KOTO EGYÜTTES

Koto együttes
 Koto együttes
A Koto együttesA Koto egy olasz együttes, amely a 80-as években, instrumentális szintipop – italo disco, illetve más besorolás szerint, synthetizer dance jellegű zenéket készített. A tagjai: Anfrando Maiola 1982-től 1990-ig, és 2001-től, Stefano Cundari 1982-től 1990-ig, Alessandro Zanni 1982-ben, valamint Stefano testvére, Alex Cundari, és a 2000-es években Roberto Bisca.
A Koto név eredete: Ugyan a koto az egy japán hangszer, de ez esetben a szintetizátor egyik hangjáról van szó, amelyet koto-nak hívnak.


A Koto együttes elindítása


A Koto együttes 1982-ben, Anfrando Maiola, Stefano Cundari és Alessandro Zanni együttműködésével született meg. Anfrando Maiola végezte a zeneszerzés-írás munkálatokat, Cundari mint kezdő producer és Zanni profi üzletemberként csatlakozott.
Még 1982-ben elkészült a Chinese Revenge (lásd: Távol-keleti témák a 80-as évek popzenéjében), amelynek zenéjét Maiola szerezte és társai végezték a produceri munkálatokat. 1983-ban Cundari és Zanni megalapították a Memory Records –ot, és újra kiadták a kislemezt. A Chinese Revenge, a későbbi zenékkel ellentétben lassabb tempójú volt, de sikert aratott hazájában, Németországban és Hollandiában. Olaszországban több, mint 10 000 példány kelt el, ami ígéretes kezdésnek tűnt.Koto zenék a 80-as években


Anfrando Maiola 1983-ban segített Stefano Cundari másik együttesének, a Hipnosisnak elkészíteni egy Vangelis feldolgozást, a Pulstar –t (lásd: Spacesynth – Űrszintetizátorzene a javából – 1. A hőskorszak), amely Németországban és Svájcban szép eredményeket ért el a lemezlistákon. Ugyanebben az évben megjelent a Koto együttes második kislemeze is, a Japanese War Game.

Ezidőtájt (1983-84) közreműködtek a Baby’s Gang együttes kezdeti sikeres dalainak megírásában is. 1985-ben adták ki a Visitors –ot, amely a diszkóklubokban is is sláger lett. 200 ezer példányban adták el, és az év egyik legsikeresebb zenéjévé vált.

Az 1986-os év durranása a Jabdah volt. Ehhez a lemezhez már videofelvétel is készült Müchenben, és 12 remixverzió. Ez a kislemez több külföldi országban is  felkapaszkodott a lemezlistákon, Ausztriában a 29., Hollandiában a 28., Németországban a 23., Svájcban a 11. helyezésig jutott.
1987-ben megjelent a The Koto Mix / Jabdah (Megamix) lemez, amelyen az addigi dalaikat mixelték össze. 1988-ban, az egy régi videojáték zenemintáját is tartalmazó, Dragon’s Legend következett, amely a holland listán a 28. helyig kapaszkodott. Majd kiadták a remixváltozatot is Dragon's Megamix címmel. Miközben a Memory Records pénzügyi gondokkal küszködött, kiadták az első lemezük új remixét: Chinese Revenge (Asia Version).

Kissé más hangzásban 1990-ben elkészült a Champion’s Cue, amelynek eredményei elmaradtak az előző lemezektől. Időközben az italo disco korszak leáldozásával, house és new beat zenéket is kiadó Memory Records tönkrement. 1990-ben egy szomorú esemény is történt, a Koto együttes egyik alapítója, Stefano Cundari rákban elhunyt.A másik Koto – Michiel van der Kuy és a spacesynth


Még 1989-ben komoly változások történtek a Koto név körül. Ugyanis a megbukó Memory Records –tól a német ZYX lemezkiadó megvásárolta a jogokat, így az együttes névhasználati joga is a birtokukba került. Ők felkérték a Laserdance –szel nagyon sikeres, holland Michiel van der Kuy –t, hogy a Koto név alatt készítsen zenéket.
Michiel van der Kuy 1989-ben újrafeldolgozta a Koto zenéket és néhány saját zenéjét hozzáadva, megjelent az új Koto első albuma, a Masterpieces, immár a spacesynth hangzásában.
Van der Kuy négy kislemezt és négy albumot készített a Koto név alatt. Az első kislemezek voltak a Time (1989) és az Acknowledge (1990). Még 1990-ben elkészült a Plays Synthesizer World Hits lemez, amelyen híres filmzenék mellett, olyan  előadók szerzeményeit dolgozta fel, mint J. M. Jarre, a Kraftwerk, vagy Jan Hammer.

1992-ben jelentek meg kislemezen, az erősen elektronizált Mechanic Sense és a Mind Machine, amely utóbbi szerzemény a Baby’s Gang együttes Disco Maniac –jából merített ihletet. A From The Dawn Of Time album, az időnként electro-ba hajló hangzásvilágával, szuperjó szintetizátorakkordjaival a kedvencem volt (lásd: Spacesynth 2. – Lassú hanyatlás).
1993-ban a Plays Science-Fiction Movie Themes albumon számos ismert film és tv-sorozat zenéjét dolgozta fel a spacesynth stílusában, mint például MacGyver, Star Trek, Terminator, Airwolf, Star Wars.
Koto zenék a 2000-es években


Még 1995-ben megjelent a The 12" Mixes válogatás a régi és az új Koto zenéiből, majd hosszú hallgatás következett.
2001-ben Anfrando Maiola visszavásárolta a Koto név használatának jogait, majd Alex Cundarival és Roberto Bisca-val dolgozott együtt. A Koto név alatt először Club Classics 02 címmel négy régebbi daluk került kiadásra. Ellenben a Koto Is Still Alive című lemezen Maiola már az euro tánczene és a trance stílusa felé vette az irányt.
2003-ban több Koto lemez jelent meg. A Planet X italodance jellegű volt, a Blow The Whistle pedig a hard trance hangzásvilágában készült. Ezenkívül az Electronic Hits című album került kiadásra.


 Koto - Planet X kislemez


A 2009-es Strange Skies már inkább a progressive house és trance stílusok felé hajlott.


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.