A 10 legnagyobb house sláger a 90-es évekből

 

A 10 legnagyobb house sláger a 90-es évekből

 

A 10 legnagyobb house sláger a 90-es évekből 10 olyan zeneszám, amelyek jelentős sikereket értek el a lemezlistákon, és maradandó hatást gyakoroltak a könnyűzenei világra. Ez a 10 dal az eladások száma alapján, valamint közkedveltségük miatt a 90-es évek legjobb house zenéi közé tartozik.



Legjobb house zenék a 90-es évekből



Gat Decor – Passion 1992


A Gat Decor egy angol zenei projekt, Simon B. Slater volt a zeneszerzője és producere is. A Passion című kislemez gyors sikert aratott a táncklubokban, és felkerült a brit kislemezlistára is, ahol a 29. helyig menetelt. A Dance Single listán pedig 1. helyezett volt.

A jellegzetes zongora-house futamokkal tarkított zeneszám több neves listán került a legjobbak közé, későbbi szavazásokon. Érdekes, hogy az 1996-os új remixek már nemcsak az angoloknál, de több európai országban is jól szerepeltek a slágerlistákon (pl. Hollandia 9., Skócia 10.).



A 10 legnagyobb house sláger - Felix – Don’t You Want Me 1992


Ezt a művet már a house zenék kialakulását felvázoló cikkben is röviden bemutattam. A Felix név mögött a brit producer és DJ, Francis Wright bújuk meg, akinek ez volt az első kislemez sikere. A mű az amerikai Jomanda trió Don’t You Want My Love című dalára alapoz, a különböző remixeket Rollo és Red Jerry készítette. 

 

  


Az 1992 júliusának végén megjelenő Don’t You Want Me kislemez hamarosan a brit listán találta magát, ahol a 6. helyig felkapszkodott (a Dance listán 1. volt). A svájci, a spanyol, a finn, valamint a Billboard Dance Club listáján, és a Eurochart -on is eljutott a csúcsra.



Nightcrawlers – Push the Feeling On 1992, 1995


A skót Nightcrawlers dala népszerűbb volt Angliában, mint hazájában. Az eredeti, 1992 -es Push The Feeling On a Canada Dance és a Billboard Dance listákon ért el kiemelkedő helyezéseket (2., és 7.), a brit listán csak a 86. pozícióig jutott (bár a dance listán 21. volt).

Az 1995 -ös verzió viszont jelentős nemzetközi sikereket ért el. Számos európai országban jutott a top 5-be, Zimbabwe -ben, valamint a brit és a Billboard Dance listáin első lett. Nem csoda, hogy a 90-es évek legsikeresebb zenéi közé tartozik.



10 legjobb house zene 90-es évek - Jaydee – Plastic Dreams 1992


A holland Jaydee Plastic Dreams című alkotása minden idők egyik leghíresebb house muzsikája. Az eltéveszthetetlen dallamú és ritmusú zeneszám az idők során többször is szerepelt a lemezlistákon, és számtalanszor feldolgozták.

 

 


Az 1992-93 -as évadban a Billboard Dance listáin első volt, a brit dance listán 11. Svájcban a 4., Belgiumban az 5. pozícióig jutott.



Robin S. - Show Me Love 1992-1993


Az amerikai Robin S. dala eredetileg már 1990 -ben megszületett, de az 1992 év végi kiadás lett igazán ismert és híres. Az USA -ban 1993 tavaszán jelent meg és a Billboard -on 5., ugyanitt a Dance Club listán 1. volt, a kanadai dance listán 2.

A Show Me Love a brit listán 6. és ugyanitt a Dance listán 1. lett, majd Európában nagy karriert futott be, s világszerte ismertté vált. A spanyoloknál a második helyig menetelt, s számos országban jutott a top 10, vagy 20 közé. Amerikában arany, a briteknél pedig platina minősítést ért el az eladások alapján.




