90-es évek magyar dance zenéi, együttesei, slágerei

Magyar dance zenék 90-es, 2000-es

90-es évek magyar dance zenéi, együttesei, slágerei






90 es évek zenéi magyar dance zenék a 90-es évek első felében


Alvajárók együttes tagjai, sikere


      A 90 es évek zenék magyar dance (vagy eurodance) vonulata nagyjából 1993 körül kezdett igazán beindulni. Jött a Crazy Dance dal és az Alvajárók együttes. Az Alvajárók együttes tagjai Kozso és Csonti István voltak, első albumuk igazi eurodance stílusú lemez volt, jó néhány diszkóba illő felvétellel. Az Alvajárók énekesnője Tanita lett, vagyis T. Tóth Anita. Most is emlékszem amikor az Ébredj fel! c. zeneszámukat valamelyik rádióadón rögzítettem és sokáig nem tudtam, hogy az övék, mert az lassabb volt. Az első lemezük jókora siker volt és az akkori rádióadók is szívesen játszották.


A Tornádó együttes 1993


    
De az igazán nagy durranás – legalábbis számomra – a debreceni Tornádó együttes lemeze volt, akik a Tornádó című bombasztikus dallal tűntek fel. A 90 es évek magyar együttesei közül ők méltatlanul el lettek feledve. A rádióban sokszor reklámozták a lemezüket, bár sajnos csak évekkel később hallhattam az összes dalt. 
   A stílusuk az eurodance, a technodance és némi synthpop-os jelleg ötvözéséből állt, jól tükrözve az akkori menő trendeket. Máig is úgy vélem, az egyik legjobb lemezt csinálták a 90-es évek magyar dance zenéi történetében. Nagy kár, hogy nem folytatták, bár jóval később a tagok, máshol bukkantak fel. Mosquito a Kerozin-nal folytatta, Zoy! Pedig a Desperado-val.


A Digital Scream együttes és DJ Yano


   A Digital Scream együttes a dance és a techno zenét keverte egy kis szinti és mulatós hangzással. Ők 1992-től, 1996-ig voltak aktívak. Innen vált ki D.J. Yano, akitől a Dj Chriss –szel közös Gyere Énekelj velünk emlékezetes számomra. A Digital Scream együttes roppant sikeres volt, amit az aranylemezek és a toplistás helyezések bizonyítanak. Ha a nyugati 90-es évekbeli klubzene topban nem is, a magyar összeállításban mindenképp szerepelne.


90 es évek magyar együttesei az eurodance stílusában


Az Alvajárók ’94-ben a Törd szét! dallal tértek vissza, majd a következő évben az Induljon a tánc következett és a De... című album, amely 6. lett.
1994-ben az Alvajárókból kivált Kozsó az Ámokfutók -kal folytatta. Első lemezük a Sebességláz volt, olyan dalokkal, mint a Bad Man, vagy a Mr. Casanova. Az Ámokfutók a Szomorú szamuráj kislemezzel érkeztek és a Varázsolj el! című albummal, amelyen olyan remek dalok voltak, mint a címadó, vagy a Dzsungeltánc.
 
 

90-es évek magyar együttesei – Soho Party dalok

 
     A ’94-es év egyik legnépszerűbb dance zenéje volt a Gyere táncolj! a Soho Party együttes előadásában. A Pizza nevet viselő albumuk – amely a 4. helyig jutott a Mahasz albumlistáján – számos kiváló szerzeményt tartalmazott. Mint például a Balatoni nyár, a Dilis a lány, vagy a kislemezre is kiírt  Baby, nem kell más. A már régebben is létező, újjáalakult Soho Party együttes tagjai Dömötör Sándor, Náksi Attila és énekesnőként (de nem tagként) csatlakozva Betty Love voltak. A külföldi top eurodance zenékhez hasonlóan Magyarországon a Soho Party dalok voltak hasonlóan népszerűek.





