Hardcore zene meghatározás, kialakulása, stílusok

Hardcore - A legkeményebb (techno) gépzene

Hardcore zene meghatározás, kialakulása, stílusok







Hardcore, a legkeményebb (techno) gépzene


     Ez esetben egy kicsit gondban voltam a címmel, hogyan is írjam ki, mert a hardcore számomra egyértelműen az elektronikus tánczene legkeményebb stílusa. A szakmai oldalakon és a Discogs oldalon is ezt jelölik hardcore -nak. Azonban eredetileg a kemény punk és metál irányzatokat is hardcore -nak nevezték, ezért, arra, amiről itt szó van, a hardcore techno kifejezést is használják. 
Csakhogy van olyan irányzat is, hogy hardcore-techno, vagyis a két stílus keveredése. Tehát a hardcore techno az a két irányzat keveredése egyes zenékben, a hardcore pedig a legkeményebb elektronikus gépzene.
    Valaha „acéltechnonak” hívtam ezeket a zenéket a keménységük miatt, de nyagon ritkán voltak hallhatóak rádiókban, így vadásztam rájuk. A 90-es évek közepén egy külföldi, valószínűleg osztrák adón, rendszeresen játszottak ilyen zenéket. De ezek nem azonosak a közismert hardcore sorozatokkal, lehetséges, hogy amatőr alkotások is voltak közöttük. Mindenesetre jó néhányat rögzítettem kazettán, főleg egyvelegeket. Úgy ’96 táján olyan bődületesen kemény zenéket is lejátszottak, amilyeneket azóta sem hallottam. Irtózatosan erős csattogó, klopfoló, ütögető és köszörülős hangok voltak. Óriási élményt jelentett.




     Majd ráleltem a magnókazetta gyűjtögetős időszakban a különböző boltokban a hardcore kazettasorozatokra. Terrordrome, Thunderdome, Napalm rave és különböző válogatások, mixek. Jópárat megvettem, ezek ma is megvannak.


Az egyik hardcore kazettám borítója
Az egyik hardcore kazettám



Hardcore zene meghatározás

 
     Kemény, agresszív és gyors tempójú elektronikus zenei műfaj, amely több alstílusra osztható. Alapvető dinamikáját a négyszögjelűre torzított lábdob alkotja, amely 4/4-es ütemben dübörög. Sebes elektronikus és gyáripari hangminták, horrorisztikus vokálok, szétszaggatott, csapkodó break alátétekkel. Meglehetősen nyers és durva hangzású, időnként „őrült” üvöltésekkel és irtózatos sebességre felgyorsulva.
     Az alap sebesség 150-200 bpm körüli, de a hardcore sok száz bpm-re felpöröghet. Dallamilag és ritmikailag egyszerű, fémes csengésű és torzítókat használ. Hardcore lemezborítókon előszeretettel alkalmaznak félelmetes, rémítő, horrorisztikus figurákat.







A hardcore zene kialakulása


     A hardcore zene gyökerei az EBM, a new beat stílus, és legfőképp a techno zenéből erednek. A hardcore kialakulásának és népszerűvé válásának elsődleges helye Hollandia – főleg Rotterdam volt. A másik a németországi Ruhr vidék és Anglia a breakbeat hardcore-ral. Az első keményebb, már hardcore techno-nak nevezhető zenék 1990-91-ben jelentek meg. 1991-ben főként a breakbeat hardcore zenék hódítottak, mint pl. az Isotonik és az Altern 8 egyes zeneszámai.
 
