JOY EGYÜTTES TÖRTÉNETE – TOUCH BY TOUCH

Joy együttes története - Touch by touch
Joy együttes története
                                          Touch by touch, you're my all time lover
                                          Skin to skin, come undone my cover


     Minden valamirevaló nyolcvanas évekbeli diszkófan ismeri ezt a dalt, amely olyan kellemes perceket szerzett a hallgatóknak 1985 őszén. Ez a zeneszám pillanatok alatt belopódzott a muzsika hallgatóinak fülébe, s szívébe és rövid időn belül az Europai Top 20 Dance Charts-ban landolt. A dallamot olyan jól eltalálták, hogy a Joy együttes hazájában, Ausztriában két hónap alatt a slágerlista élére került és a Touch By Touch egész Európában közkedveltté vált.


Joy együttes története - Touch by touch

A Joy együttes megalapítása, tagjai
     A Joy együttes egy életvidám, pozitív töltésű zenei trióként indult Ausztriából. A speciális szintetikus harmonika és az énekes, Freddy Jaklitsch lágy hangja egyedi csemegévé tette alkotásaikat. A synthpop és a diszkó hangzásának ötvözésével és a német eurodisco vonalhoz hasonló hangzással gyorsan növekedett a rajongótáboruk.   A három huszonéves srác nemcsak zenéivel keltett figyelmet, hanem a méreteikkel is, hiszen mindhármójuk magassága 190 cm feletti. Az eredetileg iskolai barátok közül a már említett Jaklitsch némettanár volt, Andy Sweitzer a rendőrségnél dolgozott, Manfred Temmel pedig DJ volt, mielőtt 1984-ben egy osztrák kisvárosban, Bad Ausee-ben megalapították a Joy-t.
 


A Joy együttes története – Touch by touch, Hello, Japanese Girls     A következő év februárjában dobták piacra bemutatkozó lemezüket, a Lost in Hong Kong –ot, amellyel a közönség és a média figyelmét is felhívták magukra. Ezután következett a Joy együttes történetének nagy slágere, a Touch By Touch, amely azóta is a legismertebb szerzeményük. A Touch By Touch-nak olyan nagy volt a hatása, hogy a következő év elején kiadott Hello album világszerte 30 különböző országban kelt el. A Joy együttes első albuma 8 jó kis zeneszámot tartalmazott, amelyek közül több is ismert lehet a magyar zenehallgatóknak. Ilyen például a Valerie, amely nagyon jól megjelenítette azt a tipikus Joy-ra jellemző hangzás és dallamvilágot.

    A címadó Hello dal kislemezen is megjelent és ez volt a második zeneszám, amelyet megismertem a Joy-tól. Véleményem szerint egy nagyon jól eltalált alkotás volt ez, amelynek különös hangulata magával ragadja az embert. Bár az osztrák Hitparade-n csak a 26. helyig jutott, mégis a legnépszerűbb dalaik közé tartozik. 
 

     A Joy együttes több dalt is készített távol-keleti témával (ld. Távol-keleti témák a 80-as évek popzenéjében). A már említett első lemezükön kívül a Chinese girls és a kislemezen megjelent Japanese Girls is ilyen. Utóbbi év végére az osztrák lista 14. helyére tornázta fel magát. A későbbiekben a Japanese Girls nagy népszerűséget szerzett Ázsiában és a Joy együttes minden idők egyik legkedveltebb együttese lett Dél-Koreában, ami nem csoda, hiszen Korean Girls verziót is készítettek a számukra.
     1986-ban a fiúk nagyon szorgalmasak voltak és a nyáron egy újabb albumot rögzítettek, amely a Joy and tears címet kapta. A címadó dal egy kellemes, lágy, lassabb hangzású, szájharmonikával is fűszerezett muzsika. A kilenc zeneszám közül az első még abban az évben, a Black Is Black című feldolgozás remixe pedig egy évvel később, kislemezen is megjelent.
    Az 1987-es év már a koncertek jegyében telt, a Távol-Keleten nagy érdeklődés kísérte fellépéseiket, amelyek közül a Szöul-i koncert volt a csúcs 20 000 nézővel. Ebben az évben több kislemez és remix napvilágot látott a Joy együttestől, miközben a második válogatásalbumot is kiadták (az elsőt még ’86-ban). Az addig megjelent albumaik jó alapanyagot adtak egy amerikai koncertsorozathoz. Természetesen az élő fellépések közül nem maradhatott ki az öreg kontinens sem, a fiúk bejárták Németország nyugati részét és ellátogattak olyan mediterrán vidékekre is, mint Portugália és Olaszország.


