Szintipop zenék 1983 slágerei – Régi és új csillagok



Synthpop 3. - 1983 - Régi és új csillagok

Szintipop zenék, slágerek 1983 – Régi és új csillagok





1983-as szintipop slágerek, Depeche Mode, Yazoo



Az Eurythmics együttes 1982-ben elkészült dala, a Sweet Dreams 1983-ban frenetikus sikert aratott, Angliában második, Kanadában és az amerikai Billboard-on pedig az első helyig jutott. A későbbiekben - ha nem is annyiszor - de ezt a zenét is a Popcorn dallamhoz hasonlóan rengetegszer feldolgozták.

Hogy ne csak angol nyelvterületen haladjunk, megemlítem a spanyol duó Azul Y Negro (Kék és Fekete) ’83-as dalát, a No Tengo Tiempo –t (Nincs időm), amely nagy közkedveltségnek örvendett.


Depeche Mode lemezek és sikerek 1983, a Yazoo feloszlása


A Depeche Mode első dala ebben az évben a Get The Balance Right volt, ez a 13.-ik helyig jutott Angliában. A ’83-as albumon (Construction Time Again) az emulátor samplerek és a hétköznapi tárgyak zörejeinek használata miatt már más hangzás hallható, mint addig. Az első kimásolt kislemez az Everything Counts egy felejthetetlen „szinti és más hangzörgés”. 
A dalban a multinacionális vállalatok kapzsiságairól esik szó, és az első angol nyelvű industrial jellegű popslágernek tartják. Hazájában a kislemezlista hatodik helyét szerezte meg. Harmadik az évi kislemezük a kevesebb visszhangot kiváltó Love, In Itself volt.










A Tears For Fears-nek márciusban jelent meg a The Hurting című albuma, ez első helyig jutott Angliában és elérte a platina státuszt, valamint elképesztően hosszú ideig, 65 héten át szerepelt a lemezlistán. Kislemezei is bejutottak a top 5-be hazájukban és a világ többi részén is kelendőek voltak. A 82-es születésű Change a rá következő évben került a listákra és pozitív visszhangra lelt külföldön is.

A Yazoo újabb albuma (You And Me Both) a brit albumlistán az első helyig jutott, a Nobody’s Diary c. kislemez pedig az USA dance listáján lett első. A sikerek ellenére az énekesnő Alison Moyet szólókarrier felé kacsingatott, így a duó feloszlott.

1983-ban Hamburgban megalakult a Boytronic. A The Working Model c. albumuk, és a You c. kislemezük jelentős hírnevet szerzett az együttesnek. Ezeket a dalokat (is) a 90-es évekbeli kazettás zenegyűjtésekkel rögzítettem.


Boytronic lemez The working model
 



Szintipop zenék 1983 slágerei, új csillagok



Egy újabb angol előadó bukkant fel, Howard Jones a New song c. számával a brit lista harmadik helyéig jutott és az amerikai Billboard -on is az első harmincba került. A másik nagy sikerű dala a What Is Love – amely ’83 év vége felé jelent meg - már a második helyet érte el a brit kislemez listán, és a Billboard -on a 33.-ik helyezést érte el 1984 nyarára.

1983-ban jelent meg Michael Cretu második albuma a Legionaire német és angol nyelven, és néhány kislemeze is mint pl. a Today Today és a Total Normal, ám ezek a dalok még nem arattak olyan nagy sikert.

Az angol New Order ebben az évben kiugró sikert ért el a Blue Monday című lemezével, melyet évekkel később újból feldolgoztak. A szám hangzásában már tetten érhető a New York –i zenei klubélet hatása. Többször is fel-le liftezett az angol lemezlistán, több országban volt nagy siker és a Billboard dance listáján is első lett. Ezen a lemezen szerepelt a The Beach című szám is, amely egyfajta electro-synthpop keverék.
 
 

Ausztrál, angol, amerikai szintipop slágerek 1983

 
A Melbourne-i Real Life együttesnek is ez volt a bemutatkozó, s egyben legsikeresebb éve. A Send Me An Angel című számot gyorsan megkedveltem a hangzása és a dallama miatt. Azóta számos együttes feldolgozta ezt a zenét. A világ több részén kedvelt volt,


 

Németországban az első helyig küzdötte fel magát a kislemezlistán és Új-Zélandon szintén. A régi külföldi top zenék egyike lett akkoriban. A másik ismertebb daluk ebből az évből a Catch Me I’m Falling volt, amely csak a következő évben kapaszkodott fel a slágerlistákra.