 

Hardcore zene kialakulása Hollandia, Németország 

 
     Hollandiában, főleg Amszterdam és Rotterdam környékén, a futballszurkolók köréből kerültek ki az első kőkemény gépzenéket játszó alkotók. Innen származnak a zenékben időnként hallható káromkodások, amelyek az ellenfél becsmérlésére szolgáltak. 1992-ben már szép számmal készültek hardcore lemezek.
     A ’90-es évek elején Hollandia mellett főként Németországban vagy később a brit bányavidékeken voltak népszerűek. 1992-ben az irányzat szétvált a hardcore és a gabber stílusokra, utóbbi központja Rotterdam lett. ’92 júniusában rendezték az első Thunderdome partit, amely egy évről-évre ismétlődő sorozattá vált és nagyban hozzájárult a hardcore világméretű elterjedéséhez. Az USA-ban, New Yorkban is megjelent a stílus, különösen Lenny Dee munkálkodásának eredményeképpen.






Hardcore zene stílusok bemutatása




Techno-hardcore zene


     A techno és a hardcore stílusjegyeinek ötvözéséből keletkezett zenék. 1990-1994 között volt jellemző. Főleg a Human Resource nevű együttes készített sikeres techno-hardcore lemezeket olyan zenékkel, mint a Dominator (1991), Rave-O-Lution (1992) Beyond The Edge (1993). De a Technohead is pl. Accelerator #4 (1994), Mary Jane (1995).



Frenchcore (tribalcore) zene


     Franciaországban keletkezett a ’90-es évek elején. Magában foglalja a torz basszus dob hang újbóli megalkotását szintetizátorral. Ez a 2010 -es évektől újra fénykorát éli.


Hardcore zene stílusok - Breakbeat hardcore zene


     A 4/4-es ütemen alapuló breakbeat és a brit rave, különösen az acid house és a techno leszármazottja. 1991-ben terjedt el London környékén, a fekete, ázsiai és fehér tizenévesek körében egyaránt. 1993 tájától a jungle és a happy hardcore irányzatok váltották fel.


UK hardcore zene


     Gyökerei a ’90-es évek eleji breakbeat hardcore-ból eredeztethetők. A 90-es évek végén, a happy hardcore hanyatlásával alakult ki Angliában. A zene keményebb és kevésbé breakbeat vezérelt. Nagy-Britannián kívül Észak-Amerikában, Japánban és Ausztráliában lelte meg közönségét. A 2000-es években egyre inkább eltért a happy hardcore hangzásától és több alirányzata is kialakult.


Makina zene


     Hasonlít az UK hardcore-ra, de tartalmaz techno és trance elemeket, kopogós dob használata jellemző. A ’90-es évek elején, Valenciában alakult ki. Az idő előrehaladtával változott a hangzás és a sebesség. Eleinte főként Spanyolország mediterrán partszakaszain volt népszerű, de 1999-től az egyesült Királyság északkeleti részén is divatba jött.
Lásd bővebben itt: Makina zene




Hardcore zene stílusok - Digital hardcore zene


     A hardcore punk és az elektronikus hardcore fúzionálása. A szintetizátorok és dobgépek mellett elektronikus gitárt is alkalmaznak. A vokálok gyakran agresszív ordítozásból állnak, nem ritkán politikai eszmékkel. 1992-ben alakult ki Berlinben, Alec Empire használta először a kifejezést, aki akkor az Atari Teenage Riot frontembere volt. Később a stílus továbbfejlődött és más országokban is gyártották.



Artcore (Gangsta style)


     A hardcore tánczenei gyökerektől, a művészi értékek felé ívelő alirányzata. Jungle betétek, fűrészjelek és egyedi dallamok jellemezték. Elsősorban DJ Ruffneck nevéhez fűződik, a stílus 1993 és 2001 között volt aktív.



Breakcore zene


     Breakbeat, drum n bass és industrial zenék által is befolyásolt, nagy tempójú, széles mintavételi palettából merítő stílus. Az IDM hangzása vegyült a hardcore-ral. 1995 táján alakult ki, először csak Angliában és Ausztráliában gyártották, majd a 21. századra máshol is elterjedt.



