Motivációs zene sporthoz, edzéshez, tanuláshoz, munkához

Motivációs zene sporthoz, edzéshez, tanuláshoz, munkához
Motivációs zene sporthoz, edzéshez, tanuláshoz, munkához




Motivációs zene sporthoz, edzéshez, tanuláshoz, munkához egyaránt található, de személyektől és céloktól függően erősen különbözhet. Ebben a cikkben bemutatom a motivációs zenék jelentését, a különböző területen való alkalmazásukat.


Csak nézem az internetet és mosolygok ezen a sok toplista cikken a motiváló zenékről. Ugyanis ezek teljesen szubjektív listák, és szerintem nem is lehet olyan összeállítást adni, amely mindenkit egyaránt motivál. Ahány ember, annyiféle motivációs zenei toplista van.


Javaslom elolvasni a különböző zenei stílusok emberre gyakorolt hatásáról szóló cikkemet, mert az sok mindenre választ ad.




Motivációs zene jelentése



Motivációs zene lehet bármilyen olyan zenei összeállítás, amely ösztönző, inspiráló hatást vált ki a hallgatóban. Ez a hatás valami megélésére, cselekvésre ösztökéli, vagy érzelmi és energiaszintjének megváltozását váltja ki.




Motivációs zene sporthoz


Az olyan zenék, amelyek szinkronban vannak az éppen végzett mozgásformával, sokkal hatásosabbak, mint a csak találomra kiválasztottak. Ha a zene ritmusa, üteme, sebessége harmonizál az adott gyakorlattal, növeli a kedvet, a test automatikusan átveheti a zene rezgéseit, és a mozgás örömet okoz.
A zene fokozódása, pergése növeli az inspiráló hatást és a teljesítményt. Mindez nagymértékben függ attól is, az adott zeneszám mennyire áll közel az őt hallgatóhoz. Egyes kísérletek azt bizonyították, hogy a zenék a pontosságot is javíthatják, például labdajátékok esetében.
A személyesen kiválasztott motivációs zene örömöt okozó hatása szintén pozitív hatással bír a sportteljesítményre. Ugyanakkor más kísérletek azt mutatták, hogy a zene hatása a sportra ennél sokkal komplikáltabb, nem minden esetben működik ugyanúgy, ezért eltérések is tapasztalhatók.




Motivációs zenék edzéshez



Nagy eltérés tapasztalható attól függően, ki melyik zenei stílusokhoz vonzódik. Akik számára az edzés küzdés, erőnövelés, általában a gyorsabb és keményebb zenéket szeretik az edzés alatt – mint például a rendkívül kemény és gyors hardcore techno. Más jellegű sportoknál viszont a dallamosabb, ritmikusabb, vagy szórakoztatóbb jelleg is beválhat.
Ha a klasszikusokat vesszük, a Rocky filmek háttérzenéi óriási népszerűségnek örvendtek a 70-es évek óta az edzőtermekben. A régi filmslágerekről szóló cikkemben több Rocky zenét is említettem.
Ezek közül számos dal sláger lett, például:


Bill Conti – Gonna Fly Now 1976
Survivor – Eye of the Tiger 1982
Robert Tepper – No Easy Way Out 1985






 

Motivációs zenék futáshoz



Ugyanúgy, ahogy más sportágak esetében, itt is jelentős eltérés tapasztalható, kinek mi válik be. Melyek a jó motivációs zenék futáshoz? Vannak, akik ugyanazt hallgatják, amit amúgy, is, mások a pörgősebb hangzást kedvelik ilyenkor, megint mások az ellazító zenéket.

A lényeg, mit jelent számodra a futás? Miért futsz? Aki csak kikapcsolódik ezáltal, szinte majdnem mindegy, mit hallgat közben. Ha a teljesítmény számít, vagy versenyző vagy, akkor valószínűleg stimuláló hatású zenék válnak be. Egyéb esetekben hasznos lehet, amelyik növeli a kitartást.





Motivációs zene tanuláshoz



Ez egy egészen speciális terület. Bár itt is személyektől függően számos forma és stílus szóba jöhet, vannak alapelvek. Nem minden típus jó motivációs zene tanuláshoz. Általánosságban jó, ha a tanulás alatt olyan muzsika szól, amely nem tartalmaz szöveget, vagy olyan nyelven, amit nem értesz.


Többnyire halkabban szóljon, és inkább lassabb legyen, mint gyors. Az ellazulást segítő hangok igen hasznosak lehetnek, bár az sem jó, ha elalszol közben . Azok a zeneművek, vagy hangösszeállítások, amelyek alfa agyhullámokat váltanak ki, megtöbbszörözhetik a befogadóképességed.


A klasszikus, hangszeres zenék között számos létezik, amely kedvező hatással bír tanuláskor. Az a jó, ha a zene segíti az összpontosításod, és egyben „bekapcsolja” a jobb agyféltekédet is az emlékezőképességed fokozásához.






Motivációs zene munkához


Ez sokkal komplikáltabb, mint gondolnád! Itt aztán tényleg nem lehet általánosságban beszélni, előbb fel kell tenni a következő kérdéseket:


  • Milyen munkához?
  • Munkahelyi, vállalkozói munka, vagy hobbiról van szó?
  • Milyen jellegűek a feladatok?
  • Egyedül vagy, vagy nem?


Ha a gyorsaság, teljesítmény a fontos, nyilvánvaló, hogy valamilyen pörgősebb, serkentő jellegű zenét érdemes hallgatnod. Kreatívabb jellegű munka közben inkább mérsékeltebb tempójú, a koncentrációt segítő muzsika a javallott.
Az olyan feladatoknál, ahol sokat kell gondolkodni, ötletelni, egész más zene válhat be a különböző embereknél. Egyeseknél az ambient zenei hangzás a tuti, míg másoknál valamivel sokrétűbb és gyorsabb muzsika, mint pl. a spacesynth hangzás válik be.
Sokan igénylik a vidámságot a munkához, nekik érdemes a pozitív, vidám zenékről szóló cikkemet elolvasni. A munkával kapcsolatos zenék választéka hatalmas, és az adott munkától, vagy személyektől függően nagyon változatos lehet.




Legjobb motivációs zenék


A legjobb motivációs zenék azok, amelyek számodra pontosan azt a hatást váltják ki, ami a szándékod. Megfigyeltem, hogy a különböző zenék, nem csak különböző érzéseket, de egészen más gondolatokat váltanak ki bennem. Sőt, a hitvilágomra is hatással vannak.


Nem annyira a stílus számít, mint az, hogy a zene jellege milyen érzéseket mozgat meg benned. A zene növelheti a hitedet is, könnyebben elhiszed, hogy nagy dolgokra vagy képes. Írtam egy listát azokról a hatásokról, amit kiválthatnak a motivációs zenék.


Motivációs zenék hatásainak listája


  • megnyugtat, ellazít
  • mozgásra serkent
  • jókedvre derít, optimizmust ad
  • növeli a „képes vagyok rá” érzést
  • empatikusabbá, befogadóbbá tesz
  • kitartást, állhatatosságot segíti
  • gondolatokat, ötleteket, inspirációkat ad
  • növeli az összpontosító képességet
  • növeli az energiaszintet
  • növeli az öröm és boldogság érzetet
  • belső élményeket hoz felszínre, melyek motiválnak
  • javítja lelkiállapotot, nagyobb lelkierőt ad


A lista nem teljes, folytathatod az általad tapasztaltakkal!




Motiváló zenék letöltés




Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn 2019.03.05. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.
ca-pub-3250028034952783