Zenei előadók, akik fiatalon távoztak

Zenei előadók akik fiatalon távoztak

Zenei előadók akik fiatalon távoztak




   Zenei előadók, akik fiatalon távoztak. Vannak olyan nagyszerű teremtmények, akik csak rövid pillanatokra köszöntenek be életünkbe, s gyorsan távoznak, de amit itt hagytak, sosem felejtjük. Azon zenei előadók száma, akik fiatalon távoztak el ebből a világból jelentős. Mindenesetre itt és most csak azokról emlékezem meg, akik már szóba kerültek ezen blog valamelyik cikkében. Egészen pontosan 23 személyről lesz szó, időrendi sorrendben (elhalálozás szerint) ejtek róluk néhány szót.


Zenei előadók, akik fiatalon elhunytak



Patrick Cowley (1950 – 1982) élt 32 évet


  Joseph Patrick Cowley –ről főként a hi nrg stílust bemutató cikkben esett szó, ahol a zenei sikereit is említettem. Ő egy sokoldalú amerikai volt, aki a zeneszerzés mellett énekelt és producerként is közreműködött. A 80-as évek elejének disco hi nrg zenéinek egyik legjelentősebb alkotója. Már 1981-ben kiderült róla, hogy HIV fertőzött. Sajnos egy évvel később, az AIDS egyik korai áldozataként távozott a földi világból.


 

Divine (1945-1988) élt 42 évet

 
Divine Harris Glenn Milstead 2 arca
Divine (Harris Glenn Milstead) 2 arca
  
Divine, azaz Harris Glenn Milstead, jellegzetes hangja miatt emlékezetes számomra, na meg amiatt, hogy gyermekként nem voltam tisztában vele, ő most nő, vagy férfi? Főleg erős szintetizátor aláfestésű hi nrg dalai voltak, amelyek közül több sikeres volt, mint pl. a You Think You’re A Man 1984 -ben.

  Divine egyébként színészként kezdte el előadói pályafutását, és női-férfi szerepeket egyaránt játszott. Több egészségügyi problémája volt, különösen a túlsúllyal, s ezek depresszióhoz vezettek. Sajnos már korán a marihuánához fordult problémái enyhítésére. 1988 márciusában a menedzsere holtan talált rá, a halál okaként szívmegnagyobbodást állapítottak meg.



Zenei előadók, akik fiatalon távoztak - Stefano Cundari (???? - 1990)


 
   Stefano Cundari neve – többek között - szóba került már a spacesynth történetét bemutató cikkekben, mint a Hipnosis egyik alapítója, és a Koto együttest bemutató bejegyzésben is. Elsősorban producerként működve, a fentebb említetteken kívül számos italo disco formációnál jeleskedett. 
Mivel szó szerint nem előadó, így egy kicsit kilóg a felsorolásból, de jelentős munkássága miatt mindenképpen meg akartam említeni. Ő rákban hunyt el 1990-ben. Sajnos a születési évszámára sehol sem bukkantam, így egy óra után feladtam a keresést, de annyit tudunk, hogy viszonylag fiatalon halt meg. 

 

Melanie Susan Appleby (Mel & Kim) (1966-1990) élt 23 évet


   Melanie –ról és testvéréről, Kim Appleby –ről a 80-as évek második felének diszkózenéje kapcsán esett szó. Ők alkották a Mel & Kim duót. Mel modellként dolgozott, mielőtt nővérével együtt zenei pályára léptek. Az 1987-es zenei sikereik után, 1988 februárjában Mel -nél rákot diagnosztizáltak. Ebben az évben még közreműködött a lemezek rögzítésénél, majd egyre kevésbé tudott aktívan részt venni a munkában.

 Kim a karrierje mellett is odaadóan ápolta húgát két évig, ezalatt megjelent még néhány lemezük, kevesebb sikerrel. A második albumukban már nem tudott részt venni. Végül a kemoterápia által meggyengült immunrendszere miatt, 1990 januárjában tüdőgyulladás vitte el. Mindössze 23 és fél évet élt.


 

Zenei előadók, akik fiatalon távoztak a 90-es években

 

Peter Slaghuis (Video Kids, Hithouse) (1961-1991) élt 30 évet


Peter Slaghuis
Peter Slaghuis

  Peter Slaghuis –t már említettem a Video Kids együttes bemutatásánál, valamint az acid house története cikkben. A holland születésű fiatalember aktív résztvevője volt a 80-as évek elektronikus tánczenei világának. Számos formációnév mögött bújt meg és több együttesben vett részt, több stílust felhasználva. Ezek mellett remixei is emlékezetesek voltak.
  Hithouse név alatt az acid house korszak egyik egyénisége volt, dalai szorosan összeforrtak a zenei szcéna hangulatával. Mondhatni karrierje csúcsán szakadt félbe rövid élete, egy sajnálatos autóbalesetben, 1991-ben.


 

James "Jimmy" McShane (Baltimora) (1957 – 1995) élt 37 évet


 
Bár Jimmy McShane csak az egyik tagja, számomra mindig is ő jelentette a Baltimora –t, amelynek az énekes-frontembere volt. Az északír származású fiatalember Dee D. Jackson zenekarában, táncosként és háttérénekesként bejárta Európát, mielőtt Olaszország vonzásának engedve, letelepedett Milánóban. A zenei életben nem találta a helyét, mígnem találkozott Maurizio Bassi –val, és létrejött a Baltimora
Ezzel együtt megszületett a Tarzan Boy, amely  - a Tarzan regények rajongójaként, később - az egyik nagy kedvencem lett. A Tarzan Boy című dal 1984-ben született meg és a következő évben világszerte hódított, a többi italo produkcióhoz képest az USA-ban, és Kanadában is nagy népszerűségnek örvendett. Egyes források szerint a dalt valójában Bassi énekelte és McShane volt a háttérénekes, mások ezt cáfolják.
  Ezen kislemez és az első album sikere után a továbbiak fokozatosan csökkenő eredményeket hoztak, így a Baltimora lassan feloszlott. Így McShane a 80-as évek végére elhagyta a zene világát. 1994-ben AIDS-et diagnosztizáltak nála és néhány hónappal később visszatért hazájába, Észak-Írországba. 1995 március 29-én, a szülővárosában, Derry-ben érte utol a végzet, ahol azóta is egy emléktábla őrzi a nevét.


 

Dennis Fuller 1959-1996 Edem Ephraim 1959-1996 (London Boys) éltek 36 évet


   A London Boys-ot már bemutattam egy külön cikkben (London Boys, Mike Mareen), munkásságukat ott elolvashatod. Ők ketten – egy hónap eltéréssel – ugyanabban az évben születtek. 1996 januárjában még csak 36 és fél évesek voltak, amikor egy barátjuk, valamint Edem Ephraim felesége jelenlétével, az osztrák Alpokban balesetet szenvedtek.
  Egy részeg svájci sofőr rohant beléjük, és az ártatlan utasok életüket vesztették. Slágereik örök emléket állítanak nekik.

 

Nicolette Larson (1952-1997) élt 45 évet


  Őt a Spencer-Hill filmek zenéit bemutató cikkben, A keményfejű című film kapcsán említettem. Amerikai énekesnő, aki legnagyobb sikereit a 70-es évek végefelé alkotta. Első, s talán legnagyobb sikere a Lotta Love volt 1978-ban. Az I Only Want to Be with You feldolgozást – amely Samantha Fox-tól a kedvencem – már ő is sikerrel énekelte. 
1987-ben jelent meg a Shadows of Love című albuma - amely kereskedelmileg nem volt sikeres – és erről megszületett a Let Me Be the One kislemez, amelyet az olasz Mauro Paulozzi –val közösen írt. Hozzájárult, hogy a dalait felhasználják A keményfejű és az Ikrek című filmekben.




 
 Később már csak albumai jelentek meg. 1997 decemberében agyi ödéma szövődményei által kiváltott májelégtelenségben hunyt el.

 

John Paul Larkin (Scatman John) (1942-1999) élt 57 évet


  Scatman John halála oka kevésbé, korai távozása viszont annál meglepőbb volt. Aki ’95-ben figyelte a könnyűzene világát, annak nem ismeretlen Scatman John, aki 53 évesen, a Scatman című dallal a világ számos slágerlistájának csúcsára toppant. Ő a legjobb példája annak, hogy sem az életkor, sem a dadogás nem feltétlen hátrány az érvényesülésben, sőt! 
A Scatman's World dal és az azonos című albuma is nyerő volt. Az ezt követő lemezek már kevésbé kelendőek voltak, s 1998-tól tüdőrákkal is küszködött. Betegsége ellenére tovább dolgozott a lemezein, pedig 1999-ben már megerősítették a tüdőrák tényét. Tehát ez volt Scatman John halála oka. Decemberben, Los-Angeles –i otthonában hunyt el.

 

Zenei előadók, akik fiatalon hunytak el - Ofra Haza halála (1957-2000) élt 43 évet


  Az izraeli énekesnőt a popzenék és a Sisters Of Mercy –vel közös dallal kapcsolatban említettem meg eddig. Életrajza elolvasható számos forrásból. Egzotikus külseje és hangja egyedülállóvá tette. 1987-ben és 1994-ben is veszélyben volt az élete, amikor repülőgépen utazott. Ofra Haza halála is igen fiatalon következett be. Alig múlt 42 éves, amikor 2000 februárjában, tüdőgyulladásban hunyt el. Hozzá kell tenni, hogy immunrendszerét ekkorra már legyengítette az AIDS, s mint később kiderült, az egy évvel később elhunyt férje is ebben szenvedett, akitől elkaphatta.


 

Zenei előadók, akik fiatalon elhunytak a 2000-es években

 

Melanie Thornton halála (La Bouche) (1967 – 2001) élt 34 évet


 
Melanie Thornton a La Bouche énekesnője
Melanie Thornton a La Bouche énekesnője

  A világsajtó még a 2001-es New York –i terroristatámadással volt tele, amikor egy-két helyen, úgy mellékesen megemlítették, hogy Melanie Janene Thornton egy repülőgép szerencsétlenségben elhunyt. A legtöbben nem is tudták ki ő, de a La Bouche nevű szupersikeres eurodance formációt minden diszkózene rajongó ismerte. 
 Melanie Thornton halála elég balszerencsés volt, s más előadók is odavesztek. Zürich felé utazva, rossz látási viszonyok és köd miatt, Bassersdorf-nál ütközött a földnek a repülőgép. Bár ritkán említik, a Passion Fruit nevű,  euro és bubblegum dance trió két tagja - Nathaly(ie) van het Ende és Maria Serrano Serrano – is a lezuhantak között volt.

 

Peter-Paul Pigmans (3 Steps Ahead) (1961-2003) élt 42 évet


   Őt főleg a 3 Steps Ahead nevű hardcore és happy hardcore zenéket játszó formációja révén ismerhetjük. Pigmans –ról már 1999-ben kiderült, hogy agydaganata van. Annak ellenére, hogy később adománygyűjtést is szerveztek számára, nem sikerült megmenteni. 2003 augusztusában eltávozott az élők sorából. Az azévi Thunderdome  egyperces csenddel kezdődött az ő emlékére.

           

Előadók, akik fiatalon elhunytak - Laura Branigan halála (1957-2004) élt 47 évet


  Ha csak a Gloria (1982) című feldolgozást, vagy a Self Control –t (1984) említem, máris minden igazi zenerajongó tudja, kiről van szó. Utóbbi feledhetetlen dal számos feldolgozást élt meg azóta. Laura Branigan halála azért is fájó, mert nem csak énekesnő, hanem színésznő is volt és dalai filmekben is feltűntek. A nagyszerű amerikai énekesnő 2004 augusztusában, agyvérzésben hunyt el.


 

Uwe Arkuszewski (T. Ark) (1962-2004) élt 42 évet


  Ő elsősorban az 1987-1991 közötti időszak T. Ark művésznevén ismerős, de rádióbeli munkássága is jelentős. 2004 novemberében váratlanul szívelégtelenség végzett vele.

 

Franky Gee (Captain Jack) (1962–2005) élt 43 évet


  A Captain Jack duóról írtam az eurodance történetét bemutató sorozat 7. cikkében. Franky Gee (Francisco Alejandro Gutierrez) egy kubai-amerikai katona volt, aki németországi állomásán belefáradt a katonáskodásba és DJ-ként kezdett működni. A Captain Jack klipjeiben gyakran parodizálta az amerikai hadsereget. 2005 októberének egyik napján a fiával sétált Spanyolországban, amikor agyvérzést kapott. Kómába esett és 5 nap múlva meghalt.


 

Trevor Oliver Taylor (1958-2008, 50) Andrew Freddie Thomas (1946-2009, 54)


Mindketten a Bad Boys Blue együttes tagjai voltak, lásd bővebben abban a cikkben.




Zenei előadók, akik fiatalon távoztak - Dana Dawson (1974-2010) élt 36 évet


  Ő színész és énekes is volt, legnagyobb sikereit a 80-as, 90-es évek fordulóján aratta. Még csak 14 éves volt, amikor 1988-ban Ready To Follow You című dalával befutott. Akkoriban Francia producerekkel dolgozott és lemezei főként Európában, azon belül is Franciaországban, vagy Belgiumban voltak kelendőek. 
Az 1990-es Romantic World című dalát ismertem meg először, amikor Kajárik Andrea leadta a régi Danubius műsoraiban és rögzítettem. Ez a remekmű 4. volt a franciáknál, s Belgium mellett a svéd listán is jól szerepelt. Később – néhány éves szünetet követően - Angliába tette át székhelyét és ezáltal 1995-től a brit kislemezlistán is jó helyezéseket ért el.






  2007-ben ment feleségül egy New York –i jazzművészhez. Néhány év múlva vastagbélrákja lett. A szervezete 10 hónapig küzdött a betegséggel, végül 2010 augusztusában nem bírta tovább. 3 nappal a 36 születésnapja után távozott a Földről.




Előadók, akik fiatalon távoztak a Földről


Donna Summer halála (1948-2012) élt 63 évet


Ha úgy vesszük, ő már nem volt annyira fiatal, de a halálhoz nagyon is az. Róla rengeteg anyag található a neten ezért itt most nem térek ki a munkásságára, amely szóba került a diszkó történetéről szóló cikkekben. Donna Summer halála 2012-ben következett be. Alig 5 hónappal 63-ik születésnapja után hunyt el rákban.


 


Fabio Frittelli (Mo-Do) (1966-2013) élt 46 évet


  Fabio Fritelli neve nem sokat mond az átlagembernek, annál többet a Mo-Do. De az a néhány szó ami minden 90-es évekbeli eurodance rajongónak mond valamit, az az Eins, Zwei, Polizei. Olasz léte ellenére, német nyelven adta elő dalait, nagy-nagy sikerrel Európában. Az első lemezek után csökkent az érdeklődés a zenéi iránt így a Mo-Do lassanként eltűnt a süllyesztőben. 2013 február 7-én találtak a holttestére otthonában. A nyomok szerint öngyilkos lett.




Paul Walden (Guru Jush) (1964-2015) élt 51 évet


Guru Josh az Infinity című zenéjével futott be nálam, melyet a legelső magnókazettámra vettem fel. Az Infinity 1989-90-ben számos ország slágerlistáján került a Top 10-be, Németországban például második lett. Néhány újabb lemez után, évtizedekkel később, 2008-ban, immár a Guru Josh Project –ben vált ismét sikerré az Infinity új verziója. Franciaországban és Hollandiában is első lett. Az utána követő években néhány kislemez következett kisebb-nagyobb sikerrel. 2015 decemberében találták meg holtan, öngyilkosságot feltételezve. Társai szerint kábítószer és alkoholfüggősége is volt, valamint a barátnőjével való szakítás depresszióhoz vezette.


 

Robert Concina (Robert Miles halála) (1969-2017) élt 47 évet


Ő vitathatatlanul a dream trance stílus talán legnagyobb alakja. A Children –t ki ne ismerné, hiszen számos országban lett platina, vagy aranylemez 1995-96-ban. Aaz 1996-os Dreamland album úgyszintén. A 90-es évek második felében még volt néhány sikeres lemeze, a 2000-es években azonban kevés figyelmet kapott. Robert Miles halála 2017 májusában következett be. Áttétes rák végzett vele, amellyel már 9 hónapja küzdött.



Avicii (Tim Bergling) (1989 - 2018) élt 28 évet


A svéd Avicii 2008 táján bukkant fel a zeneiparban, egy évvel később már lemeze jelent meg. House és progressive house stílusokban jellegzetes alkotásai kerültek piacra, amelyek sikeresek voltak. A 2013-as Wake Me Up című lemeze a 2010-es évek slágerei 6. legsikeresebbje lett, 50 év legjobb zenei lemezei közül pedig többekkel együtt a 12. Alkotóként és lemezlovasként számtalan turnéja volt, melyek megviselték egészségi állapotát is és 2016-ban leállt ezekkel az utakkal.
Villámgyors zenei karrierje során számos betegségen (és műtéten) is átesett, de a folyamatos középpontban levés lelkileg is megviselte. 2018 április 20 -án holtan lelték meg Omán fővárosában. A jelek szerint önkezűleg vetett véget rövid életének.


Ha tetszett, meg is oszthatod!



A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.
ca-pub-3250028034952783