1993 Eurodance zenék, slágerek meghódítják a világot

Eurodance 1993 - Az eurodance meghódítja a világot

1993 Eurodance zenék, slágerek meghódítják a világot



1993 eurodance zenék


Eurodance zene 1993 kezdetén

    
     1993 eurodance zenék immár slágerekként jelentkeztek, egyre többen. A Snap! Niki Haris segédletével már az előző év decemberében megjelentette az Exterminate! –t, amely aztán 1993 elején több országban is slágerré lett. Spanyolországban és Finnországban a csúcsra jutott, míg a brit listán 2. helyezett lett.




     Az olasz apától és svájci anyától származó DJ Bobo néhány sikertelen lemez után ebben az évben robbant be az eurodance köztudatba. A Somebody Dance With Me című kislemez már 1992 novemberében megjelent, de csak a következő év derekára ért el sikerei csúcsára egész Európában. Svájcban és Svédországban érte el az első helyet és Németországban aranylemez lett.

    Az előző - 1992-es eurodance évről szóló - cikkben már bemutatott Captain Hollywood Project január 8.-án bocsátotta útjára az Only With You –t. A dance lemez sikeres volt, Németországban aranylemezzé vált.



Eurodance slágerek 1993 tavaszán


   
     A 2 Unlimited ez évben a technodance jellegből szinte teljesen átváltott eurodance stílusra. A dobokat is alkalmazó Tribal dance c. zenéjük nemcsak Európa számos helyén lett első vagy második, a kanadai dance listán és a Billboard dance listáján is a 7. helyig jutott.

     Az olasz Cappella újra lendületbe jött és az érdekes hangzású U Got 2 Know c. számmal a brit lista 6. helyéig ugrott. Májusban érkezett Captain Hollywood Project a lassabb hangvételű All I Want –tal, amely szintén sikeres volt, de már nem érte el az előző kislemezek eredményeit.
     Még április közepén dobta piacra a Culture Beat a dalt amely aztán a nyár nagy slágere lett. Bár szerintem a Mr. Vain sem különbözik a többi eurodance számtól, 17 különböző slágerlistán került az első helyre. Valóságos dance lázat indított el, az év legkelendőbb kislemeze lett és több országban arany ill. platinalemez minősítést kapott.

     Májusban egy holland-trininidadi szülőktől származó énekes robbant be a dance köztudatba. Haddaway a What Is Love c. dalával tovább növelte a már amúgy is nagyszámú eurodance rajongók körét. 10 európai és néhány ázsiai országban kapaszkodott fel az első helyre és az amerikai Billboard –on is elérte a 11. helyet. A dal nagyon menő volt akkoriban, folyamatosan játszották 1993 nyarán a diszkókban. A What Is Love a 90-es évtized legjobb eurodance slágerei közé tartozik.



1993 eurodance slágerek


Eurodance zenék 1993 nyarán


    
     A három olasz férfi és egy hölgy vokalista Emanuela Gubinelli (aki egyébként Taleesa előadónéven is futott) által alkotott CO.RO. sorban adta ki dance lemezeit. A 4 Your Love, vagy a There's Something Going On közismert volt a táncklubok körében. DJ Bobo a Keep On dancing kislemezzel ismét aranylemezes lett Németországban és a dal több ország lemezlistáján jutott a legjobb öt vagy tíz közé
     Akkoriban kezdtem felfigyelni az afro-amerikai számazású, de Németországban tevékenykedő énekesnőre, Kim Sanders –ra. Ő több sikeres előadóval és együttessel dolgozott együtt, de szólóénekesnőként is jegyzett az eurodance csillagai között. 1993-ban a Show Me és a Tell Me That You Want Me kislemezekkel szerepelt a dance listákon.

     A svéd Melodie MC fokozatosan vált ismertté az eurodance szférában 1992 és 1994 között. A ’93-as dal, a Dum Da Dum már nemzetközileg is meghozta számára a sikert, a dance klubok egyik kedvence volt.
 





