SYNTHPOP 4. – 1984 – SZINTISLÁGEREK TÖMEGÉVEL

Synthpop 4. - Szintislágerek tömegével
 szintipop zenék 1984Először 1984-ben hallhattunk egy Los Angelesben alakult bandáról, amelynek tagjai egy leáldozott csapat, a Red Zone utódai. Az új együttes, az Animotion, az Obsession c. dallal a Billboard –on a legjobb tíz közé került, Kanadában és a brit listán szintén.
A Talk Talk ugyanekkor érkezett el sikerei csúcsára. Az It’s My Life dal és az azonos című album – bár hazájában csak a 35. helyen landolt – több európai országban is a legjobb öt közé jutott. Az album zenei hangzása lágyabb és dallamosabb volt az előzőeknél, ami a zekekar fejlődését tükrözte. A címadó dal a Billboard dance listáján az első helyet érte el. A videoklipet (amely két változatban készült) először az angol Music Tv-n láttam és mivel gyönyörű felvételeket mutat az állatvilágból, egyből megfogott. 

A Such a shame kislemez pedig nagyon sikeres volt Európában, számos helyen került a legjobb tíz közé.
Frankie Goes To Hollywood zenék 1984A Frankie Goes To Hollywoodnak májusban jelent meg a Two Tribes lemeze. Ennek a zeneszámnak ’93-as remixét előbb láttam videoklipben, mint az eredetit, és az megmaradt bennem ahogy a politikusok egymást püfölték. A cím magyarul annyit tesz Két törzs és a videóban Reagan és Csernyenko küzd, miközben a végére a Föld bolygó felrobban. A nyolcvanas évek első felében ennek volt némi aktualitása, lévén a két akkori világhatalomnak lehetősége lett volna akár egy atomháború kirobbantására. A brit listán éppen a csapat előző sikerét a Relax -ot szorította vissza a második helyre és kilenc héten át vezette. További hat országban volt No.1., még Új-Zélandon is, bár az USA-ban csak a 43. helyezésig jutott.


  

Egy lassú dal (The power of love) mellett kiadták a Welcome To The Pleasuredome albumot, amelyről csak a következő évben (’85) adták ki az azonos nevű kislemezt. Ez egy különleges zene számomra. Hasonlóan a Relax-hoz először nem fogott meg annyira, majd egyre inkább vágytam rá, hogy halljam. A különböző hosszú verzióit mind megkerestem. A hangzása nagyon mélyen belevisz egyfajta „idő és tér feletti” lelkiállapotba, nosztalgikus hangulatot kelt a nyolcvanas évek iránt. Mélyebben meghipnotizált, mint akár egy ambient zene.

A dalnak a szövegét a Kubla Khan című vers ihlette. Roppant kíváncsi voltam mit jelenthet a pleasuredome, ezt többé-kevésbé gyönyörpalotának mondanánk magyarul. Ugyan csak második lett hazájában, azért a dal világszerte népszerű és hallgatott volt és jól szerepelt a lemezlistákon.Szintipop slágerek 19841984 novemberében jelent meg a Tears For Fears-tól a Shout, amely a ’84-’85 -ös szezonban hat ország listáján érte el az első helyet, köztük az amerikai Billboard három lemezlistáján is, és 25 országban került a top 10-be.

Egy régebbi cikkben (Távolkeleti témák popzenében) már foglalkoztam az Alphaville első slágerével, a Big in Japan –nal.Májusban adták ki a második kislemezt, a Sounds Like A Melody –t. Ez a muzsika számomra felér egy szinti hangversennyel, amikor először hallottam, mindjárt megkapott a végén hallható instrumentális szimfónia. Sikeres pályát futott be Európában, Németországban aranylemez lett az eladások után. 
 

 Alphaville Forever Young lemez
 

A nyáron munkába lendültek a fiúk és mindössze két hónap alatt elkészítettek egy albumot. De még mielőtt kiadták volna, piacra dobták a synthpop történelmének egyik legszebb dalát. A dal címe azonos volt az albummal: Forever Young. Bár kiugró sikert nem ért el, az egyik legismertebb dala lett az együttesnek és számos filmben, sorozatban felbukkant, rengeteg feldolgozása készült.


A Depeche Mode az újabb albumát, a Some Great Reward –ot – amely Németországban harmadik, hazájában pedig ötödik lett az albumlistán – már teljes egészében Németországban vette fel. 1984 márciusában adták ki a People Are People kislemezt, amely az egyik kedvencem volt tőlük. Az erőteljes, technoszerű szinticsapások egyedivé tették ezt a dalt. Németországban első, Angliában negyedik és a Billboard –on a 13. –dik helyezést ért el, így Amerikában is megkedvelték. Ugyanezen a néven jelentettek meg egy válogatásalbumot is az USA-ban. 


Augusztusban adták ki a Master And Servant –ot, amely végül a kilencedik helyen landolt a brit kislemezlistán. Kevesebb visszhangot váltott ki az októberben kiadott Blasphemours Rumours, amely némi industrial jelleget is magában hordott.

