Spacesynth 2000-es évek vége, videoklipek, új hangzásvilág

Spacesynth 4. - A hangzásvilág is újjászületik

Spacesynth 2000-es évek vége, videoklipek, új hangzásvilág



Spacesynth előadók és lemezek a 2000-es évek közepén


Folytatódott a 2000-es évek elején felbukkanó előadók új sora. 2004-ben került Fellin-től a Space Journey a boltokba. Az ő polgári neve Stefan Olsson, svéd, és előzőleg a Melody Lane együttes tagja volt.

Az új évezredben Michiel van der Kuy újra együttműködött Rob van Eijk -kel, Area 51 névvel hoztak létre új „dalokat”. A régi barát Humphrey kiadta az új albumot Jupiter beyond címmel (2004). Sikeresek voltak Hollandiában és Németországban is, 2005-ben létrejött a második lemez is: Message From Another Time.


 


A változatosság kedvéért 2005-ben egy lengyel hölgy bukkant fel a spacesynth színpadán. Az ekkor még csak 20 éves Aleksandra Koszewska egy rock együttes gitárosa volt, mígnem 2000-ben létrejött a Vocoderion és ezzel a névvel jelentette meg Biomechanical Structure című albumát öt évvel később. Ezt a lemezt a szakma dark spacesynth-nek nevezte a hangzásvilága miatt.




Körülbelül 2007-ig töltögettem le a jobb spacesynth zenéket a hivatalos oldalakról, aztán már csak nagyon ritkán, mivel rengeteg van, ezért több újabb előadó nekem is új.

Space Joe-ról kevés információ található, mindenesetre Marko Löytynoja a valódi neve. Anosphere mögött Stefan Bieri áll, saját nevén 2002-től megjelent néhány zenéje válogatásalbumokon. 2007 áprilisában jelent meg az első lemeze, amelyet továbbiak követtek a következő években.



Spacesynth 2000-es évek vége, új hangzásvilág, vokálok



Andreas Mohr, vagyis Cyber Space is ebben az évben jelentette meg lemezét, amelyet még kettő követett 2008-ban és 2009-ben. Nála már előfordulnak vokálok az alap instrumetális szólamok mellett.

2008-ban lépett előtérbe a magyar Ernesto, első lemezét ingyenesen hozzáférhetővé téve az interneten (The New Spaceworld). Ezt követte a R-Evolution. Róla megtudhattok többet ezen az oldalon: Newspaceworld. Érdemes elolvasni a vendégkönyvben a dicsérő hozzászólásokat, mind magyar, mind külföldi részről.


 


Meg kell hogy említsem Tom Lacy-t is, ő egy bécsi DJ eredeti nevén Thomas Vymyslicky. Több válogatáslemezen való szereplés után 2009-ben adták ki saját lemezét Welcome To The Future címmel.

2008-ban felvettem (letöltöttem) egy klipet We Are The Robots címmel. Évszámként 2007, előadóként pedig a Hazel név szerepelt. A zene trance vegyítésű spacesynth volt, másik klipje a The Day We Left Earth ellenben már megmarad a műfaj keretein belül. Azóta kiderítettem, hogy Hazel egy dán illető, eredeti nevén Ketil Jensen.

Rengeteg zenét készített – főleg feldolgozásokat – amelyeket ingyenesen letölthetővé tett: Soundofhazel. 2010-ben megjelent 3 hivatalos albuma is, azonban ezek már a Sound Of Hazel előadónéven kerültek kibocsájtásra. Lemezeiben trance, synthpop vagy akár downtempo stílusokat is alkalmaz.
 
 

A Galaxy Hunter és a vokálos spacesynth 


Amikor 2008-ban meghallottam a Galaxy Hunter-t, először nem is hittem el, hogy vadonatúj együttesről van szó. Olyan volt mint egy álom. Magában hordozta mindazt a hangzást ami szép volt a nyolcvanas években. Úgyis olyan kevés volt az új zenék közt ami tetszett, a Space Ship One lett az egyik kedvencem. 
A Galaxy Hunter fenségesen vegyíti hangzásában a klasszikus italo disco, a dallamosabb szintipop és a spacesynth hangzást. Mivel a szövegnek is szerepe van a számok többségében, az együttes kiemelkedik a hasonló jellegű projektek közül és magára vonja a figyelmet.



 


Az első albumukon We Came From Space (2008) rengeteg csemege található, a régi és az új zenék kedvelői is örömmel forgathatják. Az együttes alapítója egy lengyel producer, zeneszerző és szövegíró Zbigniew Danielewicz, az énekese pedig a csodás hangú Monika Novak. Később Monika külön folytatta és helyére Aneta Antkowicz jött, aki A.M. Samurai -nak is énekelt. 
Bár talán nem volt akkora durranás, nekem a második albumuk is bejött (Sleeping Child 2009). Majd 2010-re áttértek a dallamos italo disco -hoz és kiváló zenéket készítettek más „vendégénekesekkel” is, mint pl. Tiziana Rivale. A Running High lemezzel a nyolcvanas évek italo hangzását csempészték be a mai hangszereléssel készült dalokba és ez nagyszerűen sikerült.
A Synthesizer Tribute To Depeche Mode (2009) lemezen spacesynth együttesek dolgozták fel a Depeche Mode hajdani slágereit. Az évtized végére Marco Rochowski létrehozta a Retronic Voice-t, amely eléggé változatos muzsikát produkál. Egy énekest is alkalmaz (Daniel Pettersson) és a dalok már az italo és a synthpop stílust is megjelenítik.