   
     A német illetőségű MC Sar & The Real McCoy júliusban adta ki az Another Night c. dance felvételt, amellyel rengeteg hívet szereztek maguknak. Érdekes módon a dal Európán kívül még sikeresebb volt, hiszen első lett a kanadai és az amerikai dance listán és az amerikai pop listán, valamint a Billboard –on 3. helyezést ért el. 
Nekem jobban tetszett a következő daluk, a pörgősebb Automatic Lover, amely a legtöbb listára már csak a következő évben kapaszkodott fel. A brit Urban Cookie Collective is ebben az évben  érte el első jelentősebb sikereit, első két daluk a brit kislemezlista 2. ill. 5. helyét érte el.



Eurodance zenék, lemezek 1993 második felében


Eurodance zene 1993 őszén


 
     A Culture Beat szeptember 13-án indította útjára az elődjénél dinamikusabb Got To Get It c. dalt. Ez szintén számos ország listáján került az első öt közé és a kanadai, valamint a Billboard dance listáján is elérte az 1. pozíciót.

     A Cappella öt nappal később adta ki az U Got To Let The Music című rendkívül népszerű eurodance felvételt. Az eszméletlen jó dallamú és ritmusú zene alapjait az Alphaville együttes Sounds Like a Melody dalából mintázták, mely az 1984-es szintipop világban volt népszerű. Finnországban, Svájcban és Ausztriában egészen az első helyig jutott, a brit listán 2., Németországban 3., és számos országban került az első tízbe.





  
     A svéd Pandora karrierje is 1993 őszén kezdődött. Pörgős-ritmusos dance felvételei felhívták rá a figyelmet, a Trust Me aranylemez lett és a egyben legkelendőbb kislemez hazájában. Következett a Come On And Do It, s közben Skandinávia legsikeresebb eurodance előadója lett, de a kontinens többi részén is kezdték megismerni.

     Mialatt az eurodance zenék meghódítják a világot, egyes techno formációk is áthangolódnak a stílus világára, ami némileg visszaveti a techno lemezek sikereit 1993-tól. Németországban a Lori Glori énekesnő által énekelt Piece Of My Heart volt az Intermission második kislemeze, amely pillanatok alatt ismertté tette az együttest. A felejthetetlen dallamú zene a német lista 8. helyére kapaszkodott fel.
     A szintén német együttes a Maxx, a Get-A-Way c. nótájával számos helyen jutott a Top 5.-be, Németországban arany, az Egyesült Királyságban pedig  ezüstlemez lett. Novemberben Haddaway újabb dala pattant fel a listákra. A Life Svédországban, Spanyolországban és Finnországban első lett és számos országban került az első ötbe.
     A 2 Unlimited a Maximum Overdrive kislemezzel jelentkezett ismét és ezzel Spanyolországban és Finnországban is felmászott a slágerlista csúcsára. Hollandiában több év után újjáalakulva bukkant fel a Twenty 4 Seven, s hamarosan az eurodance rajongók egyik kedvenc együttese lett. A Slave To The Music a 8., az Is It Love pedig az 5. helyezést szerezte meg a német listán a következő év elején.


Eurodance zenék 1993 végén – Dalok, amelyek ’94-ben futottak fel

    
     A Culture Beat-tól december 20-án jelent meg az Anything, amely számos országban került a legjobb öt közé. Egyébként az együttes lemezein bizonyos mértékig a trance-dance keverék hangzás is megjelent. A 90-es évek egyik legsikeresebb dance formációjától, a Fun Factory-tól már 1993-ban megjelent a Groove me, amelyet én csak ’94 tavaszán ismertem meg. Azóta is ez a kedvencem tőlük, érdekes, hogy ez a dal még nem ért el komoly sikereket, mint a továbbiak.