A Talk Talk dala, a Such A Shame is 1983-ban született, de csak ’84-től került a lemezlistákra. A dallam gyorsan megfogta a közönséget és számos országban került be a top 10-be, míg hazájában meglepő módon csak a 49. –ik helyig jutott. Az előző (82-es évről szóló) cikkben már említett The Twins folytatta a népszerű dalok gyártását, mint pl. a Ballet Dancer.

A brit Thompson Twins is aratott néhány babért, a Love On Your Side bejutott a top 10-be, és a Quick Step & Side Kick című album második lett hazájában, majd később platinalemez. Néhány másik kislemez mellett a Hold Me Now a negyedik lett novemberben és a következő évben az amerikai megjelenés miatt a Billboard –on a harmadik helyet érte el.

Az amerikai énekesnő Shannon 1983-ban dobta piacra a Let The Music Play című dalt, ez a Billboard-on 8. –ik, míg a dance listán első lett. A lemez milliós példányszámban kelt el és hangzása új meghatározásra késztette az electro funk –ot, melyet később freestyle-nak hívtak.


 



A Frankie Goes To Hollywood és a Relax sikere



A nyolcvanas évek elején alakult Liverpool –i csapat, a Frankie Goes To Hollywood - amelynek zenéjében keveredik a new wave, a synthpop és a pop rock – 1983-ban adta ki a Relax –ot, amelyet később csak hazájában közel kétmillió példányban adtak el. A legnagyobb szinti slágerek közé tartozik.
Ebben a zenében van valami egyedi varázs, egyfajta különleges hangulat, ha hallgatom, olyan, mintha visszarepülnék az időn át, a nyolcvanas évek világába. Amikor először hallottam, annyira nem hatott rám, de aztán sorban megkerestem a különböző verzióit, maxi változatait és idővel már vágytam rá, hogy halljam.
 Novemberben került a brit listára, de csak a következő évben „lépdelt” fel az első helyre. Több remix változata készült, a leghosszabb több mint 16 perc. A német, az olasz, a francia és a svájci kislemezlistán is első lett, míg az amerikai Billboard -on tizedik. 



 





Szintipop zenék 1983 (válogatás)


EURYTHMICS    Sweet Dreams    1982-3
AZUL Y NEGRO    No tengo tiempo    1983
BOYTRONIC    Luna Square    1983
BOYTRONIC    You      1983
CYNDI LAUPER    She Bop (extended)    1983
DEPECHE MODE    Everything Counts (In Larger Amounts)    1983
DEPECHE MODE    Get the Balance Right    1983
DEPECHE MODE    Work Hard    1983
DEPECHE MODE    Work Hard (east end remix)    1983
FICTION FACTORY    (Feels Like) Heaven    1983
FRANKIE GOES TO HOLLYWOOD    Relax    1983
FRANKIE GOES TO HOLLYWOOD    Relax (sex mix)    1983
FUTURE WORLD ORCHESTRA    Just a Matter of Time    1983
HOWARD JONES    New Song    1983
HOWARD JONES    What is Love?    1983
INDUSTRY    State of the Nation    1983
LAID BACK    Elevator Boy    1983
LIME    Rendez vous on the Dark Side of the Moon    1983
MATIA BAZAR    Elettrochoc    1983
MICHAEL CRETU    I Obey    1983
MICHAEL CRETU    Today, Today    1983
MICHAEL CRETU    Total Normal    1983
NEW ORDER    The Beach    1983
O.M.D.    Telegraph    1983
PETE SHELLEY    Telephone Operator    1983
PETER SCHILLING    Major Tom    1983
REAL LIFE    Catch Me I'm Falling    1983
REAL LIFE    Send Me An Angel    1983
RE-FLEX    The Politics of Dancing    1983
SHANNON    Let the Music Play    1983
TALK TALK    Such a Shame    1983
TEARS FOR FEARS    Change    1983
THE TWINS    Ballet Dancer    1983
THE TWINS    Not The Living Kind    1983
THOMPSON TWINS    Love On Your Side (12 mix)    1983
YAZOO    And On    1983
YAZOO    Good Times    1983
YAZOO    Nobody's Diary    1983
YAZOO    Softly Over    1983
YAZOO    Sweet Thing    1983
YAZOO    Unmarked    1983


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!



A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.
ca-pub-3250028034952783