Régi filmslágerek, popzenei filmzenék, Rocky zenék

Filmslágerek - popzenei filmzenék


Régi filmslágerek, popzenei filmzenék, Rocky zenék




Régi filmslágerek

 
Régi filmslágerek jó sok van a világon, szokás szerint azokat mutatom be, amelyeket jól ismerek és kedvelek. Ebben a cikkben a 60-as évektől a 80-as évek közepéig válogatok, majd a következő cikkben folytatom.
 
 

A Saint-Tropez -i csendőr film zenéje


Ki ne emlékezne a Louis de Funes által fémjelzett csendőr filmekre? Ennek első darabjában, az 1964 -es A Saint-Tropez-i csendőr című filmben csendül fel Raymond Lefèvre - Douliou douliou Saint-Tropez dala, egy igazi diszkó előtti diszkó, amely igencsak közkedvelt volt akkoriban. (Funes és Lefevre filmzenei kapcsolatáról lásd: 80-as évek legjobb elektronikus sci-fi zenéi)



 


Popzenei filmzenék

 

A Grease (Pomádé) zenéje, slágerei

 
1978-ban mutatták be a mozik a nagy sikerű Grease (Pomádé) című filmet. A film mellett a zene is világsiker volt, Olivia Newton-John és John Travolta színészként és zenei előadóként is a csúcsra jutott.

A filmzene album a legnagyobb angol nyelvű országokban (Anglia, USA, Ausztrália) első lett és több kislemez is nagy sikert ért el. A később megjelent Grease Megamix mellett megemlíteném a lassabb hangvételű Summer Nights -ot – amely nagy siker volt az Egyesült királyságban és Amerikában - és a gyorsabb We Go Together című dalt. 
A Summer Nights egyébként az 1970 -es és 2010 -es évek közötti 5 évtized legjobb kislemezei közül is a 9. helyezett a világon. A You’re The One That I Want kislemez pedig világszerte tarolt, 13 országban ill. listán ért el első helyezést.


Summer Nights a Grease című filmből
Summer nights - A Grease c. filmből (1978)

  

A Flashdance zenéje

 

1983-ban került a mozikba a nyolcvanas évek popzenei korszakára is nagy hatással bíró Flashdance című film. A filmből készült zenei album több mint 20 millió példányban kelt el, első lett Japánban, Ausztráliában, Svédországban, Ausztriában, Svájcban, Norvégiában és természetesen Amerikában a Billboard –on. A filmnek a zeneszerzője Giorgio Moroder volt, de magán az albumon nem szerepel minden dal a filmből.

A címadó Flashdance... What a Feeling című dal eredetileg Joe Esposito szerzeménye és a Paramount Pictures kérte fel Moroder-t hogy dolgozza át egy hölgy számára. A dalt Irene Cara énekelte el, akinek óriási löketet adott a karrierjében. 11 listán ért el első helyezést szerte a világon és később Cara Grammy díjat is kapott. Emellett a filmdal az Oscar díjat is megkapta.

Egy másik nagy sikerű dal a filmből a szintipopos hangzású Maniac, amely Michael Sembello szerzeménye. Szeptemberre ez a zeneszám is eljutott a Billboard csúcsára és bekerült a legnagyobb bevételeket hozó filmdalok sorába. 
 

Részlet Michael Sembello videoklipjéből, (Maniac 1983)


Rocky zenék

 

A Rocky filmek zenéje mindig is nagyon kedvelt volt a sportolók körében. Az első, az 1976-os Gonna Fly Now Oscar jelölést kapott a következő évben és a dal a Billboard első helyére jutott. Ez egyben megalapozta az olasz származású, amerikai zeneszerző Bill Conti karrierjét is.

Az 1982-es Rocky III. emlékezetes zenéje (Eye of the Tiger) a Survivor nevezetű rockbandához fűződik. A szám a Billboard-on, Angliában és Ausztráliában is az első helyig kapaszkodott fel.
 
 

A Rocky 4 filmzene 

 
A Rocky IV talán a legakciódúsabb Rocky film volt, Stallone pályafutása csúcsán, 1985-ben. A rádióból nekem a Robert Tepper által énekelt No Easy Way Out című dalt sikerült rögzíteni, amelyről azonnal rájöttem honnan származik. A szintipopos alaphangú, de pop rock jellegű filmsláger a Billboard 22. helyéig jutott és az előadó egy csapásra a figyelem középpontjába került. 
Stallone ’86-os filmjének, a Kobrának is Robert Tepper adta elő a címdalát (Angel of the city), ez azonban nem lett olyan sikeres. A Rocky 4. zenéi az előző filmekhez hasonlóan népszerűek voltak az edzőtermekben.
 
