Foci VB dalok, zenék, labdarúgó világbajnokságok zenéi

Foci vb dal, futball világbajnokságok dalai

Foci VB dalok, zenék, labdarúgó világbajnokságok zenéi


Foci VB dalok, zenék, Labdarúgó világbajnokságok zenéi


Foci VB dalok, zenék régóta készülnek, de igazán csak a 80-as évek óta keltenek figyelmet, mint a labdarúgó EB -k zenéi is. Pedig már az 1962-es Chile-i vb-nek is volt dala, és pl. ’78-ban Ennio Morricone szerzeményéből készült zene, minden vb-hez tartozott legalább egy zenei téma, vagy dal: 
 
1962 Los Ramblers - El Rock del Mundial
1966 Lonnie Donegan - World Cup Willie
1970 Roberto do Nascimento - Fútbol México 70
1974 Maryla Rodowicz – Futbol
1978 Buenos Aires Municipal Symphony - Anthem


Amíg eleinte csak egy-egy téma volt a fő zenei motívum, 1998-tól már (legalább) egy hivatalos zenéje és egy hivatalos dala is van a labdarúgó világbajnokságoknak.



1982 vb foci zene


Az 1982-es foci vb volt az első amelyre igazán odafigyeltem gyerekfejjel, de a dalokra egyáltalán nem emlékszem. Bár hivatalosan Plácido Domingo dala, a Mundial '82 volt az 1982-es világbajnokság dala, és Jeff Wayne Matador –ja is jellegzetes, számomra mégis a Viva Espana jelentette az 1982-es vb zenéjét.








Az 1986-os foci vb dalok


Az 1986-os A Special Kind of Hero című, csodálatos dal meghallgatható a Youtube-on. Érdekes, hogy a viszonylag fiatalon elhunyt zenei előadókhoz tartozó Stephanie Lawrence eme dala nem jelent meg külön lemezen, legalábbis nem tudok róla. Az Arrows Hot Hot Hot című szerzeménye volt a másik hivatalos, de több más, nem hivatalos foci zene is tartozik ehhez a vb-hez. A jellegzetes Mexikó szignál nem tudom honnan származott. 
 



Labdarúgó világbajnokságok zenéi 1990


1990-ben az Edoardo Bennato és Gianna Nannini által énekelt – már előző év decemberében megjelent - Un'estate Italiana című dal volt a sláger. Amellett, hogy a futball vb ismertté tette világszerte, Németországban és Svédországban aranylemez is lett. Több másik foci dal is tartozott az olasz világbajnoksághoz, amely a „hivatalosok” közé sorolandó, mint pl. Luciano Pavarotti Nessun Dorma, Rod Argent és Peter Van Hooke - Tutti Al Mondo, vagy Aerobanda - Papa Essa Brasil.
 



1994-es, amerikai foci vb dalok, zenék


Míg a Queen régebbi dala, a We Are the Champions volt a fő téma,
a foci zenék között több másik szerzemény is fémjelezte ezt a világbajnokságot. Elsősorban Leonard Bernstein jellegzetes dallamú filmzenéje, az America, amely szintén évtizedekkel előbbről származott. Ott volt még az Aerobanda is egy szerzeménnyel, és a megnyitó ünnepségen a Gloryland is hallható volt, az eredeti Glory dalt Daryl Hall és a Sounds of Blackness adta elő.


1998-as foci vb dalok, zenék


A franciaországi futball világbajnokság zenék közül számomra – és gondolom sokan másoknak is – meccsek előtt számtalanszor leadott, Carnaval de Paris című muzsika volt a legemlékezetesebb. Dario G. zenéje számos országban vált slágerré, és a zászlók színeire festett, focizó gyermekekről szóló videoklip is népszerű volt.


Ricky Martin VB dal, a latinos dance hangzású La Copa De La Vida (The Cup of Life) dala pedig – nem érdemtelenül – világslágerré vált abban az évben. De a focis zenék között sok neves előadó felbukkant. Az elektronikus zene egyik nagymestere, Jean Michel Jarre, a japán Tetsuya Komuro –val lépett elő és közös daluk, a Together Now volt az 1998-as labdarúgó világbajnokság másik fő zenei témája, amelynek a vokálját Olivia Lufkin adta. Egyébként a vb-hez kapcsolódóan jelent meg Jarre –nek - az Apollo 440 közreműködésével – a Rendez-vous ’98-as változata is.
 
