Electrodisco zenék válogatás 80-as évek, kedvenc stílus

Electrodisco


Electrodisco zenék válogatás 80-as évek




Electrodisco zene


Electrodisco zene alatt elvileg az electro zenei stílus és a különféle diszkó stílusok keverékét értjük. 1992 vége felé, egy hétköznap este, nyolc után felvettem egy zeneszámot a Danubius rádióból, ami az abszolút első lett nálam. Fogalmam sem volt mi lehetett az, mert olyankor non-stop mentek a zenék. Én a stílusát electrodisco -nak neveztem, noha szó szerint ilyen stílus nincsen. 
Azonban összegyűjtöttem az ilyen zenéket, amelyeket ide sorolok és műfajilag a disco, a hi nrg, a synthpop, az italo és időnként az electro, vagy akár a spacesynth keveredik bennük. Többségük a 80-as évek végének időszakára tehető, bár készültek a 2000-es évektől is ilyen jellegű zenék.


Electrodisco zenék – kezdemények a 70-es évek végén


Menjünk vissza az időben egész a 70-es évek végéig. Dee D. Jackson énekesnő ’78-as slágere, a Meteor Man hangzásában már magában hordozza amiről beszélek. Ez a diszkó zeneszám akkoriban európán kívül Japánban és Dél-Amerika egyes országaiban (Brazília, Argentína) is sláger lett. De a space disco -t játszó osztrák együttes, a Ganymed 1979-es Future World c. dala szintén ide tartozik.


 


Electrodisco zenék 80-as évek


A nyolcvanas évek elején az italo zenében gyakran felbukkantak robotikus és űr témák, ilyen a CharlieSpacer Woman is (1983). Ugyanakkor a holland Digital Emotion zenéiben, mint a Get Up Action, Get Up, Do You Wanna Funk, vagy a Humanity keveredik a klasszikus electro és az újonnan felkapott italo disco hangzás, sőt előbbi kettőnél, még a high energy behatás is megfigyelhető.

A Ronny Verrept és Fonny De Wulf által létrehozott Rofo dala a Flaslight On A Disconight 1983 januárjában került bemutatásra és az electro-szinti hangzású zene sikert hozott számukra.


 


Valaha találtam egy régi magnókazettát otthon, amin többféle zenék voltak és köztük egy olaszos zene, amit azonnal átmásoltam a sajátomra. Csaknem két évtized telt el, mire rájöttem az előadó nevére. A zene nagyon dallamos, vérpezsdítő popzene, felejthetetlen szintetizátorszólamokkal tűzdelve. A zeneszám címe Buona Sera és az előadó a Saragossa Band 1983-ból. Ez egy különleges zene tőlük, ugyanis az együttes egyéb zenéi egészen más hangzásban szólalnak meg, legfeljebb a diszkó behatás ami közös.

Az Attack együttes 1986-os hi nrg electro zenéje a Michiel van der Kuy és Erik van Vliet páros nevéhez fűződik, a vokált Jody Pijper énekelte. A freestyle stílusban játszó New York –i lánybanda, a The Cover Girls sajátos electrodisco dala a Show Me amely 1986-ban jelent meg, 1987-re feljutott az US Dance Chart 4-ik helyéig.



 


Electrodisco zenék válogatás a 80-as évekből


A Pieradis Rossini, Jeffrey Aleans és Johnny Fox révén létrejött Funny Twins egyetlen lemeze a You And Me egyedi diszkóhangzása által a kedvenceim közé tartozik a ’87-es évből.

Fantasztikus „szintetizátorharsogással” játszódik az Interface 1987-es sikere, a Plastic Age. Erről az együttesről mindössze annyi tudható, hogy Wolfgang Sebastian Weinmann és David Meaney álltak mögötte, és ezen kívül még egy lemezt adtak ki a következő évben, többet nem. Ez a szám italo disco válogatásokon is szerepel, holott semmi köze ahhoz a stílushoz. Erősen szintipop jellegű, sőt a disco dub mix-e már részben new beat hangzás.
Az Under Cover Lover (1987) c. szerzemény igazi vidám electrodisco zene volt abban az időben. Előadója Uwe Arkuszwski, aki T. Ark művésznéven volt sikeres a nyolcvanas évek vége felé és több lemeze volt népszerű. Sajnos 2004-ben szívelégtelenség miatt, 42 évesen elhunyt. (Lásd: Előadók akik fiatalon távoztak)
A Baby’s Gang ’88-as zenéjén, a Disco Maniac-on ott van a Hipnosis kapcsán már említett Stefano Cundari keze nyoma, ugyanis ő mixelte össze a zeneszámot.


