Bud Spencer Terence Hill filmzenék, dalok, zeneszerzők

Spencer-Hill filmek zenéi

Bud Spencer – Terence Hill filmek zenéi, dalai, zeneszerzői



 

Spencer – Hill filmek zenéi


  Bud Spencer Terence Hill filmzenék, dalok, zeneszerzők immár a filmzene klasszikusai közé tartoznak. Kezdetben Bud és Terence filmjeiben három dolog fogott meg: a cselekmény, a csodás tájak, és a pazar zene. Nem sokan lehetnek akik még egyet sem hallottak eme szerzemények közül, bár a rádiók javarészt csak néhányat játszottak akkoriban.

  

Bud Spencer Terence Hill filmzenék, dalok a 70-es években

 

Spencer - Hill filmzene szerzők

  
Az első zeneszerző akit velük kapcsolatban megemlítek, az Franco Micalizzi. Ő néhány kevésbé ismert filmzene után 1970-ben Az ördög jobb és bal keze zene már az ő munkájának gyümölcse. Ez meghozta számára a sikert és a hetvenes években már sorra termelte a filmzenéket. Párosunknál a Nyomás utána (1983) , és a Nincs kettő négy nélkül (1984) filmek zenéjénél bukkant fel ismét, de Az ördög jobb és bal keze filmzene volt a beugrója.

     A második aki szóba jöhet, az nem más mint Ennio Morricone, akit már bemutattam az előző filmzenei cikkben. Az ő nevéhez fűződik a Nevem senki zene (1973) sajátos és fülbemászó westernmuzsikája. De ezzel nem ért véget az ő szerepe, mert Terence Hill filmje után hét éve, egy másik westernvígjátéknak, a Bud Spencer főszereplésével készült Aranyeső Yuccában (1980) is ő készítette a filmzenéjét.
 
 

Guido és Maurizio de Angelis Spencer-Hill filmzenék 

    
Van két fickó, akik testvérek és rengeteg Bud Spencer Terence Hill zene származik az ő alkotásaikból. Igen, Guido és Maurizio de Angelisről van szó. Itt mindjárt meg is említem, hogy együttesként ők Oliver Onions néven is futottak, s többek közt ezen név alatt futott a Sandokan c. sorozat főcímdala.

     Az ördög jobb és bal keze 2. zene (1971) már az ő művük. Csakúgy, mint az az 1972-es film, amit ahány ország, annyi címen fordítottak le, magyarul Mindent bele fiúk! (tv) És Gyémántvadászok (VHS) címmel is ment. Ez utóbbi zongorajátéka is a fejemben maradt, de ami a legtöbb embernek eszébe jut, az a Dune buggy c. szám a Különben dühbe jövünk film zene és dal (1973) ez a popsláger gyakran játszott zeneszám volt valaha. Ugyanebből a filmből a Lalalalalalla dal szintén nagyon ismerős lehet mindenki számára, ugyanis ez az a jelenet amikor Bud a kórusban énekel. Bár itt még csak dalol, lassanként megjelenik a Bud Spencer zene, mint egyediség. 






A következő évben volt egy másik film, amelynek a zenéje már sokkal visszafogottabb, ez ugyancsak két címen futott itt Magyarországon, Fordítsd oda a másik orcádat (tv) és Morcos misszionáriusok (VHS).


Piedone Hongkongban zene
A Piedone Hongkongban c. film soundtrack-je

    
Időközben a Piedone filmekhez is megadták az alávalót, az a jellegzetes dallam még most is a fülemben cseng. Vagyis a Piedone filmek zenéi is Guido és Maurizio de Angelis zsenialitását dicséri. És itt mintegy közbeszúrom, hogy az 1976-os Kabir Bedi film, A fekete kalóz zenéjét is ők alkották meg.

    A hetvenes évek második felében már valamivel diszkósabb zenéket alkottak a fivérek, némi jazzes-funkys jelleggel. Ilyen a Bűnvadászok (1976), és az És megint dühbe jövünk (1978) filmzenék. Közben persze Spencer „egyszemélyes” filmjeit is ellátták, ilyen volt az Akit buldózernek hívtak (1978). A seriff filmek (Seriff az égből 1979, A seriff és az idegenek 1980) sokoldalú, változatos, egyszerre dallamos, fülbemászó és néha elektronikus zenéje annyira tetszett, hogy már csak ezért is kedvem támadt a filmekhez. Ezek már hamisítatlanul a Bud Spencer filmzenék legjobbjai közé tartoztak.
 
 


   
Azért az Én a vízilovakkal vagyok zene (1979) se kismiska! Ennek a filmnek a zenéjét Walter Rizzati szerezte, a vidám dallama nem könnyen felejthető (fentebb hallgathatod). Egyben a Bud Spencer film zene vonulatához is passzol, hiszen itt (is) énekel a moziban, méghozzá a Grau Grau Grau című dalt. Egyébként az Én a vízilovakkal vagyok zene akkoriban villámgyorsan népszerűvé vált Olaszországban a címdalt és a filmzenei lemezt tekintve.
 
 
 

Bud Spencer Terence Hill filmzenék a 80-as években 


     Az 1981-es évben született meg a Banános Joe dala is. Ebben a filmben Maria Langner is énekelt (I wanna believe). 1982-ben aztán a Bombajó bokszoló következett, benne az egyik legismertebb zeneszám a Fantasy.
 
