FOCI VB DAL, FUTBALL VILÁGBAJNOKSÁGOK ZENÉI

Foci vb dal, futball világbajnokságok dalai
 Foci vb dal, futball világbajnokságok zenéi
Labdarúgó vb-k dalaiBár a futball világbajnokságokhoz régóta készülnek dalok, igazán csak a 80-as évek óta keltenek figyelmet. Pedig már az 1962-es Chile-i vb-nek is volt dala, és pl. ’78-ban Ennio Morricone szerzeményéből készült zene, minden vb-hez tartozott legalább egy zenei téma, vagy dal:
1962 Los Ramblers - El Rock del Mundial
1966 Lonnie Donegan - World Cup Willie
1970 Roberto do Nascimento - Fútbol México 70
1974 Maryla Rodowicz – Futbol
1978 Buenos Aires Municipal Symphony - Anthem


Amíg eleinte csak egy-egy téma volt a fő zenei motívum, 1998-tól már (legalább) egy hivatalos zenéje és egy hivatalos dala is van a labdarúgó világbajnokságoknak.
Foci vb zene 1982

Az 1982-es foci vb volt az első amelyre igazán odafigyeltem gyerekfejjel, de a dalokra egyáltalán nem emlékszem. Bár hivatalosan Plácido Domingo dala, a Mundial '82 volt a világbajnokság dala, és Jeff Wayne Matador –ja is jellegzetes, számomra mégis a Viva Espana jelentette az 1982-es vb zenéjét.


Az 1986-os futball vb dalai

Az 1986-os A Special Kind of Hero című, csodálatos dal meghallgatható a Youtube-on. Érdekes, hogy a viszonylag fiatalon elhunyt Stephanie Lawrence eme dala nem jelent meg külön lemezen, legalábbis nem tudok róla. Az Arrows Hot Hot Hot című szerzeménye volt a másik hivatalos, de több más, nem hivatalos zene is tartozik ehhez a vb-hez. A jellegzetes Mexikó szignál nem tudom honnan származott. 
 1990-es labdarúgó vb dalok

1990-ben az Edoardo Bennato és Gianna Nannini által énekelt – már előző év decemberében megjelent - Un'estate Italiana című dal volt a sláger. Amellett, hogy a futball vb ismertté tette világszerte, Németországban és Svédországban aranylemez is lett. Több másik dal is tartozott az olasz világbajnoksághoz, amely a „hivatalosok” közé sorolandó, mint pl. Luciano Pavarotti Nessun Dorma, Rod Argent és Peter Van Hooke - Tutti Al Mondo, vagy Aerobanda - Papa Essa Brasil.
 Az 1994-es, amerikai foci vb zenéi

Míg a Queen régebbi dala, a We Are the Champions volt a fő téma, több másik szerzemény is fémjelezte ezt a világbajnokságot. Elsősorban Leonard Bernstein jellegzetes dallamú filmzenéje, az America, amely szintén évtizedekkel előbbről származott. Ott volt még az Aerobanda is egy szerzeménnyel, és a megnyitó ünnepségen a Gloryland is hallható volt, az eredeti Glory dalt Daryl Hall és a Sounds of Blackness adta elő.


1998-as foci vb dalok

A franciaországi futball világbajnokságról számomra – és gondolom sokan másoknak is – meccsek előtt számtalanszor leadott, Carnaval de Paris című muzsika volt a legemlékezetesebb. Dario G. zenéje számos országban vált slágerré, és a zászlók színeire festett, focizó gyermekekről szóló videoklip is népszerű volt.Ricky Martin latinos hangzású La Copa De La Vida (The Cup of Life) dala pedig – nem érdemtelenül – világslágerré vált abban az évben. Az elektronikus zene egyik nagymestere, Jean Michel Jarre, a japán Tetsuya Komuro –val lépett elő és közös daluk, a Together Now volt az 1998-as labdarúgó világbajnokság másik fő zenei témája, amelynek a vokálját Olivia Lufkin adta. Egyébként a vb-hez kapcsolódóan jelent meg Jarre –nek - az Apollo 440 közreműködésével – a Rendez-vous ’98-as változata is.
 1998 vb zene Dario G. Carnaval de Paris

2002-es labdarúgó vb zenék


2002-ben régi kedvenc elektronikus zenei előadóim egyike, Vangelis szerzeménye, az Anthem volt a fő téma. A mester zenéje ezúttal a trance stílusában szólalt meg. Ennek a Takkyu Ishino által remixelt zenének Japánban óriási sikere volt, platinalemezzé is vált. A hivatalos dal Anactacia Boom –ja volt, de a két rendező ország – Dél-Korea és Japán – közös dala, a Let's Get Together Now is meg kell, hogy említtessék.Labdarúgó vb zene 2006

A németországi vb-n Herbert Grönemeyer zenéje, a Celebrate The Day volt a hivatalos dal, a Mali származású Amadou & Mariam duó közreműködésével. A fő téma Il Divo és Toni Braxton előadásában, a lágy hangvételű The Time Of Our Lives lett.
2010-es foci világbajnokság zenék

Az afrikai futball világbajnokságon a Sign Of A Victory jelentette a fő témát, R. Kelly és a Soweto Spiritual Singers előadásában. De a hivatalos dal, a latinos beütésű Waka Waka talán még ismertebb. A Shakira és Freshlyground által fémjelzett dal számos ország lemezlistáján érte el az első helyet.
 2014-es futball vb dalai

A 2014-es foci vb hivatalos dala, a Pitbull, Jennifer Lopez és Claudia Leitte által előadott We Are One (Ole Ola). A FIFA már januárban bejelentette a 2014-es foci vb hivatalos dalát, de csak áprilisban adták ki a lemezt. A februárban rögzített videoklip pedig májusban jelent meg. Sokak szerint a We Are One hasonló a 2010-es Waka Waka-hoz, mindenesetre a latinos ritmus jelen van, ami nem meglepő a világbajnokság brazíliai helyszíne miatt.

 Érdemes megemlíteni a Santana és Wyclef  valamint Avicii és Alexandre Pires által fémjelzett Dar Um Jeito dalt, amelynek látványos videoklipje is van (lásd a blog facebook oldalán) és egyben a foci vb himnusza. A 2014-es labdarúgó világbajnokság hivatalos albumán egyébként van egypár latinos hangzású zene, többek közt Ricky Martin is. Sérgio Mendes és Carlinhos Brown zenéjét, a One Nation –t igazán kellemesnek találtam, amolyan klasszikus, dallamos brazilos muzsika.
 Egy másik ismert dal, amelyet már régebben a 2014-es futball világbajnokság dalának tartottak sokan, a Gaby Amarantos, David Correy és Monobloco közreműködésével készült Copa De Todo Mundo. Ez a dal nem szerepel a FIFA albumon.


2018-as labdarúgó vb zene, dalA 2018-as foci vb dala az amerikai Nicky Jam, és a színészként még inkább ismert Will Smith, valamint egy hölgy, az albán Era Istrefi előadásában látott napvilágot. A Live It Up címet viselő dal hasonló jellegű az utóbbi vb zenéjéhez.
A válogatásalbum pedig a The Official Album of the 2018 FIFA World Cup címet viseli, több nemzetközi hírű előadóval.Akit a foci vb-k története érdekel, elolvashatja itt: Foci vb-k története

Kapcsolódó cikkek: Labdarúgó Eb dalok - Válogatás

                                 Olimpia dalok

Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!
A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.