Spacesynth – Űrszintetizátor zene kialakulása, története

Spacesynth - Űrszintetizátor zene

Spacesynth – Űrszintetizátor zene kialakulása, története




Spacesynth zene története – a hőskor

 

Spacesynth zene meghatározása, kialakulása

 
Spacesynth zene az űr témák és a diszkó találkozása, mely a szintetizátorzene összekapcsolódása a sci-fi témákkal. A 70-es évek végén és 80-as évek elején népszerű tudományos-fantasztikus filmek, majd a klasszikus disco, és később az italo disco zenék hatással voltak a spacesynth zene stílusának kialakulására
Legelső találkozásaim eme műfajjal úgy estek, hogy rádiókban hírműsorok alatt, vagy műsorok közt időnként instrumentális zenét játszottak, ami roppant mód megfogott. Bosszantott, hogy a spacesynth -et csak aláfestő zeneként használják, vagy összekötő zeneként, illetve ha le is játsszák, akkor sem teljes terjedelemben.

1992-ben elkezdték reklámozni Laserdance lemezeit Magyarországon és meg is jelent öt, amelyek azonban egy kivételével régebben készültek. Két év múlva persze megvettem ezeket kazettán, de addig is kívánság és egyéb műsorokból sikerült rögzíteni néhányat. Akkor még nem tudtam, hogy hívják ezt a stílust, sőt azt sem, hogy a Laserdance név egy együttest jelöl.




De ne fussunk ennyire előre, nézzük az alapokat. A spacesynth stílus a nyolcvanas évek első felében alakult ki és mindmáig jelenlévő, sőt termékeny irányzat. Az Internet világméretű elterjedése óta ismert, hogy elég szépszámú rajongótábora van. Hangzásának alapját a szintetizátor adja, dallamos szólamok és nevéhez méltóan, főleg űrbéli témák alkotják. A spacesynth számok általában instrumentális jellegűek, de vokóder általi vokált is tartalmazhatnak.



Előzmények – a spacesynth stílus elődei, kifejlődése



A hetvenes évek második felében, amikor olyan filmek lettek népszerűek mint a Csillagok háborúja, vagy a Harmadik típusú találkozások, a sci-fi hatása a könnyűzenét is elérte. Az együttesek előadásaiban egyre gyakrabban tűntek fel robotikus formák és kellékek, lézerfények, futurisztikus öltözékek. Az „űrbeli” hangzásokra épített diszkózenét space disco-nak nevezték és az egyik legsikeresebb képviselője volt a francia Space együttes, de a Droids-ot is említhetném. Náluk a hagyományos disco hangzás mellett az elektronikus zenék sajátságai is fellelhetők voltak.

Aztán a nyolcvanas évek elején, amikor az italo hangzás kezdett kialakulni, az instrumentális zenét játszó italo disco együttesek bőven merítettek az imént említett stílusból. Először az italo disco részeként bukkant fel, mint annak vokál nélküli változata, mielőtt önállóvá vált volna. Később Európában space dance -nek, míg Amerikában már spacesynth -nek nevezték a rajongók.



A spacesynth zene kialakulása, kezdeteiHipnosis, Laserdance



Két országból származnak az első spacesynth-nek nevezhető felvételek, először is Olaszországból, majd Hollandiából. Még a nyolcvanas évek elején Stefano Cundari Parmában alapított egy együttest Hipnosis néven, Paul Sears és Ugo Solenghi csatlakozott hozzá, majd Angelo Bergamini is 1982-ben. Az együttes neve egyes lemezeken Hypnosis –ként is szerepelt. Stílusukat tekintve még nem csak space-t játszottak, hanem italo disco és elektronikus zenét is.


Hipnosis együttes
 


Anfrando Maiola (Koto) –val együtt rögzítették Vangelis klasszikusának, a Pulstar-nak a feldolgozását, amelyet kiadtak 1983-ban. Az együttes más zeneszámokat is feldolgozott, mint például az Oxygene. Ebből az időszakból számomra a legjobban a Droid c. felvételük tetszett, amely már hordozza magában az igazi spacesynth hangzást. A másik kedvencem az Argonauts (1984). A Hipnosis -nak egy albuma és három kislemeze jelent meg 1983-84 -ben, majd az eredeti tagok sorban elhagyták a formációt.


A másik olasz együttes Giorgio Spagna nevéhez fűződik, a neve: Cyber People. Az 1984-es Polaris című italo disco lemeze hazáján kívül csak Németországban jelent meg. De a következő, spacesynth dala - amely ugyanazon évben jelent meg először, de csak 1985-ben terjedt el a világon – a Void Vision már egész Európában és Dél-Amerikában is közkedvelt lett.

Időközben Hollandiában Erik van Vliet és Michiel van der Kuy által működésbe jött minden idők legsikeresebb spacesynth együttese, a Laserdance. Az első lemez (Laser Dance 1983) zenéjét még Fonny de Wulf szerezte W. Robson álnéven.

Közben Erik kitaníttatta Michiel-t – aki addig zongorista volt – a szintetizátorok és más stúdióeszközök kezelésére. Általa készült el a Goody’s Return 1984-ben szintetizátor és kézi dob által, amely sikeres volt.


