Techno zene jelentése, meghatározás, kialakulása 1988-1990

Techno zene kezdetei

Techno zene meghatározás, kialakulása 1988-1990



Techno zene jelentése, meghatározás, előzményei

    
Techno zene jelentése, meghatározása visszavezethető a 80-as évek végére. Kifejezetten a vegytiszta technóról beszélek. Ezen cikksorozatban tisztán a techno zenékkel kívánok foglalkozni, ezért az al techno stílusok, acid-techno, a technodance, a breakbeat-techno, az és a keverékzenék, mint pl. electro-technotechno-house, vagy techno-trance külön cikkben kerülnek kifejtésre. A kemény techno zenéket szintén külön tárgyalom, ezért itt az alapsorozatból több ismert zeneszám hiányozni fog.


A techno zenék előzményei

    

     Techno zenéről nagyjából 1990 óta beszélhetünk, azonban az eredete a nyolcvanas évek második felére, Detroitba vezethető vissza. A techno zene meghatározása a következő. A house mellett kezdett kialakulni, általában 4/4-es lábdob (Roland TR-808 / TR-909) és szintetizátorok használatával. Később a számítógépes technológiák egyre inkább előtérbe kerültek az alkotásoknál. Fokozatos kialakulásában nagy szerepet játszottak a különböző afro-amerikai zenei stílusok és a szintetizátoron alapuló zenék, mint az electro és a synthpop stílusok.




     

      A techno zenék abban különböztek a régebbi elektronikus stílusoktól, hogy az ütem erősebb volt, a zene gyorsabb és a hangzás keményebb, vagyis egyértelműen a táncparkettet célozta meg. Énekhang eleinte egyáltalán nem, majd később is csak ritkán fordult elő ezekben a felvételekben. 
A techno szót a stílus leírására Juan Atkins használta először 1988-ban, majd az ugyanezen évben megjelenő Techno! The New Dance Sound Of Detroit c. albumon tűnt fel. Ez utóbbi lemezen hallható zene még kevésbé kemény és lassabb is mint a későbbi techno zenék és néhány house jellegű zeneszám is található rajta.


techno album 1988
Az említett korai techno jellegű album 1988-ból
 

A techno zene kialakulása


    
     A techno zene kialakulása kontinenseken átívelő folyamat volt. Érdekes módon annak ellenére, hogy az USA-ban fejlődött ki, a techno zene alapjait visszavezethetjük Európába, ahol a Kraftwerk és a Depeche Mode zenéiben fellelhetjük már a stílus jegyeit. És miután Detroitban kialakult, újra Európába érkezett és ott ért el népszerűsége csúcsára.




Techno zenék 1988-1989


     Az 1988-89 –ben Belgiumból elterjedt new beat hangzás egyes darabjai már keveredtek a techno-val. A másik oldalról pedig az industrial zenéket és EBM -et játszó együttesek az évtized végére szintén alkalmazták a hangzást egyes zenéikben. Juan (Atkins) 1988-as Techno Music és a Mysterious Art 1989-es Carma - Omen II c. zeneszáma pedig a synthpop és a techno keveréke. A HumanoidStakker esetében pedig az acid house keveredik a techno-val. 
Így elmondható, hogy a stílus más stílusokkal párhuzamosan, illetve közvetítésével fokozatosan épült be a zenei kínálatba. Míg a kilencvenes évek kezdetére Amerikában lanyhult az érdeklődés a műfaj iránt, addig Európában Angliában, valamint Belgiumban és Hollandiában új táptalajra lelt, azonban a legnagyobb tábort Németországban tudhatta magáénak.



A techno zene kialakulása - Techno zenék 1990

    
     1990-ben az F. Zafret által Olaszországban létrehozott formáció, az Atahualpa bukkant fel. Zenéjükben sikeresen ötvözték a Dél-Amerika-i pánsípot a szintetizátorral, s ezáltal jellegzetes „Andok-i techno” zenét varázsoltak. Ultimo Imperio című felvételük az olasz lista 3. helyéig emelkedett. 
A másik olasz előadó a Maurizio Pavesi producer és DJ által létrekeltett Bit-Max volt, amely a Dig-it című kislemezzel kezdte el pályafutását. A harmadik említésre méltó olasz techno előadó a Grey Area volt, amely Action c. lemezével mutatkozott be.




 


    
  Németországban a Klangwerk (Die Cybernauten) az Interactive (No Control), és a Recall IV (Kontrast) érkezett. Az industrialt és EBM-et játszó Bigod 20 pedig 1990-től egyre több számában alkalmazta a techno stílusjegyeit. Különösen az On The Run c. dal techno remixeiben, valamint a The Bog esetében, amely nemzetközileg is népszerű lett a táncklubokban.

     A holland Quadrophonia azonos című kislemeze 1990-ben jelent meg először és a következő évben a brit lista 14. helyét érte el. Belgiumból a Liaisons D a new beat zenék irányából lépett a techno felé. Amerikában a Voodoo Child (Moby bújik meg a név mögött) azonos című kislemezével döngetett 1990-ben.

     Ebben az évben már egyre inkább önálló stílusként futott a techno, azonban a house, new beat, EBM és az industrial hatása még érezhető volt. Lassanként kezdett szélesedni és később megjelent a breakbeat, és keményedni is aminek eredményeképp egy másik ág, a hardcore hangzás is megjelent. Azonban az igazi események csak a következő évben következtek, amikor a techno zenék egyre nagyobb ismertségre tettek szert a világon, s ezáltal több együttes alakult, amelyek később a műfaj jeles képviselői lettek.



Néhány kezdeti techno zene más stílusokkal


HUMANOID    Stakker    1988        acid house - techno
JUAN    Techno Music    1988        synthpop - techno
MYSTERIOUS ART    Carma - Omen II    1989        synthpop - techno
KLANGWERK    "Wollt ihr"    1989        new beat – techno
LIAISONS D          Heart Beat    1989    new beat, techno
NEW SCENE    Out of Control    1989        new beat - techno
RHYTHM DEVICE    Acid Rock    1989        new beat - techno




Techno zenék 1990 lista (válogatás)


FORCE LEGATO    System    1989
808 STATE    Cubik    1990
ATAHUALPA    La furia y el condor    1990
ATAHUALPA    Ultimo imperio    1990
BIGOD 20    On the Run (turbo techno dub)    1990
BIGOD 20    On the Run (turbo techno mix)    1990
BIT-MAX    Dig-it    1990
CYBERSONIK    Technarchy    1990
D-SHAKE    Technotrance    1990
GREY AREA    Action    1990
INTERACTIVE    No Control (razor-mix)    1990
KLANGWERK    Die Kybernauten    1990
LFO        LFO    1990
LIAISONS D    ¡ Por la patria !     1990
QUADROPHONIA    Quadrophonia    1990
R.F.T.R.    Extrasyn    1990
RECALL IV    Contrast        1990
SPECTRUM    Brazil    1990
THE TIME FREQUENCY    Maximum Intensity    1990
VOODOO CHILD    Voodoo Child    1990

 

 Ha tetszett, oszd meg másokkal is!


A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.
ca-pub-3250028034952783