Nindzsa imája, Rázós futam, Howard kacsa, Top Gun filmzenék

Filmslágerek 1985-1987

Nindzsa imája, Rázós futam, Howard kacsa, Top Gun filmzenék



Nindzsa imája a halálért filmzene


A 80-as évek vége felé, a VHS korszakban történt,  amikor majd mindenki Ausztriába járt videomagnót venni. Idehaza kézről kézre jártak a hangalámondásos, másolt videokazetták, s a 80-as évek második felében remek nindzsafilmeket lehetett látni. Ezek jó része mára csak archívumokban található, pedig voltak igazán kiemelkedő filmek. 
Az első film amit Sho Kusugi főszereplésével láttam, az a Nindzsa imája a halálért (Pray for death 1985) volt. Amellett, hogy az egyik legjobb a maga műfajában, a film zenéje is megért egy misét.


    

     Sok évvel később sikerült kideríteni, hogy a főcím dalt Peggy Abernathy énekli, s a címe Back to the Shadows. Hátborzongatóan jó dal, megadja az alaphangulatot a filmhez. Sajnos az énekesnőről alig található valami információ. Érdekes, hogy a Youtube-ra feltett felvételre (legalábbis ezt mondja) maga az énekesnő reagált:
    
     – Egy barátom küldte ezt nekem, és én nagyon boldog voltam, hogy hallhattam ennyi idő után. Micsoda nagyszerű dal! Abban az időben amikor a felvétel készült, stúdióénekes voltam Los Angelesben. Jelenleg alkalmi felvételek, élő éneklés, valamint a rádió és az írás foglalkoztat. Az én személyes utazásom más irányt vett, de ez a dal annyira releváns az én utammal. Prófétai. Béke és áldás mindenkinek...





Rázós futam filmzene - Shona Laing

    

     A Rázós futam c. Új-Zéland-i akciófilm sokak kedvence volt a 80-as években. A cselekmények mellett én odafigyeltem a zenére is, amely semmiben sem maradt el a filmtől. Maga a háttérzene Stephen McCurdy nevéhez fűződik, de engem főleg a közben hallható, 1985-re jellemző szintipop muzsika izgatott. 
Nagy örömömre sikerült kideríteni a filmben szereplő énekest és dalt: Shona LaingAmerica. Shona Laing egy Új-Zéland -i énekesnő, akinek volt néhány nemzetközi sikere is. Az America dal a 44. volt az ottani lemezlistán 1984-ben.



Howard a kacsa filmzene

    

     1986-ban George Lucas „készíttetett” egy remek fantasztikus filmet, amely bővelkedett vígjátéki és akció elemekben is. A Howard a kacsa, amelyet legtöbben videón láthattunk, azt hiszem sokunk kedvence volt akkoriban. Annyira szokatlan és hatásos film volt, hogy szórakoztatásban felülmúlta a hasonló jellegű produkciókat. Ennek ellenére hazájában megbukott és erős kritikákat kapott – amit roppant nem tudok megérteni – de a filmzenéjét sem tudom felejteni.

     Nem lett ugyan filmsláger, de a Dolby’s Cube featuring Cherry Bomb dala, a Howard the Duck, ütős dal, az biztos. Sőt a Hunger City is nagyon bejött nekem. A film végén láthatjuk amikor egy koncerten eléneklik az ingerlő dallamú Howard the duck -ot. A dalokat a színésznő Lea Thompson énekli.
 




Top Gun filmzene, Top Gun slágerek

  
    
     A Top Gun című film a harci repülőgépes akciófilmek egyik legnagyobb klasszikusa. A filmzenéi pedig a könnyűzene klasszikusaivá lettek. Kenny Loggins dalát a Danger Zone –t már megemlítettem itt: Rock – zenék, amik nekem tetszettek. Látszik, hogy benne van Giorgio Moroder keze nyoma, ahogy elkezdődik a zene, amely egyben a film kezdőhangja, máris végigfut a hátamon a kellemes borsódzás. A Billboard listáján egészen a 2. helyig menetelt és azóta is az egyik legkedveltebb filmzenei sláger a világon.

