Retro slágerek, régi külföldi top zenék válogatás

 

Retro slágerek, régi külföldi top zenék válogatás

 

Retro slágerek, régi külföldi top zenék, örökzöld dalok, melyeket időről-időre keresnek a zenerajongók. A retro zenék listánál is már foglalkoztam ezekkel. A változatosságra helyezem a hangsúlyt, ezért az időbeliséget leszámítva, összevissza fogunk csapongani stílusok, előadók és országok között.

Eszem ágában sincs akár csak nagyjából bemutatni a legnagyobb retro slágerek történetét, olyan nagy mennyiségről van szó. Mivel ezekkel már foglalkoztam részletesen a korábbi cikkeimben, most spontán módon választottam ki néhányat a 70-es évektől a 2000-es évekig, a régi slágerek közül.




Régi külföldi top zenék a 70-es évek zenei forgatagából


A 70-es évek elején Simon & Garfunkel andoki muzsikája meghódította a világot. Ez az általam már bemutatott pánsíp zenék egyik klasszikusa persze feldolgozás volt, mégis, talán a legismertebb. Az El cóndor pasa a világ különböző részein, így Ausztráliában, Spanyolországban, vagy éppen Németországban is a lemezlisták élén landolt.

Pár évvel később érkezett a The Rubettes, a rágógumi zenékhez sorolt Sugar Baby Love muzsikájával. Ezt még gyerekkoromban is többször hallottam a rádióban, Hollandiában és a briteknél top sláger volt 1973-ban. Később érkezett az ABBA a popzenékhez sorolt, de diszkó feldolgozásokban is bővelkedő S.O.S. című dallal.

Utóbbi az egész világon tarolt, sőt, a japánoknál platinalemez lett. Ha átugrunk egy kissé más hangzás felé, találkozhatunk Jean-Michel Jarre igazi elektronikus zenéket jelképező világával, aki az Oxygene 4, vagy az Equinoxe 5 szerzeményeivel szintén magasra jutott a toplistákon.

Ez volt az az időszak is, amikor a nagyszerű Guido és Maurizio de Angelis páros azokat a felejthetetlen Spencer-Hill filmzenéket alkotta. A Bee Gees, vagy a Boney M. formációknak már nem is sorolom fel a retro slágerek közé került megannyi lemezét.



Retro slágerek 80-as évek válogatás


A 80-as években valamivel jobban előtérbe került a szinti hangzás a popzenében, és egy sor új előadó jelent meg. Slágergyártásban jól haladtak az olaszok, angolok és németek is. Az évtized elején jelent meg a kiváló filmzeneszerző Basil Poledouris Conan The Barbarian soundtrackje, a híres film kísérőzenéjeként.

A drámai hatású muzsika biztosan hozzájárult a mozi sikeréhez, bár nekem a két évvel későbbi (1984-es) folytatás zenéje még jobban tetszett. 1982-ben a francia F. R. David dala, a Words a világ legtöbb listáján tarolt, talán csak Amerikában voltak szerényebb helyezései.

Glenn Medeiros 1986-ban, roppant fiatalon, mindössze 16 évesen robbant be a romantikus zenék közé tartozó dalával a zenei világba. A Nothing's Gonna Change My Love for You című dal olyan sok országban ért el top helyezést, hogy meg sem kísérlem felsorolni. A régi slágerek között az egyik legismertebb, bár később egyik dala sem jutott a közelébe.

 

 

 

A retro slágerek körében muszáj megemlítenem az általam már bemutatott Luisa Fernandez & Peter Kent zenei párost, akiket szerintem méltatlanul hanyagoltak. Dallamos zenéiket nem tudom feledni, bár főleg a német nyelvterületen voltak jegyzettek.

Ha már itt tartunk, kíváncsi lennék, hányan emlékeznek az In do minore című olasz muzsikára 1987-ből. Ez ugyanis Detto Mariani szerzeménye, és a közkedvelt T.I.R. című kamionos filmsorozat címzenéje volt. Ha egyszer hallottad, nem ment ki a füledből.

Retro slágerek a 80-as években tucatjával születtek (noha csak azóta nevezzük retrónak őket), olyan mennyiségben, hogy sokuk elveszett a dömpingben. Azaz csak évekkel később váltak felkapottá, mert a születésükkor túl nagy volt a verseny.

