Berlini iskola – Elektronikus zene úttörői, előadói

Berlini iskola – Elektronikus zene úttörői

Berlini iskola – Elektronikus zene úttörői, előadók




      A berlini iskola együttesei már többször szóba kerültek a Régi Új zenék blogjában, például Az igazi elektronikus zene című cikkben. Berlini iskola alatt elsősorban a Nyugat-Berlinben, a 70-es évek elején-közepén kialakult elektronikus hangzásokat értjük.
     Nem összetévesztendő a düsseldorfi iskolával (pl Kraftwerk), amelyben nagyobb szerephez jutottak az ütős hangszerek és a későbbi szintipop és techno zenei stílusok alapjait teremtették meg. A berlini iskola zenei hangzásából olyan stílusok emelkedtek ki, mint az ambient, vagy később a trance hangzás.
 

A berlini iskola zenei hangzása


     Ez a zene általában ambient  elemekből és rövid, ismétlődő szekvenciákból áll, amelyek a zene ritmikáját adják. A korai berlini iskolából hiányoztak a dobok és az ütők, de a későbbi alkotások már tartalmaztak bonyolult ütősorozatokat.
     A dallamos elemek gyakran keveredtek kísérleti (experimental) hangzással, vokális hangok nélkül. A berlini elektronikus iskola gyökerei a krautrock-hoz, pszichedelikus rock-hoz és az experimental zenei hangzáshoz vezethetőek vissza. Az instrumentális hangzású zenék álombeli, pszichikus, vagy űrbeli benyomásokat keltő alkotások.








Berlini elektronikus zene úttörői, előadók és együttesek


     Az elektronikus zene úttörő együtteseinek tagjaiból többen a 60-as évek pszichedelikus rock korszakában is részt vettek. A berlini iskola legismertebb együttese a Tangerine Dream, amelynek 1974-es Phaedra című lemezétől számítják az elektronikus zene berlini iskolájának nemzetközi megnyilvánulását. Az egy évvel későbbi, epikus Rubycon-nál korábbi hangzásaik keverednek elmosódott, baljós hang-képekkel, pszichedelikus szekvenciákkal. A Tangerine Dream a berlini elektronikus iskola egyik szimbólumává vált és évtizedeken át termelte a zenei különlegességeket, a filmipar számára is.
     A 70-es évek második felében, Klaus Schulze munkáiban megjelenik a meditatív hatás és az erőteljes – a Tangerine Dream-re jellemző – „pszichedelikus nyomaték”, valamint a hosszú szintetizátorakkordok.


    Manuel Göttsching – azaz Ashra – klasszikus berlini stílusú, hosszú terjedelmű alkotásaiban már finomított és a tiszta gitárhang is megjelenik.
   A berlini Cluster 1976-os Sowiesoso albuma már ide sorolandó. Bár ebben a krautrock gyökereit is fellelhetjük, mégis az elektronikus kompozíciók és a szintetizátorhangzás a berlini iskolát idézi.
   Florian Ficke együttese, a Popol Vuh többek között Werner Herzog filmjeihez is készített zenei alapanyagot. A Popol Vuh művek az elektronikus és minimalista kompozíciókat etnikus elemekkel állították kontrasztba.
     A berlini iskola hatása Vangelis egyes műveiben (pl. Spiral) is fellelhető és befolyással bírt Jean Michel Jarre munkásságára. Sokan Jarre 1981-es Magnetic Fields-ét is a berlini iskola remekművei közé sorolják.
    A berlini iskola és az elektronikus zene úttörőinek befolyása külföldön is hatott és nagy Britanniában valamint az USA-ban több alkotó folytatta ezt a hangzást.




 



A berlini iskola fejlődése


     A 70-es évek közepén még nagyon hosszú, 30-40 perces alkotások kerültek ki a Tangerine Dream vagy Klaus Schulze kezei közül. Később egyre több, rövidebb zeneszám készült és a berlini hangzás valamelyest populárisabbá, elterjedtebbé vált. A zenei technológia fejlődésével dallamosabb darabok is megjelentek és időnként a vokál is szerepet kapott.
     A 80-as években az analóg szintetizátorokat a komplexebb MIDI technológiák, a 90-es évekre pedig a számítógép jelenléte váltotta fel részben, vagy teljesen. Ennek ellenére a 70-es évekbeli elektronikus hangzás nem veszett ki, továbbra is fellelhető.
    A berlini iskola művészeinek hatása más műfajokra is kiterjedt, így az ambient mellett a new age-re és az elektronikus zenék a trance-szel vegyülve is egyre többször felbukkantak. A 2010-es évektől ismét egyre több előadó játszik a berlin-school stílusában.


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.
ca-pub-3250028034952783