Disco zenék 80-as évek 1981-1986

Nyolcvanas évek diszkózenéje  


Disco zenék 80-as évek 1981-1986


Disco zenék 80-as évek első felében



Ebben a cikkben folytatom A 70-es évek diszkózenéjét bemutató cikket a 80-as évek, azon belül is az 1981 - 1986 közötti diszkó slágerek bemutatásával. Előre jelzem, hogy az italo vonulatot és a high energy ágakat itt kihagyom, ezeket ugyanis azokban a cikkekben külön kifejtettem, évről-évre.




80-as évek disco zenéi – Arabesque együttes



A 80 as évek disco zenéi kezdetén már általánossá váltak az ún. 12 inches lemezek, ezáltal a zeneszámok extended változata is elterjedt. Nos, ahelyett hogy sablonosan végigmennénk az évtized (amúgy is) ismert slágerein, ismét saját élményeim veszem alapul. Kezdjük mindjárt a már az első részben is említett Arabesque együttessel. Rájuk úgy figyeltem fel, hogy Sandra ebben a csapatban kezdte karrierjét. Erről írtam is bővebben a másik weblapomon (Sandra, Michael Cretu és az Enigma titka).
Az együttes úgy az évtizedforduló táján volt a csúcson, majd a nyolcvanas években már sokkal inkább a Távol-Keleten. Több zenéjük volt ebben az időszakban amit kedveltem, de nem kiemelkedőek, így most nem térek ki rájuk. A nyolcvanas évek közepére az együttes feloszlott. Számomra az Ecstasy volt az abszolút kedvenc 1984-ből, melyet 1986-ban újrakevertek, s nekem felejthetetlen.
 
 

80 as évek disco zenéi - Diszkó slágerek 1981



1981-ben a skót énekesnő Aneka megjelent a Japanese boy c. slágerével, amely egész Európában népszerű lett. Ez Svájcban, Angliában, Írországban, és Svédországban is első helyezett lett. Sajnos ezután már csak néhány lemez jelent meg tőle és visszavonult, illetve folk énekesként működött, ami eredetileg is volt.


 

A ’81-es évből a Bisquit együttes Zoo zoo c. zeneszáma emlékezetes, valamint a Boney M.We kill the world. Utóbbi Spanyolországban ült fel a kislemezlista trónra. A francia F.R. David 1982-ben szinte berobbant a Words c. szerzeményével. Ez arról is híres, hogy később Ausztráliában 41 héten át szerepelt a top 100 -ban. Amúgy a dán, a svájci, a spanyol, az osztrák, az olasz, a belga, a svéd, az ír és a dél-afrikai slágerlistán is feljutott a csúcsra.
 
 
 

Disco slágerek 1983 – Tracey Ullmann, Cindy Lauper, Bananarama


Tracey Ullman legismertebb dala, a Breakaway is ekkor jelent meg. Ez a negyedik lett a brit listán, bár a következő kislemeze az eladásokat tekintve felülmúlta. A 80-as évek disco zenéi tovább fejlődtek, 1983-tól sorban következtek az új sztárok. Cindy Lauper amerikai énekesnőtől a Girls just want to have fun volt a nagy dobás, amellyel egy csapásra belőtte magát a könnyűzene kedvelőinek fülébe. Ez Kanadában, Ausztráliában, Új-Zélandon, Írországban, és az US Dance listán volt numero 1. 
Ezekben az években kezdett ismertté válni Madonna is, akinek az első lemezei még mérsékelt sikereket hoztak az ezt követőkhöz képest. Ekkor jelent meg a Cruel summer is, a Bananarama nevezetű brit lánytrió lemeze, amelyet még sok-sok jó diszkózene követett tőlük. Ezt a dalt egyénként azóta számtalanszor feldolgozták más együttesek, némelyik electro house stílusú remix egész jó. 
A francia Bandolero Paris latino c. kellemes, dallamos diszkózenéje úgyszintén felejthetetlen számomra. Ez különösen a benelux államokban és Svájcban volt népszerű akkoriban.
 

