80-as évek zenéi magyar slágerei, együttesei, lista

 

80-as évek zenéi magyar slágerei, együttesei, lista

 

80-as évek zenéi magyar slágerei, együttesei szép számmal vannak. Ebben a cikkben csak arra vállalkozhattam, hogy egy részüket bemutassam. Főként a legismertebb és legnépszerűbb előadókat, valamint a 80-as évek magyar slágerei lista is elkészült.



A saját magyar kedvenceimről ebből az évtizedből már írtam egy másik cikkben. A 80-as évek zenéi magyar vonatkozásban elég változatos volt, itt főként a populárisabb pop, rock, újhullám, disco vonalakról ejtek pár szót. Kezdjük az akkori magyar könnyzene hátterével, majd következzenek a legsikeresebb előadók és dalok.



80-as évek zenéi magyar könnyűzene háttere



A 80-as évek zenéi magyar színtere jelentős változásokon ment keresztül. Ebben az időszakban a szocialista rendszer keretein belül egyre többféle zenei stílus és irányzat vált népszerűvé. A popzene, a rock, a new wave és a punk is egyre nagyobb követőtáborra tett szert.



Az 80-as évek elején még domináltak a Kádár-korszak hivatalosan elfogadott, könnyed és vidám dalai, de a fiatalabb generációban egyre erősödött az igény a szabadságot, az önállóságot kifejező zenék iránt. Ebben az időszakban jelentek meg, vagy váltak sikeressé olyan ikonikus zenekarok, mint az Edda Művek, a Beatrice, vagy (az évtized végén) a Tankcsapda.



A 80-as évek belsejétől kezdve a könnyűzenei paletta sokszínűsége tovább bővült. A new wave és az alternatív zene iránti érdeklődés nőtt, és olyan előadók váltak népszerűvé, mint az Európa Kiadó. A hazai elektronikus zenei színtér is fejlődött, és a Korál, a Bonanza Banzai és más együttesek létrehozták a saját hangzásukat.



A 80-as évek zenéi magyar területen az évtized végére még inkább diverzifikálódtak. Az underground mozgalmak, mint például az alternatív rock, a punk vagy a ska, egyre népszerűbbek lettek. Az 1989-es rendszerváltás előtti időszakban a zenei kifejezőeszközök is egyre inkább tükrözték a társadalmi változásokat és az új, szabadabb gondolkodást.



Ezek a változások összességében megteremtették a modern magyar könnyűzenei paletta alapjait, amelyek a mai napig hatnak a hazai zenei világra. Az 1980-as évek magyar zenéi tehát nemcsak a korszak politikai és társadalmi változásait tükrözték, hanem egyúttal hozzájárultak a hazai zenei sokszínűség és gazdagság kialakulásához.





Magyar együttesek 80-as évek magyar együttesei



A KFT az új hullám mozgalmához kapcsolódó zenekar, mely 1982-ben alakult. Népszerű dalai például a Bál az operában, Afrika, Balatoni nyár, Európa csendes. Különösen az évtized közepén voltak sikeresek, több külföldi koncert körútjuk is volt. A dalaikat jó néhányszor feldolgozták, például a 90-es, vagy a 2000-es évek hazai dance csapatai.

A Neoton Família a popzenében és diszkóban jeleskedő, ezen a néven 1977-től működő együttes. Tőlük a 80-as évek magyar slágerei közé tartozott a Don Quijote, Holnap hajnalig, Nyár van, Santa Maria, I Love You." Nemzetközi szinten is ismertségek szereztek, különösen a Távol-Keleten voltak népszerűek. Lásd: pl. a Korea c. dal a távolkeleti témák a 80-as évek popzenéjében.

 


 

 

A 70 -es években alapított Korál az alternatív rock stílusában alkotott. A Balázs Fecó vezényletével alkotó csapat az 1981-es Homok a szélben dalával komoly sikert aratott a táncdalfesztiválon. A 80-as évek zenéi magyar palettáján csatlakoztak a lassabb, lágyabb rock dalokat is alkotó előadókhoz.