Baby’s Gang Disco Maniac lemez
 


Electro disco zenék válogatás a 80-as évek végétől


Most érkeztünk ahhoz a zenéhez, amit már az elején említettem, annak a három és fél perces, valószínűleg instrumentális verzióját rögzítettem. Szóval az előadó neve Claudia T., a zeneszám címe pedig Dance With Me (1988).

Magával az előadóval nem sok mindent tudok kezdeni, mert attól eltekintve, hogy volt még ezen kívül két sikeres kislemeze, szinte semmi információ nem található róla. És ez mindig így van a „stúdiózenékkel”, egy csomó zeneszám, ami a kedvencem, ilyen típus, ezért nem annyira ismert. 
Szóval ezt a zenét Michiel van der Kuy szerezte, aki egyben a producere is volt ezeknek a lemezeknek és ez a dal volt az egyik kedvence. Claudia T. nevéhez pedig a vokál fűződik és mint kiderítettem, az énekesnő működött közre Michiel másik formációjának, a St & Division-nak ’89-es Games c. house house hangvételű dalánál is.

Maga a Dance with me magában sűríti a hi nrg műfaj, a synthpop, sőt a spacesynth műfajának zenei elemeit is és ez nagyon jól jött ki, közkedvelt zene volt a maga idejében.

Sauvage esetében is a Laserdance zeneszerzője alkotott:


 


A másik női előadó akivel Michiel közreműködött, nem más, mint Gina, akivel a Let Me Free (1988) erősen spacesynth stílusban elkészült mű lett. A másik spacesynth stílusú electrodisco a Laserdance You & Me c. szerzeménye, amely ugyancsak nagy kedvencem volt.

1989-ből Sheila Stewart Tonight c. felvételt említem meg, a szerző ismét Michiel. És még egy közreműködés tőle: Conny Porsche 1991-es dala, a Give Me Your Love ez már az eurobeat slágerek stílusába hajló szuper felvétel.


Sheila Stewart
Sheila Stewart
 

Végezetül egy zene a kétezres évek végéről, a címe pont ide illő: Electrodisco. Az előadó Sonik Proiect, aki ugyan fellelhető egynémely helyen az interneten, de konkrétan erről a zeneszámról semmit sem tudni. Mindenesetre hihetetlen gyönyört okozott a füleimnek ez az elektronizált, dallamos spacesynth jellegű muzsika.


Electrodisco zenék válogatás lista


DEE D. JACKSON    Meteor Man    1978    disco
GANYMED    Future World    1979    disco, synthpop
CHARLIE    Spacer Woman    1983    electro, italo disco
DIGITAL EMOTION    Get Up Action    1983    hi nrg, electro, italo disco
DIGITAL EMOTION    Get Up, Do You Wanna Funk    1983    hi nrg, electro, italo disco
DIGITAL EMOTION    Humanity    1983    electro, italo disco
ROFO    Flaslight on a Disco Night    1983    electro, synthpop
SARAGOSSA BAND    Buona sera    1983    disco, synthpop
DIGITAL EMOTION    Go Go Yellow Screen     1984    synthpop, electro, italo disco
ATTACK       Can't Stop    1986    electro, hi nrg
MARK SHREEVE    Legion (space mix)    1985    electro, disco
PAUL REIN    Lady-O (instrumental)    1986    italo disco
THE COVER GIRLS    Show Me (The Nest Mix)    1986    disco, electro
FUNNY TWINS    You & Me    1987    italo disco
INTERFACE       Plastic Age       1987    synthpop
T. ARK    Under cover lover    1987    synthpop
BABY'S GANG (& DENISE)    Disco Maniac    1988    italo disco
CLAUDIA T.    Dance With Me    1988    hi nrg, spacesynth, disco
GINA       Let Me Free (dance version)    1988    spacesynth
LASERDANCE    You And Me    1988    spacesynth
LASERDANCE    Made Up Megamix vol. 2. (The Uptown Mix)    1989    hi nrg, italo disco, spacesynth
SAUVAGE    Do You Want Me (Dance Version)    1988    synthpop, disco, hi nrg
SHEILA STEWART    Tonight    1989    italo disco, synthpop
CONNY PORSCHE    Give Me Your Love    1991    italo disco, hi nrg
DAYLIGHT    Crazy    1992    spacesynth
SONIK PROIECT    Electrodisco    2009    electro, spacesynth



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.
ca-pub-3250028034952783