Dubstep zene jellemzői, kialakulása, fejlődése, előadók

Dubstep zene

Dubstep zene jellemzői, kialakulása, fejlődése, előadókDubstep zene? Az meg mi a szösz?Dubstep zenék? Évekkel ezelőtt azt sem tudtam, eszik e vagy isszák. Persze jelen volt már, de csak úgy a háttérben, nem volt felkapott. A 2010-es évekre - a synthwawe -hez hasonlóan - egyre inkább előtérbe került és hazánkban is gyarapodtak a rajongói. Sokan csak akkor kapták fel a fejüket amikor el kezdett terjedni egy vicces kép, amin egy földönkívüli ezt mondja: „Jeleket küldünk nekik, ezek meg elnevezik dubstepnek és táncolnak rá.”


Ezen nem is csodálkozom, hiszen aki először hallja a dubstep zenét, annak valóban olyan érzése lehet, mintha értelmetlen jelek és hangok egyvelege zúdulna rá.Dubstep zene jellemzői, meghatározása


Általában instrumentális, rideg hangzású, lendületes, de ritkás ritmusú, szubbasszusokkal tűzdelt zene, dub-os visszhangokkal. A sebessége leginkább 138-142 bpm. Az eredeti dubstep zenében megfigyelhető volt a tribal zenék és a drum and bass hatása. A mély szubbasszusok, lassú breakbeatek mellett töredezett énekhangok és ismétlődő szintetizátormotívumok voltak.

Később a torz, reszelős hangok mellett a dobok is gyorsultak és időnként dallamos hangok szólnak meg.A dubstep zenék kialakulása


A gyökerek a 90-es évek végére nyúlnak vissza, Angliába, közelebbről Dél-London területére. 1999 táján a brit szigeten honos uk garage producerei új hangzással kezdtek kísérletezni. A lazább és vidámabb hangzású garage hangzást komorabb minimalista, technokrata zenére formálták.

Az eredeti zenén még megfigyelhetők a drum and bass, a dub, a 2-step és a grime gyökerek is. A dubstep kifejezést 2002-ben kezdték el használni a stílusra.A dubstep zene fejlődéseA korai dubstep zene Angliában honosodott meg és alakult ki. Női vagy férfi vokálhangok is fel-feltünedeztek egy-egy darabban. 2003-tól valamelyest új irányt vett a dubstep – főleg DJ Hatcha és Digital Mystikz jóvoltából – a reggae stílus duplate felé.

Egy 2004-ben megjelenő válogatáslemez amelyen szerepelt dubstep, egyre inkább felhívta a figyelmet a stílusra. Ebben az időben a grime és a dubstep szinte kéz a kézben haladt egymás mellett. A zene lassanként kezdett az underground jellegéből kinőni és a média, valamint internetes fórumok segítségével szélesebb körben is ismertté válni.


2006-ban Burial albumának megjelenése és Az ember gyermeke című film jóvoltából – amelyben hallható a dubstep zene – már az egész világon kezdett ismertté válni. Az amerikai klubokban is megjelent a zene, sőt Japánban is „felfedezték”. Techno előadók és producerek is elkezdték használni alkotásaikban ezt a fajta hangzásvilágot.

2007-ben Benga & Coki számának a Night-nak sikere tovább fokozta a műfaj iránti keresletet. 2008-tól a nők is egyre nagyobb szerephez jutottak. 2009-től a videomegosztó oldalak jóvoltából, az internet segítségével a dubstep zene minden addiginál nagyobb tömegek érdeklődését keltette fel.


 

Más popzenékben is feltűnt alapként, illetve sok zeneszám használta a dubstep stílusjegyeit. 2010-ben és 2011-ben a dubstep zenék közül egyre több zeneszám járt be sikeres utat a slágerlistákon, főleg a Nagy Britanniában.

