SYNTHPOP – EGY KORSZAK ZENÉJE

Synthpop - Egy korszak zenéje
 Synthpop egy korszak zenéjeSYNTHPOP - SZINTIPOP ZENEDübörgő szintetizátorok, rövid hajú fiatalok, komor hangvétel, elképesztő dallamok. Harsány, erőteljes szintik, komoly tekintetek, egy korszak életérzése. Baljóslatú hangulat, elszánt emberek, technokrata hangzásvilág. Emberek ezreit megmozgató dalok és koncertek, a nyolcvanas évek nosztalgiája. Hatalmas erő, mély hang, kemény ritmusok és egy életre belénk ivódó zeneszólamok.

Mindig beleborzongok, valahányszor újra hallom ezeket az örök életű balladákat, életerőtől duzzadó ritmusokat. Lepereg előttem a nyolcvanas évek világa, átvisz egy másik dimenzióba, visszavonhatatlanul magával ragad.

Oly sok kedvencem van ezen korszakból és stílusból, hogy mindet be sem mutathatom. Míg a diszkó inkább a fizikai testre hat és mozgásra ingerel, a szintipop továbbvisz, mély érzéseket kelt, különös hangulatokat hoz elő.

Ha a hangzását tekintjük, a synthpop kezdeti korszakában hideg, borongós és gépies volt, majd a nyolcvanas években fokozatosan populárisabb dallamok és diszkósabb ütemek is beleolvadtak, miáltal összetettebbé és tágabbá vált.

Németországban a Kraftwerk az elektronikus és electro zenéi mellett 1977-78-ban megjelent lemezein már sorban tűntek fel a vokált is tartalmazó synthpop zeneszámok. Eleinte a new wave mellett még alig volt feltűnő a stílus, majd Angliában felbukkant a Human League, Japánban a Yellow Magic Orchestra (Y.M.O.) és az USA -ban is megjelent a hangzás.


 Szintipop előadók


 
Az évtizedfordulóra aztán sorban alakultak a szinti együttesek: Buggles, Visage, Ultravox, Sparks, Soft Cell stb. Ekkoriban jött létre Liverpoolban az O.M.D. (Orchestral Manoeuvres In The Dark), jelentős képviselőjeként a stílusnak és évtizedeken át képes volt az eladási listák élmezőnyét megostromolni.

Szintén Angliában megalakult a mindmáig egyik legnépszerűbb szintipop együttes, a Depeche Mode. Ők egy korszak emblémái, hatalmas tömegeket és fiatalok millióit mozgatták meg sajátos zenéjükkel. Ha a Kraftwerk volt az egyik, amely a későbbi detroiti techno ősalapjául szolgált, akkor a Depeche Mode a másik. A légkalapácstól elkezdve mindenféle más fémes és kevésbé fémes hangot is felhasználtak műveik elkészítésénél, amely addig nem volt megszokott. A kilencvenes évekre azonban változott a stílusuk, onnantól fogva már nem beszélhetünk náluk a klasszikus synthpop -ról.

A szintipop a nyolcvanas évek elején volt a csúcson, a stílusban játszó együttesek világszerte nagy sikereket értek el. Valamivel finomabb hangzással és fülbemászó refrénekkel jelent meg a new romantic-nak nevezett hangzás, amely egy sor zenekar zenéjében fellelhető, mint pl. a Duran Duran. 
 

Az USA-ban bizonyos fokig a new wave alműfajának tekintették a szintipop -ot, de technopop -nak is nevezték. Egy halomra való új együttes jelent meg a nyolcvanas évek első felében, úgymint: Yazoo, Tears For Fears, Thompson Twins, New Order, Bronski Beat, Eurythmics stb.

A Liverpoolban létrejött Frankie Goes To Hollywood 1984-re Európában és az USA-ban is az egyik legfigyelemfelkeltőbb együttes lett slágereivel. Ők gyakran alkalmaztak a szintik mellett gitárt is és ez különös színezetet adott alkotásaiknak.

Németországban ugyanakkor berobbant az Alphaville és sorban gyártotta a nagy szinti slágereket. Dallamaikat egész Európa és Amerika is megismerte és megkedvelte.

Az évtized közepére egy londoni duó hatolt a köztudatba, és a következő években tarolt a kislemezlistákon. A Pet Shop Boys fülnek is kellemes, mégis pörgő szintizenéjét az egész világon kedvelték. Sok dala a legnépszerűbb popzenék sorába került.

A másik népszerű duó az Erasure, amely különös, dallamos, táncos és néha vicces szintiszólamaival nagy figyelmet keltett. Ők még a stílus hanyatlása idején, a kilencvenes évek elején is a csúcson tudtak maradni, úgy, hogy nem változtattak nagyobb mértékben a hangzáson.


 


A dance jellegű zenék előretörésével a háttérbe szorult az addigi szintetizátoros popzene és a keményebb, ritmusosabb techno és house stílusok léptek a helyébe. Azonban a kétezres évek elején ismét előkerült a hagyományos szintipop hangzás és újra több együttes kezdett muzsikálni ebben a műfajban.

Mivel borzasztó sok együttes és sláger van a synthpopban és rengeteg a kedvencem, ezzel a stílussal több részben foglalkozom időrendi sorrendben. Ha úgy tetszik, ezt tekintheted a szintipop bevezető részének.


Folytatás: A kezdetek


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, vagy google +, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.