OLIMPIA DALOK – HIVATALOS OLIMPIA DALOK 2012-IG

Olimpia dalok, hivatalos olimpia dalok
 Olimpia dalok, hivatalos olimpia dalok      Érdekes megfigyelni, az idők során milyen sokrétű és mennyire eltérő jellegű dalokat választottak a nyári olimpiák hivatalos zenéjéül. Az alábbi összeállításban az 1976-os nyári olimpiától a 2012-es olimpia hivatalos daláig utazunk az időben.

Hivatalos olimpia dalok
Olimpia dal 1976

Montreal – René Simard - Bienvenue à Montréal
     René abban az évben még csak egy 15 éves Quebec-i srác volt. A dal sikertelen lett.
Olimpia dal 1980


Moszkva - Tõnis Magi (és Tukhmanov David és Robert
Rozhdestvensky) – Olympiada

    Tõnis Magi népszerű észt énekes volt, és ez a dal az egyik legnépszerűbb előadása.


 

 


Olimpia dal 1984

Los Angeles - Giorgio Moroder Feat. Paul Engemann ‎– Reach Out

    Moroder – aki filmzenéiről (is) híres (Popzenei filmzenék) komponálta ezt a dalt és Paul Engemann volt az énekes. Amerikában a Billboard listáján csak 81. volt, de Németországban 1. helyet ért el és Svájcban is 2. lett a lemezlistán.

 
 


     Egy másik dal – amely ugyanehhez az olimpiához fűződik, és ismert (volt akkoriban) - Sérgio Mendes – Olympia dala.Olimpia dal 1988

Szöul – Koreana – Hand in hand
     Ezen olimpiának hajszál híján magyar vonatkozású dala volt (lásd bővebben: Távol-keleti témák a 80’-as évek popzenéjében), végül mégis a Giorgio Moroder által komponált Hand in hand lett a hivatalos zene. A négytagú koreai Koreana együttes által énekelt kiváló dal, már megjelenése pillanatától kezdve nagyon népszerűnek bizonyult Kelet-Ázsiában.

 
 
Olimpia dal 1992

Barcelona - Freddie Mercury & Montserrat Caballé – Barcelona
     Ennek érdekessége, hogy a dalt már 1988-ban kiadták, amikoris az azonos nevű album nem volt igazán sikeres. A ’92 –es barcelonai olimpia miatti újramegjelenés már sokkal több vevőre talált.
Olimpia dal 1996 


Atlanta – Gloria Estefan – Reach
     A dalt Gloria Estefan és a slágergyáros dalszerző Diane Warren írta. A spanyol nyelvű verzióban számos más híres énekes működik közre. Legjobb helyezéseit Kolumbiában (1.), Spanyolországban (2.), és a Billboard dance ill. latin listáin (2.) érte el.  


 


Olimpia dal 2000

Sidney – Tina Arena & Sydney Children's Choir – The Flame
     Tina Arena egy ausztrál énekesnő, szövegíró és musical színész, aki számos zenei díjat és elismerést kapott pályafutása során. Bár Amerikában kevésbé ismert, hazájában rendkívül népszerű.


Olimpia dal 2004

Athén – Björk – Oceania
     Az izlandi énekenő különleges avant-garde dala leginkább az énekhangra épül.


Olimpia dal 2008 

Peking - Liu Huan and Sarah Brightman – You And Me
     Ez a dal sokak szerint az egyik legjobb és legmeghatóbb téma az olimpiai zenék történetében. Az olimpiai szlogen „Egy világ, egy álom” és a dal „Te és én” arra utalt, hogy az olimpia megszünteti a társadalmi, nemzetiségi, nyelvi határokat.


Olimpia dal 2012

London - Muse – Survival
     Ez évben a brit Muse együttes symphonic rock jellegű dala lett a befutó. A Survival-on kívül még négy másik dal is készült – más előadók révén – az olimpiai játékokra. A ’94 óta működő Muse számára nagy lehetőséget jelentett nemzetközileg is, amikor június végén a BBC rádiójában először leadták a zenét. A klasszikus motívumokkal kezdődő zeneszám az énekkel kezdődően, fokozatosan vált át a Muse-ra jellemző hangzásra. A gitárjáték és a kórus ötvözése teszi teljessé a művet.
     Sokan meglepődtek azon, hogy pont a Muse Survival dalát választották a 2012-es olimpia hivatalos dalának, Anglia azonban döntött.

Mivel úgyis úton-útfélen az eredeti verziót játsszák mindenhol, íme egy remix:
Muse - Survival (Noisy Mustard Remix)Ajánlom ezeket is: Labdarúgó EB dalok - Válogatás
                            Foci vb dalok, Futball világbajnokságok zenéi
                            Foci eb zenék, dalok Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

4 megjegyzés:

 1. Szia!
  A 2000-es Sydney-i olimpia záró ceremóniáján egy kislány énekelt egy gyönyörű dalt, miközben felemelkedett a stadion közepén! Tudnál segíteni benne, hogy ki volt ő? Sajnos, nem találom a neten, pedig szeretném megszerezni az a dalt!
  Köszi, Icu

  VálaszTörlés
 2. Ezen a linken található a lista a 2000-es záróünnepségen hallható felvételekről:

  http://olympicceremonies.wordpress.com/2000-sydney-closing-ceremony-music-list/

  Alábbi linken pedig a teljes záróünnepség felvétele van. A felvétel alatt - ahol a leírás van, kattints a Több Megjelenítése -re és ott található a felvétel összes dalának listája. Az is mellette van, hányadik perctől meddig, így remélhetőleg be tudod azonosítani, melyik volt az.

  http://www.youtube.com/watch?v=ycpijYPuO0I

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kár, hogy link nem link :(

   Törlés
  2. Igen, sajnos. Nem lehet beállítani, hogy a hozzászólásoknál is linkként jelenjenek meg a linkek. Így marad az átmásolás betűről-betűre. :(

   Törlés

Üzemeltető: Blogger.