Az Európa Kiadó az underground mozgalom egyik ikonja, 1981-ben alakult. Ők a 80-as évek magyar együttesei közül az évtized első felében váltak sikeressé. Ismertebb dalaik voltak az Európa csendes, Az ifjúság vége, Tengerpart.

A Vágtázó Halottkémek nevű, alternatív zene irányába hajló, pszichedelikus rock zenekar a 70 -es években alakult, de a 80-as évek közepéig gyakorlatilag „tiltottak” voltak. A ma már kultikus csapat világszerte hírnevet szerzett, Németországban és az USA -ban is komoly sikereket ért el.

Az Edda Művek többször is változó rockcsapat volt, melynek számtalan népszerű dala született. Ilyenek többek között a Kölyköd voltam, Hűtlen, Éjjel érkezem, A kör.

A Dolly Roll a 80-as évek együttesei magyar csapatai között az egyik legsikeresebb volt. A 80-as évek magyar slágerei közül számosat alkottak. Mindjárt az első nagylemezük 1983 -ban, platinalemez lett. Ha már magyar slágerek, akkor Varga Miklós sem maradhat ki, aki számos más alkotás mellett az Európa című kislemezével tarolt 1984 -ben

A 80-as évek együttesei magyar vonatkozásban sem maradtak el a sokoldalúságtól. A Szikora Róbert vezette R-Go érdekes színfolt volt a zenei palettán a maga zenéjével, mely néha a latinos behatásokra is épített. Különösen az évtized közepén voltak népszerűek, még könyv is megjelent róluk.





80-as évek magyar slágerei, előadói



Az Első Emeletről már írtam a fentebb említett cikkemben. Ők akkoriban kerültek rivaldafénybe, amikor a szintipop műfaj bombaslágerekkel árasztotta el a világot. A magyar énekesnők 80-as évek során is aktívak voltak, s újabbak bukkantak fel. Zoltán Erika a 80-as évek magyar zenéi közül a diszkósabb vonalat képviselte. 1986 -ban, a Szerelemre születtem című dallal tört be.

A Beatrice egy többszörösen újjáalakult, keményebb, majd dallamosabb rockzenét is játszó csapat volt, mely a 80-as évtized végétől újabb fénykorát élte. A Lord rock és heavy metal együttes különösen az évtized második felében működött aktívan a megjelent lemezeket tekintve. Az 1988 -as Szemedben a csillagok albuma különösen sikeres volt.

A 80-as évek magyar együttesek közül a Napoleon Boulevard szintén egy újhullámos csapat volt. 1986 -tól munkálkodtak komolyan és az 1988 -as Júlia nem akar a Földön járni című daluk lett a legsikeresebb.

 


 

 

A Bikini együttes rock és pop-rock jellegű zenéket készítő csapat volt, mely többször változott felállásban. Különösen az évtized második felében voltak sikeresek. A 80-as évek magyar slágerei közül a csapatnak az 1987-es Mondd el nagylemeze lett a legkelendőbb.

Ha már magyar énekesnők 80-as évek, meg kell említenem Szűcs Judithot is, aki – bár már a 70-es években vált ismertté – hajszál híján külföldön is befutott. Neki (is) számos dalát feldolgozták később, például Rony a 2000-es években.

A Bonanza Banzai együttesről szintén írtam az említett cikkemben. Érdekes, hogy ők akkor robbantak be, amikor a szintipop stílus már hanyatlani kezdett a világban. Az Induljon a banzáj 1989 -ből mindmáig a 80-as évek magyar slágerei közül az egyik legtöbbet játszott.





80-as évek magyar slágerei lista



A 80-as évek magyar slágerei lista nem teljes, itt főként a fentebb bemutatott előadók legsikeresebb dalai szerepelnek. Mivel igen körülményes pontos adatokat, régi slágerlistákat találni, a fennmaradt jegyzetek, eladások, s emlékeim alapján készítettem el ezt a listát.