Darkcore zene - hardcore stílusok


     150-170 bpm sebességű, nagyon alacsony frekvenciájú basszusvonallal, sötét, baljós hangulat, segélykiáltások, horrorzene, nyomasztó atmoszférával. Az elnevezés valószínűleg a Two Dark Troopers 1993-as lemezcíméről származik. Nem tévesztendő össze az ekkoriban kialakult darkcore jungle –val.
Szorosan összefugg DJ Ruffneck munkásságával. Az általa indított Supreme Intelligence 1998 és 2001 között csak darkcore lemezeket adott ki. Utána a szintén általa alapított Enzyme records folytatta.




Doomcore zene


     Nem más, mint downtempo darkcore. Széles basszusvonalak és „szinti párnák” egyedi légkörrel. 130-160 bpm közötti sebességű.



Hardcore zene stílusok - Newstyle (Newschool) zene


     Egyszerű dallamvilága, lassabb, 140-150 bpm-es sebesség. A megjelenése két holland, The Dark Raver és DJ Vince nevéhezm fűződik. A newstyle a hardcore egy megújulási kísérlete volt 1998-tól, mivel a stílus népszerűsége rohamosan csökkent. Divatja nem tartott sokáig (2002), a newstyle nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.



Freeform zene


     Az UK hardcore alműfaja. Általában instrumentális, 4/4-es ütemű, acid és basszusvonalak, hard trance befolyással. Egyfajta happy hardcore mutációnak is tekinthető, eurotrance hatásokkal.



Trancecore zene - hardcore zene stílusok


     A goa trance komplex felharmónikusait kombinálta a hardcore kidolgozott, torzdobos ritmusszekciójával. 1999 környékén jött létre, de nagyjából 2003-ra letűnt a színről.

A többi stílusirányzatot a gabber zenékkel foglalkozó cikkben olvashatod.






Hardcore zenék válogatás lista 1991-2000

(2001-től ld. a Hardcore története cikk alatt)


