Túl a csúcson zene, Piszkos tánc filmzenék, slágerek 1987

Filmslágerek - Popzenei filmzenék 3.

Túl a csúcson zene, Piszkos tánc filmzenék, slágerek


Túl a csúcson filmzene (Over the top)


    A Túl a csúcson filmzene részben Giorgio Moroder nevéhez fűződik, akivel már több ízben foglalkoztam. Amikor kezdődik a film a gyönyörű tájakkal és a nagyszerű zenével, kellemes várakozással tekintünk a film elé. Az 1987-es Over the top zenéje több emlékezetes filmdalt tartalmaz, amelyek összefonódtak a film képsoraival.




     A Túl a csúcson talán a legjobban tetszett Stallone filmjei közül, és ezzel nem vagyok egyedül. Hogy mégis miért nem volt nagy siker és miért fogadták fanyalogva a kritikusok, egy rejtély számomra. A kép, a hang, a történet és minden klappolt, a Túl a csúcson filmzenéjével együtt.  
Érdekes, hogy a fő dalt – Winner Takes It All – eredetileg John Wetton, az Asia énekese énekelte el, de nem találták elég jónak, így került Sammy Hagar-hoz. Ez a jó kis rockzene 54. volt az amerikai kislemezlistán, de a rocklistán 3.




Túl a csúcson zenéje - a dalok 1987


     A Túl a csúcson filmzenéjének lassú betétdala, a Meet Me Half Way az előző filmzenei cikkemben (Popzenei filmzenék a 80-as évek közepén) a Top Gun kapcsán bemutatott Kenny Loggins nevéhez fűződik. Larry GreeneTake It Higher dala szintén a film egyik legfontosabb szerzeménye, bár kevés szó esik róla. 
A Túl a csúcson filmzene „love theme” dala az All I Need Is You a Big Trouble nevezetű női pop rock zenekar előadásában hangzik el. S végül ne feledkezzünk el a film kezdő daláról: Robin ZanderIn This Country. Nem kis meglepetésemre ez a nagyszerű dal nem szerepelt az amerikai slágerlistán.
     Egy zeneszám erejéig (Bad Nite) Stallone testvére, Frank Stallone is közreműködött az Over the top filmzenéjében.
 


Piszkos tánc zene (Dirty Dancing zenék)


     A Piszkos tánc filmzene a 80-as évek egyik legkedveltebb összeállítása volt. A Dirty Dancing zenéje legjobb eredeti filmzeneként Oscar díjat kapott. Ez a szintén 1987-es film egy halom filmslágert adott a közönségnek. A Dirty Dancing zenék filmzene albuma 1. volt a Billboard albumlistáján és a hatalmas mennyiségű eladások után multi-platinalemez minősítést ért el. 
Pedig a film is csak nagy nehezen készült el, és senki sem várt nagy tapsot. Ehhez képest bombasiker lett, és a film lemeze 42 millió példányban kelt el világszerte, amivel minden idők egyik legkelendőbb albuma lett. A Dirty Dancing zenék lemezét újra kiadták 2003-ban, s ezúttal már az összes, a filmben szereplő zenét és dalt, a filmbeli sorrendben. Kész csoda, hogy a dalai nem kerültek 50 év top 50 zenéi közé.


Piszkos tánc zenék, slágerek


     A Piszkos tánc zenéjének kezdő dala a filmben rögtön a The Ronettes 1963-as slágere, a Be My Baby. Az eredeti dal 2. volt a Billboard listán, és később több filmben is felhasználták. A Dirty dancing „finálé” zenéje, az (I've Had) The Time Of My Life 1987 novemberében a Billboard 1. helyén landolt. Az egyik a legsikeresebb romantikus dalok közül a világon.
Bill Medley és Jennifer Warnes dala Ausztráliában és Hollandiában 1., Kanadában 2., Ausztriában 3., Németországban, Svédországban és Írországban 5., a brit listán pedig 6. helyezett volt. Az USA-ban, Kanadában és Ausztráliában arany, és Hollandiában platinalemez lett. Kiérdemelte a legjobb eredeti filmdal Oscar díját, és 1988-ban a Grammy és Golden Globe díjakat is.


Piszkos tánc Hungry Eyes sikere



     A Piszkos tánc filmzenéjének a Hungry Eyes hátborzongatóan szép popdala. Eric Carmen dalának a zenei aláfestése is csodás, a Billboard-on a 4. helyet érte el. 







     Az egyik főszereplő, Patrick Swayze is szerepel a filmslágerek közt, Wendy Fraser-rel énekelt dalával: She's Like The Wind. A dalt eredetileg egy másik filmhez írták 1984-ben, de ott nem hangzott el, és a Piszkos tánc készítőinek annyira megtetszett, hogy felhasználták. A dal a Dirty Dancing zenék többségéhez hasonlóan nagyon sikeres lett, a Billboard-on 3. volt, és a világ többi részén is jól szerepelt a slágerlistákon.
    A mozi a 80-as évek legsikeresebb filmjei listájában is valahol helyet foglal - ma már mint klasszikus. A Piszkos tánc filmzenéinek, dalainak jó része a filmben játszódó korszakból, azaz 1963 és előtti időszakból származik. 2007-ben a huszadik évforduló alkalmából ismét kiadtak egy lemezt az eredeti zenék újrakevert változataival, és egy DVD-t is.




Dirty Dancing filmzene album a 20 évfordulón
Dirty Dancing filmzene album a 20 évfordulón (2007)
 
Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!



A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

2 megjegyzés:

  1. A Hungry eyes fergeteges dal. 5 legnagyobb dalkedvencem között van, amikor meghallom azt a jellegzetes dallamot az elején már ráz a hideg. Tökéletes dal az első pillanától az utolsóig. Katartikus élmény hallgatni.

    Egyébként ez a TOP 20-as kedvenclistám. Itt már több tagjával is találkoztam, azokról még nagyobb öröm olvasni. :)

    1. Duran Duran - Ordinary World
    2. George Michael - Freedom '90
    3. Ronan Keating - When you say nothing at all
    4. Eric Carmen - Hungry eyes
    5. Queen - Innuendo
    6. Depeche Mode - Policy of truth
    7. Robert Miles - One & One
    8. Mike Oldfield - Moonlight shadow
    9. Imperio - Atlantis
    10. Roy Orbison - I drove all night
    11. Sting - Fragile
    12. Michael Jackson - Give in to me
    13. Meat Loaf & Cher - Dead ringer for love
    14. Madonna - Frozen
    15. Bryan Adams - Heaven
    16. Guns 'n' Roses - November rain
    17. Queen - Who wants to live forever
    18. Metallica - Nothing else matters
    19. Scorpions - Send me an angel
    20. Roxette - It must have been love

    VálaszTörlés

Üzemeltető: Blogger.
ca-pub-3250028034952783