2012. április 7., szombat

FILMSLÁGEREK – POPZENEI FILMZENÉK 2.

Filmslágerek 1985-1987
 Filmslágerek 1985-1987


Filmzenék 1985-1987
      Filmzenékben való kalandozásunkat legutóbb az 1984-es filmslágereknél hagytuk abba. Ezúttal az 1985-ös évvel folytatjuk és a nyolcvanas évek közepének popzenei filmzenéiből csemegézek.


Nindzsa imája a halálért filmzene
A nyolcvanas évek végefelé, amikor majd mindenki Ausztriába járt videomagnót venni és idehaza kézről kézre jártak a hangalámondásos, másolt videokazetták, remek nindzsafilmeket lehetett látni. Ezek jó része mára csak archívumokban található, pedig voltak igazán kiemelkedő filmek. Az első film amit Sho Kusugi főszereplésével láttam, az a Nindzsa imája a halálért (Pray for death 1985) volt. Amellett, hogy az egyik legjobb a maga műfajában, a film zenéje is megért egy misét.
     Sok évvel később sikerült kideríteni, hogy a főcímdalt Peggy Abernathy énekli, s a címe Back to the Shadows. Hátborzongatóan jó dal, megadja az alaphangulatot a filmhez. Sajnos az énekesnőről alig található valami információ. Érdekes, hogy a Youtube-ra feltett felvételre (legalábbis ezt mondja) maga az énekesnő reagált:
     – Egy barátom küldte ezt nekem, és én nagyon boldog voltam hogy hallhattam ennyi idő után. Micsoda nagyszerű dal! Abban az időben amikor a felvétel készült, stúdióénekes voltam Los Angelesben. Jelenleg alkalmi felvételek, élő éneklés, valamint a rádió és az írás foglalkoztat. Az én személyes utazásom más irányt vett, de ez a dal annyira releváns az én utammal. Prófétai. Béke és áldás mindenkinek...
Nindzsa Filmek

Rocky IV filmzene, 1985 filmzenék
     A Rocky IV talán a legakciódúsabb Rocky film volt, Stallone pályafutása csúcsán 1985-ben. A rádióból nekem a Robert Tepper által énekelt No Easy Way Out című dalt sikerült rögzíteni, amelyről azonnal rájöttem honnan származik. A szintipopos alaphangú, de pop rock jellegű filmsláger a Billboard 22. helyéig jutott és az előadó egycsapásra a figyelem középpontjába került. Stallone ’86-os filmjének, a Kobrának is ő adta elő a címdalát (Angel of the city), ez azonban nem lett olyan sikeres. A Rocky IV. zenéi az előző filmekhez hasonlóan népszerűek voltak az edzőtermekben.
Rocky filmek
      Bár nem olyan nagy film a Megvagy! (Gotcha! 1985) az azonos című dal a brit-kanadai Thereza Bazar előadásában igazán emlékezetes felvétel.


Elsüllyedt világok dal
     Talán sokan emlékeznek még az Elsüllyedt világok c. francia rajzfilmsorozatra. Átkozottul jó címdala volt ennek a sorozatnak, a Les Mondes Engloutis dal Vladimir Cosma filmzeneszerző nevéhez fűződik és Mini-Star énekelte a vokált. A magyar változat talán még az eredetinél is szebbre sikerült:

     „Volt, nem is olyan rég, egy szép világ,
     most már nyoma sincs a föld színén,
     ám, ha te jössz, meg lehet menteni,
     vár Spartakus, Bob, Rébecca.
     Úgy fáj, hogy az élet szörnyű most ott lent,
     várják, süssön fel a napsugár.
     Jöjj, vigyük el nekik a drága fényt,
     és újra víg dal száll.”


Rázós futam filmzene
     A Rázós futam c. Új-Zéland-i akciófilm sokak kedvence volt a nyolcvanas években. A cselekmények mellett én odafigyeltem a zenére is, amely semmiben sem maradt el a filmtől. Maga a háttérzene Stephen McCurdy nevéhez fűződik, de engem főleg a közben hallható szintipop muzsika izgatott. Nagy örömömre sikerült kideríteni a filmben szereplő énekest és dalt: Shona LaingAmerica


