Diszkózene 80-as évek 1987-1990

Nyolcvanas évek diszkózenéje 2

Diszkózene 80-as évek 1987-1990



Diszkó zenék, slágerek 1987

Az 1987-es év egyik legnépszerűbb diszkóslágere volt az új olasz popsztár Sabrina dala, a Boys, amely nemcsak audio lemezként lett sikeres, hanem a videoklipje is. A Boys kislemez egész Európában tarolt, a franciáknál és Svájcban az első helyig meg sem állt. Az akkori sajtó Sabrinát Samantha Fox riválisának állította be. 
Ebben az évben jelent meg a svéd nővérek Lili & Sussie legsikeresebb lemeze, az Oh mama, amely nemzetközi elismertséget adott számukra és hazájukban aranylemez lett.


Sabrina videoklipje a Boys
Sabrina emlékezetes videoklipje, a Boys
 

Előző évekbeli sikerei után Madonna újra megcélozta a csúcsokat, a Who’s that girl az azonos című filmmel ellentétben hatalmas siker volt, az USA-ban és Franciaországban is platinalemez lett.

A ’86-ban alakult Bros együttesnek a következő évben jelent meg a When will i be famous című kislemeze, ami a világhírt meghozta számukra. Bár csak Írországban lett numero 1, számos országban végzett az élbolyban. A Bros volt az egyik legelső ún. fiúegyüttes, a tinilányok korosztájának kedvence.
Noha zenéje tartalmaz némi szintipopos elemeket is, mégis itt térek ki Rick Astley –re, aki egy korszak stílusát jelenítette meg zenéjével, öltözködésével és a mozgásával. Az 1987 újév napján rögzített Never gonna give up csak augusztusban jelent meg, de „pillanatok alatt” a brit slágerlista  élére ugrott és 24 másik országban is felért a csúcsra. Következő lemeze a Whenever you need somebody 15.2 millió példányban kelt el világszerte.
Samantha Fox-nak megjelent egy jó kis zeneszáma a Nothing’s gonna stop me now, mely sikeres volt az öreg kontinensen, és a finneknél elő is lett. Majd ezt követte az I surrender, amely már kevésbé lett sikeres, ami különös, mert szerintem az is remek volt. 
 


Sandra és az Everlasting love 1987

Sandra úgy döntött, hogy feldolgozza gyermekkorának egyik kedvenc zeneszámát, az Everlasting love -ot. Annak idején a videoklipet az osztrák tv-ben láttam többször is. A klipben Sandra az osztrák Rupert Weber modellel együtt játszanak egy párt, Ádám és Évától kezdve különböző történelmi korokon át. A dal az európai kontinensen népszerűnek bizonyult.


Az Everlasting love videoklipje Sandrával
Az Everlasting love videoklipje '87-ből

A dalnak több remixváltozata is készült és szerették volna Angliában is befuttatni, azonban ez nem jött össze. Pete Waterman az angol szerző-producer a PWL remixet hozta a szigetországra 1988-ban, de az eredeti 88-adik helyezéséhez képest az új remix is csak a 45-ik helyig jutott. A remix Dél-Afrikában (4) és az USA-ban (Billboard 22.hely) sikeresebb lett.
 

Kylie Minogue disco zenék, az új sztár

Sinitta új zeneszámokkal jelentkezett, megjelent a G.T.O., a Toyboy és a Cross my broken heart, amelyek szépen fogytak a lemezboltokban.





1987-ben felbukkant egy 19 éves ausztrál énekesnő, és egy csapásra bevágódott a popzenei köztudatba. A lány, akit mellesleg Kylie Minogue -nak hívtak, az I should be so lucky számmal világszerte tarolt, Angliában és Ausztráliában is első helyezést ért el a listákon. Ausztráliában platinalemez is volt, míg a német és brit eladásoknál arany. 
Azonban nekem nem ez, hanem a következő zeneszáma tetszett jobban, a táncra ingerlő, vérbeli diszkózene, a Locomotion, mely egy feldolgozás volt és 1987-ben megjelent, de igazán a következő évben futotta ki magát. 
Ez Amerikában is nagyon sikeres volt. 1987-ben Ausztráliában és Új-Zélandon futott be, majd 1988-ban The-Loco-Motion címmel világszerte. Nem érte el a másik kislemez rekordjait, de így is Britanniában és az USA -ban aranylemez lett. Az én 1987-es zenei kedvenceim közé is tartozik.


