Szintipop zenék 1988 slágerek

Synthpop 8. - Szintipop 1988-ban

Szintipop zenék 1988 slágerek






Szintipop zenék és slágerek 1988-ból


Szintipop zenék 1988 -ban is bőven termettek slágereket, bár sok más műfaj beelőzte a stílust. Az előző cikkben bemutatott 1987 -es év után, 1988-ban az általam electrodisco -nak nevezett hangzás nagyon felfutóban volt, és a szintipop zenék több más stílussal keveredtek.    

Sandra 1987-es albumáról a Stop For A Minute c. dalt 1988 januárjában adták ki kislemezen. A dal a német bűnügyi filmsorozatban (Tatort) is elhangzott. A német Top 20-ban a 9. helyre futott be, csakúgy mint a novemberi kislemez a We’ll Be Together.

      Márciusban az A-Ha kislemeze, az azonos nevű albumon is szereplő Stay On These Roads indult hódító útjára. A hazai (norvégiai) 1. hely mellett Írországban 2. és a Brit kislemezlistán 5., s több mint 3 millió példányban kelt el.



Szintipop együttesek 1988 sikerei

     

      Ugyanezen hónapban az elmúlt év legsikeresebb szintipop együttese a Pet Shop Boys kiadta a Heart –ot. Ezt a videoklipet is az angol Music TV-ről rögzítettem (persze csak 5 évvel később), könnyű volt megjegyezni a Drakulás jelenetek miatt. A klipet Szlovéniában rögzítették, amely akkoriban még Jugoszlávia része volt. A duó a dalt eredetileg másnak szánta, majd végül saját maguk adták elő nagy sikerrel. A pergő dallamú szintipop zene Németországban, Írországban, Svájcban, Angliában, sőt Új-Zélandon és a kanadai Dance Chart –on is első helyezett lett.

      
A Yello együttes The Race c. számát sokan az Eurosport nevű csatorna kilencvenes évekbeli szignáljaként ismerhetik. Ez a synthpop-nak (is) sorolt dal egy kissé a műfaj határait feszegeti. A dallam először a New York-i bűvész világtalálkozón csendült fel, s olyan felkapott lett, hogy a svájci electro-szintipop duó kidolgozva a zenét, lemezen is kiadta. 
A német tv Forma-1-es műsorának trailerében is felhasználták, majd más autósport műsorok is követték a példát. A zenéhez készült videoklip speciális effektjeiért Gyémánt Díjat kaptak. A szerzemény világszerte rengeteg helyen szerepelt a Top 10-ben, a Brit kislemezlistán 7. helyezést szerzett.


Yello The Race lemez
Yello - The race 1988  CDV


    
A szintipop zenék 1988 áprilisában egy további sikerrel folytatódtak. A New Order 1983-as synthpop sikerét immár harmadszorra is feldolgozta, és a Blue Monday 1988 valamivel az akkori eredményeket is felülmúlta. A Brit kislemezlistán ezúttal már a 3. helyig jött fel, míg Új-Zélandon 1., az amerikai Billboard –on 68., és ugyanitt a Dance listán 1. pozíciót ért el.
 
 

Szintipop slágerek 1988

 

A brit Eighth Wonder csapat I'm not Scared című kislemeze sláger lett Európa legtöbb országában. Olyannyira bejött, hogy a Pet Shop Boys a dal saját verzióját is elkészítette. A következő daluk is sikeres lett, de mindezt elolvashatod az Eighth Wonder együttes zenék, történet cikkben.


      Kim Wilde júliusban a You Came –mel került ismét reflektorfénybe, a dal számos országban került a Top 5-be, Angliában a 3. helyet érte el. Nekem a következő, szeptemberben megjelent zeneszáma még jobban tetszett. Az erősen szintipopos Never Trust A Stranger az egyik kedvencem tőle.

     Synthpop zenét játszani még mindig divat volt, amit az előző évben fiatalok által Berlinben alakult Cetu Javu együttes is bizonyított. A vezető énekes spanyol volt, ezért spanyol nyelven is jelentek meg dalaik. 1988-ban két szintipop dallal kerültek előtérbe, a Situation és a Have In Mind kislemezekkel.



Szintipop zenék 1988 - Klubslágerek



Meg kell említenem a Boxcar nevű ausztrál bandát is, tőlük a Freemason című nagyon bizsergető szintipop dallamú szám futott 1988-ban, amely a Billboard Dance Chart –on a 8. helyen állapodott meg.




    
   Szeptemberre a Pet Shop Boys egy latinos hangzású szintipop-pal jelentkezett. A Domino Dancing –ot Miamiban vették fel, a videoklipben Puerto Rico-i színészek játszottak. Azt várták, hogy folytassa a slágerek sorát. Bár sehol sem lett első, jó eredményeket ért el, hiszen a hazai 7. hely mellett Olaszországban 4., Németországban 3., és a Billboard –on 18. helyezést szerzett. 
Az angol szintipop duó 1988-as albuma, az Introspective négy és fél millió példányszámban kelt el világszerte. Érdekessége, hogy a dalok hosszú verzióban szerepeltek a lemezen és a megszokott szintipop hangzás mellett már a house zene is jelen volt. Novemberben kiadták a Left To My Own Devices kislemezt amely bizonyos tekintetben sikeresebb volt az előzőnél, legalábbis hazájában, mert a brit listán 4. lett.
 
