Pop rock zene meghatározása, kialakulása, 80-as évek

Pop Rock zenék 1. - Válogatás 1967-1987

Pop-rock zene meghatározása, kialakulása, 80-as évek





Pop rock zene meghatározása, kialakulása


      A pop rock zene nem más, mint az a műfaj, amely egyesíti a két nagy stílus elemeit. A többnyire egyszerű dalszerkezet és dallamos zene mellett jellemző a fokozott gitárhasználat. A popos hangzás, karakteres ritmusszekció és a rockra jellemző, erőteljesebb megszólalás egyedi formát kölcsönöz neki.
     A pop-rock zene kialakulása, eredete a ’60-as évekbe vezethető vissza, főleg az USA-ba és Nagy-Britanniába. Szokásomhoz híven, nem más oldalakról másolom ide a pop rock zene történetét, hanem az általam jól ismert és kedvelt előadókat és dalokat mutatom be ebből a műfajból. (Saját ismereteim mellett főleg a Discogs.com műfaji meghatározásait vettem figyelembe a zeneszámok kiválasztásakor, mert a Wikipédia – mivel nem szakemberek írják – hagy némi kívánnivalót maga után.


Régi Pop Rock dalok


     Az első pop rock -szerű dal amely
nekem tetszett - időrendi sorrendben - a birminghami The Moody Blues együttes 1967-es Nights In White Satin c. szerzeménye volt. Ez a brit lista 19. helyéig jutott, de a ’72-es újrakiadáskor már a 9., Kanadában az 1., a Billboard-on pedig a 2. helyezést kaparintotta meg.      
   A második egy jól ismert reklámzene, a Venus volt, amelyet 1969-ben alkotott a holland Shocking Blue csapata. Ez az amerikai Billboard –on kívül Spanyolországban, Belgiumban, Franciaországban, Olaszországban és Kanadában volt első.



Shocking Blue és a Venus kislemez
A Shocking Blue és a Venus kislemez 1969
  


Pop Rock zenék 80-as évek


     Ugorjunk egy évtizedet előre az időben. A kaliforniai Go Go’s (The Go Go’s) együttes több new wave és pop rock szerzeménye is népszerű volt a ’80-as évek elején. A We Got The Beat című 1981-es dalukat találtam meg saját gyűjteményemben, ez 2. helyezést ért el a Billboard-on. Tracey Ullman 1982-es megjelenésű Breakaway lemeze 4. lett a brit listán.



Mike Oldfield és Maggie Reilly pop rock dalai


      Mike Oldfield együttműködése a skót Maggie Reilly-vel rendkívül gyümölcsözőnek bizonyult. 1983-ban a Moonlight Shadow, az ismertebb slágerlisták közül 10-en vezetett világszerte. Dél-Afrikában, Új-Zélandon és Ausztráliában is top 10-es zeneszám volt, ami jelzi népszerűségét. Azóta is az örökzöld pop-rock dalok listájának egyik leghallgatottabb darabja. 
  Hasonló pop rock zenékből állt a következő évben megjelent Discovery album, amely Németországban, az Egyesült Királyságban és Franciaországban is aranylemez státuszt ért el. 1984-ben a To France – nem véletlenül – éppen Franciaországban jutott a csúcsra és jó néhány országban került a Top 10-be.
 






További pop rock zenék a 80-as évek első feléből


     A Frankie Goes To Hollywood albumain, a szintipopban elért 1983-as sikerek mellett, pop rock zenék is szerepelnek. Az együttes zenéinek hangzásában fontos szerepet töltött be a szintetizátor mellett a gitár is, egyedivé téve az alkotásokat. Főként az 1984 -es Welcome To The Pleasuredome című albumokon szerepelnek ilyen dalok, de a későbbiekben is.
     Sokak számára emlékezetes lehet az amerikai Katrina és az angol The Wawes által alkotott Katrina And The Waves 1985-ös sikere, a Walking On Sunshine. Ez a dal a briteknél ezüst, Kanadában pedig arany minősítést ért el. Világszerte számos lemezlistán szerepelt a top 20-ban.

