Magyar zenei kedvencek 80-as évek válogatás

Magyar zenei kedvenceim a nyolcvanas évekből

Magyar zenei kedvenceim, 80-as évek válogatás


   

Magyar zenei kedvencek 80-as évek válogatás, egy összeállítás azon kevés magyar alkotásból, mely tetszett. Mivel mindig is borzasztóan sokat olvastam, a zenehallgatás számomra az ellazulást jelentette, ezért egyáltalán nem akartam figyelni a szövegre. Talán ezért is alakult úgy, hogy eleinte kevés magyar zenét hallgattam és általában instrumentálisat.

 Magyar könnyűzene 80-as évek válogatás


     A 80-as évek elejéről származik egy instrumentális szerzemény, amelynek sokáig nem ismertem az előadóját és címét. A címe La Baletta No. 2. és Presser Gábor szerezte. 1982-ben jelent meg az Electromantic nevű albumán, több instrumentális szerzeménnyel együtt és egy kislemezen is az egyik változat, amelyeket Angliában is kiadtak. A budapesti körzeti híradó előtt lehetett hallani, de a jogokat valójában a BBC vette meg, amelynek az esti világhíradója szignálja volt.
   
     A La Baletta mindenesetre totális telitalálat nálam, hihetetlen magasságokba képes elvinni. Egyesíti magában a klasszikus elektronikus és a spacesynth űrbe repítő, fülbemászó dallamait. Pressertől egy másik időtálló instrumentális szerzemény is nagyon bejött, ez pedig a majd mindenki által ismert Malév zene, amelyet 1988-ban a cég kérésére alkotott.
 
 

Magyar diszkó, szintipop 80-as évek

 
     A 80-as évtized közepén az Első Emelet -nek volt néhány egészen kiváló, szintipop -os jellegű dala. A film Forog tovább, Édes évek 1985-ből és a Csakazértis szerelem 1987-ből. 
A Balatoni nyár-t előbb ismertem a 90-es évekbeli Soho Party -tól, mint a new wave -t játszó Kft-től. Ezek után már meg kellett szereznem az eredeti 1986-os felvételt is.
 
     Számomra a magyar pop (diszkó) zene igazából a Neoton Familiával kezdődik. Ők külföldön is komoly sikereket arattak. Az 1986-os I’ love you című felvételt bírtam a legjobban. Az énekesnő, Csepregi Éva hasonló stílusú és szuper jó külföldi vonatkozású daláról (Korea) már írtam itt: Távol-keleti témák a 80’-as évek popzenéjében.  
     A Master Voice-t Hajni István alapította a 80-as évek második felében. Mivel a Hungaroton nem adta ki, első albumuk saját kiadásban jelent meg, amelyet elküldtek a magyar klubokba. A dalok DJ-k által hamar slágerekké váltak, angol nyelven is elkészítették őket. ’89-es lemezükről a Balaton, vagy Every summer Krasznai Krisztina énekével hihetetlenül jól sikerült, igazi nosztalgikus érzéseket ébreszt, mindmáig sokak kedvence. 

 

     A Bonanza Banzai igazi szintipop zenével robbant a köztudatba, említettem is a A szintipop hanyatlása című cikkben. A Depeche Mode-ra hasonlító zenét játszó fiúknak az Induljon a banzáj! című dala nagy sláger volt, szerintem az angol verziója (C'mon start the banzai) is nagyon jó lett. Kár, hogy nem volt nagyobb visszhangja külföldön, mert az együttes ismert volt és fellépett pl. Németországban is.  Magyar zenei kedvencek 80-as évek válogatás lista


PRESSER GÁBOR    La baletta no. 1    1982     electronic   
PRESSER GÁBOR    La baletta no. 2    1982     electronic   
ELSŐ EMELET    A film forog tovább    1985    synthpop
ELSŐ EMELET    Édes évek    1985    synthpop
TIBOR LEVAY    Gipsy boobie    1985    italo disco 

MASTER VOICE (Krasznai Krisztina)     Áll a híd        1985   disco, synthpop
KFT    Balatoni nyár    1986    pop, new wave
NEOTON FAMILIA    L' love you    1986    disco, synthpop
ELSŐ EMELET    Csakazértis szerelem    1987    synthpop
PRESSER GÁBOR    Malév signal (long version)     electronic       
BONANZA BANZAI    Induljon a banzai    1989    synthpop
MASTER VOICE    Balaton    1989    disco, synthpop
MASTER VOICE    Every summer    1989    disco, synthpop
BONANZA BANZAI    C'mon start the banzai    1990    synthpop
BONANZA BANZAI    Colours    1990    synthpop
BONANZA BANZAI    Kihalt minden    1990    synthpop

 

 
Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!
  


A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.