Basil Poledouris filmzenék - életrajz, sikerek, lista

Basil Poledouris filmzenék, életrajz, sikerek, lista
Basil Poledouris filmzenék, életrajz, sikerek, lista




Basil Poledouris (teljes nevén Basil Konstantine Poledouris) amerikai zeneszerző volt, aki 1970 és 2004 között számos mozifilm és televíziós alkotás zenéjét szerezte. 1945 -ben született Kansas City -ben, és 2006 -ben hunyt el Los Angelesben. Ebben a cikkben röviden ismertetem az életét, majd bemutatom a filmzenéit, legnagyobb sikereit. Végül egy jó hosszú listában felsorolom az összes általa szerzett filmzenét.




Basil Poleduris életrajz



Görög bevándorló család gyermeke, gyerekkorának szerves részét képezte a rendszeres templom látogatás, ami együtt járt a kórus hallgatásával. Kisiskolásként zongora órákra járt, ez nagyban hozzájárult zenei képzettségéhez a gyakorlatban. Példaképe volt Rózsa Miklós, az Amerikában élő, magyar zeneszerző.
Felsőbb iskoláit a Dél Kalifornia Egyetemen kezdte, azonban itt a zenei tanulmányok csalódása után a filmes szakirányt választotta. Már itt találkozott Randal Kleiser -rel, illetve John Milius -szal, akikkel később filmzeneszerzőként is együttműködött.
Tanulmányai által jól kiismerte magát a filmkészítés tudományában, de nem feledkezett el zenei szenvedélyéről sem, diákfilmekhez komponált aláfestő zenéket. 1969-ben megnősült, és a házasságából két lánya született. A 70-es években többnyire kevésbé jelentős filmzenei alkotásai születtek.
Az évtized végére kezdett ismertté válni, de igazából a 80-as évek hozta meg számára a nagy áttörést, amikor is számos sikerfilm zenéjét szerezte. Karrierje csúcspontját jelentette ez az időszak, egészen a 90-es évek közepéig. John Milius -szal számos filmen együtt dolgozott, s 1985 -től Paul Verhoeven rendező több sikermozijának is ő komponálta a zenéjét. 
A tévénél is több film, illetve sorozat zenéjében közreműködött. 1987 -ben, 1990 -ben és 1993 -ban is Film Music Award (BMI Awards) díjat nyert, 1989 -ben TV Music Award, illetve Emmy díjat, és az 1996 -os Atlantai Olimpiai Játékok megnyitójára készült alkotása BMI Film & TV Awards -ot ért.
Későbbi időszakában valamelyest visszább vonult a hollywoodi szuperprodukcióktól. A 2000-es években kevesebb felkérést kapott, és idejének java részét a Washington állambeli Vashon szigeten töltötte. 2006 -ban rák miatt, mindössze 61 évesen távozott a földi életből.




Basil Poledouris filmzenék – a legsikeresebb filmzenéi





A Nagy szerda zenéje 1978



1970 után ez a második John Milius film volt, amelyhez Basil hozta létre a zenei aláfestést. A Nagy szerda (Big Wednesday) a felnőtté válásról szóló filmdrámák egyik kevésbé sikeres darabja. Az alkotás elég szürke eredményeket ért el, pénzügyileg veszteséges volt.
Maga a zene éppenséggel nem rossz, de ahhoz (még) nem volt elég, hogy különösebb figyelmet keltsen.




A kék lagúna filmzenéje 1980



Ez a film örök kedvencem az egzotikus-romantikus kalandfilmek között, gyermekkorom óta, és írtam is róla a filmes oldalamon. Gyerekként még nem tudtam, hogy ki a zeneszerző, csak a képi világ varázsolt el, később figyeltem csak fel rá.
Bár ez a filmzene nem volt világsiker, mégis adott egy olyan alapot, hogy már nem lehetett őt nem észrevenni. A teljes album nem kápráztat el, de vannak benne egészen szép momentumok.




Conan a barbár filmzene 1982



Az 1980-as évek elején következett a kard és boszorkányság fantasy filmek egyik legnagyobb klasszikusa. A Conan, a barbár filmzenéjét már említettem az aláfestő filmzenékről szóló cikkemben, még 2011 nyarán. A film frenetikus hatásához hozzájárult a zene különleges atmoszférája.




Még most is végigfut a hátamon a hideg, ahogy meghallom a film zenekarát, kórusát, és magam előtt látom a kezdő jeleneteket… Populárisabb zene volt tervezve ehhez a fantasy -hez, de szerencsére jött Poledouris, és csodát tett. A Riddle of steel / Riders of doom, illetve a Theology / Civilization művek hamarosan zenei gyűjteményembe kerültek, s máig szívesen hallgatom.
A Conan, a barbár filmzenéjéről egy külön cikket lehetne írni, annyi jellegzetes vonást hordoz magában. A számtalan zenei hangszer, különböző történelmi korszakok nyers hangzása szinte az összes érzelmet életre kelti a hallgatóban. Egy jelölésen kívül nem kapott díjat, de a keményebb fantasy filmek zenei alapmotívumát hosszú évekre megalapozta.