HACKNEY HARDCORE    Dancehall dangerous    1991
ACE THE SPACE     9 is a classic    1992
FINAL ANALYZIS    El punto final    1992
HAKKUH    Negative impact resurection    1992
I.S.Q.    The mosquito    1992
MESCALINUM UNITED    We have arrived    1992
MOBY    Thousand    1992
NU MATIC    Hard times    1992
REXANTHONY    For you Marlene    1992
BUZZ FUZZ (DJ BUZZ FUZZ)    Boomerang (koala mix)     1993
CARDENIA    iiii (less mix)    1993
CHARLY LOWNOISE & MENTAL THEO    The bird (original mix)    1993
CRITICAL MASS    Psychotic break    1993
CYANIDE    dark knight    1993
DJ DANO    Welcome to the Thunderdome     1993
DJ DANO    Welcome to the Thunderdome (from various)    1993
DYEWITNESS    What would you like to hear again?    1993
FEDERATION AGAINST MELLOW    Ganja smugglin    1993
FERRY SALEE (F. SALEE)    The end of the beginning    1993
ILSA GOLD    Silke (Speed Freak mix )    1993
ILSA GOLD    Silke (The Speedfreak remix)    1993
ILSA GOLD    Up (T-Bone Castro remix)    1993
HARDSEQUENCER    Brain crash    1993
HIGH ENERGY    Looney tunes    1993
HUMAN RESOURCE    Fuck them    1993
LENNY DEE & RALPHIE DEE    Brain confusion    1993
MUSICAL VANDALS    Hakke (remix)    1993
NEXT FASHION    Error (Bosca Gabb'ard remix)    1993
NUTS    Empty feelings    1993
RAMIREZ    El gallinero (? remix)    1993
REANIMATOR      Bigger & bolder    1993
RMB    The place to be    1993
SALAMI BROTHERS    Eat zat pizza    1993
TECHNOHEAD    The passion (Mokum mix)    1993
TOO FAST FOR MELLOW    In my house    1993
3 STEPS AHEAD    It's X-mas    1994
BASS INC.    Do you suck dick?    1994
BROTHERS IN CRIME    Dance (Charly Lownoise remix)    1994
CHOSEN FEW    After hourz    1994
CHOSEN FEW    Party!    1994
CYANIDE    Feeling    1994
CYANIDE    I'm gonna get you    1994
DISCIPLES OF ANNIHILATION    Ya mutha    1994
DJ SKINHEAD    Extreme terror    1994
D'OHM Feat. TOFKE & INSIDER    Mushrooms    1994
DONNER & BLITZEN    Frosty's dance    1994
DUO PENNOTTI    Addicted II raves    1994
HARDLIENERS    Motherfucking breakbeat    1994
HIGH ENERGY    20.000 volt    1994
HOLOGRAPHIC    Terrified    1994
HOOIHOUSE    Hak hak    1994
ILSA GOLD    4 blond nons    1994
KING DALE    Fuck face    1994
LENNY DEE & RALPHIE DEE    Brooklyn X-mas    1994
MARC SMITH    The mad one    1994
NAPALM    Scream      1994
OMAR SANTANA    Vulgar    1994
ORAL MANIAC    Suck it    1994
PERPLEXER    Bim bam    1994
REANIMATOR (RE-ANIMATOR)    Fuck this    1994
SONS OF ALIENS    Invasion of the intruders    1994
STONED FEVER    Nice up the dance    1994
TECHNOHEAD    Accelerator #3     1994
THE DREAMTEAM    Horrorz (button's up mix)    1994
THE GATORADES    Bad dreams    1994
THE NEW YORK TERRORIST    Da joint    1994
THE PROPHET    Allright now here we go!!! (DJ Rob mix)    1994
THE PROPHET    Controllin' the Universe    1994
THE PROPHET    Gabba bells    1994
THE PROPHET    Sick Christmas    1994
THE SPEED FREAK (SPEEDFREAK)    Body hammer    1994
THE SPEED FREAK    Worst    1994
THE VEGETARIANS    Cold turkey    1994
TOO FAST FOR MELLOW    We gonna get this place    1994
VIVA VIVALDI    The summer    1994
3 STEPS AHEAD    Hardcore     1995
80 AUM    Warp speed    1995
BSE DJ TEAM    Outbreak    1995
BOSCHTSCH    Das lied vom angeln    1995
CHARLY LOWNOISE & MENTAL THEO    Rebel    1995
DA BEATBLOWER    Fuck your s off     1995
DISS REACTION    Jiiieeehaaaa     1995
DJ DELERIUM    Be happy!    1995