Az egyik ilyen volt az Interface -től a Plastic Age 1987-ből, amely nem szerepelt ismertebb slágerlistákon, mégis sokszor kérték kívánságműsorokban. Igazi retro életérzés újra hallgatni a Master Voice Balaton dalát is 1989 -ből, melyről írtam már a magyar zenei kedvenceknél.




Retro slágerek 90-es évek


A régi külföldi slágerek száma a 90-es években csak tovább nőtt, a számtalan új stílus megannyi újdonságot hozott. Az Enigma sikere a 90-es évekre számos újabb new age jellegű együttes megszületését inspirálta. A briteknél – de egész Európában is, az Erasure fénykorát élte, a Love to Hate You 1991-ben hatalmas klubsláger volt.

A 90-es évek legjobb techno zenéi sikereit megalapozta a Das Boot, amely egész Európában fényes karriert futott be, mint kislemez. Alex Christensen és a U96 ezzel egyben elkezdte a kornak megfelelő slágerek gyártását, az akkor divatos tánczenei hangzásokban.

Ebben az évtizedben a régi slágerek soraiból számtalan feldolgozás született az új stílusok hangszerelésével. Számtalan új együttes jelent meg, különösen az elektronikus tánczenei szférában, melyek közül soknak a teljes történetét bemutattam már ezen az oldalon.

 

 

 

Az évtized második felére berobbant a Paradisio együttes is a Bailando című megaslágerrel. Ez igazi csemege volt számomra egyedi, dallamos hangzásával. De hogy egy teljesen érdeklődési körömön kívül eső dalt is említsek, Celine Dion egy filmzenével, a My Heart Will Go On szerzeménnyel nemcsak a slágerlistákon tarolt, de egy sor zenei díjat is besöpört.

A 90-es évek régi slágerek közül – különösen 1998 körül – számos 80-as évekbeli csapat megjelent, újra remixelve régi slágereit. Az évtized végén a spanyol Hevia a Tierra De Nadie és a Busindre Reel szerzeményeivel alapozta meg hírnevét, és fényes zenei pályafutását.




2000-es évek régi külföldi slágerek


A régi slágerek közül a 2000-es évek elején csúcson járt az olasz gyökerű italodance stílus, egy sor klubslágerrel. Különösen Gigi’D Agostino ontotta a jobbnál jobb lemezeket, amelyeket előszeretettel játszottak a rádióadók és diszkó klubok egyaránt.

De megemlítem a kolumbiai Shakirát is a változatosság kedvéért, mivel ő sem az én világom. A Whenewer, Whenever című kislemeze az évtized elején számtalan első helyezést szerzett. 2004-ben történt meg az a csoda, hogy egy a nagyvilágon alig ismert helyről, Moldovából, rakétaként vágódott be egy csapat, az O-Zone.

A Dragostea Din Tei számos országban is arany, vagy platinalemez lett az eladások száma alapján (még Japánban is), és világszerte ismertté tette a csapat nevét. Kevesebben tudják, de ők a már két évvel előbb hasonló hangzásban megszületett Despre Tine című dallal is jó eredményeket értek el, azonban később nem sikerült ezeket a sikereket elérni.

A 2000-es évek a magyar dance zenék soraiban is szép időszakot tudhat magáénak, hiszen a Budapest Parádék és ezek slágerei, de az ezen kívül eső tánczenék is kelendőek voltak. A 80-as évek amerikai sztárja, Madonna a 2000-es években is képes volt még a csúcsra kerülni, mint például a kissé nu-disco -ra is hajazó Hung Up esetében, 2005 -ben.

 


 

 

Meg kell még említenem Schiller -t, amely a keverék ambient jellegű zenéivel folyamatosan jelen volt. Mindazt a hangzást ami meghipnotizál, vagy szívbe talál, képes előhozni a lemezeivel. A francia David Guetta pedig számos platina és aranylemezt termelt egyedül, vagy másokkal közösen, ami a zenei klubok egyik legkeresettebb lemezlovasává tette.



Régi slágerek


A retro slágerek sorát folytathatnám a végtelenségig, de a cikk célja csupán egy kis ízelítő volt. A további részleteket a szövegben található linkeken olvashatod, és persze számos régi slágerek -et összesítő cikkemben, amiket megtalálsz a menüben a top listáknál.



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!



A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

 

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.
ca-pub-3250028034952783