LABDARÚGÓ EB DALOK - VÁLOGATÁS

Labdarúgó EB dalok válogatás
 Labdarúgó EB dalok válogatás




      A kilencvenes évek eleje óta a labdarúgó Eb-k dalaiból volt néhány, amely különböző okok miatt emlékezetes számomra. Három labdarúgó Eb hivatalos dalát mutatom be, amelyek közül az utolsó a 2012-es futball Eb zenéje.


LABDARÚGÓ EB DAL 1992


     Az első hivatalos dal, ami felkeltette érdeklődésem az az 1992-es Svédországi labdarúgó Eb zenéje volt. Ebben az évben rögzítettem a legtöbb zenét, miközben odafigyeltem a futball Eb-re is. Ezen a labdarúgó eseményen történt az a furcsaság, hogy egy olyan csapat győzött, amelyet csak közvetlen az Eb előtt hívtak meg. Ugyanis amikor kirobbant a délszláv háború, Jugoszlávia nem indulhatott, és helyettük a selejtezőcsoportjukban második helyezett Dánia kapott lehetőséget. A szabadságukról betérő dán futballisták, nincs mit veszteni alapon „lazán” megnyerték ezt a futball tornát.




     A hivatalos dal címe Több mint játék (More Than A Game) és valószínűleg a Danubiusról rögzítettem anno. A dal előadói Towe Jaarnek és Peter Jöback voltak. Mindketten svédek, Peter Jöback karrierje csak később indult meg igazán, a hölgy, Towe Jaarnek pedig egy évvel előtte (1991-ben) futott be. Ez a kellemes és dallamos popzene a 30. helyezett volt Svédországban, de természetesen más országok lemezlistáin is szerepelt.






LABDARÚGÓ EB DAL 2000



     A másik zeneszám, amely labdarúgó Eb hivatalos dala volt, és bennem maradt, nem más, mint a 2000-es futball Eb száma a Campione 2000. Az előadó E-Type-ról már írtam az Eurodance’94 – A csúcs év 1. részében. A robogó eurodance stílusú zene videoklipje nagyon is emlékezetes, hiszen az 1998-as labdarúgó világbajnokságból szerepelnek benne részletek. Maga a futball Eb nem kevésbé, hiszen hatalmas csatákat láthattunk. Ezen volt az a mérkőzés, amelyen az otthon játszó hollandok szinte egykapuztak az olaszok ellen, de a betonfalszerű védelmet nem tudták áttörni. A döntőbe jutó olaszok viszont a franciák ellen hosszabbításban aranygóllal kaptak ki.
   Visszatérve E-Type-ra, aki szintén svéd, a Campione 2000 jelentősen megdobta karrierjét a régebb kilencvenes évekbeli sikerei után. A 2000-es labdarúgó Eb dala Svédországban 2., Hollandiában 4., Norvégiában pedig 9. helyezést ért el. Azonban máig sem értem hogy egyéb jelentős slágerlistákon miért nem sikerült komolyabb eredményeket elérnie, persze az ezredfordulón már nem volt olyan népszerű az eurodance, mint az elmúlt évtized közepén.






LABDARÚGÓ EB DAL 2012



     A 2012-es labdarúgó Eb hivatalos dalát a Hamburg közelében született, jelenleg 30 éves Oceana Mahlmann énekli, aki részben Martinique-i származású. Édesapja DJ-ként és zenészként dolgozott Bostonban. Lányának már 1997-ben jelent meg dala (Es hat mich erwischt) Németországban, majd duóban Kim-mel 2000-ben (48 stunden). 2009-ben jelent meg újra kislemeze Oceana-nak, a Cry Cry, amellyel többek közt Magyarországon is első helyezést ért el. Az évtizedfordulón az Arte nevű európai tévécsatorna házigazdája is volt. Műfajilag sok stílus keveredik dalaiban, a pop, a funk, a soul, a reggae és a house.


     Az Endless Summer egy igazi latinos house jellegű muzsika, amelynek a különböző remixei a dance és az electro house stílusokat is érintik. A labdarúgó Eb nagy dobást jelentett a dalnak, és Oceana számára is, mert világszerte rengetegen tekintik meg a videoklipet és persze a rádióadók is játsszák.

     Abban, hogy a 2012-es foci Eb dalát Oceana énekelhette, nem kis szerepe volt az énekesnő Lengyelországban és Ukrajnában elért sikereinek. A Cry cry című dala 2009-ben Lengyelországban 1., Ukrajnában pedig 3. volt. Az Endless summer-t New Yorkban, Berlinben és Londonban vették fel. Hogy aztán mennyire illik a foci Eb zenéjének, sőt ezáltal a 2012-es labdarúgó Eb himnuszának, abban eltérnek a vélekedések, de annyi bizonyos, a dal robbant, az érdeklődés a tetőfokára hágott.
   Az Endless Summer Csehországban (1), és Olaszországban (2) érte el a legjobb helyezéseket.







A foci eb zenék teljes történetét itt olvashatod: Foci eb zenék, dalok

Ajánlom ezeket is: Foci vb dal, futball világbajnokságok zenéi
                             Olimpia dalok



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.
ca-pub-3250028034952783