     A másik hatalmas Top Gun filmsláger pedig a Berlin dala a Take Me Breath Away, amely a legelső filmzenei klip volt amit anno videóra rögzítettem. Berlin egy Los Angeles –i együttes, amely ezzel a romantikus dallal aratta legnagyobb sikerét. Legjobb eredeti filmdalként a Golden Globe és az Oscar díjat is elnyerte. 
Megsúgom: a dalt ugyanúgy Giorgio Moroder és Tom Whitlock írta, mint a Danger zone –t. Természetesen 1. lett a Billboard –on, de az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Írországban, Belgiumban szintén, és számos dobogós helyezése volt szerte Európában. Mindmáig nagyon kedvelt, talán a legjobb szintipop alapú popzenei filmzene.

     Harold Faltermeyer filmzeneszerző és Steve Stevens gitáros nevéhez fűződik az instrumentális jellegű Top Gun Anthem című zeneszám, ez Grammy díjat kapott.
 

 

 

Popzenei filmzenék a 80-as évek közepén

 

Elsüllyedt világok dal

    
     A 80-as években népszerűek voltak a rajzfilmsorozatok. Talán sokan emlékeznek még az Elsüllyedt világok c. francia rajzfilmsorozatra. Átkozottul jó címdala volt ennek a sorozatnak, a Les Mondes Engloutis dal Vladimir Cosma filmzeneszerző nevéhez fűződik és Mini-Star énekelte a vokált. A magyar változat talán még az eredetinél is szebbre sikerült:

     „Volt, nem is olyan rég, egy szép világ,
     most már nyoma sincs a föld színén,
     ám, ha te jössz, meg lehet menteni,
     vár Spartakus, Bob, Rebecca.
     Úgy fáj, hogy az élet szörnyű most ott lent,
     várják, süssön fel a napsugár.
     Jöjj, vigyük el nekik a drága fényt,
     és újra víg dal száll.”



Bár nem olyan nagy film a Megvagy! (Gotcha! 1985) az azonos című dal a brit-kanadai Thereza Bazar előadásában igazán emlékezetes felvétel.
 

Napgyerekek és Halálos rémületben filmzene

     
      A szintén 1986-os sci-fi film, a Napgyerekek (Solarbabies) végén felcsendülő zenét mindig kedveltem, de csak sok évvel később tudtam meg, hogy Smokey Robinson nevéhez fűződik, a címe pedig – Love Will Set You Free.

     Az 1987-es James Bond hősfilm, a Halálos rémületben, már az új főszereplő színésszel, Timothy Daltonnal készült. Jó kis film és a hozzá tartozó zene is. Az A-Ha által előadott The Living Daylights a Bond rajongók egyik kedvenc dala volt és több mint 2 millió példányban kelt el világszerte. Számos helyen került az első öt vagy tíz közé a lemezlistákon, ezért bekerült a legnagyobb filmslágerek sorába.



A cikkben ajánlott filmslágerek 1985-1987:



A nindzsa imája a halálért               

Peggy Abernathy - Back to the Shadows        1985        pop, pop rock

            
               
Megvagy!               
               
Thereza Bazar - Gotcha!        1985        synthpop, pop rock


               
Elsüllyedt világok               
               
Vladimir Cosma & MINI-STAR - Les mondes engloutis        1985        soundtrack


               
Rázós futam               
               
Shona Laing - America        1985        synthpop


               
Howard a kacsa               
               
Dolby's Cube Feat. Cherry Bomb - Howard the Duck        1986        pop rock
Dolby's Cube Feat. Cherry Bo - Hunger City        1986        pop rock

               
Top Gun               
               
KEenny Loggins - Danger Zone        1986        pop rock
Berlin - Take Me Breath Away        1986        synthpop, pop
Harold Faltermeyer & Steve Stevens - Top Gun Anthem        1986        rock
Teena Maria - Lead Me On        1986        synthpop, pop rock, soundtrack


               
Napgyerekek               
               
Smokey Robinson - Love Will Set You Free        1986        disco


               
James Bond - Halálos rémületben               
               
A-Ha - The Living Daylights        1987        theme, synthpop, pop




Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.
ca-pub-3250028034952783