Neoton Família – Don Quijote 1980

Neoton Família – Santa Maria 1980/1981

Edda Művek – A hűtlen 1981

Korál – Homok a szélben 1981

Edda Művek – Kölyköd voltam 1981

Korál – Kevés voltam neked 1982

Neoton Família – Sandokan 1983

Dolly Roll – Vakációóó 1983

Neoton Família – Holnap hajnalig 1983

KFT – Bál az operában 1984

Korál – Kergesd el a felhőt a házamról 1984

Varga Miklós – Európa 1984

Korál – Kölykök a hátsó udvarból 1984

KFT – Afrika 1984

Első Emelet – A film forog tovább 1985

Edda Művek – A kör 1985

Dolly Roll – Link a lány 1985

R-Go – Ballag a katona 1985

Első Emelet – Édes évek 1985

KFT – Balatoni nyár 1986

Edda Művek – Éjjel érkezem 1986

Napoleon Boulevard - Ugye, eljönnek ma a repülők / Kérlek, ne félj 1986

Zoltán Erika – Szerelemre születtem 1986

Első Emelet – Állj, vagy lövök 1986

Lord – Tépett álom 1986

Neoton Família – L Love You 1987

Zoltán Erika – Remetelány 1987

Első Emelet – Csakazértis szerelem 1987

Bikini – Adj helyet 1987

Lord – Fázom a szélben 1988

Napoleon Boulevard – Júlia nem akar a Földön járni 1988

Lord – Vándor 1988 (1985)

Beatrice – Azok a boldog szép napok 1988

Dolly Roll – Ábrándos szép napok 1989

Bonanza Banzai – Induljon a banzáj! 1989





Az évtized zenéinek kapcsolódása a divathoz, a kor fejlődéséhez



A 80-as évek zenéi magyar együttesei szorosan összefonódtak a kor divatjai, a politikai események, a technikai fejlődés és más társadalmi körülményekkel. A zenészek a saját módjukon tükrözték ezeket a változásokat a dalokban és a stílusukban.



Ebben az időben a divat rendkívül színes és extravagáns volt. Ezt a "divatbővülést" a színes ruhák, a neon színek, a vállbetétek, a farmerdzsekik, a bőrnadrágok és a különféle minták jellemezték. A 80-as évek magyar együttesei is követték a divat trendjeit, és a videoklipjeikben, fellépéseiken megjelenő stílusok ezt tükrözték.



Az előző évtizedek politikai befolyása a könnyűzene területén is megmutatkozott, hiszen a rendszer hivatalosan elfogadott könnyűzenéje inkább a szórakoztató és könnyed dalokra összpontosított. Azonban a 80-as évek második felében, a keleti blokk politikai változásai hatására, egyre több fiatal zenész kezdett kifejezni személyes gondolatokat és érzéseket a dalokban, ami a társadalmi kritika egy formáját is jelentette.



Az 1980-as években a technikai fejlődés, különösen a zenei eszközök és stúdiótechnikák terén, lehetővé tette az előadók számára, hogy új hangzásvilágokat hozzanak létre. A robotos filmek és más, technikán alapuló alkotások inspirálták a zenei hangzásokat is. Az elektronikus hangszerek, szintetizátorok, dobautomaták széles körű elterjedése megváltoztatta a zenekarok hangzását.





A 80-as évek zenéi magyar változások, fejlődés



Az Európában és Amerikában terjedő videoklip-kultúra szintén lehetővé tette a zenészeknek, hogy a vizuális megjelenésükkel is kifejezzék magukat. Az előadók egy része filmek számára is készített zenéket, dalokat. Az 1980-as években a társadalmi változások hatása egyre inkább érezhetővé vált Magyarországon.



Az underground mozgalmak, az alternatív kultúrák térnyerése, és a fiatalok keresése az önkifejezés lehetőségei iránt mind befolyásolták a könnyűzenét. Az alternatív zenekarok a korszak politikai és társadalmi változásaira reagáltak szövegeikben. Mintegy előkészítették a következő időszakot egy szabadabb rendszerre.

 

 Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

 

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.
ca-pub-3250028034952783