Disco slágerek 1988


1988-ban jelent meg az a dal, ami talán a legjobban tetszett a Samantha Fox munkásságából, az I only wanna be with you, bár kislemezként a következő évben lépdelt fel a slágerlistákra. Ez nagyon eltalált, igazi gyors diszkómuzsika, amely népszerű is lett, bár nagy csúcsokat nem sikerült elérnie. Azért így is sok országban jegyzett volt.



 


Rick Astley a Together forever dallal 1988-ban, a brit lista második helyéig jutott, mivel az első helyet Kylie Minogue már említett első sikere uralta. Egyébként Astley egyike volt azon keveseknek, akit britként is magasan jegyeztek az amerikai piacon.



1988-ban jelent meg a francia Début De Soirée együttes legsikeresebb dala, a Nuit de folie amely hazájában első lett, de a többi európai országban is kedvelt dal volt. Ekkoriban a diszkózene még úgy ahogy népszerű volt, az 1988-as szintipophoz hasonlóan, de a zene fejlődése már rávetítette árnyékát.

1988-ban Sandra – akit akkoriban az európai popzene királynőjeként emlegettek, feleségül ment Michael Cretu-hoz. Ibizára költöztek és a Heaven can wait dal videoklipjét is szép tengerparti környezetben forgatták. A zene népszerűnek bizonyult, Franciaországban ezüstlemez lett. Még ezen évben született meg az Around my heart amit ’89-ben dobtak ki önálló lemezen és szintén bevált.
(Alább a Heawen can wait video US remix-e tekinthető meg).

 


 

 

Disco zenék 1989

 
1989-ben újra felbukkant Donna Summer, aki a Stock-Aitken-Waterman szerző-producer trió (akik Sinitta, Rick Astley, Samantha Fox vagy Kylie Minogue lemezeiben is közreműködtek) által készítette el új albumát. Erről az I don’t wanna get hurt és a This time I know it’s for real diszkófelvételek slágerekké váltak és az album platinalemez lett.

Ezekből az évekből sokáig kerestem egy zeneszámot, ami megvolt kazettán, de nem ismertem a címét és az előadóját, pedig nagyon-nagyon tetszett. Egy-két éve kiderítettem, hogy nem más, mint Kathy Joe Daylor 1989-es slágere a Little witch. Ebben az időben az acid house zenék és a különösen Belgiumban népszerű new beat stílus előretörése kissé a háttérbe szorította a hagyományos diszkózenét.
89-ben Madonnától újabb sikerek jelentek meg, a Cherish és a Like a prayer, mely utóbbiból 12 millió lemez kelt el világszerte. Abban az évben jelent meg először Nick Kamen legismertebb dala, az I promised myself is és ’90-ben lett népszerű. Ausztriában és a svédeknél meg sem állt az első helyig.
 
 

Mel & Kim duó, és Kim Appleby zenék, slágerek 


Szót kell ejtenem még egy testvérpárról, a brit Mel & Kim duóról. A jamaicai származású felmenőkkel rendelkező lányok 1986-ban tűntek fel, de leginkább az 1987-es Respectable és az F.L.M. c. számok jutnak róluk eszembe, amelyek nagyon menők voltak akkoriban, főleg az előbbi. A Respectable a brit, a svájci, a holland, az ír, a belga, az osztrák, a német, az új-zélandi, és az US Dance listán is elérte az első helyet. 
Későbbi dalaik mérsékeltebb eredményeket értek el, és Mel később sajnos rákos lett, ami derékba törte közös karrierjüket. A még csak 23 éves fiatal nő 1990 januárjában elhunyt. Kim Appleby, az idősebbik, szólókarrierbe kezdett, és 1990-ben megjelent a Don’t worry amely sikeres fogadtatásra talált. Ez a dal egészen az ezüstéremig jutott a brit listán.





 



Ami azért is nagyszerű dolog, mert az új évtizedre mind a hagyományos diszkó mind az eurodisco zenék népszerűsége mélyrepülésbe kezdett. 1990-re kezdett „kifulladni” a diszkó, egyre inkább a feltörekvő house, és a még ébredező eurodance stílus került előtérbe így a nyolcvanas évek sztárjai – néhány kivétellel – már nem voltak képesek akkora sikereket elérni.



Folytatás: 90-es évek discozenéje válogatás



Disco zenék 1987-1990 lista (válogatás)

(Egy-két kivételtől eltekintve (Rick Astley, Sandra egyes zeneszámai) mind
„sima disco”.)


