2012. március 30., péntek

TECHNO ZENÉK 2. – A TECHNO ZENE KEZDETEI (1988-1990)     Ezen cikksorozatban tisztán a techno zenékkel kívánok foglalkozni, ezért az acid techno, a technodance, a breakbeat-techno, az és a keverékzenék, mint pl. electro-techno,  techno-house, vagy techno-trance külön cikkben kerülnek kifejtésre. A kemény techno –t szintén külön tárgyalom, ezért itt az alapsorozatból több ismert zeneszám hiányozni fog.


A TECHNO ZENÉK ELŐZMÉNYEI

     Techno zenéről nagyjából 1990 óta beszélhetünk, azonban az eredete a nyolcvanas évek második felére, Detroitba vezethető vissza. A house mellett kezdett kialakulni, általában 4/4-es lábdob (Roland TR-808 / TR-909) és szintetizátorok használatával. Később a számítógépes technológiák egyre inkább előtérbe kerültek az alkotásoknál. Fokozatos kialakulásában nagy szerepet játszottak a különböző afro-amerikai zenei stílusok és a szintetizátoron alapuló zenék, mint az electro és a synthpop.
      A techno zenék abban különböztek a régebbi elektronikus stílusoktól, hogy az ütem erősebb volt, a zene gyorsabb és a hangzás keményebb, vagyis egyértelműen a táncparkettet célozta meg. Énekhang eleinte egyáltalán nem, majd később is csak ritkán fordult elő ezekben a felvételekben. A techno szót a stílus leírására Juan Atkins használta először 1988-ban, majd az ugyanezen évben megjelenő Techno! The new dance sound of Detroit c. albumon tűnt fel. Ez utóbbi lemezen hallható zene még kevésbé kemény és lassabb is mint a későbbi techno zenék és néhány house jellegű zeneszám is található rajta. 


Az említett korai techno jellegű album 1988-ból
 

A TECHNO ZENE KIALAKULÁSA

     Érdekes módon annak ellenére, hogy az USA-ban fejlődött ki, a techno zene alapjait visszavezethetjük Európába, ahol a Kraftwerk és a Depeche Mode zenéiben fellelhetjük már a stílus jegyeit. És miután Detroitban kialakult, újra Európába érkezett és ott ért el népszerűsége csúcsára.
     Az 1988-89 –ben Belgiumból elterjedt new beat hangzás egyes darabjai már keveredtek a techno-val. A másik oldalról pedig az industrial-t és EBM-et játszó együttesek az évtized végére szintén alkalmazták a hangzást egyes zenéikben. Juan (Atkins) 1988-as Techno music és a Mysterious Art 1989-es Carma - Omen II c. zeneszáma pedig a synthpop és a techno keveréke. A HumanoidStakker esetében pedig az acid house keveredik a techno-val. Így elmondható, hogy a stílus más stílusokkal párhuzamosan, illetve közvetítésével fokozatosan épült be a zenei kínálatba. Míg a kilencvenes évek kezdetére Amerikában lanyhult az érdeklődés a műfaj iránt, addig Európában Angliában, valamint Belgiumban és Hollandiában új táptalajra lelt, azonban a legnagyobb tábort Németországban tudhatta magáénak.


TECHNO ZENÉK 1990-BŐL

     1990-ben az F. Zafret által Olaszországban létrehozott formáció, az Atahualpa bukkant fel. Zenéjükben sikeresen ötvözték a Dél-Amerika-i pánsípot a szintetizátorral, s ezáltal jellegzetes „Andok-i techno” zenét varázsoltak. Ultimo Imperio című felvételük az olasz lista 3. helyéig emelkedett. A másik olasz előadó a Maurizio Pavesi producer és DJ által létrekeltett Bit-Max volt, amely a Dig-it című kislemezzel kezdte el pályafutását. A harmadik említésre méltó olasz techno előadó a Grey Area volt, amely Action c. lemezével mutatkozott be.


 


     Németországban a Klangwerk (Die cybernauten) az Interactive (No control), és a Recall IV (Kontrast) érkezett. Az industrialt és EBM-et játszó Bigod 20 pedig 1990-től egyre több számában alkalmazta a techno stílusjegyeit. Különösen az On the run c. dal techno remixeiben, valamint a The bog esetében, amely nemzetközileg is népszerű lett a táncklubokban.
     A holland Quadrophonia azonos című kislemeze 1990-ben jelent meg először és a következő évben a brit lista 14. helyét érte el.
     Belgiumból a Liaisons D a new beat zenék irányából lépett a techno felé.
   Amerikában a Voodoo Child (Moby bújik meg a név mögött) azonos című kislemezével döngetett 1990-ben.
     Ebben az évben már egyre inkább önálló stílusként futott a techno, azonban a house, new beat, EBM és az industrial hatása még érezhető volt. Lassanként kezdett szélesedni és később megjelent a breakbeat, és keményedni is aminek eredményeképp egy másik ág, a hardcore is megjelent. Azonban az igazi események csak a következő évben következtek, amikor a techno zenék egyre nagyobb ismertségre tettek szert a világon, s ezáltal több együttes alakult, amelyek később a műfaj jeles képviselői lettek.


Néhány kezdeti techno más stílusokkal:

 


Tisztán techno zenék a  kezdetekben:

 

 Ha tetszett, kérlek, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése