2002 TOP 20 ZENE SZUBJEKTÍV

2002 Top 20 zene szubjektív
 2002 Top 20 zene


A 2002-es év talán az utolsó „majdnem” csúcsév volt az életemben zeneileg. Nagyjából 7 év kihagyás után újra fogható volt falunkban műholdas zenei adó, ezúttal a német Viva. Alaposan belelendültem, s gyűltek is a videokazetták a sok-sok videoklippel. A trance-vocal trance-hard trance jellegű zenék nagyon divatosak voltak akkor, s töménytelen mennyiségben készültek, köztük igen jó alkotások is. A Viva révén az electro, s más érdekes stílusokból is jócskán ízelítőt kaptam a speciális zenei műsorokból, kár, hogy egy részük később megszűnt. Ezúttal ismét több, azaz 20 zenét válogattam ki a hatalmas kínálatból.


2002 Top 10 zene


Ennek a sorrendje egészen a cikk megírásáig mozgásban volt. Végül a csak később megismert felvételek vették át az első két helyet. A The Future Sound Of London legnagyobb slágeréről már máshol is írtam, ennek a Marco V. féle remixe frenetikus lett. A 92’ –es ambient-breakbeat itt a tánczenéhez felgyorsulva, '’trance-esítve” szól, közben megtartva az eredeti zene hipnotikus hangzását is.

Caba Kroll és Laurentiu Duta zenéjét, az I Can See The Light –ot csaknemrégiben fedeztem fel, a dallamát azóta sem tudom feledni. Az Indian Summer B1 feat. Maverick féle feldolgozásáról már az italodance zenét bemutató cikkben is írtam. A Jiggy’s Radio Edit verzió hihetetlenül fülbemászó, fütyülős dallamával a legtöbb könnyűzenei stílust kedvelő embert rabul ejti. A Splash dalát említettem a magyar trance zenéket bemutató cikkben, nagyon jól sikerült.

Gardeweg –től az All I Want –ot számos remixben összegyűjtöttem, a különleges ritmikája miatt mindegyik egyedi élvezetet nyújt. A holland 4 Strings formáció a brit kislemezlista 15. helyéig tornázta fel magát 2002-ben, a Take Me Away (Into the Night) című dallal. A 4 Strings egyedi hangzású trance zenéit mindig is kedveltem, ennek a dalnak a videoklipje is jó, az élénk színekkel.


A Within Temptation különleges muzsikájáról, a Mother Earth –ről, már szó esett az általam kedvelt rockzenéket bemutató bejegyzésemben. A misztikus-természeti videoklip és a szimfonikus-gótikus dal gyorsan megszédített. A frankfurti André Visior 2002-es, rendkívül pörgős kislemezei szintén nagyon jók voltak akkoriban, s peregtek a klubokban.
A holland
Driftwood csapatnak nem sok kislemeze született, de a Freeload telitalálat volt a teljesen egyedi zenedallamával.

 

2002 Top 10 zene


1.The Future Sound Of London - Papua New Guinea (Marco V. Remix)   (trance)
2.Caba Kroll with Laurentiu Duta - I Can See the Light (progressive house)
3.B1 Feat. Maverick - Indian Summer (Jiggy's radio edit)   (italodance, trance)
4.Splash - Talán   (trance)
5.Gardeweg - All I Want   (house)
6.4 Strings - Take Me Away (Into The Night)   (trance)
7.Within Temptation - Mother Earth   (gothic rock, symphonic rock)
8.André Visior - Speed Up (Luvstruck 2002)   (trance, hard trance)
9.André Visior - Don't Go   (trance, hard trance)
10.Driftwood - Freeloader   (trance)
2002 Top 20 zeneüNN –től a Reality videoklipje azonnal megtetszett 2002-ben, annál is inkább, mivel az electro és az ambient stílusokat egyaránt kedvelem. A Navigator zenéje a berlini iskola terméke, engem mindig is meghipnotizáltak az ilyen stílusú zenék.


Az általam magyarul elsőként bemutatott modern classical stílus jeles képviselőitől, a Gregorian –tól számos remek zenei feldolgozás született. A Join Me esetében Sarah Brightman volt az énekesnő, és külön érdekesség, hogy a Schill Out Version Schiller nevéhez fűződik. Az Octex egy szlovéniai formáció, az Emergon –nal a dub techno irányába tehetünk egy körutazást. A német Kyau vs. Albert duótól számos lemez született, de én igazán csak a szenvedélyes Save Me –től figyeltem fel rájuk.

A Members Of Mayday történetét részletesen bemutattam néhány hónapja. Az electro-techno zenék után a listámon szereplő 2002-es lemez már a trance területén mozgott. A Sistem egy román csapat, valamelyik magyar (zenei?) adón adták (évekkel) később a Senzatii –t, s azonnal megtetszett az


eredeti hangzása. A már említett 4 Strings –től a Diving volt a másik remek lemez 2002-ben. A spanyol DJ Sammy –től az álomszerű Sunlight klipje volt a kedvenc, míg a német Dumonde – tól az erős trance hangzású God Music fogott meg.

 

2002 Top 11-20 zene


11.üNN - Reality   (electro, ambient)
12.Navigator - The Journey   (ambient, electronic, berlin school)
13.Gregorian (& Sarah Brightman) - Join Me ( Schill Out Version)   (modern classical)
14.Octex - Emergon   (dub techno, minimal)
15.Kyau vs. Albert - Save Me   (trance)
16.Members Of Mayday - Culture Flash   (trance)
17.Sistem - Senzatii   (synthpop, house)
18.4 Strings - Diving   (trance)
19.DJ Sammy feat. Carisma - Sunlight   (trance)
20.Dumonde - God Music   (trance)Előzmény: 2001 Top 10 zene

Folytatás: 2003 Top 10 zene


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.