Howard a kacsa filmzene
     1986-ban George Lucas „készíttetett” egy remek fantasztikus filmet, amely bővelkedett vígjátéki és akció elemekben is. A Howard a kacsa, amelyet legtöbben videón láthattunk, azt hiszem sokunk kedvence volt akkoriban. Annyira szokatlan és hatásos film volt, hogy szórakoztatásban felülmúlta a hasonló jellegű produkciókat. Ennek ellenére hazájában megbukott és erős kritikákat kapott – amit roppant nem tudok megérteni – de a filmzenéjét sem tudom felejteni.     Nem lett ugyan filmsláger, de a Dolby’s Cube featuring Cherry Bomb dala, a Howard the Duck, ütős dal, az biztos.Sőt a Hunger City is nagyon bejött nekem. A film végén láthatjuk amikor egy koncerten eléneklik az ingerlő dallamú Howard the duck-ot. A dalokat a színésznő Lea Thompson énekli.Top Gun filmzene, Top Gun slágerek
     A Top Gun című film a harci repülőgépes akciófilmek egyik legnagyobb klasszikusa. A filmzenéi pedig a könnyőzene klasszikusaivá lettek. Kenny Loggins dalát a Danger zone –t már megemlítettem itt: Rock – Számok amik nekem tetszettek. Látszik, hogy benne van Giorgio Moroder keze nyoma, ahogy elkezdődik a zene, amely egyben a film kezdőhangja, máris végigfut a hátamon a kellemes borsódzás. A Billboard listáján egészen a 2. helyig menetelt és azóta is az egyik legkedveltebb filmzenei sláger a világon. A filmről bővebben olvashatsz itt: A 80-as évek akciófilmjei
     A másik hatalmas popzenei filmsláger pedig a Berlin dala a Take Me Breath Away, amely a legelső filmzenei klip volt amit anno videóra rögzítettem. Berlin egy Los Angeles –i együttes, amely ezzel a romantikus dallal aratta legnagyobb sikerét. Legjobb eredeti filmdalként a Golden Globe és az Oscar díjat is elnyerte. Megsúgom: a dalt ugyanúgy Giorgio Moroder és Tom Whitlock írta, mint a Danger zone –t. Természetesen 1. lett a Billboard –on, de az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Írországban, Belgiumban szintén, és számos dobogós helyezése volt szerte Európában. Mindmáig nagyon kedvelt, talán a legjobb synthpop alapú popzenei filmzene.
     Harold Faltermeyer filmzeneszerző és Steve Stevens gitáros nevéhez fűződik az instrumentális jellegű Top Gun Anthem című szám, ez Grammy díjat kapott.Napgyerekek és Halálos rémületben filmzene
      A szintén 1986-os sci-fi film, a Napgyerekek (Solarbabies) végén felcsendülő zenét mindig kedveltem, de csak sok évvel később tudtam meg, hogy Smokey Robinson nevéhez fűződik, a címe pedig – Love will set you free.
     Az 1987-es James Bond film a Halálos rémületben már az új főszereplő színésszel, Timothy Daltonnal készült. Jó kis film és a hozzá tartozó zene is. Az A-Ha által előadott The living daylights a Bond rajongók egyik kedvenc dala volt és több mint 2 millió példányban kelt el világszerte. Számos helyen került az első öt vagy tíz közé a lemezlistákon ezért bekerült a legnagyobb filmslágerek sorába.Folytatás: Popzenei filmslágerek 3.


Ajánlott filmslágerek 1985-1987:A nindzsa imája a halálért               

PEGGY ABERNATHY - Back to the shadows        1985        pop, pop rock
               
Rocky IV.               
               
ROBERT TEPPER - No easy way out        1985        pop rock, synthpop
               
Megvagy!               
               
THEREZA BAZAR - Gotcha!        1985        synthpop, pop rock
               
Elsüllyedt világok               
               
VLADIMIR COSMA & MINI-STAR - Les mondes engloutis        1985        soundtrack
               
Rázós futam               
               
SHONA LAING - America        1985        synthpop
               
Howard a kacsa               
               
DOLBY'S CUBE Feat. CHERRY BOMB - Howard the duck        1986        pop rock
DOLBY'S CUBE Feat. CHERRY BOMB - Hunger City        1986        pop rock
               
Top Gun               
               
KENNY LOGGINS - Danger Zone        1986        pop rock
BERLIN - Take me breath away        1986        synthpop, pop
HAROLD FALTERMEYER & STEVE STEVENS - Top Gun Anthem        1986        rock
TEENA MARIE - Lead me on        1986        synthpop, pop rock, soundtrack
               
Napgyerekek               
               
SMOKEY ROBINSON - Love will set you free        1986        disco
               
James Bond - Halálos rémületben               
               
A-HA - The living daylights        1987        theme, synthpop, pop
Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése