SYNTHPOP 5. – 1984-1985 BOMBASIKEREK

Synthpop 1985 Bombasikerek
 szintipop zenék 1985


Laura Branigan és a Duran Duran szintipop slágerei
1984 júniusában a Londonban alakult Bronski Beat kiadta a Smalltown Boy –t. A holland, az olasz és a Billboard dance listáján első helyezést ért el, hazájában pedig a harmadik helyre „csöppent”.
Az amerikai énekesnő Laura Branigan (aki egyébként ír-olasz származású) elénekelte a Self Control –t, amelyet az olasz Raf adott ki épp előtte. A svájci listán a két dal egymást előzte. ’84 nyarának egyik legnépszerűbb dala lett, világszerte nyolc különböző slágerlistán első, a Billboard –on negyedik és számos országban került a legjobb tízbe.

Októberre a Duran Duran egy iszonyatosan jó dalt dobott a piacra: The Wild Boys. Csupán a videoklip (amit Russel Mulcahy rendezett) több mint egymillió dollárba került és a következő évben meg is kapta a legjobb brit videó díját. Német és Olaszországban, valamint Kanadában az első, míg az USA-ban és Angliában a második helyezésig emelkedett.


 A Propaganda együttes zenéi, slágerei
A Propaganda együttes zenéje nagyon visszaadja azt az igazi, utánozhatatlan szintihangulatot. A zenekar Düsseldorfban alakult, azonban első lemeze a Dr. Mabuse már a brit szigeten látott napvilágot. A brit listán 27., hazájában pedig 7. helyezett dal ismertté tette a nevüket. Érdekes módon a kislemez sikere ellenére nem készülhetett el az albumuk, ugyanis kiadójuk az újonnan alakult ZTT jelentette meg a Frankie Goes To Hollywood lemezét is.

A korlátozott anyagi erőforrások miatt az ő lemezüket „propagálták”, így a Propaganda következő kislemeze a Duel is csak 1985 áprilisában jelenhetett meg. A Duel egy populárisabb hangzású dal volt (Olaszország 3. Anglia 21. Hollandia 5.), míg a lemez másik track-je, a Jewel keményebb, ipari hanghatásokkal tűzdelt. Ezeket a zenéket felhasználták különböző sportműsorok is.

Júliusra végül megjelenhetett az első album, a Secret wish. Augusztusra egy újabb kislemez, a P:Machinery következett. Az ütős szinti dal Franciaországban a 10., Olaszországban pedig az 5. helyig mászott. Ezen a lemezen szerepel még a Frozen Faces, amelyben olyan jónak találtam a szintetizátor hangzását, hogy azonnal az egyik kedvencemmé vált. Érdemes még meghallgatni a P:Machinery hosszú remixeit, valamint a Complete Machinery –t. Novemberre a remix album is kiadatásra került: Wishful Thinking. Sajnos nemsokára eltéréseik támadtak a ZTT-vel és az együttes útja itt véget ért.


Frozen Faces videoklip (a 3:40-től kezdődő rész a kedvencem):Szintipop slágerek 1985
A Depeche Mode 1985-ben megjelentetett egy válogatásalbumot (The Singles (81-85)) és a zenekar először adott koncerteket a vasfüggöny mögött (Varsó, Budapest).Áprilisban jelent meg a dark wave jellegű Shake The Disease, amelyet az amerikai alternatív rádiók gyakran játszottak, de hazájában „csak” a 18. lett. A szeptemberben kiadott It’s Called A Heart szintén eddig jutott, s ezt a dalt sem az együttes, sem a rajongók nem kedvelték igazán.

1985 márciusában Michael Cretu szárnyai alatt kibocsátották Sandra új kislemezét, a Maria Magdalena –t. A dal óriási karriert futott be, világszerte számos ország lemezlistáján kapaszkodott fel az első helyre (lásd itt: Sandra & Cretu& Enigma Oldal). A dal nagyon ütős szintetizátorrefrénekkel bír, Sandra hangja pedig új távlatokat nyitott a synthpop és egyben a popzene egén.

Egy norvég synthpop együttes, az A-Ha is 1985-ben robbant a köztudatba. Első albumuk a Hunting High And Low több mint 10 milliós példányszámban kelt el, s miközben hazájában és Svédországban első, Angliában második helyezett, az amerikai Billboard-on is a 15. helyezésig tört fel. De még ezt is felülmúlta az első kislemez sikere. A Take On Me eredetije már előző évben elkészült, majd ’85 szeptemberében újra kiadták. A dal megismételhetetlen és fülbemászó szinti refrénje és az animációs-élőszereplős videoklip az egész világot meghódította.

Nyolc európai ország mellett Ausztráliában és a Billboard-on is top 1. lett és számos országban került az első öt közé. Az egy évvel későbbi MTV Video Music Awards –on hat díjat nyert a videoklip.Híres szintipop zenék 1985-ből
A svájci electro duónak, a Yello-nak a Vicious Game c. zenéje volt igazán szintipop-os, ez a 8. helyre érkezett az amerikai dance listán. A Tears For Fears hetedik kislemeze ott folytatta, ahol az előző abbahagyta, az Everybody Wants To Rule The World a Billboard három listáján, Kanadában és Új-Zélandon is első lett, hazájában pedig második. Németországban egy trió Silent Circle néven a Hide Away - Man Is Comin'! c. kislemezzel vetette észre magát, majd a Touch In The Night dallal már bejutottak a német top 20 közé.

Az Alphaville-nek ez évben problémái voltak a lemezkiadójukkal, ezért csupán az újrakevert The Jet Set című dal kislemeze került kiadásra. A Bronski Beat újabb lemeze, a Hit that perfect beat ’85 novemberére a eléri brit lista harmadik helyét és számos országban kerül az első tízbe. Shannon-tól a Do You Wanna Get Away ismét szintipoposabbra sikeredett, az amerikai dance listán első helyre tört.

Sandrának megjelent a második kislemeze In The Heat Of The Night címmel, amely szintén nagy példányszámban kelt el, számos országban jutott a top 5-be. Az első és a második kislemezen található instrumentális verziók (Party Games, Heatwave) eszméletlen jó zenék, a hangzásviláguk valami fergetegesen „mély” és elragadó.

Szintipop zenei kedvenceim folytatás 1984-1985:

BRONSKI BEAT    I feel love/Johnnie remember me    1984
BRONSKI BEAT    Smalltown boy    1984
DURAN DURAN    The wild boys (Wilder than wild boys)(extended mix)    1984
LAURA BRANIGAN     Self control    1984
PROPAGANDA    Dr. Mabuse    1984
PROPAGANDA    Femme fatale (The woman with the orchid)    1984
A-HA    Here I stand and face the rain    1985
A-HA    I dream myself alive    1985
A-HA    Love is reason    1985
A-HA    Take on me    1985
A-HA    The blue sky    1985
A-HA    Train of thought    1985
ALPHAVILLE    The jet set    1985
BOYTRONIC    Hold on    1985
BOYTRONIC    Late night satellite     1985
BRONSKI BEAT    Hit that perfect beat    1985
CLAN OF XYMOX    A day    1985
DEPECHE MODE    If you want    1985
DEPECHE MODE    It's called a heart    1985
DEPECHE MODE    Lie to me    1985
DEPECHE MODE    Shake the disease    1985
GIORGIO MORODER & PAUL ENGEMANN    Shannon's eyes    1985
HARD CORPS    Je suis passee     1985
HARD CORPS    Porte Bonheur     1985
KAY FRANZES    Take me and you'll win    1985
MOSKWA TV    Generator 7/8    1985
MOTI SPECIAL    Don't be so shy    1985
MOTI SPECIAL    Motivation    1985
MOZZART    Malice & vice    1985
NASA    Paula    1985
NEW ORDER    Sub culture    1985
NEW ORDER    The perfect kiss    1985
NU SHOOZ    I can't wait    1985
O.M.D.    So in love    1985
PET SHOP BOYS    A man could get arrested    1985
PET SHOP BOYS    Opportunities (dance mix)    1985
PROPAGANDA    Abuse    1985
PROPAGANDA    Extracts from the cassette "Complete Machinery"    1985
PROPAGANDA    Frozen faces 1985
PROPAGANDA    Jewel    1985
PROPAGANDA    P'machinery    1985
PROPAGANDA    P'machinery(album mix)    1985
PROPAGANDA    P.Machinery (beta mix)    1985
REAL LIFE    No shame    1985
SAMOA PARK    Tubular bells and foreign affair (vocal)    1985
SANDRA    Heatwave (instrumental)    1985
SANDRA    In the heat of the night (extended version)    1985
SANDRA    Maria Magdalena    1985
SECRET SERVICE    Let us dance just a little bit mo    1985
SECRET SERVICE    Walking    1985
SHANNON    Do you wanna get away    1985
SILENT CIRCLE    Hide away - Man is comin'!    1985
SILENT CIRCLE    Touch in the night    1985
TEARS FOR FEARS    Everybody wants to rule the world    1985
TEARS FOR FEARS    Shout    1985
YELLO    Angel no    1985
YELLO    Vicious games    1985Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy G+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.