PÁNSÍP ZENE

Pánsíp zene
Pánsíp zene

A pánsíp zene


      "Amikor a pánsíp megszólal, az állatok elhallgatnak, a szél elcsendesül, a levegő megáll, a tenger hullámai elsimulnak, az emberek megállnak és szívükben új érzések kelnek."
     A pánsíp zene alapja egy ősi hangszer, a pánsíp fúvásával létrehozott zene.
  A pánsíp zene különféle változatai megtalálhatók Ázsiában, Afrikában, Észak Olaszországban és Romániában is, de a legismertebbek a dél-amerikai Andok hegység indián kultúráinak pánsíp zenéi.
     A teljesség igénye nélkül bemutatok néhány pánsíp előadót illetve zenét.
Pánsíp zenék és előadók


Talán az első igazi nagy pánsípzenén alapuló sláger volt egy régi perui zenész által 1913-ban írt mű 1970 es feldolgozása, az El Condor Pasa. Simon és Garfunkel ezzel a dallal 18. volt a Billboard-on, Ausztráliában és 5 európai országban pedig 1. a kislemezlistán.


     A hetvenes évek elején jött létre a chilei Illapu együttes. Ők a nyolcvanas években hosszú ideig száműzetésbe vonultak a Pinochet rezsim miatt. Később visszatértek és 1993-as En Estos Dias című albumuk 7-szeres platinalemez lett. 
     A román előadók közül Gheorghe Zamfir pánsípzenéit ismerem a legjobban. Ő a hetvenes években bukkant fel a pánsíp zene egén, s hamarosan világszerte ismertté lett. Számos filmzenét dolgozott át pánsíp hangszerrel.

   Alább James Last és Gheorghe Zamfir felülmúlhatatlanul csodálatos pánsíp zeneművét hallhatjátok-láthatjátok.

     J.P. Audin-t és Diego Modená-t már említettem a Reggae-disco-nál, ők a legsikeresebbek közé tartoztak, akik pánsípzenéhez sorolható szerzeményekkel rukkoltak elő. Az ocarina nevű hangszert használták, amelynek a hangzása egészen hasonló a pánsíphoz.

     A román születésű, Svédországban élő Dana Dragomir, más néven Pandana (Pan Dana), volt az első női pánsíp előadó, aki világszerte sikereket aratott. Nem mindennapi muzsikájában keveredik a new age és a world hangzása. Dana a nyolcvanas évek végefelé elhagyta hazáját és az USA-ba utazott nagy reményekkel, de végül Svédországban ért el igazi sikereket. Bár már 1989-ben jelent meg lemeze, az igazi elismertséget a kilencvenes évek eleje hozta számára. Ő lett a legjobb eladási mutatókkal rendelkező instrumentális művész Skandináviában. Amellett, hogy a pánsíp mestere, énekel is, sőt előnyös külseje és mozgása révén a legkeresettebb előadók egyikévé vált az élőzenei koncerteken.


     A pánsíp zene időről időre felbukkant a popzenében is, sőt hallható egynémely eurodance, trance, techno zeneszámban is. A dél-amerikai indiánok által készített pánsíp zenék pedig már régóta népszerűek az egész világon.Kapcsolódó cikkek:  Relaxációs és meditációs zenék
                                 Világzene - World music
                                 New Age - Természet és spiritualitásHa tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

5 megjegyzés:

 1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 2. Szia! Erdeklödnek hogy melyik pansipba erdemes bele invesztalni a bambusz vagy juhar fa? Elöre is koszönöm!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem vagyok pánsíp szakértő, így nem tudok válaszolni. Ezzel foglalkozó oldalnál érdemes utánanézni a válasznak.

   Törlés

Üzemeltető: Blogger.