Az Ultravox kiadta válogatásalbumát, a The Collection –t, amely a brit albumlista második helyére került és háromszoros platinalemez vált belőle. A Dancing With Tears In My Eyes dal volt a legsikeresebb nemzetközileg is, otthon, Angliában a harmadik helyen landolt.További szintipop zenék 1984
Az amerikai énekes-színész Al Corley még 1984-ben adta ki a Square Rooms –ot. A legtöbb országban csak a rákövetkező évre került fel a lemezlistákra, Franciaországban első lett.

1984-ben jelent meg először a Pet Shop Boys első sikere, a West End Girls.Európa mellett Los Angeles és San Francisco klubjaiban forgott nagy sikerrel. Kanadában és hazájában a ’85-ös kiadás került a lemezlisták élére, míg Új-Zélandon, Norvégiában és a Billboardon 1986-ban jutott fel a csúcsra.


 Pet Shop Boys West End Girls kiadások
Egy '84-es, '85-ös és '86-os megjelenés
  

A ’84-es évből muszáj megemlítenem a Here Comes The Rain Again című számot a Eurythmics –től, egyedi dallamú szintetizátorütemei miatt pillanatok alatt megkedveltem. Angliában nyolcadik, a Billboardon negyedik helyig jutott.

Nem felejtem a Moti Special együttes Cold Days, Hot Nights című slágerét sem. Kim Wilde a The Second Time dallal került újra előtérbe, ennek érdekessége, hogy a zene (és rövid időre a videoklip is) szerepel a Knight Rider filmsorozat egyik epizódjában.Folytatás: Synthpop 5 - 1984-1985 – Bombasikerek


Synthpop zene ajánlatom 1984/1


AL CORLEY    Cold dresses    1984
AL CORLEY    Square rooms (extended remix)    1984
ALPHAVILLE    A victory of love    1984
ALPHAVILLE    Big in Japan    1984
ALPHAVILLE    Fallen angel    1984
ALPHAVILLE    Forever young (extended)    1984
ALPHAVILLE    In the mood    1984
ALPHAVILLE    Lies    1984
ALPHAVILLE    Sounds like a melody    1984
ALPHAVILLE    Summer in Berlin    1984
ALPHAVILLE    To Germany with love    1984
ANIMOTION    Obsession    1984
ANIMOTION    Obsession (U.S. 12")    1984
AZUL Y NEGRO    El hombre lobo    1984
BERLIN    Dancing in Berlin    1984
BERLIN    Touch    1984
BERLIN    When we make love    1984
BOYTRONIC    Diamonds and loving arms    1984
BOYTRONIC    Man in a uniform    1984
BOYTRONIC    Trigger track    1984
BOYTRONIC    X-rated phone calls    1984
DEPECHE MODE    (Set me free) remotivate me    1984
DEPECHE MODE    Blasphemous rumours    1984
DEPECHE MODE    In your memory    1984
DEPECHE MODE    Master and servant (slavery whip mix)    1984
DEPECHE MODE    People are people (different mix)    1984
DEPECHE MODE    Told you so (live version)    1984
EURYTHMICS    Here comes the rain again    1984
FOX THE FOX    Precious little diamond (Ben Liebrand special remix)    1984
FRANK DUVAL    Alaya    1984
FRANKIE GOES TO HOLLYWOOD    Snatch of fury (Stay)    1984
FRANKIE GOES TO HOLLYWOOD    Relax (New York mix)    1984
FRANKIE GOES TO HOLLYWOOD    Relax (party trick mix)    1984
FRANKIE GOES TO HOLLYWOOD    Two tribes (annihilation mix)    1984
FRANKIE GOES TO HOLLYWOOD    Welcome to the pleasuredome    1984
KIM WILDE    The second time    1984
LIME    Don't you wanna do it    1984
MAGIC MEN    Don Quichotte    1984
MORAL SUPPORT    Strange day for dancing    1984
MOTI SPECIAL    Cold days, hot nights    1984
NIK KERSHAW    Dancing girls    1984
NIK KERSHAW    Save the whale    1984
O.M.D.    Tesla girls    1984
PET SHOP BOYS    West end - Sunglasses    1984
PET SHOP BOYS    West end girls    1984
SCRITTI POLITTI    Wood beez (12" green)    1984
SHONA LAING     America    1984
TALK TALK    It's my life (U.S. 12")    1984
TALK TALK    Such a shame    1984
TEARS FOR FEARS    Shout    1984
THE CARS    Drive    1984
THE FLIRTS    Physical attraction    1984
THE FLIRTS    Temptation    1984
THE TWINS    Love system    1984
THOMPSON TWINS    Doctor! Doctor!    1984
ULTRAVOX    Dancing with tears in my eyes    1984
ULTRAVOX    Love's great adventure    1984
ULTRAVOX    White China    1984
VOCODER    What happens now?    1984Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy G+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.