A NYOLCVANAS ÉVEK DISZKÓZENÉJE - 1.Rész

Nyolcvanas évek diszkózenéje  

 Nyolcvanas évek diszkózenéje
Ez a cikk az előző diszkózenével foglalkozó cikk (Diszkózene – A fénykor) folytatása. Előrebocsájtom hogy az italo vonulattal és a high energy ágakkal sem foglalkozom most, ezeket ugyanis majd külön témaként fogom részletezni a jövőben.


A nyolcvanas évekre már általánossá váltak az ún. 12 inches lemezek, ezáltal a zeneszámok extended változata is elterjedt. Nos, ahelyett, hogy sablonosan végigmennénk az évtized (amúgy is) ismert slágerein, ismét saját élményeim veszem alapul. Kezdjük mindjárt a már az első részben is említett Arabesque együttessel. Rájuk úgy figyeltem fel, hogy Sandra ebben a csapatban kezdte karrierjét. Erről írtam is bővebben a másik weblapomon (Sandra, Michael Cretu és az Enigma titka).Az együttes úgy az évtizedforduló táján volt a csúcson, majd a nyolcvanas években már sokkal inkább a Távol-Keleten. Több zenéjük volt ebben az időszakban amit kedveltem, de nem kiemelkedőek, így most nem térek ki rájuk. A nyolcvanas évek közepére az együttes feloszlott.

1981-ben a skót énekesnő Aneka megjelent a Japanese boy c. slágerével, amely egész Európában népszerű lett. Sajnos ezután már csak néhány lemez jelent meg tőle és visszavonult, illetve folk énekesként működött, ami eredetileg is volt. 

A ’81-es évből a Bisquit együttes Zoo zoo c. száma, a Boney M.We kill the world, míg a ’82-es évből F.R. David –tól a Words c. szerzemény ugrik be, amelyek elég sikeresek is voltak akkoriban. Hopp, és míg el nem felejtem

Tracey Ullman legismertebb száma, a Breakaway is ekkor jelent meg. 1983-tól aztán sorban következtek az új sztárok. Cindy Lauper amerikai énekesnőtől a Girls just want to have fun amellyel egycsapásra belőtte magát a könnyűzene kedvelőinek fülébe. Ugyanezen években kezdett Madonna, akinek az első lemezei még mérsékelt sikereket hoztak az ezt követőkhöz képest.

Ekkor jelent meg a Cruel summer is, a Bananarama nevezetű brit lánytrió lemeze, amelyet még sok-sok jó diszkózene követett tőlük. A Bandolero Paris latino c. kellemes, dallamos diszkózenéje úgyszintén felejthetetlen számomra. 
 

 Bandolero - Paris latino kislemez
Bandolero - Paris latino (1983)

Az 1984-es évben a Boney M. ismét felfele igyekezett, „elcsent” két számot két olasz előadótól, a Kalimba de luna-t Tony Espozitótól, a Happy song-ot pedig a Baby’s Gang -től, amelyekkel újra a slágerlistákra kerültek.

Madonnától a Material girl-re emlékszem, aztán van még pár jó diszkószám másoktól amelyeket most kihagyok, mert más stílusokkal keverednek. Murray Head a londoni előadó is ’84-ben jelentette meg a londoni szimfonikus zenekar közreműködésében elkészített lemezét: One night in Bangkok. Ez nagyon közkedvelt diszkózene volt azidőtájt, szívesen játszották a rádióadók is.
 


1985-ben került a köztudatba az amerikai származású, angol énekesnő Sinitta, akinek a So macho c. lemez hozta meg az első komolyabb elismerést. 1985-ben tűnt fel Stacey Q, akinek a következő évben született meg a nagy sikert hozó dala: a Two of hearts. A számot a Music TV is felkapta, ezáltal az énekesnő karrierje meglódult és ezt további sikeres dalok követték. Stacey Q – Two of hearts kislemez
 

1986 elején robbant be a köztudatba a brit modell Samantha Fox, a Touch me c. szerzeménnyel, amellyel nemcsak Európában, hanem szerte a világon sikert aratott. Ez még az USA-ban is befutott, a következő, kissé pop rock –osabb Do ya do ya azonban inkább Angliában lett sikeres.
 


 


Adott évben sorban jöttek a jobbnál jobb diszkózenék, visszatért a Baccara New Baccara néven és a Call me up dallal, Madonnától érkezett a True blue és az Open your heart, Stephanie-tól a Young ones ewerywhere hogy csak a diszkósabbakat említsem.

És akkor ismét jött a három hölgy, egy videoklip egy ördög, egy vámpír, egy csábító és egy görög istennő. A Shocking Blue 1969-es Venus dalának feldolgozásával, a kornak megfelelő szintis-diszkós hangzásban, a Bananarama pillanatok alatt a csúcsra került.
 Bananarama – Venus videoclip
A '86 os év egyik legnagyobb diszkósikere, a Venus a Bananarama-tól
 
A nyolcvanas évek első felének hullámvölgye után mintha újra kezdett volna előtérbe kerülni a hagyományos disco, bár már sokkal modernebb hangszerelésben.

Természetesen ezenkívül még egy csomó kiváló diszkószerű nóta is megjelent, azonban amelyekben más stílusok is keverednek (italo, synthpop, latino, hi nrg stb.) azokat adott helyen fogom majd bemutatni.
Íme saját disco listám 1981-1986:
(Egy-két kivételtől eltekintve csak simán disco hangzású felvételek)
Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.