a Miami Sound Machine -nal együtt adták elő. Ez egy kicsit afrikai jellegűnek tűnt nekem akkoriban és mindig is kedveltem az egzotikumot. Mindenesetre az amerikai Billboard listán bekerült az első ötbe.
 
 

Legjobb latin zenék – a legsikeresebb latin zenekar

 

1988-ban egy francia üzletember Brazíliába utazott és megvásárolta egy, a hetvenes évek végén és nyolcvanas évek elején kialakult stílus több száz dalának jogát. Visszatérve alapított egy együttest, kiadtak egy dalt, amely a következő évben 5 millió példányban kelt el világszerte. 
Az együttes neve Kaoma és a zeneszám címe ugyanaz, mint a stílusé: Lambada. Tizenegy különböző slágerlistán ért fel az első helyre, Franciaországban 12 hétig vezetett és az egész világon, Amerikától Japánig, Európától Ausztráliáig óriási népszerűségre tett szert. 5 évtized legsikeresebb dalai közül az egyik.
Ide sorolandó még két csodálatos egyéniség, de Peter Kent és Luisa Fernandez slágereivel, sikereivel egy teljes cikkben foglalkozom.



Pörgős latin zenék 90-es évek - Latin dance zenék, slágerek



1996-ban a belga Paradisio nevű együttes elkészítette a Bailando című dalt, amely



  

1997 egyik legmenőbb latinos hangzású eurodance slágere lett. Amikor először hallottam, egyből felkaptam a fejem, mert olyan szimpatikus volt  a hangzása, azt a fajta dallamvilágot hozta, amely akkoriban ritkaságszámba ment a sok pörgős happy hardcore és 90-es évekbeli house zene között. Öt európai országban ért el első helyezést, Norvégiában kétszeres, Svédországban pedig háromszoros platinalemez lett.

Azóta számos feldolgozást megért, de számomra mindmáig ez a legjobb. Később az együttesnek többször is megváltozott a felállása, kicserélődtek a tagjai. A történetükről bővebben írtam itt: Paradisio együttes

 

90-es évek latin dance slágerek, dalok

 
A kilencvenes évek második felében felbukkant Vengaboys együttes zenéjében keveredik a dance, a house, időnként a reggae disco, és természetesen a latin stílus. 1997-es To Brazil! című számuk egy igazi dallamos, ritmusos, latin dance. 
 


 


A legjobb latin zenék között számos különlegesség van. Bizonyára sokan emlékeznek az 1998-as labdarúgó világbajnokság zenéjére, hát még a videoklipre. Annak idején többször volt látható a tv adókon. Dario G. alkotása a Carnaval de Paris az ötödik helyig jutott a brit kislemez listán.

A latin dalok közül több siker is dance jellegű. A holland énekesnő Marie-Jose van der Kolk, művésznevén Carisma 1998-ban Loona előadónév alatt szintén elénekelte a Bailando-t, a dal Németországban és Svájcban is első lett. Loonának több latinos hangzású dala is megjelent, mint például a Mamboleo (1999), vagy a Latino Lover (2000).



 


Miközben a 90-es évektől már inkább latino dance volt jelen a latino disco helyett, ezzel párhuzamosan létrejött a latino house is, és a 2000-es évekre a modern tánczenében egyre inkább meghatározó lett, ha a latinos hangzású zenéket vesszük. De a régi retro latin zenék azóta is töretlen népszerűségnek örvendenek.


Latin dance zenék lista a 90-es évektől (válogatás)


LUISA FERNANDEZ & PETER KENT    Perdona    1992    latin disco
CLOCK    Clock carnival    1994    latin dance
TNN    AyAyAy cielito    1994    latin dance
PARADISIO    Bailando  (extended radio version)    1996    latin dance
MAGGIE REILLY   To France (JPO & Beam spanish dream mix) latin dance
JAM & SPOON    El baile    1997    latin dance
VENGABOYS    To Brazil    1997    latin dance
DARIO G    Carnaval de Paris    1998    latin dance
LOONA    Mamboleo (''Mambo'')    1999    latin disco
YAMBOO    Fiesta de la noche    1999    latin dance
RICKY MARTIN    Livin' la vida loca    1999    latin disco
RITMO RITMO    Matador (Mallorca mix)    1999    latin dance
CAPTAIN JACK Feat. THE GIPSY KINGS   Get Up   1999   latin dance
MASTERBOY    El ritmo    2000    latin dance
PAFFENDORF    Carramba    2000    latin dance
DARIO G.    Carnaval de Paris 2002    2002    latino dance
MENDEZ    Carnaval    2003    latin dance
DANZEL    He ho d'samba    2004    latin dance
RUN DMC Vs. KAOMA    Lambada 2004 (Uhu vs. Olajbalage remix)    2004    latin dance
VINYLSHAKERZ    Club tropicana (VS 80ties retro mix)    2005    latin disco
KAOMA    Lambada (DJ Redd remix)    ????    latin disco
PARADISO   Vamos a la playa   2016   latin dance




Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

3 megjegyzés:

  1. Nekem sürgősen kéne egy szerintem latin zene.A barátnőm imádja csak a címét nem tudjuk és most lesz a szülinapja és szeretném neki kiírni CD-re.Annyit tudok mondani róla,hogy van benne valami ilyesmi szó:Huba vagy Kuba nem is tudom.Nagyon hálás lennék ha megtudnád nekem szerezni a címét.Előre is köszönöm.Számítok rád.

    VálaszTörlés
  2. Ennyi infóból akárha a lottót akarnám eltalálni...
    Esetleg erre gondolsz:

    Gibson Brothers - Cuba
    http://www.youtube.com/watch?v=yHEuAN4tX34

    Ezt dolgozta fel a Latin Formation, amelynek 2012-es remixe a Streetdance 2. lemezen van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!Köszi,de ez sajna nem az. :( Tudom nem sok mindent mondtam el róla,de sajna többet nem tudok mondani.De azért köszönöm szépen!!!!!Majd valahogy csak meg lesz... :)

      Törlés

Üzemeltető: Blogger.
ca-pub-3250028034952783