Eurodisco zenék, előadók, történet, 80-as évek

Eurodisco zenék

Eurodisco zenék, előadók, történet, 80-as évek



Eurodisco történet


  Eurodisco zenék tágabb értelemben az Európában készült disco zenéket jelenti a 70-es évektől számítva. Szűkebb értelemben azonban az 1980-as években népszerű disco zenék illetve előadók egy csoportját jellemzik ezzel a szóval. Ezek az eurodisco zenék a 80-as évek közepén élték fénykorukat, különösen Németországban.



Eurodisco zenék eredete, meghatározása


  A gyökerek a 70-es évek discozenéjére vezethetők vissza. Akkoriban többnyire a briteken kívüli európai országok diszkózenéit nevezték így. A 80-as évek elején a szintipop felfutása és az italo disco stílus előretörése meghatározta a disco fő irányvonalait. Az eurodisco főként az előbbi három zenei stílus, illetve némi hi nrg stíluselemeit vegyíti magában.



Eurodisco zenék 80-as évek, Európa

 
  Az eurodisco zenék zöme Németországban készült és onnan származnak a legnépszerűbb eurodisco előadók és együttesek is. A stílus Olaszországban csaknem ugyanolyan népszerűségnek örvendett, és itt is készültek zenék a műfajban. Nyugat-Európa többi országában, Spanyolországban és Franciaországban is kelendőek voltak ezek a zenék, de a hatásuk Görögországot is elérte. Európa középső és keleti része sem maradt ki ebből, ezek a zenék – egészen Oroszországig – hallatlan népszerűségnek örvendtek, amely máig tart.









Eurodisco előadók a 80-as években


  Az alább következő előadók többségének sikereit, történetét már bemutattam előző cikkeimben (rájuk kattintva elolvashatod ezeket), ezért csak főbb vonalakban érintem őket.
 1985-86-ban kétségkívül a német Modern Talking volt a legsikeresebb eurodisco duó Németországban. A duó egyik tagja, Dieter Bohlen több későbbi sikeres eurodisco előadó elindítója is volt, mint például C.C. Catch. Miközben a Modern Talking 1987-ben felbomlott, C.C. Catch még néhány évig a középpontban maradt.

  Fancy 1984-ben robbant be, és dalai számos országban értek el kiváló helyezéseket. Ő egészen az évtized végéig eredményes maradt a stílusban. A Bad Boys Blue a 80-as évek közepén ugrott az eurodisco trónjára, és változatos, reggae-disco, szintipop, europop hangzású, fülbemászó dallamaival az együttes sokáig ontotta a lemezeket.

 Olyan előadók tüntek fel, mint Mike Mareen, vagy K.B. Caps, Grant Miller, majd később Rocky M.. A női előadók közül Lian Ross, Patty Ryan, vagy éppen Roxanne volt a legismertebb.
  A 80-as évek második felében újabb sikerelőadók bukkantak elő az eurodisco műfajában, közülük is kiemelkedik a London Boys. 1988-ban a Sweet Connection érkezett, bár sajnos ők nem sok lemezt készítettek.
  Rajtuk kívül még számos előadó alkotott az eurodisco keretein belül. Néhányat megemlítek a teljesség igénye nélkül: Kay Franzes, Paul Rein, Linda Jo Rizzo, Danuta, Joy Peters, Lili & Sussie, Début De Soirée, New Baccara, Silvi O., Sheree

 




Az eurodisco zenék után


  Az eurodisco, mint műfaj, a 90-es években szinte teljesen eltűnt, helyét az egyre népszerűbbé váló eurodance vette át. Az eurodisco előadók jó része ekkor már nem volt aktív, vagy a korszaknak megfelelő zenéket készített, illetve újabb projecteket hoztak létre.
  A 2000-es évek retróláza újra előhívott számos régi eurodisco előadót, akik koncerteken léptek fel. Az Internet révén rajongói közösségek alakultak, és a 80-as évek eurodisco zenéinek jelentős gyűjtőtábora jött létre. A 2010-es és 2020-as években ismét számos zene született a műfajban.



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!



A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.
ca-pub-3250028034952783