CSAKRAZENÉK

Csakrazenék
 Csakrazenék
   A csakrazenék esetében nem csak a szoros értelemben vett csakrákhoz készült rezgéshangokról beszélhetünk, hanem az általános értelemben vett zenét is feloszthatjuk csakrák szerint. Az ember 7 fő csakráját, vagyis energiaközpontját, más-más zene stimulálja illetve harmonizálja. Sok évvel ezelőtt észrevettem, hogy amikor zenét hallgatok-nézek, automatikusan az ütemesebb, keményebb, pörgősebb zenékkel kezdem, és később fokozatosan más dinamikájú zenékhez érek. A végén általában lassabb, hipnotikusabb, ellazító zenéket és klipeket szoktam hallgatni-nézni, így tudat alatt igazodtam a csakrazenék sorrendjéhez, alulról felfelé.


 A könnyűzene különböző stílusai besorolhatóak az egyes csakrákhoz, illetve némelyik többhöz is, a zeneszám jellegétől függően.1. Csakra (Gyökér-csakra) zene


Általában a monoton, lüktető, ismétlődő ritmusok, dobpergés, aktivizálja ezt az energiaközpontot. Különösen a természeti népek zenéje, az ősi ritmusok és ütemek, valamint tánc. Idevehetőek a sámán zenék és dobolások.
Az első csakrát harmonizáló zenék a természeti hangok.
        Az 1. energiaközpontra ható csakra zenék a könnyűzenében, a következő stílusokban fordulnak elő: 
world music, tribal house, tribal trance, techno, jungle, drum and bass


2. Csakra (Hasi-csakra) zene


Általában kötetlen, de pergő zene. Pergő ritmusú néptáncok vagy latin táncok zenéje, a lényeg, hogy hömpölygő, energikus zene legyen, amely érzelmeket és életörömöt sugároz magából. Keleti és latin hangszerek egyaránt előfordulnak benne.
A második csakrát harmonizáló zenék: A természet hangjai, úgy mint; madárének, szellő sistergése, vízcsobogás, stb.
       A 2. energiaközpontra ható csakra zenék a könnyűzenében, a következő stílusokban fordulnak elő: 
disco, hi nrg, house, dance, eurobeat, breakbeat, happy hardcore, jumpstyle
 

3. Csakra (Köldök-csakra) zene


A tüzes, élénk ritmusok, vagy zenekari illetve egyéb zenék harmonikus összjátéka. Például felgyorsuló, majd lelassuló zene vagy erőteljesedő és ismét lecsendesedő zene. A komolyzenében Richard Wagner művei.
A harmadik csakrát harmonizáló zenék:  ellazító, megnyugtató, relaxációs zene
A 3. energiaközpontra ható csakra zenék a könnyűzenében, a következő stílusokban fordulnak elő:
latin house, modern classical
4. Csakra (Szív-csakra) zene


Klasszikus, meditációs, vagy szakrális zenék, illetve meditatív táncok. Lelki hatású zenék ami a hála, vagy szeretet érzését kelti, például a hegedű hangja. A komolyzenében Chopin.
A 4. energiaközpontra ható csakra zenék a könnyűzenében, a következő stílusokban fordulnak elő:
pop, ambient5. Csakra (Torok-csakra) zene


Erre az energiaközpontra a félhangokban gazdag zene és ének van a legnagyobb hatással. A szférák zenéje, szakrális-meditatív táncok, sodró hangzású muzsikák.
Az ötödik csakrát harmonizáló zenék: visszhang effektusokkal gazdagított nyugtató zenék, mint a legtöbb new age zene.
 Az 5. energiaközpontra ható csakra zenék a könnyűzenében, a következő stílusokban fordulnak elő:
new age, downtempo, dream trance6. Csakra (Homlok-csakra) zene


A hatodik csakrára minden hang hatással van, amelyik megnyugtatja, megnyitja lelkünket, és előhívja bennünk a kozmikus tér képeit, érzeteit. Ilyen a lágy, finom és kellemes new age, a klasszikus keleti-nyugati zene egyaránt. A komolyzenében például Bach zenéje.
 A 6. energiaközpontra ható csakra zenék a könnyűzenében, a következő stílusokban fordulnak elő:
ambient, deep house, lounge, new age, chill-out

7. Csakra (Fejtető-csakra)


Ennek az energiaközpontnak a legmegfelelőbb a csend állapota, amelyből minden hang keletkezik. Ennek következtében csend állapotát előhívó, előidéző zenék, olyan zenék, amelyre jellemző a rezgések lecsendülése, vagy elhaló rezgések, hangok (pl.: tibeti hangtál).
halk-hipnotikus ambient, relaxációs-meditációs zenék


Kapcsolódó cikk: Relaxációs és meditációs zenékHa tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.