ELECTRO – SYNTHPOP (KEVERÉK ZENÉK 1.)

Electro-Synthpop (Keverék zenék 1.)
 electro-szintipop keverék zenék
     Ebben a cikkben a két műfaj keverékeként létrejött zenékről ejtek szót. Már a kezdeteknél, a „nagy ős” Kraftwerk zenéjében megjelent a két műfaj. Ennek egyik legjobb példája az 1977-es Trans Europe Express.  A videoklip a hetvenes évek „szupermodern” vasúti közlekedését, vonatjait láttatja. A kislemez a Billboard listájára is felkerült.


 
Electro-Szintipop zenék 80-as évek
     Az 1981-es Computer Love szintén az electro-synthpop gyöngyszeme. Bár rám inkább a Computer world volt nagyobb hatással, ez a dal kivívta a hallgatók elismerését. A brit kislemezlistán elérte a csúcsot abban az évben.     S ha már electro-synthpop –ról van szó, kihagyhatatlan egy bizonyos svájci együttes. Boris Blank –aki tv-szerelőként és kamionsofőrként is dolgozott – saját otthonában, még pontosabban a konyhájában rendezett be egy amatőr, szintetizátor és más hangszerek által alkotott stúdiót. Dieter Meier – aki egy milliomos bankár fia volt és hivatásos szerencsejátékosként működött – egy napon beállított hozzá, s rávette, hogy készítsenek közösen zenét. Blank megismerkedik Carlos Peronnal, s hamarosan már hárman működnek együtt. Mindez a hetvenes évek végén történt. Peron később elhagyta a Yello-t, de ez egy másik történet.

     Ha a témánál akarunk maradni, akkor elsőként a Bostich-ot kell megemlítenem. A dal már ’79-ben megszületett, szerepelt az első albumukon és kislemezen is kiadták többször. Először az amerikai közönséget hódította meg, s később New York-ban forgattak hozzá videoklipet.
     Az amerikai énekesnő Shannon már többször szóba került (Synthpop 3., Synthpop 5.). Give Me Tonight c. dala 1984-ben a Billboard –on csupán a 46. helyig jutott, de a Hot Dance Club Play listáját két hétig vezette, és az Egyesült Királyságban is elérte a 24. helyet.
     A Kraftwerk 1986-os Electric Cafe lemezéről már szó esett itt: Synthpop 7.
A lemez címadó dala, az Electric Cafe igazi electro-synthpop, ezt felhasználják egy német televíziós műsorban és az USA-ban is némi ismertségre tett szert. Az albumon váltakoznak a synthpop és az electro dalok, a House Phone és a Techno Pop c. szerzeményekben keveredik leginkább mindkettő stílus.


 Kraftwerk - Electric cafe lemez 1986
Kraftwerk - Electric cafe lemez 1986-ból
 
     Legnagyobb Popcorn kedvencemről, az M & H Band zenéjéről már megemlékeztem itt: Popcorn minden mennyiségben. Az ő zenéjük szintén rendelkezik mind az electro, mind a synthpop jellemzőivel.
     További jó példa az electro-synthpop-ra egy évvel későbbről (1988) Jean Michel Jarre  Revolutions c. szerzeménye az azonos című albumról. Meg kell említeni hogy az 1994-es új kiadáson már a ’90-es koncertfelvétel szól, s nem az eredeti felvétel. 
A Yello 1988-as sikeréről, a The Race c. alkotásról már szóba került itt: Synthpop 1988
     George Lamond, az amerikai énekes egyik legsikeresebb dala volt 1990-ben a Bad Of The Heart. Ebben a freestyle jellegű zenében is fellehetők mindkét stílus jellegzetességei. A dal 25. helyezett lett a Billboard –on, ugyanitt a dance listán pedig 5.Electro-szintipop zenék     A Martin Gretschmann által vezérelt Console 1999-ben adta ki addigi legsikeresebb lemezét, a 14 Zero Zero –t.
     A 2000-es években, miután a synthpop és az electro is újra divatba jött, egyre többször fordult elő ezek keveredése.
     A liverpooli illetőségű Ladytron szintén eme zenei tájakon sétálgat, a 2002-es Seventeen c. lemez tipikus példája az electro-synthpop keveredésnek.
     Különösen üdítő volt számomra 2011-ben a kelet németországi producer, Sternrekorder feltűnése. Szeptember 1-jén adták ki a Weissensee c. albumot, és a Youtube-on megtalálható Sugarshake c. felvételen figyeltem fel rá. Rá nagy hatással volt a 70-es, 80-as évek szintimuzsikája, különösen Jarre és a Tangerine Dream. A Sugarshake hangzása nagyon megtetszett, hiszen ez a fajta hangzás egyre ritkább.Electro-szintipop zenék lista:


KRAFTWERK    Trans Europe Express    1977
KRAFTWERK    Computer love    1981
KRAFTWERK    Pocket calculator    1981
YELLO    Bostich    1981
NEW ORDER    The beach    1983
ROFO    Flaslight on a disco night    1983
SHANNON    Give me tonight    1984
DIGITAL EMOTION    Jungle dream    1986
KRAFTWERK    Electric cafe    1986
KRAFTWERK    House phone    1986
KRAFTWERK    Techno pop    1986
M & H BAND    Pop corn     1987
JEAN MICHEL JARRE    Revolutions    1988
YELLO    The race    1988
GEORGE LAMOND    Bad of the heart    1990
ELEKTRONISCHE MASCHINE    Energy    1999
CONSOLE     14 zero zero    1999
KARL BARTOS    15 minutes of fame    2000
TOK TOK Vs. SOFFY O.    Missy Queen's gonna die    2000
TIGA & ZYNTHERIUS    Sunglasses at night    2001
LEXY & K-PAUL    Let's play    2002
LADYTRON    Seventeen    2002
ELEKTRONISCHE MASCHINE    Das netz (album version)    2003
ANTHONY ROTHER    Age    2004
KRAFTWERK    Trans-Europa express '04    2004
KRAFTWERK    Elektro kardiogramm (live 2004)    2004
DEPECHE MODE    Martyr (Paul Van Dyk radio mix)    2006
TRACEY THORN    It's all true    2007
U96    Most of the time    2007
MISS KITTIN & THE HACKER    Electronic city    2009
STERNREKORDER     Sugarshaker    2011A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

2 megjegyzés:

  1. Szerintem a Kraftwerk nem játszik electrot, synthpopot igen, és vannak industrial számaik is. Ralf Hütter egyszer industrial folksmusiknak nevezte zenéjüket. De általában egyszerűen elektronikus zenét játszanak, amit én kiegészítenék az avantgarde jelzővel. Valójában nagyon egyedi hangzásuk van, és a stílusuk is folyamatosan változik. De egy kategóriába helyezni az M & H Band Popcornjával, Shannonnal, a Yellowval és a New Orderrel..? Ezek még egymáshoz képest is teljesen más világba tartoznak! Ha már társítani kéne valakikhez: Jarre, Klaus Schulze, Tangerine Dream.

    VálaszTörlés
  2. Ez utóbbi előadókkal együtt is tárgyalva lett az elektronikus zenét bemutató cikkekben. Az előtte említett előadók sem tisztán csak egy stílusba illeszthetők. Bármennyire is furcsa, az electro gyökerei is a Kraftwerkhez nyúlnak vissza. Persze a későbbi electro, különösen a mai, már nagyon sokat változott ahhoz képest.

    VálaszTörlés

Üzemeltető: Blogger.