10 legjobb klubzene, 90-es évek legnagyobb klubslágerek

 

10 legjobb klubzene, 90-es évek legnagyobb klubslágerek

 

 

10 legjobb klubzene egy klasszikus összeállítás ama évtized emlékezetes party dalaiból. A klubzene az éjszakai klubok által játszott - többnyire elektronikus tánczenei – alkotások összessége, mely a 90-es években fénykorát élte.



90-es évek legnagyobb klubslágerek


Annak jártam utána mely zenék voltak a legkedveltebbek az éjszakai klubokban, bárokban ebben az évtizedben. Mivel itt nincsenek olyan egyértelmű számszerű adatok, mint a slágerlistáknál, kénytelen voltam arra támaszkodni amik a források szerint a legjátszottabbak voltak. Ezen dalok többsége máig örökzöld maradt.

Nehezebb volt kiválogatni, mint a legkedveltebb külföldi retro zenék listáját a 70-es, 80-as évekből. Régebbi cikkekben már több stílusban is bemutattam a 90-es évekbeli top 10 zenéket, így itt igyekeztem nem ismételni, ami tovább csökkentette a szóba jöhető zeneszámok listáját.



10 legjobb klubzene a 90-es évekből



The Future Sound Of London – Papua New Guinea 1992


A Papua New Guinea ambient-breakbeat keverék zenét 1992-ben meglepően jó fogadtatás övezte. A rave szcéna kedvelői közt különösen Nagy-Britanniában emelkedett magasra. Noha a zeneszám már 1991 -ben kész volt, a duó első albumát is csak ennek a sikernek a hatására jelentette meg a lemezkiadó.

Az amerikai Pitchfork zenei kiadvány beválasztotta a 90-es évek 200 legjobb zenei kislemeze közé. Erről a zeneműről már több cikkben is írtam, mivel nekem is az egyik kedvenc. Bizonyos fokig a relaxációs-meditációs zenék közé is besorolható, a gyorsabb remixek kivételével.

 

 

Charly Lownoise & Mental Theo – Wonderful Days 1994

 

A happy hardcore zenéket bemutató cikkemből már ismerheted a párost, akik a 90-es évek közepén vitathatatlanul taroltak eme műfajban. Charlie és Theo két holland zenei DJ és producer, már találkozásuk előtt serényen munkálkodtak a kemény gépzenei szcénában.

 


 

Ezt a duót nagyjából 8 évig működtették aktívan, s ezalatt számos klubzenei sikerük volt. A Wonderful Days – mely vitathatatlanul beleillik a vidám zenék körébe is - nagy durranás volt Németországban és Hollandiában. Utóbbiban 2. helyezést ért el, s igencsak megalapozta a jövőjüket. Ebben kétségkívül nagy szerepe volt a zeneszám unhatatlan dallamának, mely tombolásra késztette a klubzenei táncparkettek közönségét.



90-es évek legnagyobb klubslágerek – The Prodigy – Voodoo People (1994)

 

Bár nem ez a legnagyobb slágere az együttesnek, a 10 legjobb klubzene közé éppen azért került, mivel a night clubok, éjszakai szórakozóhelyek egyik legtöbbet forgatott műve volt akkoriban. Noha breakbeat muzsika, van egy kis tribal zenék jellege.

A finneknél első helyezett volt, brit dance listán 6. és aranylemez. A Voodoo People dalra gyorsan rákattantak az éjszakai klubok, már csak azért is, mivel előző kislemezük világsiker volt. Eme kicsit őrült, pattogós, lábpörgetős tánczene azóta is a klubélet egyik klasszikusa.




10 legjobb klubzene 90-es évek - Underworld – Born Slippy 1995-1996


Anno ezt a 90-es évekbeli zenei tv -k adásában lehetett látni, de a Born Slippy Nuxx verziója lett igazán sikeres, 1996 -ban. Ez szerepelt a Trainspotting című filmben, így az Egyesült Királyságban megcsípte a második helyet, az olasz listán pedig az elsőt.

Ez a fura dallamú és hangzású muzsika igen jó kritikákat kapott, s idővel számos elismerést jutott számára a szakmai berkekből is. Valahogyan ősi reakciókat vált ki a közönségből, így a klub klasszikusok közé került.