 
1998 vb zene Dario G. Carnaval de Paris



Labdarúgó világbajnokságok zenéi, dalai az ezredforduló után


2002-es labdarúgó vb zenék


2002-ben régi kedvenc elektronikus zenei előadóim egyike, Vangelis szerzeménye, az Anthem volt a fő téma. A mester zenéje ezúttal a trance stílusában szólalt meg. Ennek a Takkyu Ishino által remixelt zenének Japánban óriási sikere volt, platinalemezzé is vált. A foci VB dalok közül ekkor a hivatalos dal Anactacia Boom –ja volt, de a két rendező ország – Dél-Korea és Japán – közös dala, a Let's Get Together Now is meg kell, hogy említtessék.



Foci VB zenék 2006


A 2000-es években a foci vb dalok és az olimpia dalok is egyaránt népszerűek, és "elvártak" voltak már. A németországi vb-n Herbert Grönemeyer zenéje, a Celebrate The Day volt a hivatalos dal, a Mali származású Amadou & Mariam duó közreműködésével. A fő téma Il Divo és Toni Braxton előadásában, a lágy hangvételű The Time Of Our Lives lett.




Foci VB zenék - 2010-es dél afrikai foci VB zenéje


Az afrikai futball világbajnokságon a Sign Of A Victory jelentette a fő témát, R. Kelly és a Soweto Spiritual Singers előadásában. De a hivatalos dal, a latinos beütésű Waka Waka talán még ismertebb. A Shakira és Freshlyground által fémjelzett dal számos ország lemezlistáján érte el az első helyet.
 



2014-es futball vb dalok


A 2014-es foci vb hivatalos dala, a Pitbull, Jennifer Lopez és Claudia Leitte által előadott We Are One (Ole Ola). A FIFA már januárban bejelentette a 2014-es foci vb hivatalos dalát, de csak áprilisban adták ki a lemezt. A februárban rögzített videoklip pedig májusban jelent meg. Sokak szerint a We Are One foci zene hasonló a 2010-es Waka Waka-hoz, mindenesetre a latinos ritmus jelen van, ami nem meglepő a világbajnokság brazíliai helyszíne miatt.





 Érdemes megemlíteni a Santana és Wyclef  valamint Avicii és Alexandre Pires által fémjelzett Dar Um Jeito dalt, amelynek látványos videoklipje is van (lásd a blog facebook oldalán) és egyben a foci vb himnusza. A 2014-es labdarúgó világbajnokság hivatalos albumán egyébként van egypár latinos hangzású zene, többek közt Ricky Martin is. Sérgio Mendes és Carlinhos Brown zenéjét, a One Nation –t igazán kellemesnek találtam, amolyan klasszikus, dallamos, brazilos muzsika.
 Egy másik ismert dal, amelyet már régebben a 2014-es futball világbajnokság dalának tartottak sokan, a Gaby Amarantos, David Correy és Monobloco közreműködésével készült Copa De Todo Mundo. Érdekes, hogy a focis zenék közül ez a dal nem szerepel a FIFA albumon.


Foci VB zenék, dalok 2018-as labdarúgó világbajnokság


A 2018-as foci vb dala az amerikai Nicky Jam, és a színészként még inkább ismert Will Smith, valamint egy hölgy, az albán Era Istrefi előadásában látott napvilágot. A Live It Up címet viselő dal hasonló jellegű az utóbbi vb zenéjéhez.
A válogatásalbum pedig a The Official Album of the 2018 FIFA World Cup címet viseli, több nemzetközi hírű előadóval.
 
 

Focis zene 2022 VB


A 2022 foci VB dalok közül az egyik Trinidad Cardona, Davido és Aisha közös előadása, a Better Together (Hayya Hayya). A nemzetközi versenyeken megszólaló focis zenék közül nem ritka a nemzeti sokszínűség, hiszen amerikai, nigériai, katari előadókról van szó.

Az amerikai Lil Baby The World is Yours to Take című zeneszáma a hivatalos foci VB dalok 2022 -es verziója. De Gims és Ozuna Arhbo című műve is a foci VB zenék között szerepel.

 




Kapcsolódó cikk: Labdarúgó Eb dalok - Válogatás

                              

Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.
ca-pub-3250028034952783