Conan, a pusztító filmzene 1984



Ennek a filmnek a zenéje jóval kevesebb visszhangot kapott, de amikor először hallottam, egészen elbűvölt. Ezen Conan folytatásban már nem John Milius volt a rendező, és a film hangvétele is jócskán eltért az elsőétől. Sajnos a zenei anyagot is megvágták, még az első filmből is használtak fel, és Basil sem szívesen emlékezik erre az időre.
Már a kezdő motívumok, a film elején felvonuló cím és szereplő lista alatt hallható muzsika végtelenül fülbemászó, igazi Poledouris -féle zsenialitás. Ez az album nagyon változatosra, mesésre sikerült, engem minden részletében megragadott, más-más hangulatot adva.
Talán szentségtörő, amit mondok, de több részletében jobban tetszett, mint az első film zenéje. 5 zeneszám is van róla, amelyet rögzítettem filmzenei gyűjteményemben. Ezek hallgatása nem mindennapi gyönyört okoz fülemnek még ennyi év után is.




A Robotzsaru filmzenéje 1987



A Robotzsaru a második film volt, amelyhez Paul Verhoeven az immár világhírű szerzőt hívta. Őszintén szólva ez a zene nekem kimaradt akkoriban, mint érdekesség, de az ismertebb műveihez tartozik. A Rock Shop című részt hallgatva valóban feledhetetlen rigmusok csendülnek fel.




A Conan filmekhez képest valamivel modernebb hangzású Robocop album ismét egy sikeres darab lett. A film mellett a zenéjét is elismerték, még ha nem is olyan feltűnő, mint más szerzeményei.




Vadászat a Vörös Októberre filmzene 1990



Itt aztán abszolút nem emlékeztem a zenére. John McTiernan rendező éppen a Robotzsaru zenéje által gondolt arra, hogy alkalmazza az ő zenei tudását. Ez esetben szorosabb együttműködés volt köztük, mint általában a filmeknél szokás, mivel McTiernan fokozott figyelemmel kísérte a filmzene megszületését.
Ebben a zenei albumban sok orosz hangzás van jelen, ami logikus is a történet témáját tekintve. A zenekari és az elektronikus hangzás remekül keveredik, időnként feszültség növelő atmoszférát teremtve. Amúgy a film zenei anyagát meglehetősen rövidítve, fél órában adták ki lemezen.




Szabadítsátok ki Willyt filmzene 1993



Ez a film a Robotzsaruhoz és a Vadászat a Vörös Októberre című mozihoz hasonlóan, díjat hozott számára. Itt megint más jellegű zenét kellett alkotnia az akciófilmekhez képest, amelyekben oly sok része volt az előző időszakban.
A Szabadítsátok ki Willyt a kardszárnyú delfines filmek egyik legsikeresebb darabja, s később klasszikusa lett. Itt családias, szívhez szóló zenére volt szükség és Basil remekül megfelelt a feladatnak.




Csillagközi invázió filmzene 1997



Visszatérve Paul Verhoevenhez, egy sci-fi akciófilmben mutathatta meg örökké megújuló képességeit. A Csillagközi invázióban a jövőbeli történet ellenére, jelentősebb szerepet kap a hagyományos zenekari muzsika.
Meglehetősen sokoldalú, rengeteg különféle motívumot egybekapcsoló, különböző hangulatokat keltő kompozíciók születtek ehhez a filmhez. Még a zeneszerző lányának is jutott egy dal, amely a moziban is felcsendült és az album végén helyet kapott.




Egyéb Basil Poledouris filmzenék



A kiváló művész számos mozi és videón megjelenő alkotáshoz készített aláfestő műveket. Például olyan harci repülőgépes akciófilmekhez, mint a Vasmadarak első része (1986), vagy az Intruderek támadása.
De zenét komponált az egyik Lassie mozihoz, vagy az általam nagyon is kedvelt Maugli, a dzsungel fiához (1994). A Visszatérés a kék lagúnába (1991) is egy szép zenei teremtés lett, és még egy sor akció, fantasy, vagy családi alkotás zenei hangulatában benne van a keze.




Később egy kicsit eltávolodott a közönségkedvenc filmektől és más – például drámai – műfajban is kipróbálta magát. De a 2000-es évektől csak kevésszer bukkan fel a neve. Az általam már bemutatott Jerry Goldsmith filmzenékhez hasonlóan, neki is rengeteg közkedvelt – vagy videón gyűjtött – filmalkotásban felcsendülnek örök akkordjai.