 
     Az eurodance kezdeteinél már említett 2 Brothers On The 4th Floor 1993-ban újjáéledt, és a Never alone c. szerzeménnyel értek el sikereket Hollandiában és Belgiumban, sőt a kislemez Hollandiában aranylemez lett. Németországban a néhány évvel ezelőtti sikeres Mysterious Art utódaként jött létre a Magic Affair, amelynek első dala az Omen III mindjárt platinalemez lett hazájában és persze első. Az új dance lemez számos másik országban került a legjobbak közé.
     Prince Ital Joe és Marky Mark első közös lemezét a Happy People –t gyorsan felkapták az eurodance kedvelői. A dal hamar népszerű lett (Németország 4. hely). Az olasz Corona ’94-es nagy slágerét, a The Rhythm Of The Night –ot is már 1993-ban adták ki. Olaszországban 8 héten át vezette a slágerlistát és európa számos országában volt a legjobbak között, sőt az amerikai Billboard –on is elérte a 11. helyet.




Eurodance zenék 1993 lista (válogatás)


SNAP!    Exterminate    1992-1993
DJ BOBO    Somebody Dance With Me    1992-1993
HADDAWAY    What Is Love     1992-1993
       
2 UNLIMITED    Maximum Overdrive    1993
2 UNLIMITED    R.U.O.K.    1993
2 UNLIMITED    Tribal Dance    1993
808 STATE    Gimme Shelter (live in Tokyo)    1993
AB LOGIC    AB Logic    1993
AFRIKA BAMBAATAA     Feeling Irie    1993
BAD BOYS BLUE   Go Go (Love Overload)   1993
BANANARAMA    More, More, More    1993
BASIC ELEMENT    Move Me    1993
BASIC ELEMENT    The Promise Man    1993
BONEY M.    Ma Baker ’93    1993
BOOBYTRAX    Don't Go     1993
BUMPOMANIA    Lady Bump (techno single version)    1993
CAPPELLA    U Got 2 Know    1993
CAPPELLA    U Got 2 Let to Music    1993
CAPTAIN HOLLYWOOD PROJECT    All I Want    1993
CAPTAIN HOLLYWOOD PROJECT    Impossible    1993
CAPTAIN HOLLYWOOD PROJECT    Only With You    1993
CAPTAIN HOLLYWOOD PROJECT    Nothings Gonna Stop Me    1993
CAPTAIN HOLLYWOOD PROJECT    Rhythm of Life    1993
CAPTAIN HOLLYWOOD PROJECT    Rhythm Takes Control    1993
CARDENIA    Happy Station (radio edit)    1993
CARDENIA    Passion    1993
CB MILTON    Send Me An Angel (Set me free)    1993
CLOCK    Holding On (extended version)    1993
CO.RO.    4 Your Love    1993
CO.RO. Featuring TALEESA    I Break Down and Cry    1993
CO.RO.    I Just Died in Your Arms    1993
CO.RO.    Over and Over    1993
CO.RO.    There's Something Going On     1993
CO.RO.    Was It So Bad For You    1993
CULTURE BEAT    Adelante!    1993
CULTURE BEAT    Got To Get It    1993
CULTURE BEAT    Key To Your Heart    1993
CULTURE BEAT    Mother Earth    1993
CULTURE BEAT    Mr. Vain    1993
CULTURE BEAT    The Hurt    1993
CULTURE BEAT    The Other Side of Me    1993
CUT 'N' MOVE    Peace, Love & Harmony    1993
DJ BOBO    I Want Your Body    1993
DJ BOBO    Keep On Dancing    1993
DJ BOBO    Move Your Feet    1993
DJ BOBO    Music    1993
DJ BOBO    Take Control    1993
DJ BOBO    Uh-uh !    1993
DJ SPACE'C    Forever Young    1993
DOUBLE YOU    Part-time Lover    1993
EAST 17    It's Alright     1993
EN-RAGE    Give it Up    1993
E-TYPE    I'm Falling    1993
FANCY Feat. LA TOYA TURNER   No Way Out   1993
FELIX    It's Me    1993
FLEXX    Wake Up     1993
FR CONNECTION    Listen Up    1993
FUN FACTORY    Groove Me     1993
