1992 zenék, slágerek, techno, house, dance, pop

1992 zenék techno, dance, house, pop

1992 zenék, slágerek, techno, house, dance, pop



1992 zenék, slágerek


  Az 1992-es év volt számomra zeneileg a felébredés ideje, ekkor kezdtem el gyűjteni magnókazettán a zeneszámokat és videókazettán a videoklipeket. Még most is emlékszem szinte hónapra pontosan, ahogyan felbukkantak az új zenék akkoriban. Az 1991-es szürkeség után váltás következett a tánczenei világban, sorra bukkantak fel a technodance, és eurodance jellegű muzsikák, óriási sikert aratva.
   Olyan sorrendben említem őket, ahogyan megismertem akkor, amikor először játszották ezeket a rádióadók, vagy zenetévék. Többségük csak hónapokkal később vált ismertté, vagy slágerré.





Zenék 1992 elején - techno, dance, pop


 Februárban a Blue Sytem Romeo And Juliet című zenéjét kezdték el slágervárományosként játszani, amelynek sikere jócskán elmaradt a várttól. Sandra új kislemeze is megjelent, a Don’t Be Agressive teljesen más jellegű volt az előzőektől.
 Márciusban már menetelt felfelé a slágerlistákon a U96 technomuzsikája a Das Boot és később 4 országban is elérte a csúcsot. Ekkoriban láttam először a 2 Unlimited talán mindmáig legjobb techno zenéjét, a Twilight Zone –t.
 




 1992 májusában több régi előadó is felbukkant új zenékkel. Maggie Reilly az Everytime We Touch dalával jött be számomra, Kim Wilde pedig a Love Is Holy-val újra jelen volt. Akkor bukkant fel az év talán legfrenetikusabb eurodance sikerét hozó Rhythm Is A Dancer a Snap előadásában. Európa diszkóiban ennek a dallamára tomboltak a legtöbben.





1992 nyári slágerek



 Júniusban jött a Double You és a Plaease Don’t Go, majd érkezett Dr. Alban és mindenkit meghódított az It’s My Life –val. A svédországi labdarúgó európa bajnokság alkalmából adták ki Towe Jaarnek és Peter Jöback remek dalát, a More Than A Game-t. Az angol Music Tv-n elkezdték játszani a The Future Sound of London-tól az ambient-breakbeat hangzású Papua New Guinea című videoklipet, amely nagy kedvencemmé vált. 
 A Synthesis együttestől a dübörgő technóba hajló Let's Get Together-t a Danubius rádió  műsoraiban rögzítettem. A Take That az It Only Takes A Minute dallal jelentkezett, amely számomra azóta is a leginkább tetsző zenéjük. Sisters Of Mercy és Ofra Haza együttműködése eredményeként született meg a gótikus rock hangzású Temple Of Love. Az Erasure Abba feldolgozásaiból kiadott kislemezek közül a Lay All Your Love On Me című videoklip azonnal elnyerte tetszésemet.
 



1992 eurodance és techno slágerek



 Júliusban a tinédzser kívánságműsorból rögzítettem a német Technostar frenetikus technodallamát, a Telstar-t, majd következett az angol listán befutó Urban Hype breakbeat-techno zenéje, a Trip To Trumpton. Ezen a nyáron jelent meg az Electronic –tól a Disappointed, amely elvarázsolt látványos videoklipjével. Sandra új klipje, az I Need Love azonnal kedvencem lett, bár a slágerlistákon nem volt eredményes.
 






 1992 augusztusában sorra jelentek meg az új slágervárományos zenék. A Felix house szerzeménye, a Don’t You Want Me repült felfele a slágerlistákon. A The Shamen-től a Love Sex Intelligent volt népszerű. A Utah Saints –tól a különös hangzású Something Good került elő. A vidám, dance -esített népzenét játszó osztrák Edelweiss pedig a Star Trek-et parodizáló Raumship Edelweiss című klipjével ismét reflektorfénybe került. Vangelis a Conquest of paradise című modern classical zenével óriási hódító útra indult.

 Mike Oldfield Sentinel -je azonnal a fülembe mászott. Sorban bukkantak fel a techno szerzemények is, mint az Energija –tól a Kosmonaut, az Electroset-től a How Does It Feel és a csúcs szuper Popcorn feldolgozás a Slotmachine vs. Gemini 7 által. A 2 Unlimited-től a Magic Friend gyorsan megtetszett.





Zenék 1992 őszén



 Szeptemberben érkezett a The Prodigy és a Fire, a Bananarama pedig a Movin On -nal próbálkozott újra előtérbe kerülni. Az East 17 a dinamikus lendületű House Of Love -val robbant be. A The Beloved-től a Sweet harmony pedig hamarosan sokak kedvencévé lett.
 Ezen az ősszel jelent meg a trance zene jövőjét előrevetítve a Dance 2 Trance felvétele, a Power Of American Natives, nem kis sikerrel.

 Októberben tűnt fel az Undercover egy feldolgozással, a Baker Street-tel, amely hamarosan a dance klubok slágerévé vált. A Dr. Spin a Tetris-szel hívta fel magára a figyelmet. Már ekkor megjelent (rögzítettem is a tinédzser kívánságműsorban) a Captain Hollywood Project később slágerré váló More and more című dala. Sandra a Johnny Wanna Live című klippel próbálta felhívni a figyelmet az állatvédelemre.
 Az 1992 zenék, slágerek sora tovább folytatódott. Év végére számos dal jelent meg, amelyek jó része csak a következő évben jutott a listák magasabb fokaira. Madonna a Deeper And Deeper -rel jelentkezett ismét a diszkókban. A Hyena-tól a Back to Bach és az L.A Style-tól az I’m Raving a kemény, dinamikus technodallamokkal hódított. 
  Jó kis dance zene volt a Superfly -tól Fly Robin fly, és a CO.RO. Featuring Thaleesa-tól az italodance hangzáselemeit is magában hordó Becouse The Night . Az En-Rage a Run To You-val érkezett, Felix-től az It Will Make Me Crazy, és az U.S.U.R.A.-tól az Open Your Mind már a következő évben hódította meg a slágerlistákat. A Deep Forest a Sweet Lullaby című, különleges, világzene jellegű muzsikával indult el hódító útjára. 
 





Egyéb 1992 zenék, techno, house, dance, pop



 1992-ben még számos más tánczene volt sikeres, amelyek pontos megjelenésére már nem emlékszem. A Bad Boys Blue az I Totally Miss You és a Save Your Love című kislemezekkel szerepelt a slágerlistákon. House vonalon Jaydee és a Plastic Dreams, techno vonalon 1992-ben a Praga Khan feat. Jade 4U és az Injected with a Poison, valamint az Alphaville a Big In Japan 1992 újraremixelésével. 
 De említhetem a Rozalla - Are You Ready To Fly-t és a kevésbé ismert, mégis jó zenék közül London BoysMoonraker-t, vagy a MessiahI Feel Love-t. Folk és pop rock hangzásban pedig kiváló volt a One More TimeHighland felvétele, valamint Maggie Reilly-től a Wait.
 Számos más zene is megjelent, amelyek nem szerepeltek az ismert slágerlistákon, köztük a spacesynth és 1992-es eurobeat muzsikák. Ezeket most kihagytam, különben a végtelenségig folytathatnám a sort. Egyelőre ennyit ízelítőül az 1992-es zenei szép emlékekből. A top összeállításokban még visszatérek erre az évre.


Kapcsolódó cikk: 1992 Top 40 zene




Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!



A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.
ca-pub-3250028034952783