A 10 legnagyobb house sláger a 90-es évekből - Atlantic Ocean – Waterfall 1993


Az Atlantic Ocean egy holland duó, melynek ez a kislemeze 1993-ban jelent meg, majd a következő évre közismert alkotássá vált. A Waterfall – melynek egyes remixei a trance műfajhoz sorolhatók – egy népszerű zene és klip volt azokban az években.

 


 

 

A zeneszám a hollandoknál 3., az íreknél 9., a belgáknál 14., a brit listán és Skóciában pedig 22. helyezett volt.



Livin' Joy – Dreamer 1994


A Livin’ Joy egy olasz italo house csapat volt, akik 1994-ben és 1995-ben is kiadták ezt a dalt. Az ének Janice Robinson hangja, akivel a későbbiekben nem tudtak megegyezni, így Tameka Starr váltotta fel.

A Dreamer a hangzása alapján a house-dance keverék zenékhez is sorolható. Érdekes pályafutást járt be a brit listán. 1994-ben a 18. helyre ugrott, majd lecsúszott, és kiesett. Többször visszatért, mielőtt 1995-ben egészen az első helyig kapaszkodott fel.

94 -ben a Dreamer csak a holland listán jutott a 23. helyig, a következő évben viszont sorra hódította meg a különböző országok listáit. A Billboard Dace Club Songs listáján első lett, Kanadában és Skóciában 3., az íreknél 7., és még számos országban szerepelt jól.



A 10 legjobb house zene 90-es évek - Faithless – Insomnia 1995


Erről a zenéről írtam már a 90-es évek house zenéit bemutató cikkben. Az álmatlanságról szóló eme zenemű ébresztő akkordjait számtalanszor feldolgozták már azóta. A felejthetetlen szintetizátor riffekre és ugráló basszusra épülő dal több zenei lemezlistán elérte az arany, vagy a platina minősítést.

 

 


Több kontinensen is nagyon jó eredményeket ért el, mint már írtam a régebbi cikkemben, számos európai első helyezés mellett a Billboard Dance Club Songs listáján is első volt. Rengeteg helyen jutott a top 5 közé, sőt, az Egyesült Királyságban dupla platinalemez lett a rengeteg (1 200 000) eladás miatt.



A 10 legnagyobb house sláger a 90-es évekből - Ultra Naté – Free 1997


Az amerikai Ultra Naté Free című house dala 1997 tavaszán jelent meg. A garage house és disco által befolyásolt Free jó kritikákat kapott a szakmától. Bár a 90-es évek tánczenei korszakai többi dalához képest jóval lassabb, visszafogottabb, Ultra Naté addigi legsikeresebbje lett.

Az amerikai Billboard dance listáin és Olaszországban az első helyet szerezte meg, a briteknél és Kanadában 4., Skóciában 5. lett, és számos országban vagy nemzetközi listán jutott a Top 10, vagy top 20 közé. Franciaországban és az Egyesült Királyságban az aranylemez minősítést is elérte.




David Morales Presents The Face – Needin’ U 1998


A Needin’ U David Morales hosszas kísérletezéseinek eredménye, mely eredetileg csak demo anyag volt, s nem sokon múlt, hogy az is marad. Mivel sok pozitív reakciót követően mégis új lemezként jelentette meg, gyorsan a klubélet egyik meghatározó zeneszámává vált. 

 


 

 

1998-ban, amikor az electro zenék újra divatba jöttek, a house zene tánczenére alapozó alágai egyre sikeresebbé váltak, ez a dal pont kielégítette az akkori igényeket. Persze ez az alkotás is merített más szerzeményekből, de gyors sikere mellett hamar klasszikussá is vált.

Az Egyesült Királyságban 8. helyezett lett, ugyanitt a Dance listán első, és a Billboard Dance Club Songs listáján szintén. Ami maradandó, az a klubszférára tett hatása, hiszen a 90-es évek végének egyik legtöbbet játszott dala volt a klubéletben és partikon. 2001-ben született egy második verzió is, ami nem sokkal maradt el eredményeiben az elsőtől.



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!



A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn 2021.10.09. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

 

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.
ca-pub-3250028034952783