A Carpe Diem együttes és a 90-es évek magyar slágerei


     A két fiú és egy lány alkotta Carpe Diem is ebben az évben bukkant fel az Élj a mának! albummal, amely az albumlista 5. helyéig jutott. Érdekes, hogy a klipekben az énekesnő, Fanny – annak ellenére, hogy tudott énekelni (?) – csak playbackelt Stefanidu Janula hangjára. 1995-ben a Lépj tovább! lemez következett. Jellegzetes disco-dance hangzásuk sokak kedvence lett. Később még nagyobb sikerük is lett (lásd alább).
 

A Magic Kefir együttes és Judy

 
    
A Magic Kefir 1994 vége felé tűnt fel a Táncolj című dallal és klippel. 1995-ben következett A szél, A Magic Kefir tagjai között éneklő Judy –val, majd további kislemezek készültek 1998-ig. Közben a Táncolj című album is megjelent. A Magic Kefir lemezei részletesebben megtalálhatók az eurokdj oldalon, a discogs-on nem teljes a lista.
A már említett Judy 1995-ben saját albummal, a Vad tangó –val jelentkezett.

  

90 es évek zenéi magyar együttesek dance és happy hardcore slágerei


   Érdemes megemlíteni a Cre-Dance 1995 –ös Dance-Floor Őrület című albumát, amely 10 eurodance muzsikával örvendeztette meg a stílus kedvelőit.
   A Soho Party a Szállj! című kislemezzel már a happy hardcore felé kacsingatott. Az azonos című album a Mahasz listáján a 3. helyig jutott, majd a ’96-os Remix album ezt is felülmúlva 2. lett.
   A 90-es évek magyar dance zenéje, a külföldi trendeket követve fejlődött és megjelent több előadó, akik már a rokon tánczenei stílusokkal egyetemben készítettek euro... bocsánat „hungarian dance” zenét. A Kozmix -ot itt csak megemlítem, mert néhány dalt leszámítva ők akkoriban főként a happy hardcore stílusban nyomultak. A Hélium - 3 taggal - ’95-ben alakult, majd a következő két évben egy kislemez mellett, két albumuk is megjelent. A zenéjük az eurodance és a happy hardcore stílusok között ingázott, néhány daluk közkedvelt volt, mint pl. a Kishajó. Ők érdekes eset, mert ismertek is voltak, meg nem is, sikeresek is, meg nem is, játszották őket és nem is! 




Magyar dance zenék a 90-es évek második felében


 
A 4F-Club 1996-ban a Balatoni láz-zal hódított. Ugyanezen évben kezdett munkába az Ufo is, a Szerelemdoktor c. nagylemezzel. Közben Fanny szólólemezekkel is jelentkezett. Az Emergency House a house és részben a happy hardcore stílusában is zenélt, de a sikerek közül például az Állj közénk , vagy a Partyzán partyzone dance zene. A Bestiák nevű lánytrió 1997-ben kezdett A reggel túl messze van című felvétellel, majd első albumuk díjat kapott.






A 90 es évek magyar együttesei a dance zónában


     Mivel ekkoriban indultak be a kereskedelmi tv-adók, köztük később zenei tévék is, így a 90-es évek filmsorozatai mellett a magyar videoklipek is közkedveltek voltak. A Carpe Diem a Dél-Afrikában, két óceán találkozásánál forgatott Álomhajó című videoklippel és az azonos című albummal hódított ’97-ben.
     A magyar dance egyik legkedveltebb éllovasa, a Soho Party a Kéz a kézben és a Nekem nem számít a pénz dalokkal menetelt 1997-ben. 1998-ban következett Az éjjel soha nem érhet véget és egy válogatáslemez majd az együttes feloszlott. Ebben az időszakban már a magyar house zenék is felívelő tendenciát mutattak.