DJ DIONE    Happycore    1995
DJ DUCO    Say it again    1995
DJ HEAVEN    Oh Peaggy    1995
DR. PHIL OMANSKI    Feeling (UK mix)    1995
DUNE    Up!    1995
ECTOMORPH    Heatbeat    1995
EL BRUTO    Hypnotising    1995
ENGLISH MUFFIN    Blood of an English muffin (M. Steenbergen remix)    1995
FAZER (FAZER 5)    Innosence trip    1995
GANGSTAR TOONS INDUSTRY    000    1995
HIGH ENERGY    Terrordrome    1995
INFERNO BROS.    Slaves to the rave    1995
KLOOTZAK Vs. KLOTSZAK    Zum kotzen    1995
LAURENT HO    Rkor markine    1995
LIQUIDATOR    Can you tell me    1995
LOCK JAW    Underground funk    1995
NORDCORE G.M.B.H.    Robocop    1995
NYET    Internoise    1995
Q-TEX    Equazion Part 4    1995
QUINDOOR    Pelle ist hakke    1995
PUBLIC DOMAIN (2)    So get up    1995
RAVELAB    Seeing is believing    1995
T-BASS & CENTIGRADE    Walk of life     1995
TELLURIAN    Squash the floor    1995
TERRA W.A.N.    Puta madre '95 (T.N.T. remix)    1995
THE ORBITUARY HC    Harder, better Ef-core!    1995
THE PROPHET    Big boys don't cry    1995
THE PROPHET & DELIRIUM    The way you make me    1995
TIM B    Can you feel it    1995
TONY SALMONELLI    Hey    1995
TONY SALMONELLI (TONI SALMONELLI)    L.O.V.E.    1995
UK    Heaven    1995
URANIUM    Rippin' off wax     1995
3 STEPS AHEAD    Drop it    1996
3 STEPS AHEAD    In the name of love    1996
555 AND UP    Now descending    1996
AXL    Hardcore Part 1     1996
BASS D & KING MATTHEW    The Thunder Anthem    1996
BASS D & KING MATTHEW    The Thunder Anthem (live)    1996
BATTERY LOW    Urgent message    1996
BIOFORCE Vs. DJ MIKE    Open your mind    1996
BODYLOTION    Always hardcore (original mix) (short)    1996
BSE DJ TEAM    Feel the bass    1996
BSE DJ TEAM    Saver sex    1996
CIXX    To the bass    1996
CREASEMASTER & SLAMDOG    Bump the bass    1996
DIGITAL BOY (D-BOY)    Ok, allright (D-Boy '96 mix)    1996
DISCIPLES OF ANNIHILATION    You're dead    1996
DISCOFRISCO & DJ INFERNO    The unconscious world    1996
DJ PROMO    Sing It louder (sirekit mix)    1996
DJ ROB & TIM B    Touch the sky    1996
DJ WEIRDO & DR. PHIL OMANSKI    Young birds (original mix)    1996
DJ ZICEM    Can you hear hhis fuckin' beat    1996
DOMINION    Natural born killer    1996
E 605    Hit 'em with the NC    1996
FRENCH CONNECTION    French connection    1996
G-TOWN MADNESS    Why    1996
LENNY DEE    The dreamer    1996
LEVIATHAN    Yes, no    1996
LIQUIDATOR    Wap bam boogie    1996
MASTERS OF CEREMONY    Hardcore to da bone    1996
MC RAGE    Fuck macarena    1996
MISS GROOVY    Jungle sickness    1996
NEOPHYTE    Execute (live@Thunderdome XVII.)    1996
NORDCORE G.M.B.H.    666    1996
NORDCORE G.M.B.H.    Dexosed    1996
NORDCORE G.M.B.H.    Hölle    1996
PINO D'AMBINI    Up & down - Ballz    1996
PSYLOCKE    Bow to me    1996
PUBLIC DOMAIN (2)    I know it    1996
PUBLIC DOMAIN (2)    The puritan (the voice mix)    1996
SKORPUS RAVERS Vs. CYNTEX    Bomb de bomb    1996
SOUNDS OF DOOM    Rin-ger    1996
THE PROPHET    Can't stand it    1996
THE PROPHET    I can't stand it    1996
TRASH ENEMY HQ    Doomsday    1996
2 TERROR    Rock da house    1997
AD ABSURDUM    Moonbreaker (cold remix)    1997
ATOMKINDER    Metallic armor    1997
BELLINI BROS. (THE BELLINI BROS)    Samba de Janeiro    1997
BOB BUNKER    Deadly wishes    1997
CHOSEN FEW    Name of the DJ    1997
CLAN OF FOOLS    Gimme a white line    1997
DARK & EVIL    Dr. Aum must die    1997