AMANDA LUCCI    Cry Out In The Night (Club Mix)    1987
ANGIE ST. JOHN    Hot Nights In Ibiza    1987
BANANARAMA    I Can't Help It    1987
BANANARAMA    I Heard A Rumour    1987
BANANARAMA    Love In The First Degree    1987
BANANARAMA    Mr. Sleaze (Rare-Groove Remix)    1987
BLUE MERCEDES    I Want To Be Your Property    1987
BROS    When Will I be Famous    1987
INGELA    Do The Motion    1987
KYLIE MINOGUE    I Should Be So lucky    1987
KYLIE MINOGUE    Locomotion    1987
LUISA FERNANDEZ & PETER KENT    A tu lado    1987
MADONNA    Over And Over    1987
MADONNA    Who's That Girl    1987
MEL & KIM    Respectable    1987
PATRICK COWLEY    If You Feel It    1987
PATTY DEVICK    Run Away    1987
RICK ASTLEY    Never Gonna Give You Up     1987
RICK ASTLEY    Slipping Away     1987
SAMANTHA FOX    I Surrender     1987
SAMANTHA FOX    Nothing's Gonna Stop Me Now    1987
SANDRA    Everlasting Love    1987
SELENA    Shotgun    1987
SINITTA    Cross My Broken Heart    1987
SINITTA    GTO    1987
SINITTA    Toy Boy    1987
TASHA    You Only You    1987
THE FANS    Ole, Ole, Ole (The name of the game)     1987
TIFFANY    I think We're Alone Now    1987
BANANARAMA    I Want You Back    1988
BANANARAMA    Love, Truth & Honesty    1988
KAREN & CHELLE    Sugar Daddy    1988
KIM WILDE    Hey Mister Heartache    1988
KYLIE MINOGUE    Got To Be Certain    1988
KYLIE MINOGUE    I'll Still Be Loving You    1988
LES MONTES    Dreams Of Rio    1988
MARTIKA    I Feel The Earth Move    1988
PAULA ABDUL    Straight up    1988
REBECCA    Moon    1988
RICK ASTLEY    Together Forever    1988
SANDRA    Around My heart    1988
SANDRA    Crazy Juliet    1988
SANDRA    Everlasting Love (Pwl Remix)    1988
SANDRA    Heaven Can Wait     1988
SANDRA    La vista de luna    1988
SILVI O.    Do You Remember Love    1988
TACO    Got To Be Your Lover    1988
TATJANA    Awaka Boy    1988
ANDREA DI LAZZARO    Never Leave Me (Ever Love Me)    1989
BANANARAMA    Help    1989
BONEY M.    Take The Heart Off Me (Remix)    1989
BONEY M.    Daddy Cool (Club Mix)    1989
BONEY M.    Happy Song (French Kiss Remix)    1989
BONEY M.    Nightflight To Venus (Remix)    1989
DONNA SUMMER    I Don't Wanna Get Hurt    1989
DONNA SUMMER    This Time I Know It's For A Real    1989
JAMTRONIK    Another Day In Paradise    1989
KATHY JOE DAYLOR    Little Witch    1989
KYLIE MINOGUE    Hand On Your Heart    1989
LILI & SUSSIE    Girl With A Broken Heart (Action Avenue Mix)    1989
MADONNA    Like A Prayer    1989
NEW BACCARA    Touch Me (Erotic Dance Mix)    1989
NICK KAMEN    I Promised Myself    1990
PAUL LEKAKIS    You Blow Me Away    1989
SINITTA    Right Back Where We Started From    1989
49 ERS    I Will Survive    1990
ANGEL    Follow Me    1990
BANANARAMA    Only Your Love    1990
BANANARAMA    Preacher Man    1990
DAVID HASSELHOFF    Crazy For You    1990
DONNA JOHNSON    Do Ya Want Me    1990
FIORELLO    Spiagge    1990
KATHY JOE DAYLOR    Give Me Back My Heart   1990
KIM APPLEBY    Don't Worry    1990
KYLIE MINOGUE    Step Back In Time    1990
LUISA FERNANDEZ & PETER KENT    Illusion    1990
PAUL LEKAKIS    Lips    1990
PAUL LEKAKIS    My House    1990
PAUL LEKAKIS    One Step Closer    1990
SANDRA    (Life May Be) A Big Insanity    1990
SANDRA    The Skin I'm In    1990


 
Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.
ca-pub-3250028034952783