JX - There's Nothing I Won't Do 1996



A brit Jake Williams által fémjelzett JX formáció két másik dallal is valamivel sikeresebb volt évekkel ezelőtt, ha az egész világot nézzük. Azonban a There's Nothing I Won't Do című dal vált végül a legnagyobb 90-es évekbeli klubslágerükké.

Amellett, hogy aranylemezzé vált, a briteknél az Egyesült Királyság dance listáján első lett, s a kislemez listán is a negyedik helyig kapaszkodott fel. Ez az egyik olyan 90-es évekbeli dance himnusz, amelyik főleg az angolszász országokban futott be nagy karriert.




DJ Quicksilver – Bellissima 1996-1997

A Bellissima tipikusan az a hangzás, amely olyannyira divatos volt a 90-es évek második felének tánczenei stílusaiban. Keverd össze a disco, dance, trance, house stílusjegyeit egy jó kis dallammal, s máris kész a nyerő klubsláger.

 


 

Ez a zeneszám egyébként a slágerlistákon is jól szerepelt, mert az I Have a Dream / Bellissima kislemez a brit és német listán is negyedik volt, s előbbi dance listáján első. Ezzel együtt aranylemez is ezen országokban, de ami a lényeg, a szórakozóhelyeken egy sokszor elővett dal volt, mely máig előfordul a retro esteken.

 

 

10 legjobb klubsláger - ATB – 9PM Till I Come 1998

 

Ez szerepel a beach és guitar trance zenékről szóló cikkben. A 9PM Till I Come elég nagy karriert futott be, mint kislemez, a slágerlistákon is 1998-1999-ben. André Tanneberg eme 130 bpm -es, megkapó alkotása gyorsan végigszáguldott az ibizai és más mediterrán klubok tánczenei repertoárjain.

Nagyjából akkoriban kezdtek az élre törni a gitármintákkal megspékelt trance muzsikák, s természetesen ennek is jó pár remixe és feldolgozása készült el idővel. Görögországban igen csípték (2. helyezés), de az Egyesült Királyság kislemez és dance listáján is eljutott a csúcsra.




Delerium feat. Sarah McLauchan – Silence 1999


A Delerium feat. Sarah McLauchanSilence című dala minden idők egyik legnagyobb klubhimnusza. 1999-es megjelenése óta számtalan remixe készült. A különböző ambient keverék és más típusú zenéket alkotó Delerium csapata ezzel a dallal aratta addigi legnagyobb sikerét.

Különösen a progressive trance stílus felé hajló Sanctuary mix volt a klubok kedvence. Ez az íreknél és az UK Dance listán a csúcsra jutott, ha a remixeket is belevesszük. A lassabb eredeti verzióból alakult ki a közismert változat, de a klubokban a remixekből lettek a nyerők.




10 legjobb klubzene - Darude – Sandstorm 1999


A finn Toni-Ville Henrik Virtanen valószínűleg ösztönösen elkészítette a Sandstorm című zeneszámot, és nem is gondolta volna, hogy évtizedek után is a 90-es évek legnagyobb klubslágerek közé sorolják. Méghozzá úgy, hogy a különböző zenei oldalakon több száz millió lejátszást ér meg.

 


 

Ez a serkentő, motiváló hatású zene és videoklip indította be igazán Darude karrierjét. Valódi klubhimnusszá vált az új évezred hajnalán, s a jó slágerlistás helyezések sem maradtak el. Már a 90-es évekbeli hard trance zenéket bemutató cikkben is szóba került, mivel akkoriban elég jól szerepeltek a trance zenék minden színtéren.



DJ Jean – The Launch 1999


A The Launch az egyik legsikeresebb hard house zenei stílusú kislemez. A holland DJ dala természetesen első lett Hollandiában, de sorra hódította meg Európa zenei klubjait. Még a brit kislemezlistán is második, a dance listán pedig első helyezést ért el, plusz aranylemez státuszt.

Egy kissé sajátos és idegesítő hangzása van, de a tánczene kedvelői a 90-es évek végén imádták. DJ Jean -nek ezen a néven ez volt a legsikeresebb kislemeze, mely máig is sokat hallgatott klubsláger. 

 

 

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!



A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn 2022.05.06. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.
ca-pub-3250028034952783