Synthwave zenék – Szintihullám a 2010-es évektől

Synthwave zenék – Szintihullám a 2010-es években

Synthwave zenék – Szintihullám a 2010-es évektől




Synthwave zenék


Synthwave zenék alatt tulajdonképpen a régi szintizenék újkori hangzásáról beszélhetünk. Emlékszel még a 80-as évek videofilmjeire? A 80-as években áramlott igazán mélyen bele a filmzenékbe a szintetizátorhangzás, ami tovább fokozta a videók vonzását. A 2010-es évekre már egyre nagyobb retrohullám érte el a zenészeket és a Youtube –ot egyre-másra árasztották el a 80-as évek filmjeinek hangulatára alapozott synthwave zenék.

Synthwave zene stílus keletkezése, jellemzői


A retrowave –nek, vagy egyes helyeken retro-electro –nak (sőt outrun, vagy futuresynth -nek) is nevezett stílus a 2010-es évek közepére vált igazán népszerűvé. Hogy pontosan mikor keletkezett, ne kérdezd, mert a gyökerei visszavezethetőek egészen a 70-es évek végére. De igazából – bár a 80-as évek filmzenéi (Jan Hammer, Tangerine Dream, sőt Vangelis) adják meg az alapot – mint önálló stílusról, a 2000-es évek végétől, de inkább a 2010-es évektől beszélhetünk.
 
Bár kétségkívül jelentős a szintipop, mint korszakzene, sokkal inkább a fentebb említett filmzenék, illetve bizonyos videojátékok inspirálták a synthwave zene stílus létrejöttét. A nu disco műfaj is hatással volt rá, a sebessége többnyire 80 - 120 bpm közötti, de egyes gyorsabb zeneszámok megközelíthetik a 140 -et. Idővel kialakultak a synthwave zenék alágai is, mint a darksynth, a scifiwave, vagy a dreamwave.



Szintihullám a 2010-es évektől – Synthwave zenék válogatás


Az amerikai Betamaxx nagyszerű synthwave mixet csinált a Tangerine Dream elektronikus zenéjéből:

 



Nagyon szerettem a 80-as évek filmjeit és zenéjét is, így engem ezek a zenék mélyen megérintenek. Mivel más weboldalakon részletesen megismerheted a synthwave hosszabb történetét, ezúttal eltekintek a részletes bemutatástól és történelemtől. A 80-as években az űrszintizenék voltak ilyen népszerűek, s bizonyos fokig az is rokon műfaj. 
Ami külön öröm, hogy ebben a stílusban magyar előadók is igen tevékenyek. Ezt jól mutatja a Hungarian Synthwave Allstars című válogatások 2015-től, ahonnan klipet a blog Facebook oldalán is osztottam már meg.

Videoklipeket évtizedeken át gyűjtöttem, így nagyszerű élmény volt számtalan klipre bukkanni, amelyek vagy új alkotások, vagy a 80-as évek filmrészleteire épülő darabok. Ezektől el lehet szállni – pozitív értelemben – engem legalábbis nagyon erős nosztalgia hangulat fogott meg. Olyan, mint egy kis időutazás, bár ezeket a zenéket napjainkban készítik, új felszereléssel, finomított hangzással.



Synthwave előadók, példák


Perturbator egy francia zenész, akinek számos lemeze jelent meg 2012 óta a syntwhwave zene stílusában. Több ismert játékhoz is készített zenét, mint például a Hotline Miami   Vincenzo Salvia olasz zenész és producer zenéit is szeretem, ez egy 2016-os klipje:

 




Számtalan jó synthwave muzsika van még, itt csak ízelítőt adok belőle. Ez az a stílus, ahol találkozik a 80-as évek és a 2010-es évek generációja. Van néhány film, amely a műfajnak lendületet adott. Ilyen például a 2011-es Drive - Gázt!, vagy a 2015 –ös megjelenésű, félórás svéd akció, sci-fi paródia, a Kung Fury.
Végezetül álljon itt egy videomix a 80-as évek film feelingjéből:


Miami Nights 1984 - Saved By The Bell (2012)





Videojátékok, mozi és videofilmek, sportkocsik és filmplakátok a 80-as évtizedből. Futurisztikus érzések, klasszikus és modern szintik, régi dallamok, álmok vegyülnek a jövő hangzásával, ez a syntwave. Mindezen meghatározások ellenére magában rejti a változatosságot, az alkalmazkodást, az új színeket, egy varázslatos kikapcsolódást, amely elröpít messzire, és kiemel a hétköznapokból.
2019-ben készült egy spanyol-amerikai dokumentumfilm Iván Castell rendezésében és John Carpenter narrálásával, a The Rise of the Synths. Ez a syntwave zene történetét mutatja be, és számos előadóval készült benne interjú.


Kapcsolódó cikk: 
A 80-as évek 10 legjobb elektronikus sci-fi filmzenéje


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!



1 megjegyzés:

  1. Érdemes a magyar válogatás második részét is meghallgatni, pár hete jelent meg :)

    VálaszTörlés

Üzemeltető: Blogger.
ca-pub-3250028034952783