FILMSLÁGEREK – POPZENEI FILMZENÉK 2.

Filmslágerek 1985-1987
 Filmslágerek 1985-1987Filmzenék 1985-1987      Filmzenékben való kalandozásunkat legutóbb az 1984-es filmslágereknél hagytuk abba. Ezúttal az 1985-ös évvel folytatjuk és a nyolcvanas évek közepének popzenei filmzenéiből csemegézek.Nindzsa imája a halálért filmzeneA nyolcvanas évek vége felé, amikor majd mindenki Ausztriába járt videomagnót venni és idehaza kézről kézre jártak a hangalámondásos, másolt videokazetták, remek nindzsafilmeket lehetett látni. Ezek jó része mára csak archívumokban található, pedig voltak igazán kiemelkedő filmek. Az első film amit Sho Kusugi főszereplésével láttam, az a Nindzsa imája a halálért (Pray for death 1985) volt. Amellett, hogy az egyik legjobb a maga műfajában, a film zenéje is megért egy misét.
    

     Sok évvel később sikerült kideríteni, hogy a főcímdalt Peggy Abernathy énekli, s a címe Back to the Shadows. Hátborzongatóan jó dal, megadja az alaphangulatot a filmhez. Sajnos az énekesnőről alig található valami információ. Érdekes, hogy a Youtube-ra feltett felvételre (legalábbis ezt mondja) maga az énekesnő reagált:
    
     – Egy barátom küldte ezt nekem, és én nagyon boldog voltam hogy hallhattam ennyi idő után. Micsoda nagyszerű dal! Abban az időben amikor a felvétel készült, stúdióénekes voltam Los Angelesben. Jelenleg alkalmi felvételek, élő éneklés, valamint a rádió és az írás foglalkoztat. Az én személyes utazásom más irányt vett, de ez a dal annyira releváns az én utammal. Prófétai. Béke és áldás mindenkinek...


Rocky IV filmzene, 1985 filmzenék


   
     A Rocky IV talán a legakciódúsabb Rocky film volt, Stallone pályafutása csúcsán 1985-ben. A rádióból nekem a Robert Tepper által énekelt No Easy Way Out című dalt sikerült rögzíteni, amelyről azonnal rájöttem honnan származik. A szintipopos alaphangú, de pop rock jellegű filmsláger a Billboard 22. helyéig jutott és az előadó egycsapásra a figyelem középpontjába került. Stallone ’86-os filmjének, a Kobrának is ő adta elő a címdalát (Angel of the city), ez azonban nem lett olyan sikeres. A Rocky IV. zenéi az előző filmekhez hasonlóan népszerűek voltak az edzőtermekben.


      Bár nem olyan nagy film a Megvagy! (Gotcha! 1985) az azonos című dal a brit-kanadai Thereza Bazar előadásában igazán emlékezetes felvétel.Elsüllyedt világok dal    


    
     Talán sokan emlékeznek még az Elsüllyedt világok c. francia rajzfilmsorozatra. Átkozottul jó címdala volt ennek a sorozatnak, a Les Mondes Engloutis dal Vladimir Cosma filmzeneszerző nevéhez fűződik és Mini-Star énekelte a vokált. A magyar változat talán még az eredetinél is szebbre sikerült:

     „Volt, nem is olyan rég, egy szép világ,
     most már nyoma sincs a föld színén,
     ám, ha te jössz, meg lehet menteni,
     vár Spartakus, Bob, Rébecca.
     Úgy fáj, hogy az élet szörnyű most ott lent,
     várják, süssön fel a napsugár.
     Jöjj, vigyük el nekik a drága fényt,
     és újra víg dal száll.”Rázós futam filmzene

    

     A Rázós futam c. Új-Zéland-i akciófilm sokak kedvence volt a nyolcvanas években. A cselekmények mellett én odafigyeltem a zenére is, amely semmiben sem maradt el a filmtől. Maga a háttérzene Stephen McCurdy nevéhez fűződik, de engem főleg a közben hallható szintipop muzsika izgatott. Nagy örömömre sikerült kideríteni a filmben szereplő énekest és dalt: Shona LaingAmerica.

Howard a kacsa filmzene

    

     1986-ban George Lucas „készíttetett” egy remek fantasztikus filmet, amely bővelkedett vígjátéki és akció elemekben is. A Howard a kacsa, amelyet legtöbben videón láthattunk, azt hiszem sokunk kedvence volt akkoriban. Annyira szokatlan és hatásos film volt, hogy szórakoztatásban felülmúlta a hasonló jellegű produkciókat. Ennek ellenére hazájában megbukott és erős kritikákat kapott – amit roppant nem tudok megérteni – de a filmzenéjét sem tudom felejteni.