Depeche Mode zenék spacesynth stílusban
 

A 2010-es évek fordulójára a stílus – legalábbis részben – változott, egyre többen alkalmaznak vokált, és merítenek más stílusok hangjegyeiből is.
 


Spacesynth videoklipek


Ez az a terület ahol óriási elmaradások voltak a műfajban. Ugyanis a spacesynth zenében nem volt „divat” a klipkészítés. Ez mindenképpen hátrányt jelentett az ismertségnél. Az első nagy korszakban nem készítettek videoklipeket a zeneszámokhoz. A Youtube-on találhatunk ugyan régi klasszikusokat videoklipekkel, de a képanyagot utólag illesztették össze a zenével a rajongók, így ezek nem hivatalos, amatőr feltöltések.

Bár nem mindig a legjobb képanyagú videoklipek, néha egészen jól eltalálják a zenével való összhangot. Nekem is van jó néhány klip, főleg a kétezres évekből, amelyeknél nem könnyű eldönteni, mennyire valódi.(A.M.) Samurai Welcome In Space (2004) és Exploration (2005) videói már igazi spacesynth videoklipek. Electron 2006-os klipje a Lights of Stalingrad szintén egy jól elkészített, háborús felvételeket tartalmazó video.

Innentől kezdve már több előadó számaihoz készült filmanyag is. Az Interneten az utóbbi évektől egyre többet találkozni DJ Bjarki videóival. A svéd fotográfus spacesynth zenékhez készít video felvételeket, fényképei pedig Bjarki Mikkelsen néven jelennek meg.




 

Ajánlott cikkek: Synthwave zenék - szintihullám a 2010-es években
                         Michiel van der Kuy zenék, biográfia



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

4 megjegyzés:

  1. Üdv.

    Kiegészítések:
    Area51, nem Erik van Vliet-tel közös project, hanem Rob Van Eijk-kel (Előbbi producer, utóbbi zeneszerző is)
    Erik van Vliet soha nem szerzett zenét Laser Dance / Laserdance néven - Ezt Michiel-től tudom - egyébként ez volt vélhetően az oka Michiel-el való pereskedésének is, mivel Erik szinte mindenhol zeneszerzőként is feltüntette magát az LD albumokon.
    Discovery Trip album hang minősége és stílusa miatt is egyedi, mivel azon Huib,Rob és Michiel szerzeményei is szerepelnek (hang minőség ezért is olyan eltérő - sajnos negatív irányba)
    Laser Dance Ambiente albumát Michiel van der Kuij komponálta meg 1 nap alatt, édesapja emlékére (Nem Erik édesapjáéra)
    Az új LD album studió anyaga már elkészült, várható megjelenése 2018 április-május lesz, kiadó ZYX döntésétől függően. Lemez címe jelenleg Trans Space Express - de ez még változhat, ahogy az elöző Force of Order lemez címe is sokáig lebegtetve volt (Future Generation part two néven)

    Üdv
    Stier Péter
    MvdK Fan Club

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a sok információt! Valóban Rob van Eijk -kel közös az Area51, javítottam is. A Changing Times albumnál írtam (a másik cikkben), hogy 2 zeneszám Erik apja tiszteletére született, aki 1990 áprilisában hunyt el.

      Törlés
    2. Valószínűleg a két számban igazad van, és mivel ez "érzékeny" információ talán már soha nem fogjuk megtudni az "igazat".
      Igazság szerint gratulálnom kellene (és gratulálok is!), hogy ilyen szépen összefoglaltad ezt a kevesek által ismert zenei stilust.
      Ami lényeg, Michiel van der Kuij (vagy ahogy sokan hívják a Mester) él és virul... és megállás nélkül dolgozik valamin. Pár fontos dolgot még tudni kell róla: alapvetően komponista, és csak másod sorban producer. Plusz van magán élete és "civil" munkája is. Bár elég zárkózottan él - és e miatt nehezen is utolérhető - minden hasonló kezdeményezésnek örül, ami tovább viszi ezt a gyönyörű zenei vonalat, és nem hagyja azt feledésbe merülni. Közösségi oldalakon nem lelhető fel, ahol a nevével találkoztok ott valaki más van a háttérben - nem Ő. (ja és nincs menedzsmentje vagy ilyesmi)Ha megkeresel minket face-n (MvdK fan club), akkor küldök egy "exluzive" képet neked - jutalmul :)

      Üdv SP

      Törlés
    3. Köszönöm ismét a bensőséges információkat az alkotóról. Nem véletlenül írtam meg azt az összefoglaló cikket tavaly (Michiel van der Kuy zenék, biográfia) a munkásságáról, közben tisztában voltam vele, hogy csupán a zenekedvelők kis ezrelékét érdekli. Ők viszont örülnek, már ha idetalálnak.
      A Facebook keresője nem ad ki MvdK fan club -ot, így bejelöltem a neved.

      Törlés

Üzemeltető: Blogger.
ca-pub-3250028034952783