Bandolero - Paris latino kislemez
Bandolero - Paris latino (1983)

 
 

80 as évek disco együttesei - Disco zenék a 80-as évek közepén

 
Bár a 80 as évek disco zenéi inkább új előadókról szóltak, visszatért - vagy tovább élt - néhány régi nagy név is, és megszületett több, ma már retro sláger. Az 1984-es évben a Boney M. ismét felfele igyekezett, „elcsent” két zeneszámot két olasz előadótól, a Kalimba de luna-t Tony Espozitótól, az 1983-as italo siker Happy song-ot pedig a Baby’s Gang -től, amelyekkel újra a slágerlistákra kerültek.

Madonnától a Material girl-re emlékszem, amely a dance listán első lett, aztán van még pár jó diszkózene másoktól amelyeket most kihagyok, mert más stílusokkal keverednek. Murray Head a londoni előadó is ’84-ben jelentette meg a londoni szimfonikus zenekar közreműködésében elkészített lemezét: One night in Bangkok
Ez nagyon közkedvelt diszkózene volt abban az időben, szívesen játszották a rádióadók is. Nem véletlenül a 80-as évek legnagyobb slágereinek egyike, hiszen Németországban, Hollandiában, Ausztriában, Svájcban és Ausztráliában is első helyezett volt a kislemez listán.




 


80-as évek disco zenéi - 1985 disco zenék 

 
1985-ben került a köztudatba az amerikai származású, angol énekesnő Sinitta. Számára a So macho c. lemez hozta meg az első komolyabb elismerést, bár inkább a z 1986-os évben kapaszkodott fel a slágerlistákra. Amúgy az 1985-ös év számomra rengeteg kedvencet hozott.
1985-ben tűnt fel Stacey Q, akinek a következő évben született meg a nagy sikert hozó dala: a Two of hearts. A zeneszámot a Music TV is felkapta, ezáltal az énekesnő karrierje meglódult és ezt további sikeres dalok követték.



Stacey Q – Two of hearts kislemez
 

 

Disco zenék és slágerek 1986

 
 
1986 elején robbant be a köztudatba a brit modell Samantha Fox, a Touch me c. szerzeménnyel, amellyel nemcsak Európában, hanem szerte a világon sikert aratott. Ez még az USA-ban is befutott, a következő, kissé pop rock –osabb Do ya do ya azonban inkább Angliában lett sikeres. A 80-as évek disco együttesei helyett több egyéni előadó rukkolt elő slágerekkel.
 


 


Adott évben sorban jöttek a jobbnál jobb diszkózenék. Visszatért a Baccara New Baccara néven és a Call me up dallal. Madonnától érkezett a True blue és az Open your heart, előbbi Kanadában és a brit listán jutott a csúcsra, utóbbi az amerikain. Stephanie -tól a Young ones ewerywhere hogy csak a diszkósabbakat említsem.


80-as évek disco zenéi - A Bananarama és a Venus 1986

 
És akkor ismét jött a három hölgy, egy videoklip egy ördög, egy vámpír, egy csábító és egy görög istennő. A Shocking Blue 1969-es Venus dalának feldolgozásával, a kornak megfelelő szintis-diszkós hangzásban, a Bananarama pillanatok alatt a csúcsra került. Amerikban, Új-Zélandon, Svájcban és Ausztráliában is első helyezett lett, valamint számos országban toplistás. Nálam is szerepel az 1986-os zenei kedvencek között.




Bananarama – Venus videoclip
A '86 os év egyik legnagyobb diszkósikere, a Venus a Bananarama-tól
 
A nyolcvanas évek első felének hullámvölgye után mintha újra kezdett volna előtérbe kerülni a hagyományos disco, bár már sokkal modernebb hangszerelésben. Természetesen ezen kívül még egy csomó kiváló diszkószerű zenei lemez is megjelent, azonban amelyekben más stílusok is keverednek azokat adott stílusokat bemutató cikkekben mutatom be.



Íme saját disco listám egy része 1981-1986:
(Egy-két kivételtől eltekintve csak simán disco hangzású felvételek)




Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.
ca-pub-3250028034952783