     Nem lett ugyan filmsláger, de a Dolby’s Cube featuring Cherry Bomb dala, a Howard the Duck, ütős dal, az biztos.Sőt a Hunger City is nagyon bejött nekem. A film végén láthatjuk amikor egy koncerten eléneklik az ingerlő dallamú Howard the duck-ot. A dalokat a színésznő Lea Thompson énekli.
Top Gun filmzene, Top Gun slágerek

  
    
     A Top Gun című film a harci repülőgépes akciófilmek egyik legnagyobb klasszikusa. A filmzenéi pedig a könnyűzene klasszikusaivá lettek. Kenny Loggins dalát a Danger zone –t már megemlítettem itt: Rock – Számok amik nekem tetszettek. Látszik, hogy benne van Giorgio Moroder keze nyoma, ahogy elkezdődik a zene, amely egyben a film kezdőhangja, máris végigfut a hátamon a kellemes borsódzás. A Billboard listáján egészen a 2. helyig menetelt és azóta is az egyik legkedveltebb filmzenei sláger a világon. A filmről bővebben olvashatsz itt: A 80-as évek akciófilmjei

     A másik hatalmas popzenei filmsláger pedig a Berlin dala a Take Me Breath Away, amely a legelső filmzenei klip volt amit anno videóra rögzítettem. Berlin egy Los Angeles –i együttes, amely ezzel a romantikus dallal aratta legnagyobb sikerét. Legjobb eredeti filmdalként a Golden Globe és az Oscar díjat is elnyerte. Megsúgom: a dalt ugyanúgy Giorgio Moroder és Tom Whitlock írta, mint a Danger zone –t. Természetesen 1. lett a Billboard –on, de az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Írországban, Belgiumban szintén, és számos dobogós helyezése volt szerte Európában. Mindmáig nagyon kedvelt, talán a legjobb synthpop alapú popzenei filmzene.

     Harold Faltermeyer filmzeneszerző és Steve Stevens gitáros nevéhez fűződik az instrumentális jellegű Top Gun Anthem című zeneszám, ez Grammy díjat kapott.
Napgyerekek és Halálos rémületben filmzene

     
      A szintén 1986-os sci-fi film, a Napgyerekek (Solarbabies) végén felcsendülő zenét mindig kedveltem, de csak sok évvel később tudtam meg, hogy Smokey Robinson nevéhez fűződik, a címe pedig – Love will set you free.

     Az 1987-es James Bond film a Halálos rémületben már az új főszereplő színésszel, Timothy Daltonnal készült. Jó kis film és a hozzá tartozó zene is. Az A-Ha által előadott The living daylights a Bond rajongók egyik kedvenc dala volt és több mint 2 millió példányban kelt el világszerte. Számos helyen került az első öt vagy tíz közé a lemezlistákon ezért bekerült a legnagyobb filmslágerek sorába.Folytatás: Popzenei filmslágerek 3.Ajánlott filmslágerek 1985-1987:A nindzsa imája a halálért               

PEGGY ABERNATHY - Back to the shadows        1985        pop, pop rock


               
Rocky IV.               
               
ROBERT TEPPER - No easy way out        1985        pop rock, synthpop


               
Megvagy!               
               
THEREZA BAZAR - Gotcha!        1985        synthpop, pop rock


               
Elsüllyedt világok               
               
VLADIMIR COSMA & MINI-STAR - Les mondes engloutis        1985        soundtrack


               
Rázós futam               
               
SHONA LAING - America        1985        synthpop


               
Howard a kacsa               
               
DOLBY'S CUBE Feat. CHERRY BOMB - Howard the duck        1986        pop rock
DOLBY'S CUBE Feat. CHERRY BOMB - Hunger City        1986        pop rock


               
Top Gun               
               
KENNY LOGGINS - Danger Zone        1986        pop rock
BERLIN - Take me breath away        1986        synthpop, pop
HAROLD FALTERMEYER & STEVE STEVENS - Top Gun Anthem        1986        rock
TEENA MARIE - Lead me on        1986        synthpop, pop rock, soundtrack


               
Napgyerekek               
               
SMOKEY ROBINSON - Love will set you free        1986        disco


               
James Bond - Halálos rémületben               
               
A-HA - The living daylights        1987        theme, synthpop, pop
Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.