   A miskolci Kiwi együttes lágyabb hangvételű, „tinidance” zenékkel érkezett 1998-tól. Kezdetben jól ment a szekér, 6 kislemezük és két albumuk került kiadásra 2000-ig, majd ők is feloszlottak.
    A 90-es évek magyar dance zenéire mindig is nagy hatással bírt a külföldi – elsősorban európai – tánczene alakulása. Az Erogén Zóna együttes formációja például le sem tagadhatná, hogy a témát és zenei ötletet a német E-Rotic együttestől vette át.
   1999-ben Judy immár a Groovehouse színeiben és a Hol vagy nagy szerelem című dallal ért el sikereket. Az Ufo a Nyár van és a Tarzan című lemezekkel hívta fel magára a figyelmet.
   Bár már több éve jelen volt, a Fresh nevű lánytrió a ’99-es Boogie nights-szal tűnt fel csak számomra. A Splash house-szerű zenékkel kezdett, de a ’99-es Tedd fel a kezed, vagy a 2000-es Lázad a szívem már a magyar dance sikereit gyarapította. Később a magyar trance stílusával is gyarapították sokoldalú lemezeiket.

  






A 90-es évek magyar house, trance és egyéb stílusú zenéiről és előadóiról külön cikkekben írtam, lásd a linkeket a szövegben és alább. 

Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


Folytatás: 2000-es évek magyar dance zenéi

Kapcsolódó cikkek: Magyar zenei kedvenceim a nyolvanas évekből

                              

 

90-es évek magyar dance ajánlatom (1993-2000):


DIGITAL SCREAM   Hé várj!   1992
ALVAJÁRÓK    Crazy dance    1993
ALVAJÁRÓK    Don Juan    1993
ALVAJÁRÓK    Extázis    1993
ALVAJÁRÓK    Ébredj fel!    1993   *(pop - dance)
ALVAJÁRÓK    Ne törődj semmivel    1993
DIGITAL SCREAM   Túlélem én   1993
TORNÁDÓ    A végzet    1993
TORNÁDÓ    Funky back    1993   *(techno - dance)
TORNÁDÓ    Hajt a vágy    1993   *(synthpop - dance)
TORNÁDÓ    Ki mondja meg    1993   *(techno - dance)
TORNÁDÓ    Kínai negyed    1993
TORNÁDÓ    Number two    1993   *(techno)
TORNÁDÓ    T.I.E mixx    1993
TORNÁDÓ    The nincs jegy    1993   *(synthpop - dance)
TORNÁDÓ    Tornádó    1993   *(synthpop - dance)
ALVAJÁRÓK    Törd szét!    1995
ÁMOKFUTÓK    Bad Man    1994
ÁMOKFUTÓK    Mr. Casanova    1994
CARPE DIEM    Alkalmi álom    1994
CARPE DIEM    Carpe diem    1994
CARPE DIEM    Carpe diem (English version)    1994
CARPE DIEM    Engedj el    1994
CARPE DIEM    Fogsz te sírni még    1994
CARPE DIEM    Keep this party    1994
D.J. YANO    Gyere énekelj velünk    1994
SOHO PARTY    A szerelem vár    1994
SOHO PARTY    Baby nem kell más    1994
SOHO PARTY    Balatoni nyár    1994
SOHO PARTY    Dilis a lány    1994
SOHO PARTY    Dilis a lány (raggamix)    1994
SOHO PARTY    Gyere táncolj! (fantasy mix)    1994
SOHO PARTY    Gyere táncolj! (radio edit)    1994
SOHO PARTY    Gyere táncolj! (tribal club mix)    1994
SOHO PARTY    Miért nincs nyáron hó?    1994
SOHO PARTY    Repülj velem!    1994
ALVAJÁRÓK    Induljon a tánc    1995
ÁMOKFUTÓK    Dzsungel tánc    1995
ÁMOKFUTÓK    Szomorú szamuráj    1995
ÁMOKFUTÓK    Varázsolj el!    1995
CARPE DIEM    Lépj tovább     1995
CRE-DANCE   Dance party   1995
ERICA C.    Voice of fortune    1995
JUDY      Vad tangó    1995
SOHO PARTY    Soho Party megamix     1995
SOHO PARTY    Szállj!    1995
SOHO PARTY Feat. BETTY LOVE    Várj!    1995
4F-CLUB    Balatoni láz    1996
KOZMIX    Elsők leszünk!    1996
KOZMIX    Mindenki...    1996
KOZMIX    Találkozunk még!!+    1996
KOZMIX    Új élet más szerep...    1996
MAGIC KEFIR   A szél   1996
MAGIC KEFIR   Hegyek között   1996
MAGIC KEFIR   Táncolj!   1996
SOHO PARTY Feat. BETTY LOVE    Balatoni nyár (tihanyi rave mix)    1996
UFO    Black Jack    1996
UFO    Karibi party    1996
UFO    Szerelemdoktor    1996
BESTIÁK    A reggel túl messze van    1997
CARPE DIEM    Afrika    1997
CARPE DIEM    Álomhajó    1997
CARPE DIEM    Bolond tél    1997
CARPE DIEM    Bonyolult lány    1997
CARPE DIEM    Szabad a tánc    1997
CARPE DIEM    Törd át!    1997
EMERGENCY HOUSE    Állj közénk    1997
INFINITY Featuring MIRTIL    Végtelenül    1997
KOZMIX    A zeném is él    1997
SOHO PARTY Feat. BETTY LOVE    Kéz a kézben    1997
SOHO PARTY    Nem számít a pénz    1997
UFO    Párizsi lány    1997
EROGÉN ZÓNA    Mindent a kéznek album    1998
KOZMIX    Vad éjszakák    1998
KOZMIX    Valami bizarr dolog... (radio edit)    1998
SOHO PARTY Feat. BETTY LOVE    Az éjjel soha nem ér véget (Extended Mix)    1998
SOHO PARTY    Balatoni nyár ('98 remix)    1998
DJ YANO    Valaki vár '99    1999
EMERGENCY HOUSE    Neked adom    1999
EMERGENCY HOUSE    Partyzán Partyzone    1999
FRESH      Boogie nights    1999
GROOVEHOUSE    Hol vagy nagy szerelem    1999
GROOVEHOUSE    Hol vagy nagy szerelem (Spigiboy dance mix)    1999
SPLASH    Tedd fel a kezed    1999
SPLASH    Úgy szállj...    1999
UFO    Megamix    1999
UFO    Nyár van    1999
UFO    Nyár van (club mix)    1999
UFO    Tarzan (extended mix)    1999
UFO    Tarzan (radio edit)    1999
BONANZA BANZAI    Induljon a banzáj 2000 (DJ Junior & Brunner Zsolt remix)    2000
DESPERADO    Desperado megamix     2000
DESPERADO    Szomorú alkalom    2000
DESPERADO    Tanár úr (album version)    2000
KOZMIX    Bízd magad ránk    2000
KOZMIX    Kövesd a jelet    2000
KOZMIX    Minél hangosabb a zene    2000
KOZMIX    Mit hoz a holnap    2000
NEOTON FAMILIA    Santa Maria 2000    2000   *(disco)
SPLASH    Dub i dub (Nincs szükségem rád)    2000
SPLASH    Lázad a szívem    2000
SPLASH    Várj !    2000
SPLASH    Véget ért a nyár    2000