 

Saját kedvencek az 1988-as szintipop felhozatalból

 
    A Shooting Party a Safe In The Arms Of Love c. számmal vitézkedett 1988-ban, amely nálam egyértelműen sláger. Felejthetetlen dallamú szintipop muzsika. Az együttesnek a nyolcvanas évek második felében több lemeze is megjelent, mégis szinte alig lehet tudni róluk valamit.






    

   Volt egy 1988-as szintipop dal, aminek a maxi verzióját adták le a rádióban, de nem sikerült az egészet rögzíteni. A zene annyira tetszett, hogy borzasztóan kíváncsi voltam a címére és az előadóra. Nos a szám címe The Different Story és az előadó Peter Schilling. Nem véletlenül szerepel nálam az 1988-as top 20-ban, s a műfaj egyik legjobbjaként tartom számon. 
A zene annyira szenvedélyes, annyira szintipopos és annyira visszaadja azt az egyedi hangulatot, hogy nincsen párja. A dal Michael Cretu együttműködésével jött létre. A zeneszám remixeivel klubsláger lett és az amerikai Billboard Dance Chart –on is elérte a 16. helyet.










Szintipop zenei lista 1988 (válogatás)


1000 OHM    You're the One (hit house aceed remix)
A-HA    Stay on These Roads
A-HA    You are the One
AVALANCHE    Johnny, Johnny Come Home
AXODRY    You
BOOK OF LOVE    Pretty Boys and Pretty Girls
BOXCAR    Freemason
BOYTRONIC    Bryllyant
BOYTRONIC    Communicate
BOYTRONIC    Don't let me Down
CAMOUFLAGE    From ay to Bee
CAMOUFLAGE    Helpless Helpless
CAMOUFLAGE    Neighbours
CAMOUFLAGE    That Smiling Face
CAMOUFLAGE    They Catch Secrets
CAMOUFLAGE    Where has the Childhood Gone
CAMOUFLAGE    Winner Takes Nothing
CETU JAVU    China Girl (G.T.O. Mix)
CETU JAVU    Have in Mind (kalimba mix)
CETU JAVU    Quiero verte!
CETU JAVU    Situations
CURACAO    Curacao
CURACAO    Love is Pain
CURACAO    Smile
DESIRELESS    John
DEPECHE MODE    Strange love (US version)
ERASURE    Chains of Love (Foghorn mix)
ERASURE    Hideaway (live)
ERASURE    Knocking on Your Door
ERASURE    She on't be Home
ERASURE    Stop! (12" remix)
ERASURE    The Hardest Part
BOXCAR    Freemason
JACKIE TOUCHÉ    Watch Out
KIM WILDE    Never trust a Stranger
KIM WILDE    You Came
LES MCKEOWN    She's a Lady
MONDAY    Fallen Angel
MYLÉNE FARMER    L'horloge
MYLÉNE FARMER    The farmer's conclusion
MYLÉNE FARMER    Sans logique
NEW ORDER    Blue Monday 1988
NEW ORDER    Fine Time
O.K.    Education
PET SHOP BOYS    Always on my Mind (7" instrumental)
PET SHOP BOYS    Always on my Mind/In my House
PET SHOP BOYS    Domino Dancing
PET SHOP BOYS    Don Juan
PET SHOP BOYS    Heart
PET SHOP BOYS    I'm not Scared
PET SHOP BOYS    Left To My Own Devices
PETER SCHILLING    The Different Story
RED FLAG    Russian Radio
SANDRA    Heaven Can Wait (dub version)
SANDRA    Into Nobody's Land (instrumental)
SANDRA    Stop for a Minute
SANDRA    We'll be Together
SHOOTING PARTY    Safe in the Arms of Love
SIGUE SIGUE SPUTNIK    Success (12 quot mix)
SILICON DREAM    Andromeda
SILICON DREAM    Corleone Speaking
SILICON DREAM    Don't break my Heart
SILICON DREAM    Holiday in St. Tropez
SILICON DREAM    Jimmy
SILICON DREAM    Time Machine
THE HURRICANES    Only one Night
VOICE MACHINE    Outrun
YELLO    The Race

 Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!



A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet! 

1 megjegyzés:

  1. Szintipop 2011:

    http://www.youtube.com/watch?v=2SEqxA1d50Y

    http://itunes.apple.com/de/album/i-try-to-be-remixes-ep/id488120985



    Szintipop 2012:

    http://itunes.apple.com/de/album/you-create-it-ep/id543806371

    VálaszTörlés

Üzemeltető: Blogger.
ca-pub-3250028034952783