Foci EB zenék, dalok, Európa bajnokságok zenéi

Foci eb zenék, dalok

Foci EB zenék, dalok története




Labdarúgó Európa Bajnokság zenék



Foci eb zenék, dalok világába már belemerültem egy pillanat erejéig 2012-ben, amikor kedvenc eb zenéim vettem sorra (lásd: Labdarúgó eb dalok – válogatás).
A 90-es évek előttről nem emlékszem hivatalos dalokra, ezek akkoriban jöttek divatba, s máig nagy marketinggépezet áll mögöttük. 1992 óta, s az internet világméretű elterjedésével eljutottunk oda, hogy a zenét akár a szurkolók is készíthetik. Mivel a fentebb említett cikkemben már bemutattam három foci eb (1992, 2000, 2012) dalát, ezekre nem térek ki bővebben, de a többit is pótolom most.



Foci eb zenék, dalok története


Régi Labdarúgó Európa Bajnokság zenék, dalok, 90-es évek

 
 

Az 1992-es foci eb dala még nem keltett olyan nagy feltűnést, mint a későbbiekben, de számomra mégis az egyik kedvenc volt a dallama miatt. A More Than a Game dal az egyik, amiről emlékszem erre az eb-re, a másik pedig az, hogy a „helyettesként” beugró dánok megnyerték az eb-t.

Az 1996-os labdarúgó eb hivatalos dala Simply Red –től a We're in This Together volt, azonban egy másik dal aratott nagyobb sikert. A We're in This Together inkább igényes, lágyabb hangzású dal, de nem dobta annyira fel a közönséget, mint a másik. 
Ez a másik pedig az angol labdarúgó válogatott számára írt Three Lions. A Three Lions dalt Ian Broudie írta a humorista David Baddiel és Frank Skinner –rel. A címmel az angolok zászlajára utaltak.

A Three Lions szövege visszanyúlik a régi idők – sokszor csalódott - futball emlékeire. Mindenesetre a dal olyan népszerű lett, hogy más országokban is hódító útra indult, sőt a 2010-es vb idején is újra a slágerlistára ugrott.
 
 

Foci EB zenék, dalok a 2000-es években 


A 2000-es eb dala egy igazi eurodance előadó az eurodance műfaj lefelé ívelő idejéből, E-Type zenéje, amely a másik kedvencem az eb-k történetében. A Campione 2000 igazán ütős, a mozgáshoz illő muzsika volt, bár a jelentősebb lemezlistákon sajnos nem jutott fel magasra. Erről olvashatsz bővebben a bevezetőben már említett másik cikkben.

A 2004-es portugál foci eb hivatalos dala a kanadai énekesnő, Nelly Furtado előadásában volt hallható. Bár angol nyelvű, a benne hallható kórus portugálul szólal meg. Vidám, energikus zene, a „témához” illett, s az eb -nek otthont adó országban igencsak kedvelték. Természetesen Portugáliában az első helyen végzett a lemezlistán, de a többi európai országban sem szerepelt rosszul.








2008-ban Svájc és Ausztria közösen rendezett eb-t, s a hivatalos dalt ezúttal Enrique Iglesias előadásában ismerhettük meg. A Can You Hear Me elég sok negatív kritikát kapott, többek között, hogy nem sok köze a futballhoz. Bár messze volt a 2000-es évek legjobb lemezei közé kerüléstől, elég jól szerepelt a slágerlistákon, s pozitív hangvételű volt.

A labdarúgó Európa Bajnokság zenék készítésében általában több zenész is részt vesz. A 2008-as eb hivatalos zenei dallamát a 90-es évek elektronikus tánczenei korszakában befutott Faithless tagja, Rollo Armstrong készítette. A svájci hivatalos zene Baschi –tól a Bring en hei, illetve az osztrákoknál Christina Stürmer –től a Fieber volt.
 
 

Foci EB zenék, dalok a 2010-es években 


2012-ből az Endless Summer igazán dallamos, ritmusos, életörömtől teli és fülbemászó dal, ami meg is látszott a kislemez eredményein. Ez a latin house jellegzetességeit magán viselő EB dal nagyon jól szerepelt az európai országok lemezlistáin, nálunk is nyolcadik lett, a többit pedig lásd a már említett előző cikkemben.

 

2016-os foci eb dal és zene


A 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság hivatalos dala a francia David Guetta nevéhez fűződik. David Guetta különösen a 2000-es évek óta népszerű Európában, a house zene újabb felívelése következtében (lásd: A 2000-es évek house zenéje).

A 2016-os foci eb dal különlegessége, hogy Guetta 1 millió futballrajongó zenei ötleteit sűrítette össze egyetlen mixbe. A dal az előző eb-k többségéhez hasonlóan pörgő, aktivizáló, mozgásra ingerlő, s ezzel illő a labdarúgó sporthoz.




                                             



Az elkészítés módjával, s magával a zenével igyekeztek a futball érzését a felcsendülő hangokba önteni, melyet az egész Európa–bajnokság alatt hallhatnak a szurkolók. Ezzel, hogy a rajongókat is bevonták a zene létrehozásába, marketing szempontból jókora propagandát, fellelkesedést produkáltak már az európai futballünnepség előtt, ami ügyes húzás volt. 
A 2016-os foci eb dalhoz a 2015 decemberi meghirdetése utántól 2016 április 21. –ig küldhették be a rajongók saját szerzeményeiket. A This One’s for You elkészülése módjával már a jövőt idézi.
 
 

Futball EB zenék dalok a 2020-as évek

 

2020 -as Foci EB zene 2021-ben

 

A 2020-as labdarúgó Európa Bajnokság zenéjét, dalát a holland DJ, Martin Garrix, Bono, a U2 együttes frontembere és a The Edge jegyzi. A We Are The People We’ve Been Waiting For című szerzemény a 2020-as, vagy inkább 2021-es foci EB hivatalos dala.

A zeneszám előzménye már 2019 -re nyúlik vissza, amikor a lemezlovast felkeresték a kéréssel. Az amúgy futball iránt is rajongó zenész Bono -val működött együtt, de a hivatalos megjelenés 2020 helyett csak 2021 májusára tolódott. A 2020-as EB zenén Garrix hónapokig dolgozott s Londonban az alkotótársakkal együtt tökéletesítették a művet.

 

 

Foci EB zene 2024 – Fire


A 2024-es foci Európa Bajnokság zene 3 eltérő típusú előadó együttműködéseként született. Az olasz dance-house Meduza team, a OneRepublic nevű pop-rock banda és a német énekes-dalszövegíró Leony közreműködésével jött létre a Fire dal, ami a 2024-es EB himnusza. Egész tűrhető, számomra kicsit a 2000-es évekre emlékeztető, pozitív-vidám zene.

 

 

Foci eb dalok lista, labdarúgó Európa bajnokságok zenéi


Towe Jaarnek, Peter Jöback - More Than a Game   1992
Simply Red - We're in This Together   1996
E-Type – Campione 2000   2000
Nelly Furtado – Forca   2004
Enrique Iglesias - Can You Hear Me   2008
Oceana - Endless Summer   2012
David Guetta – This One’s for You   2016
Martin Garrix, Bono & The Edge - We are the People We've Been Waiting For   2020 (2021) 
Meduza, OneRepublic & Leony – Fire 2024


Kapcsolódó cikk: Olimpia dalok



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!


Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.
ca-pub-3250028034952783