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

5 megjegyzés:

  1. Jó leírás.Szerettem azokat az éveket és zenéket! :) Fanny nem énekelt soha a saját hangján.Megjelent 1996-ban a saját lemeze amin szintén Stefanidu Janula énekelt.Ez volt az Élj a Maximumon.Elég jó kis dance lemez volt.Meg is van a gépemen.Már akkor leesett,hogy egy idősebb nő énekel helyette.Érdekes,hogy nem tűnt fel sokaknak.

    Betty Love volt az aki eleinte csak tátogott aztán már a saját hangján énekelt.Sőt később szólóban is halhattuk pl. a Repülj tovább,Olyan mint a méz stb...

    Érdekesek voltak ezek a tátizások.

    VálaszTörlés
  2. Kösz az infót! Az Élj a maximumon c. dal már a happy hardcore határán mozog, azért nem említettem ezúttal. Bár a Fanny másik kislemeze és az albuma ide is tartozik.

    VálaszTörlés
  3. Én még érdekesség képen ide sorolnám a T-Boyz formációt, ami a V-tech együttes elő "futára" volt.

    VálaszTörlés
  4. Azt szeretném kérdezni hogy Tornado zenéket honnan lehetne letölteni mert ez még nincsen meg csak kazettán és nagyon rossz minőségben.

    VálaszTörlés

Üzemeltető: Blogger.
ca-pub-3250028034952783