 


Pop Rock zene - slágerek 1986-1988


    1986-ban a Cutting Crew dala, az (I just) Died In Your Arms volt talán a legsikeresebb pop rock dal, amely világszerte kiváló helyezéseket ért el, többek közt a Billboard-on is feljutott a csúcsra.
   Mindig is roppantul kedveltem Black 1987-es Everything’s Coming Up Roses pop rock dalát. Ez a fantasztikus zene csak a 76. volt a brit listán. Ki érti ezt?
    Nagy sláger volt ugyanabban az évben a brit T’Pau együttes, China In Your Hand című dala. Hazájukon kívül Hollandiában, Belgiumban, Svájcban, Norvégiában és Írországban is első lett.
   A Bristol-i Dave Inker és az Új-Zéland-i Hilary Hamilton egyaránt Münchenben kezdte meg zenei pályafutását. 1979-ben Inker & Hamilton néven kezdték közös karrierjüket. 1988-ban jelent meg a Hubert Kah által írt Dancing Into Danger című lemezük, amely 15 héten át tartózkodott a német slágerlistán és a 19. helyig jutott. A duó Michael Cretu-val együttműködött, aki producerként segítette őket, majd 1998-ban szétváltak útjaik.






 

     Az angol-amerikai Fleetwood Mac bandától csupán a tetszetős, meseszerű videoklip miatt rögzítettem az 1987 végén megjelent Ewerywhere című zenét. Ez a brit kislemezlistán 4., a Billboard –on 14. helyezett volt.
 
 

Belinda Carlisle pop rock zene, slágerek

 
    Belinda Carlisle amerikai énekesnő a már említett Go Go’s tagjaként énekelt, de miután a ’80-as évek közepén az együttes szétszéledt, szólókarrierbe kezdett. Már az első, 1986-os Belinda albuma aranylemez volt az USA-ban és platina Kanadában. Az igazi nagy nemzetközi áttörést az 1987-es év hozta el számára. 
A Heaven Is A Place On Earth világszerte óriási sikert aratott 1987-ben, többek közt az USA-ban és a Nagy-Britanniában is első lett. A kislemez számtalan helyen került a Top 5-be. íkanadában és a briteknél is aranylemez lett belőle, talán máig a legeredményesebb kislemeze. 
A másik emlékezetes zeneszám tőle a lassabb hangvételű Circle In The Sand. Ez csak a következő évre került fel a listákra, de szintén szép sikereket elérve. Amerikában, Kandában, Új-Zélandon, Dél-Afrikában, és természetesen Európában is közkedvelt volt. Több másik dala is toplistás lett azokban az években.
 
 

Folytatás: Pop Rock zenék válogatás 1988 után


Kapcsolódó cikk: Rock - zeneszámok, amik nekem tetszettek



Pop Rock zene lista (válogatás) 1967-1987

MIKE OLDFIELD    Arrival    1980
GO-GO'S    We got the beat    1981
STEVE MILLER BAND    Abracadabra    1981
RICCARDO FOGLI    Storie di tutti i giorni    1982
TRACEY ULLMAN    Breakaway    1982
ALTERED IMAGES    Don't talk to me about love     1983
DIDIER MAROUANI    Child    1983
KIM WILDE    Love blonde    1983
MIKE OLDFIELD    Moonlight shadow    1983
FAKE    Warm ice (Donna Rouge)    1984
JAY FERGUSON And 16 MM    Pictures of you    1984
KIM WILDE    Rage to love    1984
MIKE OLDFIELD    Crystal gazing    1984
MIKE OLDFIELD    Poison arrows    1984
MIKE OLDFIELD    Talk about your life    1984
MIKE OLDFIELD    The lake (instrumental)    1984
MIKE OLDFIELD    To France    1984
FAKE    Warm ice (Donna Rouge)    1984
FRANKIE GOES TO HOLLYWOOD    Black night white light    1984
FRANKIE GOES TO HOLLYWOOD    Including - The ballad of 32    1984
FRANKIE GOES TO HOLLYWOOD    Wish (The lads were here)    1984
KATRINA AND THE WAVES    Walking on sunshine    1985
VIDEO KIDS    We're glad all over    1985
CUTTING CREW    (I just) died in your arms    1986
BELINDA CARLISLE    Heaven on a place on Earth    1987
BELINDA CARLISLE    Circle in the sand    1987
BLACK    Everything’s coming up roses           1987
EIGHTH WONDER    When the phone stops ringing    1987
FLEETWOOD MAC    Everywhere    1987
INKER & HAMILTON    Dancing into danger    1987
MIKE OLDFIELD    North point    1987
T'PAU    China in your hand    1987


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet! 

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.
ca-pub-3250028034952783