FUN-TOMAS   China Girl (club mix)   1993
FUNTIME CLUB    The Sunny Side of Life     1993
FUTURE BEAT Feat. IAN CARMA    Faith in the Night    1993
GULLIVER    Open Your Eyes    1993
HADDAWAY    Come Back Love Has Got a Hold On Me    1993
HADDAWAY    Life    1993
HADDAWAY    Rock My Heart    1993
HADDAWAY    Shout     1993
HARAJUKU    On My Own    1993
HAVANA    Ethnic Prayer    1993
HEARTCLUB    Don't Go Breaking My Heart    1993
HYSTERIE    Midnight Hour    1993
ICE MC    Take Away the Color     1993
INTERMISSION    Piece of my Heart     1993
JAM TRONIK    Tragedy    1993
KETTY DB    Spacer (radio version)    1993
KIM SANDERS    Show Me    1993
KIM SANDERS    Tell Me That You Want Me    1993
KIM WILDE    If Can't Have You    1993
KIM WILDE    In My Life    1993
LALENE    The Best    1993
LEE MARROW feat. CHARME    Try Me Out    1993
LEILA K.    Ca plane pour moi    1993
LOFT    Hold On    1993
LOVENATION    I don't Wanna Know (techno remix)    1993
MASTERBOY    Everybody Needs Somebody    1993
MASTERBOY    Feel My life    1993
MASTERBOY    Hey, Hey, Hey (You around me)    1993
MASTERBOY    Reach Out - I'll be There    1993
MATRIX    Can You Feel It    1993
MAXX    Get-a-way    1993
MC SAR & THE REAL MCCOY    Another Night    1993
MC SAR & THE REAL MCCOY    Automatic Lover    1993
MELODIE MC    Dum Da Dum    1993
MINNESOTA    What's Up?    1993
MOTIV8    Rockin for myself     1993
O.M.D.    Dream of Me    1993
OOCHIE COOCHIE CARTOON CLUB    Pin-ochio    1993
P.I.D. Feat. ANGEL    I Guess They Think That    1993
PANDORA    Come On and Do It    1993
PANDORA    Get Your Chance    1993
PANDORA    Going to the Top    1993
PANDORA    One of a Kind    1993
PANDORA    Trust Me    1993
PARIS RED    Party     1993
PET SHOP BOYS    My Head Is Spinning    1993
PET SHOP BOYS    One In A Million    1993
POWER PEOPLE    Kiss the Beat    1993
PSYKOSONIK    Acid Hammer    1993
PSYKOSONIK    Down to the Ground    1993
PUBLIC ART    River     1993
ROOM 42    Baby He's Mine    1993
ROZLYNE CLARKE (feat. UNITY POWER)    Eddy Steady Go     1993
SANDRA    Maria Magdalena '93    1993
SARAH WASHINGTON    Careless Whisper    1993
SARAH WASHINGTON    I Will Always Love You    1993
SISTER'S ACT Feat. ANGIE DEE    I Will Follow Him     1993
SPACE MASTER    Jumping to the Party (live)    1993
STELLA GETZ    Friends     1993
THE CORPORATION   Ewerywhere 1993
THE CORPORATION    You're My Man (dance mix)    1993
TOY BOY    Careless Whisper    1993
TRANSYLVANIA    Don't Cry    1993
TUFF E NUFF    Good Life    1993
U96    Je Suis Selected    1993
UN DISCO IN LATTINA    Always Coca-Cola    1993
UNDERCOVER    Never Let Her Slip Away    1993
URBAN COOKIE COLLECTIVE    Feels Like Heaven    1993
XTM    Sonic the Hedgehog    1993
XTM    Street Fighter II    1993
XTM    The Adams Family    1993
       
2 BROTHERS ON THE 4TH FLOOR    Never Alone    1993-1994
CORONA    The Rhythm of the Night    1993-1994
CULTURE BEAT    Anything    1993-1994
MAGIC AFFAIR    Omen III.    1993-1994
PRINCE ITAL JOE Feat. MARKY MARK    Happy People    1993-1994
TWENTY 4 SEVEN    Is it Love    1993-1994
TWENTY 4 SEVEN    Slave to the Music    1993-1994




Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.
ca-pub-3250028034952783