 

Carmelo és Michelangelo La Bionda zenék a Spencer-Hill filmekben


     Következzék egy újabb testvérpár, a Carmelo és Michelangelo La Bionda zenész páros. Ők a hetvenes évek második felének diszkóvilágában La Bionda néven sikeres diszkóslágereket gyártottak, de D.D. Sound néven is működtek. A nyolcvanas évektől aztán Carmelo és Michelangelo La Bionda néven filmzenekészítésbe kezdtek.

     Először a Szuperzsaru (1980) című Terence Hill filmhez készítettek zenét, amelynek hanghordozóján The Oceans előadónéven szerepelnek. Ezek után jött az 1981-es nagy durranás, a Kincs ami nincs zene, ahol a lélegzetelállító tájak és humoros történet mellett rendkívül népszerűvé tették ezt a filmet. A Movin’cruisin’ volt a Kincs ami nincs film címdala.

Ami nálam százszázalékos telitalálat volt a La Bionda zenész páros alkotásai közül, az a Szuperhekusok (1985) zenéje. Nagyon pörgős, modern diszkó. A főcímzene megtalálható, azonban az a zene amely a végén csendül fel, a Cantata, még a Youtube-on is csak évtizedekig a film végi egyperces változatban volt fent. Borzasztóan tetszett a zeneszám, de sehol sem bukkantam a nyomára az egész interneten, sőt írás is alig található és semmi nyom, hogy kiadtak volna a filmről CD-t. 2017-ben végre felkerült a teljes verzió, a Szuperhekusok zene a film végén:


                                   

  
 

Spencer-Hill filmzenék és dalok később

 
Miután abbahagyták a közös filmezést, csupán néhány film zenéje maradt meg bennem az utána következőkből. A Bud Spencer filmzenék közé tartozó Aladdin (1986) zenéjét Fabio Frizzi szerezte,


Aladdin filmzene
Az Aladdin soundtrack-je
 
a Keményfejű (1987) zenéjét pedig Mauro Paoluzzi. Ez utóbbi filmből Nicolette LarsonLet me be the one c zeneszáma a kedvencem. A csodás hangú hölgy sajnos 1997-ben 45 évesen elhunyt.(ld.: Előadók, akik fiatalon távoztak).


A keményfejű filmzene
A keményfejű c. film soundtrack-je

 

Az utolsó film a Bud Spencer zene mozikból sorában, amelynek a zenéje hatást gyakorolt rám, az Bud Spencer 1991-es filmjének, a Fél lábbal a paradicsomban –nak a zenéje, amelyet Giancarlo Bigazzi szerzett.

A filmekről bővebben: Bud Spencer Terence Hill filmek


Bud Spencer Terence Hill filmzenék, és zeneszerzői lista

(Nem szerepel minden egyes filmje Spencernek vagy Hillnek a listában.)


Alfio Contini
Isten megbocsát, én nem (1968)

Angelo Francesco Lavagnino
Ezer pofon ajándékba (1968)


Carlo Rustichelli

Bosszú El Pasóban (A pirinyó, a behemót és a jófiú) (1968)

Csizmadombi fenegyerek (Akik csizmában halnak meg) (1969)

Franco Micalizzi

Az ördög jobb és bal keze (1970)

Nyomás utána (1983)
Nincs kettő négy nélkül (1984)

Gino Peguri 

Kalózok háborúja (Fekete kalóz) (1971)

Guido & Maurizio De Angelis

Az ördög jobb és bal keze 2. (1971)

Mindent bele fiúk (Gyémántvadászok) (1972) (Oliver Onions)
Vigyázat, vadnyugat (1972)
Az angyalok is babot esznek (1972)
Piedone a zsaru (1973)
Különben dühbe jövünk (1973) (Oliver Onions)
Fordítsd oda a másik orcádat is (Morcos misszionáriusok) (1974)
Piedone Hongkongban (1975)
Zsoldoskatona (1975)
Bűnvadászok (1976)
Piedone Afrikában (1978)
Akit buldózernek hívtak (1978) (Oliver Onions)
Charlestone (1978)
És megint dühbe jövünk (1978)
Seriff az égből (1979) (Oliver Onions)
Piedone Egyiptomban (1979)
A seriff és az idegenek (1980)
Banános Joe (1981)
Bombajó bokszoló (1982) (Oliver Onions)
Atyai pofonosztó (2001)

Luis Enriquez Bacalov
Vadnyugati Casanova (1972)


Ennio Morricone

Nevem: Senki (1973)

Egy zseni, két haver, egy balek (1975)
Aranyeső Yuccában (1980)

Walter Rizzati
Én a vízilovakkal vagyok (1979)

Carmelo & Michelangelo La Bionda
Szuperzsaru (1980) (The Oceans)

Kincs ami nincs (1981) (The Oceans)
Rabló-pandúr (1982)
Szuperhekusok (1985)

Pino Donaggio

Don Camillo (1983)

Bunyó karácsonyig (1994)

Fabio Frizzi

Aladdin (1986)


Mauro Paoluzzi

A keményfejű (1987)


Giancarlo Bigazzi

Fél lábbal a paradicsomban (1991)



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!



A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.
ca-pub-3250028034952783