Míg régebben a klubok voltak a fő helyszínek, most már a szabadtéri rendezvények is előtérbe kerültek, ami jelezte a dubstep széles körben való elfogadását.Dubstep zenék Amerikában – A brostep


2011-ben a Skrillex által képviselt brostep révén a stílus sikereket ért el Amerikában. A hagyományos szubbasszusokra épülő dubstephez képest a brostep az elektronikus basszusok mellett effekteken, vagy néha emberhangokon (legtöbbször gyermek vagy női hang) alapuló dallamokat is alkalmaz. A torz ritmusokat és beugró basszusokat felvezetések előzik meg, a dobok nagyjából középtempón „keményednek”.

Itt már nem a popzenében jelenik meg a dubstep, hanem önállóan, tisztán elektronikus zeneként létezik, amely tánczeneként is megállja a helyét.

Skrillex nagyban köszönheti népszerűségét az internetnek is, amely kezdetben sok rajongóval megismertette a zenéjét. A brostep már eltávolodott az eredeti, kezdeti londoni dubstep-től, észrevehető benne a későbbi electro zenei stílus hatása. A „Skrillex féle” zenében több elektronikus zenei stílus behatása megfigyelhető és jellemző a hangok egyfajta humoros becsendülése. A brostep-et sokan nem is a dubstep továbbfejlődésének, hanem egy újfajta kevert stílusnak tekintik. Megfigyelhető, hogy a popzenében alkalmazott dubstepnek és a Skrillex féle brostep-nek más a közönsége.

Továbbá míg a klasszikus dubstep inkább egy jó hangszerelés segítségével, vagy a rajongóknak „jön át”, addig a brostep olyan jellegű, hogy akár egyedül hallgatva, erősítők nélkül, még egy fülhallgatón át is hat.


 Dubstep előadók – néhány előadó bemutatásaA már említett Digital Mystikz az egyik korai dél londoni duó, amely sikereket ért el különböző listákon, eleinte Mala and Coki néven ismerték őket.
A londoni Benga-ra már 15 éves korában felfigyelt Hatcha, majd a művei több válogatáson megjelentek.
A szintén angol producer Skream nagyon aktív, sorban gyártotta lemezeit a 2000-es években.
A nyugat londoni Caspa 2004-ben saját kiadót indított, amely főleg grime és dubstep zenéket adott ki. 2009-es albuma jellegzetes címet visel, ami magyarra fordítva annyit tesz: „Mindenki beszél róla, de senki sem hallgatja!”
A már említett, dél londoni Burial azonos nevű albumával a kritikusok elismerését is kivívta. Zenéi ambient, house, és uk garage elemeket is tartalmaznak. Sikerei ellenére évekig a háttérben maradt.
A Magnetic Man-t Benga, Artwork és Stream alakította 2007-ben. Igazán kiugró sikert 2010-ben az I need air című dallal értek el, amely tizedik lett a brit kislemez listán. Ők a klasszikus dubstep alapokból kiindulva tágították ki a stílusukat az aktuálisan divatos kiegészítő hangszerek alkalmazásával, így valami egészen érdekes jött ki belőle.Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!
A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

1 megjegyzés:

 1. Nagyon.nagyon sajnálom, hogy ez a zenei stílus teljesen beleépült és szinte teljesen átvette a helyét a többi műfajnak!
  Miért kell elkorcsosítani ezzel minden más TRANCE, TECNO, RAVE stb zenei műfajt???
  Sajnos nem csak itt Magyarországon, de a nagy Világba is, a legismertebb Dj-k is bele keverték ezt a DUBSTEP vagy BROSTEP zenei stílust a zenéikbe és a régi megszokott számaikat is így játsszák ma már!!
  Hogy lehet egy olyan rendezvényt mint a MAY-DAY-t elkorcsosítani ezzel a műfajjal???
  Hála Isten az én koromba még tudtak igazi, pörgős, bulizós TECNO, TRANCE, RAVE stb zenéket játszani az ilyen rendezvényeken!

  VálaszTörlés

Üzemeltető: Blogger.