DARK & EVIL    Half-a-christ    1997
DEUCE OF DOOM    Ambientcore (Come with me)    1997
DISCIPLES OF ANNIHILATION    Noize core    1997
DISCIPLES OF ANNIHILATION    Our father    1997
DISCIPLES OF ANNIHILATION    Pound down on your brain    1997
DISCIPLES OF ANNIHILATION    The kill    1997
DJ DELERIUM & TELLURIAN    X-scape from L.A.    1997
DJ PROMO    Can't hold me down    1997
DJ PROMO    Shut up    1997
DJ WEIRDO    Hardcore to the bone    1997
DJ WEIRDO & DJ SIM    The kamikaze    1997
FLAMMAN & ABRAXAS Feat. MC LYNX    I'll be your only friend    1997
FLIPPIN' GEE    C'mon rock the whole town    1997
FOCUS    I'm on push (Overdose remix)    1997
FUNBOY    Napalm rave theme    1997
HARDCORE BROTHERS    My shit is raw    1997
HARDCORE POSSE    We are at war    1997
LEVIATHAN    The new generation    1997
MORPH    Welcome to the other side    1997
NEOPHYTE    Evil    1997
OMAR SANTANA    Necronomicon    1997
PANIC MASTER    Start da panic    1997
RAVE CREATOR    Into sound    1997
ROTTERDAM TERROR CORPS    The horror    1997
SCREWHEAD    Put your hands together    1997
SOUNDBOY    Wild and rootsy    1997
TCP    Lovin' you (The Stunned Guys remix)    1997
TERRORIZERS OF ROTTERDAM    Tonight it's party time    1997
THE HORRORIST    Flesh is the fever    1997
THE OUTSIDE AGENCY    We move as one    1997
THE VIPER (DJ THE VIPER)    Voodoo magic    1997
XOL DOG 400    Holy noises    1997
25% OF THE DREAMTEAM Feat. THE PROPHET    Stomp    1998
3 STEPS AHEAD    Fuk the police    1998
ACARDIPANE    Statement of power    1998
ACARDIPANE & DJ ROB Feat. MC JOE    Statement of power    1998
ATOMKINDER    Everything is war    1998
B.S.E.    I have your power    1998
BASS D & KING MATTHEW vs. Beastie Boy & Da Vinci    How shall I    1998
BASS D & KING MATTHEW     Power of bass    1998
DJ ISAAC & THE VIPER    Fun-ky beats    1998
DJ NIEL    Depths of the sound    1998
DJ PROMO    Forever (I want you)    1998
HARDCORE BROTHERS    Lost minds    1998
HARDWERE    Sick satan and hate    1998
MARSHALL MASTERS    World evacuator    1998
ROTTERDAM RESISTANCE    Hardcore business    1998
ROTTERDAM RESISTANCE    Hart-core    1998
SOUL ASSASSIN    Final confrontation    1998
SOUTHSIDE FRONT    Oil tank    1998
STALKING CREEP    Brave new world    1998
THE HEADBANGER    Sweet dreams you bastard    1998
THE HEADBANGER    Sweet dreams you bastard (2. v.)    1998
THE HEADBANGER Feat. DJ WAXWEAZLE    Sweet dreams you bastard (3. v.)    1998
THE VISITOR    Vengeance    1998
TRICKSTER    Express my soul    1998
TWIN ION    Don't stop    1998
WARLORD    Dark time    1998
ZEN    Enter a world    1998
3 STEPS AHEAD    Intro: Past, present, future    1999
3 STEPS AHEAD    Wanna have sex?!    1999
DOLPHIN & DJ TOX    Ascendus avernum    1999
NEOPHYTE Versus THE STUNNED GUYS    The music is rising    1999
OMAR SANTANA    Kick some shit ((Lenny Dee, DJ Skinhead & Manu Le Malin remix)     1999
TELLURIAN    Big bad city    1999
THE DJ PRODUCER     The signal    1999
ENDYMION    The power to forget    2000
MARC ACARDIPANE    Intruder    2000

 


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod! 



A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

1 megjegyzés:

  1. Thanks for this article , I am making music about 2 years , and can share one useful web for dj's , here is link https://www.lucidsamples.com

    VálaszTörlés

Üzemeltető: Blogger.
ca-pub-3250028034952783