MINIMAL TECHNO ZENE – A CSUPASZ ÜTEMEK

Minimal Techno zene
 minimal techno zene


A minimal techno zene a 90-es éveke eleje óta létező stílus. Ezen az oldalon bemutatom ezt a zenei stílust, a kialakulását, fejlődését és nevesebb előadóit.



MINIMAL TECHNO ZENE MEGHATÁROZÁSA



A minimal techno a lassabb, „csupasz” hangok zenéje. Egyszerű, lényegre törő, ismétlődő ritmusokból áll. Nem a dallam, hanem a minimalista ismétlődő hangok állnak a középpontban. A minimalra leginkább jellemző tempó 125 és 130 bpm közötti, azonban ettől kissé eltérhet, inkább a kevesebb bpm irányába.Legismertebb hangszerei a Roland-TR808 és a Roland TR909-es dobgép.






MINIMAL TECHNO ZENÉK KIALAKULÁSA



A kilencvenes évek elején alakult ki, a régi minimal zene, a detroiti techno és acid, s részben az ambient gyökerekből. Főleg Amerikából (Michigan, Detroit) eredeztetik, de Németországban (Berlin) alakult ki a minimal techno későbbi formája.



MINIMAL TECHNO ZENÉK FEJLŐDÉSE



A kilencvenes évek első felében a „nagy” techno árnyékában bizonyos fokú népszerűségre és ismertségre tett szert. Kisebb-nagyobb változások mellett továbbra is a háttérben maradt a populárisabb zenei stílusok mellett egészen a 90-es évek végéig.

Több változatát is fellelhetjük ezekben az években, miközben más stílusokkal is vegyült, melyek közül a microhouse hatása volt a legrősebb. A 2000-es évek közepe felé ismét egyre felkapottabb lett a zenei klubokban. Majd a 2000-es évek második felében a minimal house és a tech-house zenékkel együtt kezdte kezelni a közönség.


 minimal techno válogatáslemez
Egy minimal techno zenei válogatás 1992-ből
 


MINIMAL TECHNO ELŐADÓK



Kevés előadó van, amelyik tisztán minimal techno-t játszana, de lássunk néhányat, akik nevet szereztek maguknak ebben a műfajban.

Az amerikai Robert Hood producerként és DJ-ként működött a nyolcvanas évektől, majd a kilencvenes években létrehozta saját kiadóját, a minimal zenével foglalkozó M-Plant-ot. Ő és Daniel Bell nagy szerepet vállalt a minimal stílus létrejöttében és elterjedésében.

Daniel szintén Dj volt, aki 1991-ben saját kiadót hozott létre. A kilencvenes évek végére jelentősen visszaesett a forgalom, így 2000-ben Berlinbe költözött.


Az angol Richie Hawtin, aki több előadónéven is produkált (pl. Plastikman, Robotman, F.U.S.E.). Nem követte az aktuális divatokat, csupasz motívumokkal dolgozott, mégis mindig más és más hangokat bekapcsolva. Saját szavaival élve a „komplex minimalizmus” zenét képviselte.

A detroit-i Jeff(ery) Mills 1992-ben Robert Hood-dal együtt megalapította az Axis Records lemezkiadót, amely főleg minimal techno alkotásokat bocsátott ki.

A németországi Kölnből származó Wolfgang Voight lemezei a 90-es évek második felében (Nachshub 1997, Disckoscleifen 2000 1998, 20 Minuten Gas In November 1999) mind a minimal techno hangzásában szólalnak meg. Ő producerként működve számos álnév és formáció mögül jelentetett meg lemezeket.

Stewart Walker szintén 1997-től kezdődöen jelentette meg minimal kislemezeit (Amphetamine Sulphate 1997, Stoic E.P. 1998, stb.), valamint a részben experimental hangzású Stabiles albumot (1999). Amerikai származású, de Berlinben él és alkot. Általában 128-132 bpm közötti sebességű zenéket készít.

Az alábbi 2002-es videoklip Felix Labandtól származik:


 




EGYÉB MINIMAL TECHNO-T JÁTSZÓ ELŐADÓK





Akik (leginkább) a minimal techno-t játsszák:

DeepChord
Jonas Bering
Kate Simko
Maurizio
Monolake
Paul Kalkbrenner


A következő előadók pedig rokon stílusokkal a minimal techno-t is:

101
Alex Smoke
Alland Byallo
Boeoes Kaelstigen
Chris Liebing
Dubfire
Marco Carola
Minilogue
Under Sun
Wighnomy Brothers



ÖSSZESÍTŐ TÁBLÁZAT






Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.
ca-pub-3250028034952783