Eurodance zene jellemzői, kezdetei, előadói, 90-es évek eleje

Az eurodance kezdetei

Eurodance zene jellemzői, kezdetei, előadói, 90-es évek eleje



Az eurodance zene stílus megjelenése



Miután a nyolcvanas évek végére az „utolsó” hagyományos diszkókorszak is lecsengett, sok más stílus mellett, lassanként kezdett körvonalazódni, az új, széles tömegeket is megmozgató tánczenei vonulat. Nagyjából a 90-es évek elejére kezdett önálló stílusként megjelenni a(z) (euro)dance. Ezen évtized első felében és közepén élte a fénykorát, de könnyű eladhatósága miatt mindmáig jelen van.



Eurodance zene jellemzői


Az eurodance zene legfőbb jellemzői a táncra ingerlő, ütemes dallamok és ritmusok, változatos hangzás. A 90-es évek elején főleg női vokál, férfi rapbetétekkel és szintetizátorra alapuló háttérzene alkotta a magvát. Az idők folyamán a mozgásra irányuló hanghatások megmaradtak, a rapbetétek ellenben lassan kikoptak. Mindenesetre a kilencvenes évek diszkóinak legnagyobb részét a dance zene alkotta. 
Maga a dance elnevezés, mint műfaj nem mindenhol használatos, az eurodance már kifejezőbb, és némileg specializáltabb. A legismertebb zenei lemezoldal, a Discogs régebben az euro house elnevezést használta, de a 2010-es években már megkülönböztette az eurodance stílust is. Valaha a dancefloor címke is használatos volt, ám ebbe rokon stílusokat is belevettek.
Az eurodance zenei stílus Európán kívül Dél-Amerikában, Japánban és Kanadában terjedt el, az USA-ban csak részben, ill. egyes eurodance előadók futottak be.



Az eurodance zene előfutárai, kezdetei, kialakulása


Ha alapos akarok lenni, akkor a nyolcvanas évek végénél kezdem, ugyanis már ekkor készítettek olyan zenéket, amelyek más kategóriába nem illenek bele. Az első egy olasz project, a 49Ers, amelynek Die Walküre című 1988-as bemutatkozó kislemeze 20. helyezést ért a francia lemezlistán. 
A másik együttes ugyanezen évben az osztrák Edelweiss, amelynek dalai egy része már ebben a műfajban készült. Ők humoros, népies jellegű house -zal szereztek nagy népszerűséget az évtized végén. Egy másik olasz csapat, az FPI Project az évtizedfordulóra tűnt fel, ők az akkor divatos house és dance jellegű muzsikát kreáltak. 
 

 


89 végére a Jam Tronik együttes feldolgozása, az Another Day In Paradise kisebb slágerré vált Angliában és Németországban 1990-re. Az angol énekesnő, Sonia disco és dance jellegű dalaival futott be.A You'll Never Stop Me Loving You című, 1989 júniusában kiadott dala már dance stílusú. Angliában, Írországban, az Eurochart -on és a Billboard Dance/Disco Chart-on is az első helyen végzett.
1990-ben a 49 Ers a Don’t You Love Me dallal az amerikai klublistán az első helyig jutott. Kylie Minogue is „dancesebbre” vette a figurát, ez meg is látszik Better The Devil You Know és What Do I Have To Do kislemezein. Az előbbi fordulópontot jelentett karrierjében, Izraelben első, Angliában második és itt ezüst, Ausztráliában pedig aranylemez minősítést kapott.



Eurodance előadók, sztárok a 90-es évek eleje



A 2 Brothers On The 4th Floor legtöbbünknek 1994-ből ismerős, amikor eurodance slágereikkel berobbantak a dance közönségének köztudatába. Pedig a holland formáció már 1990-ben létezett és Can’t Help Myself kislemezük a hazájukban és az amerikai dance lemezlistán is a hatodik helyre futott be. Ice MC-vel hasonló a helyzet, ő is ’94-ben érte el sikerei csúcsát, de már 1989-ben jelen volt és Scream című lemezével befutott, többek közt a harmadik lett Németországban.
Hogy folytassam ezt a sort, a Németországban alakult eurodance csapat, a Masterboy szintén 1990-ben már a porondon volt. Bár ekkor még nem értek el akkora sikert, mint később, első lemezeiket is érdemes meghallgatni.


 


A Nyolcvanas évek discozenéje 2. részében –ében említett Kim Appleby második kislemeze a G.L.A.D. kedvelt volt a különböző európai országokban, a brit kislemezlistán a 10. helyezésig tört fel.
A későbbi „lányok kedvence” együttes, a Take That 1991-ben a porondon volt Do What You Like c. eurodance felvételével ám ez még nem volt különösebben sikeres (82. Angliában). Az ezt követő két kislemez sem, csak a következő évben kiadott It Only Takes A Minute, amely zeneszám révén figyeltem fel rájuk. 
Ez a disco-dance számuk tetszett a legjobban, a brit listán el is érte a 7. helyet. Még volt egy daluk ami bejött számomra, majd szépen kiszaladtak érdeklődési körömből. De ne szaladjunk ennyire előre, azt az évet amikor az eurodance kezdett feltörni, a következő cikkben mutatom be.


Folytatás: Eurodance '92


Eurodance elődzenék lista 1988-1991 (válogatás)


49 ERS    Die Walküre     1988
49 ERS    I Need You    1989
EDELWEISS    I Can't Get No    1989
FANCY    A Voice in the Dark    1989
FPI PROJECT    Going Back to My Roots    1989
ICE MC    Easy    1989
JAM TRONIK    Another Day in Paradise    1989
SONIA    You'll Never Stop Me Loving You    1989
2 BROTHERS ON THE 4TH FLOOR    Can't Help Myself     1990
49 ERS    Don't You Love Me    1990
ICE MC    Scream    1990
KYLIE MINOGUE    Better the Devil You Know    1990
KYLIE MINOGUE    What Do I Have To Do    1990
LATINO PARTY    The Party (singalong mix)    1990
MASTERBOY    Dance to the Beat    1990
MC JACK & SISTER J    Movin Up And Down    1990
SECCHI Feat. ORLANDO JOHNSON    I Say Yeah (10 dance mix)    1990
SILICON DREAM    I'm Your Doctor     1990
CAPPELLA    Take Me Away (extended mix)    1991
CULTURE BEAT    No Deeper Meaning    1991
ELEVATION 4TH    Make Me Feel    1991
KIM APPLEBY    G.L.A.D.    1991
KYLIE MINOGUE    Shocked    1991
MASTERBOY    Shake It Up And Dance    1991
MYSTERIOUS ART    Awaken    1991
MYSTERIOUS ART    Devil's Flight    1991
MYSTERIOUS ART    Love Town    1991
P. LION    Burn In His Hands (techno summer mix)    1991
TAKE THAT    Do What You Like    1991
TAKE THAT    It Only Takes a Minute    1992



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.
ca-pub-3250028034952783