Techno zene meghatározás, kialakulása 1988-1990

Techno zene kezdetei

Techno zene meghatározás, kialakulása 1988-1990Techno zene meghatározás, előzményei

    
Techno zene meghatározás visszavezethető a 80-as évek végére. Kifejezetten a vegytiszta technóról beszélek. Ezen cikksorozatban tisztán a techno zenékkel kívánok foglalkozni, ezért az acid-techno, a technodance, a breakbeat-techno, az és a keverékzenék, mint pl. electro-technotechno-house, vagy techno-trance külön cikkben kerülnek kifejtésre. A kemény techno zenéket szintén külön tárgyalom, ezért itt az alapsorozatból több ismert zeneszám hiányozni fog.


A techno zenék előzményei

    

     Techno zenéről nagyjából 1990 óta beszélhetünk, azonban az eredete a nyolcvanas évek második felére, Detroitba vezethető vissza. A techno zene meghatározása a következő. A house mellett kezdett kialakulni, általában 4/4-es lábdob (Roland TR-808 / TR-909) és szintetizátorok használatával. Később a számítógépes technológiák egyre inkább előtérbe kerültek az alkotásoknál. Fokozatos kialakulásában nagy szerepet játszottak a különböző afro-amerikai zenei stílusok és a szintetizátoron alapuló zenék, mint az electro és a synthpop stílusok.
     

      A techno zenék abban különböztek a régebbi elektronikus stílusoktól, hogy az ütem erősebb volt, a zene gyorsabb és a hangzás keményebb, vagyis egyértelműen a táncparkettet célozta meg. Énekhang eleinte egyáltalán nem, majd később is csak ritkán fordult elő ezekben a felvételekben. 
A techno szót a stílus leírására Juan Atkins használta először 1988-ban, majd az ugyanezen évben megjelenő Techno! The New Dance Sound Of Detroit c. albumon tűnt fel. Ez utóbbi lemezen hallható zene még kevésbé kemény és lassabb is mint a későbbi techno zenék és néhány house jellegű zeneszám is található rajta.


techno album 1988
Az említett korai techno jellegű album 1988-ból
 

A techno zene kialakulása


    
     A techno zene kialakulása kontinenseken átívelő folyamat volt. Érdekes módon annak ellenére, hogy az USA-ban fejlődött ki, a techno zene alapjait visszavezethetjük Európába, ahol a Kraftwerk és a Depeche Mode zenéiben fellelhetjük már a stílus jegyeit. És miután Detroitban kialakult, újra Európába érkezett és ott ért el népszerűsége csúcsára.
Techno zenék 1988-1989


     Az 1988-89 –ben Belgiumból elterjedt new beat hangzás egyes darabjai már keveredtek a techno-val. A másik oldalról pedig az industrial zenéket és EBM -et játszó együttesek az évtized végére szintén alkalmazták a hangzást egyes zenéikben. Juan (Atkins) 1988-as Techno Music és a Mysterious Art 1989-es Carma - Omen II c. zeneszáma pedig a synthpop és a techno keveréke. A HumanoidStakker esetében pedig az acid house keveredik a techno-val. 
Így elmondható, hogy a stílus más stílusokkal párhuzamosan, illetve közvetítésével fokozatosan épült be a zenei kínálatba. Míg a kilencvenes évek kezdetére Amerikában lanyhult az érdeklődés a műfaj iránt, addig Európában Angliában, valamint Belgiumban és Hollandiában új táptalajra lelt, azonban a legnagyobb tábort Németországban tudhatta magáénak.A techno zene kialakulása - Techno zenék 1990

    
     1990-ben az F. Zafret által Olaszországban létrehozott formáció, az Atahualpa bukkant fel. Zenéjükben sikeresen ötvözték a Dél-Amerika-i pánsípot a szintetizátorral, s ezáltal jellegzetes „Andok-i techno” zenét varázsoltak. Ultimo Imperio című felvételük az olasz lista 3. helyéig emelkedett. 
A másik olasz előadó a Maurizio Pavesi producer és DJ által létrekeltett Bit-Max volt, amely a Dig-it című kislemezzel kezdte el pályafutását. A harmadik említésre méltó olasz techno előadó a Grey Area volt, amely Action c. lemezével mutatkozott be. 


    
  Németországban a Klangwerk (Die Cybernauten) az Interactive (No Control), és a Recall IV (Kontrast) érkezett. Az industrialt és EBM-et játszó Bigod 20 pedig 1990-től egyre több számában alkalmazta a techno stílusjegyeit. Különösen az On The Run c. dal techno remixeiben, valamint a The Bog esetében, amely nemzetközileg is népszerű lett a táncklubokban.

     A holland Quadrophonia azonos című kislemeze 1990-ben jelent meg először és a következő évben a brit lista 14. helyét érte el. Belgiumból a Liaisons D a new beat zenék irányából lépett a techno felé. Amerikában a Voodoo Child (Moby bújik meg a név mögött) azonos című kislemezével döngetett 1990-ben.

     Ebben az évben már egyre inkább önálló stílusként futott a techno, azonban a house, new beat, EBM és az industrial hatása még érezhető volt. Lassanként kezdett szélesedni és később megjelent a breakbeat, és keményedni is aminek eredményeképp egy másik ág, a hardcore hangzás is megjelent. Azonban az igazi események csak a következő évben következtek, amikor a techno zenék egyre nagyobb ismertségre tettek szert a világon, s ezáltal több együttes alakult, amelyek később a műfaj jeles képviselői lettek.Néhány kezdeti techno zene más stílusokkal


HUMANOID    Stakker    1988        acid house - techno
JUAN    Techno Music    1988        synthpop - techno
MYSTERIOUS ART    Carma - Omen II    1989        synthpop - techno
KLANGWERK    "Wollt ihr"    1989        new beat – techno
LIAISONS D          Heart Beat    1989    new beat, techno
NEW SCENE    Out of Control    1989        new beat - techno
RHYTHM DEVICE    Acid Rock    1989        new beat - techno
Techno zenék 1990 lista (válogatás)


FORCE LEGATO    System    1989
808 STATE    Cubik    1990
ATAHUALPA    La furia y el condor    1990
ATAHUALPA    Ultimo imperio    1990
BIGOD 20    On the Run (turbo techno dub)    1990
BIGOD 20    On the Run (turbo techno mix)    1990
BIT-MAX    Dig-it    1990
CYBERSONIK    Technarchy    1990
D-SHAKE    Technotrance    1990
GREY AREA    Action    1990
INTERACTIVE    No Control (razor-mix)    1990
KLANGWERK    Die Kybernauten    1990
LFO        LFO    1990
LIAISONS D    ¡ Por la patria !     1990
QUADROPHONIA    Quadrophonia    1990
R.F.T.R.    Extrasyn    1990
RECALL IV    Contrast        1990
SPECTRUM    Brazil    1990
THE TIME FREQUENCY    Maximum Intensity    1990
VOODOO CHILD    Voodoo Child    1990

 

 Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.