Makina zene jellemzői, kialakulása, előadók, lemezek

Makina zene

Makina zene jellemzői, kialakulása, előadók, lemezek




   A makina zene a 90 es évek első felében volt népszerű, főleg Spanyolországban. Röviden már írtam róla a Hardcore – A legkeményebb (techno) gépzene című cikkben. A zenekedvelők többsége valószínűleg még nem is hallott róla, pedig a stílus több szerzeménye jó helyezést ért el a slágerlistákon.

Makina zene jellemzői


  A makina zene főleg szokványos techno, de hard trance elemeket is tartalmazhat, tipikus jellemzője a kopogós dob használata. A sebessége többnyire 150-180 bpm közötti. A Spanyolországban gyártott makina zenékre gyengébb, de magasabb oktáv és sokkal átütőbb lábdob jellemző, mint a briteknél készült zeneszámokra. Egyes dalai hasonlítanak a happy hardcore stílusra és az eurodance zenékkel karöltve is gyakran megjelent.
 

A makina zene kialakulása és fejlődése


  A makina zene Spanyolországban, a mediterrán partvonal mentén, a katalóniai és valenciai régiókban alakult ki a 90-es évek elején. Többnyire a techno és bakalao stílusokból eredeztetik. Az általam már több cikkben említett Chimo Bayo aratta az első sikereket a műfajban, különösen az Asi Me Gusta A Mi című zenével, melyet a kemény techno zenéknél mutattam be. 
Egy másik spanyol lemezvirtuóz, Paco Pil szintén nagyon sikeres volt 1993-94 –től, különösen a Energia Positiva, és Johnny Techno Ska című lemezekkel.




  A 90-es évek közepére olyan közkedvelt lett a makina stílus, hogy ’95 és ’97 között számos kislemez feljutott a slágerlisták élére, és Európában is elterjedt. Északkelet Angliában szintén nagyon közkedveltté vált a makina, és DJ Scott cége elkezdte forgalmazni ezeket a zenéket. A makina zene Japánban is megjelent (DJ Depath, M-Project, DJ-Technetium).



Népszerű makina zenék, előadók, lemezek, dalok


  A 90-es években több népszerű válogatás sorozat készült a stílusban, mint pl. a Máquina Total, vagy a Techno Valencia. Spanyolországban közkedvelt volt többek között Pont Aeri, DJ Skudero és Javi Boss. A Newton a Streamline –nal 1994-ben, az EX-3 nevezetű duó az Ex-P-Cial és az Extres című kislemezekkel 1995-ben ért el nagy sikereket. 
 





  Jelentős szerepe volt Alex Garcia Ber producernek is, aki több formációnév alatt jelentetett meg kislemezeket, amelyekben a makina és az eurodance jellegzetességei keveredtek. Crazy Horse néven az Indian trance volt az első 1994-ben, de talán a legismertebb és legsikeresebb a Cherry Coke név alatt futó No Hagas El Indio, Haz El Cherokee lett egy évvel később. 
 Hasonló jellegű dal az Indian Cherry ‎project névvel a Cherokee People ugyanebből az időből, de Chuping Dance úgyszintén, és Plutonium néven Alexandra –val közösen jelent meg a‎ Virtual Reality 1995-ben.




A 90-es évek végétől Skóciában és Északkelet-Angliában a makina zenéket az akkoriban szárnyra kapó hard house zenék szorították ki.



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!



A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.
ca-pub-3250028034952783