Basil Poledouris filmzenék lista



The Reversal of Richard Sun 1966-1970 (diákfilm)
The Interview 1970 (tv-film)
Congratulations, It's A Boy! 1971 (tv-film)
By Map and Compass 1972
Hollywood 90028 1973
Extreme Close-Up 1973
Three for the Road 1974 (tv-film)
The Andros Targets 1977 (tv-sorozat)
Tigriscápa (Tintorera - The Silent Death) 1977
Nagy szerda (Big Wednesday) 1978
Dolphin 1979 (dokumentumfilm)
A kék lagúna (The Blue Lagoon) 1980
A Whale For The Killing 1981 (tv-film)
Fire On The Mountain 1981 (tv-film)
Nyári szeretők (Summer Lovers) 1982
Conan, a barbár (Conan the Barbarian) 1982
Amazons 1984 (tv-film)
Single Bars, Single Women 1984 (tv-film)
Isten háza (The House of God) 1984
Megúszni a sulit (Making the Grade) 1984
Conan, a pusztító (Conan the Destroyer) 1984
The Sheriff and the Astronaut 1984 (tv-film)
Vörös hajnal (Red Dawn) 1984
Protokoll (Protocol) 1984
Alfred Hitchcock Presents 1985 (tv-film)
Misfits Of Science 1985 2 rész (tv-sorozat)
Hús és vér (Flesh & Blood) 1985
Alkonyzóna (The Twilight Zone) 3 rész 1985-1986 (tv-sorozat)
Pros & Cons 1986 (tv-film)
Vasmadarak – Lángoló égbolt (Iron Eagle) 1986
Prison for Children 1987 (tv-film)
Amerika 1987 (mini tv-sorozat)
Island Sons 1987 (tv-film)
Robotzsaru (Robocop) 1987
Porsche-tolvajok (No Man's Land) 1987
Cherry 2000 1987-1988
Intrigue 1988 (tv-film)
Spellbinder 1988
Kétes döntés (Split Decisions) 1988
Intruder 1989
Texasi krónikák (Lonesome Dove) 1989 4 rész (tv-sorozat)
Wired 1989
Isten veled király! (Farewell to the King) 1989
Drogháború Las Vegasban (Nasty Boys) 1989 (tv-film)
A winchester mestere (Quigley Down Under) 1990
Drogháború Las Vegasban 2. (Nasty Boys Part 2: Lone Justice) 1990 (tv-film)
Vadászat a Vörös Októberre (The Hunt for Red October) 1990
Intruderek támadása (Flight of the Intruder) 1991
Fehér agyar (White Fang) 1991 (Han Zimmer -rel közösen)
Visszatérés a kék lagúnába (Return to the Blue Lagoon) 1991
Harley Davidson és a Marlboro Man (Harley Davidson and the Marlboro Man) 1991
Ned Blessing: The True Story of my Life 1992
Szelek szárnyán (Wind) 1992
Nagy durranás 2. - A második pukk (Hot Shots, Part Deux!) 1993
Szabadítsátok ki Willyt! (Free Willy) 1993
Robotzsaru 3. (Robocop 3) 1993
Lángoló jég (On Deadly Ground) 1994
Titkos gyilkos mama (Serial Mom) 1994
Lassie (Lassie) 1994
Maugli, a dzsungel fia (The Jungle Book) 1994
Danielle Steel: Zoya (Danielle Steel's Zoya) 1995 (tv-film)
Száguldó erőd 2. (Under Siege 2: Dark Territory) 1995
Szabadítsátok ki Willyt 2. (Free Willy 2: The Adventure Home) 1995
Búcsúmulatság (It's My Party) 1996
Csont nélkül (Celtic Pride) 1996
Lovak lovagja (Amanda) 1996
Házi háború (The War at Home) 1996
A félelem országútján (Breakdown) 1997
Halálkanyar (Switchback) 1997
Csillagközi invázió (Starship Troopers) 1997
A nyomorultak (Les Misérables) 1998
Kimberly (Kimberly) 1999
Életfogytig (Life) 1999 (közreműködött)
A keresztapus (Mickey Blue Eyes) 1999
A pálya csúcsán (For Love of the Game) 1999
Ha a falak beszélni tudnának 2. (If These Walls Could Talk 2) 2000 (tv-film)
Cecil B. Demented 2000
Conan Unchained: The Making of 'Conan' 2000 (dokumentumfilm)
Szerelem és árulás (Love and Treason) 2001 (tv-film)
Krokodil Dundee Los Angelesben (Crocodile Dundee in Los Angeles) 2001
Flesh + Steel: The Making of 'RoboCop' 2001 (dokumentumfilm) 2001
The Touch (Tian mai zhuan qi / The Legend of the Heavenly Pulse) 2002
Death from Above: The Making of 'Starship Troopers' 2002 (dokumentumfilm)
Butch és Sundance legendája (The Legend of Butch & Sundance) 2004 (tv-film)




Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn 2019.02.02. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.
ca-pub-3250028034952783