 

Régi filmslágerek és popzenei filmzenék a 80-as évekből


A 80-as évek elején, a hongkongi akcióvígjátékok hőskorában, készült egy kiváló film, amelynek később négy folytatása is született. A Mad Mission (Őrült küldetés 1982) és a folytatásaiból később Jackie Chan is sokat merített, de ezeket nem múlta felül. Ezeket bemutatom külön cikkben is, lásd: Őrült küldetés filmek
Jellegzetes fütyülős zenéje Sam Hui és Teddy Robin Kwan nevéhez fűződik.


 



 
1984-ben készült egy kedves kis romantikus vígjáték (Electric-dreams), amelyet Magyarországon Komputer-szerelem címmel mutattak be. Valamelyik német nyelvű adón láttam és a zenéje megfogott, ami nem csoda, hisz Giorgio Moroder -hez fűződik. A filmnek a dalát, a Together In Electric Dreams-ot  Philip Oakey énekelte, aki Moroder -rel együttműködött abban az időben, s ez volt a legkelendőbb kislemezük. Az angol kislemezlistán a 3. helyig jutott, Amerikában csak négy évvel később jelent meg.





 

Régi filmslágerek, Végtelen történet, Ghostbusters


Egy másik filmzene siker ebből az évből, szintén kötődik (ki máshoz) Moroder -hez. A német-amerikai elkészítésű Végtelen történet c. filmről van szó. Ebben a másik zeneszerző Klaus Doldinger, akit már említettem a Két férfi egy eset című sorozat zenéje kapcsán. 
A filmhez kapcsolódó sikeres dalt (amely nincs jelen a német filmváltozatban) Limahl adta elő, és nagy népszerűségre tett szert, szerte a világon. A (The) Neverending Story Japánban, Norvégiában és Svédországban első, Németországban, Olaszországban és Ausztriában második lett és számos más országban, valamint listán ért el előkelő helyezést.

A Terminátor c. film score zenéjével már foglalkoztam (Elektronikus filmzenék), de popzenei filmzenék is előfordultak ebben a filmben. Például az ausztrál hölgy, Linn Van Hek száma, az Intimacy, amelyet már két évvel előbb (is) kiadott.


  

Az utolsó filmsláger amit megemlítek ebből az évből, a Szellemirtók zenéje. Ray Parker Jr. zeneszáma, a Ghostbusters három hétig vezette a Billboard-ot, három hétig pedig az Egyesült Királyság listáján a második helyet, s a Francia kislemezlistán első helyet ért el. Ez a vidám zene mindmáig sokak által kedvelt és gyakran hallgatott felvétel maradt.





A bemutatott filmdalok listája:



Raymond Lefévre    Douliou douliou Saint-Tropez    1964    pop, disco
Bill Conti    Gonna Fly Now     1976, 1979    soundtrack, pop rock
John Travolta & Olivia Newton-John    Summer Night    1978    rock and roll, pop 
John Travolta & Olivia Newton-John    We Go Together    1978    rock and roll
John Travolta & Olivia Newton-John    You're the One That I Want    1978    rock and roll
Sam(uel) Hui, Teddy Robin Kwan    Aces go Places    1982    soundtrack, pop rock
Survivor    Eye of the Tiger    1982    rock
Irene Cara    Flashdance... What a Feeling    1983    synthpop, disco
Michael Sembello    Maniac    1983    synthpop
Giorgio Moroder & Philip Oakey    Together in Electric Dreams    1984    synthpop
Limahl    The Never Ending story    1984    synthpop
Linn Van Hek    Intimacy    1982, 1984    new wave
Ray Parker Jr.    Ghostbusters    1984    synthpop
Robert Tepper   No Easy Way Out   1985   pop rock, synthpop
John Travolta & Olivia Newton-John    The Grease Megamix     1990    rock and roll, pop rock



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!



A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

1 megjegyzés:

  1. Kedves Eyn!

    Ezúton kívánok Boldog Karácsonyt!

    Tony

    (Régi idők popzenéje)

    VálaszTörlés

Üzemeltető: Blogger.
ca-pub-3250028034952783