 Egy másik Joy     1988-ban a Kissin' Like Friends kislemez látott napvilágot, kevesebb sikerrel. A Joy együttes története ettől fogva más fordulatot vett. Új stílusok és együttesek hódítottak és a tagok – nem tudni, pontosan mi okból – úgy határoztak, nem folytatják tovább. A Joy története azonban mégsem ért véget. A társproducer és billentyűs Andy Sweitzer úgy döntött, hogy szólókarrierbe kezd, de érdekes módon nem saját néven, hanem az együttes nevét viszi tovább. Még 1988-ban csatlakozott hozzá Hans Morawitz énekesként és miután a régebbi társaktól megkapta az engedélyt a név használatára, 1989-ben új albummal és kislemezzel jelentkeztek. Az új album, a Joy más jellegű volt az előzőeknél, inkább a visszavonulni vágyó, ellazulni készülő hallgatókat célozta meg, mintsem a diszkók világát. Meg kell jegyezni, hogy egyes kiadók más címekkel jelentették meg ezt az albumot (Joy-3rd, She's dancing alone).
     1990-ben még megjelent az enyhén reggae-s beütésű Born To Sing A Lovesong, majd utána végleg lehúzták a rolót, bár ’91-ben még megjelent a Best Of Joy lemez.
 


A Joy együttes története folytatódik a 90-es években     Eltelt néhány év – Európa az új elektronikus tánczenék lázában égett - az együttes már csak a régi rajongók emlékeiben élt tovább. 1994-ben Freddy Jaklitsch és Manfred Temmel váratlanul úgy döntött, újra megpróbálják. Később Hanes Ulrich is csatlakozott hozzájuk. A régi, megszokott hangzásuktól jócskán eltérő Hello, Mrs. Johnson című dalt dobták piacra.
     ’95-ben egy nem mindennapi billentyűs csatlakozott hozzájuk. Johannes Groebl-nek hívták, nem volt olyan magas, mint az eredeti tagok, de állítólag különleges gyógyítói képességekkel rendelkezett. Egy spanyolos hangzású kislemez következett, a Felicidad.
 

Joy együttes története - Felicidad
Joy - Felicidad (1995)

      A visszatérés nem lett igazán nagy durranás a két kislemez tekintetében, de elkészítettek egy új nagylemezt, a Full Of Joy-t, amelyen új dalok szerepeltek. Az albumot a BMG-nél adták volna ki, azonban - a nyilvánosság számára nem közölt okok miatt - nem került sor a lemezek gyártására. Ennek ellenére az albumról származó dalok a neten hozzáférhetőek.
     1997-től Groebl helyett már Christian Gruber működött a csapatban, 5 éven át. 1998-ban, immár dance-esebb verzióban napvilágra került a Touch By Touch ’98. 1999-ben az addig trance zenékkel jelentkező  Area 51! formáció által kiadták a Touch By Touch (The Remake) kislemezt. 2000-ben megjelent egy újabb Best Of Joy album, amelyen bónuszként az Area 51! szerzeménye is szerepelt. Az ezt követő időszakban nem jelent meg új lemeze a Joy-nak, de a két eredeti tag által az együttes továbbra is létezett.

 

 


A Joy együttes története megújul     2008-ban Oroszországban megjelent a Greatest Hits válogatás. Ugyanebben az évben Andy Sweitzer ismét csatlakozott a régi társakhoz és ezzel ismét a régi felállás lépett érvénybe. 2010-ben a korhoz illő hangszereléssel elkészült a Touch By Touch 2011.
   2011-ben Ausztriában megjelent a Love is all around címet viselő dal. Ugyanezen év őszén Magyarországon kiadták a Hits and More lemezt 2 változatban, a Best Of és a The Remixes and Rarities albumot.
     Egy új nagylemezt is elkészítettek, amelyen két régebbi felvétel mellett, 10 teljesen új Joy dal szerepel. Az új lemez 2011 nyarán 3 héten át tartózkodott az osztrák slágerlistán és a 21. helyig jutott.

Joy együttes története - Enjoy
Joy - Enjoy (2011)
2012 májusától Freddy Jaklitsch egyre inkább egy másik csapat vezetésével volt elfoglalva, így Michael Scheickl vette át a vezető szerepet az élő fellépéseknél. Hosszabb szünet után, 2017-ben a Lunapark című kislemezük jelent meg.


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod! A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.