 


Ezek után több más, nem spacesynth formációnál is közreműködtek, mint a Proof Of Energy, Beat Boys, Sisley Ferré, Eye To Eye, John Mendes, Gotcha!



Spacesynth története 80-as évek


1986-ban megjelenik a Cyber People következő spacesynth száma a Doctor Faustu’s, és a Why Not együttes Comet059 c. zenéje is tartalmazván a stílus jegyeit. A Laserdance kiadta a Humanoid invasion-t és ezzel újabb sikerszéria vette kezdetét.


 

1987-ben megjelent a Power Run kislemezen és egy album, a Future Generation amely régebbi remixeket és új számokat tartalmazott. Ez az eddigieknél is nagyobb sikert hozott. Azt hiszem ez az a lemez ami véglegesen megszerettette velem ezt a stílust, mindegyik zeneszáma kiváló és a hangzását imádtam. Még ebben az évben jelent meg a Michiel van der Kuy és Rob van Eijk nevével fémjelzett Power Machine formáció Don't Stop c. dala is.

Egyes Laserdance zenék, de több, az alkotók által alakított zenei formáció stílusa az általam electrodisco -nak nevezett stúdiólemezt adott ki a 80-as évtized második felében. 1987-ben Cundari kiadta a Droid 7”/12” változatát így a Hipnosis újra „felmerült”, ’88-ban a Pulstar/Oxygene -t is újra kiadták. Sajnos 1990-ben az együttes megalapítója rákban elhunyt.

93-ban Komjáthy Csak fiataloknak című rádióműsorából vettem fel az Űrutazók c. zeneszámot (sajnos csak mono-ban lehetett akkoriban). Ezt nagyon szerettem hallgatni, szinte magam is utaztam a végtelenen át, a spacesynth mindig is kiemelt a hétköznapokból. Ezt az űrszintetizátor zenét, melynek eredeti címe Space Travellers, 1988-ban alkotta a Proxyon. A zene létrehozása ezen együttes esetében is Michiel és Rob nevéhez fűződik.
 
 

Spacesynth zenék 80-as évek második fele, vége - Laserdance lemezek


Közben a Laserdance -nek megjelenik az első megamix lemeze, valamint az Around the Planet c. új album. Egy újabb sikeres kislemez, a Shotgun (Into the Night). A Laserdance borítóinak grafikusa, Edwin van der Laag létrehozta Huib Schippers-el karöltve a Syntech nevű projektet és 1988-ban megjelennek a Byt & E, valamint a Soundly Computed c. lemezek. Michiel van der Kuy egy másik spacesynth formációval is jelentkezett, melynek neve Rygar.


 

Ebben a munkában társa, Rob is segített, a zene hangzása egyfajta továbbvitele a Laserdance -nek Michiel stílusában. Rygarnak a Star Tracks (1988) és a Space-Raiders (1989) lemezei jelentek meg.

Laserdance megjelentette a Cosmo Tron -t és a következő megamix lemezt, amelynek érdekessége, hogy az azon szereplő Electro Based (space version) zenéje Edwin van der Laag nevéhez fűződik. A harmadik album is megjelent Discovery trip címmel, amelyen már az eddigiekhez képest változatosabb, sokrétűbb hangzásvilág jelenik meg, persze csak a műfaj keretein belül. Még ebben az évben (1989-ben járunk) megjelent a Proxyon-tól a Space hopper és a Syntech-től a By trial and error című album.

Koto a nyolcvanas évek elején-közepén sikeres italo és szinti előadó volt. 1989-ben azonban a német ZYX lemezkiadó megvásárolta a jogokat a Memory Records-tól (ahol az előadó lemezei megjelentek) és felkérte Michiel van der Kuy-t hogy folytassa a Koto név alatti zenegyártást. Ő remixelte Koto régebbi nagy slágereit, hozzátette saját szerzeményeit, és megjelent a Masterpieces, amely már hamisítatlan spacesynth zene volt, amelyet a rajongók azóta is a műfaj klasszikusai közt tartanak számon.



Koto Masterpieces lemez
 

  Ebben az évben megjelent kislemezen a Time is, majd 1990-ben az Acknowledge. A következő Koto albumon (Synthesizer World Hits 1990) sikeres filmek illetve sikeres (főleg elektronikus)előadók nagy slágereit dolgozta fel a spacesynth szellemében.

1990-ben megjelent a Laserdance harmadik megamixlemeze, amelyen van egy különleges szám, a Fall of the wall (DDR space mix), amely a berlini fal leomlásának emlékére készült. Boltokba került a The Challenge kislemez valamelyest újabb hangzású remixekkel, és az új album, a Changing Times. Ebben az évben hunyt el Erik van Vliet édesapja, ezért a lemezen két lassú tempójú spacesynth zeneszám is helyet kapott.



Laserdance Changing Times lemez
 

Folytatás: Spacesynth - lassú hanyatlás a 90-es években



Spacesynth zenék lista 1983-1990



HIPNOSIS (HYPNOSIS)    Borhaz    1983
HIPNOSIS (HYPNOSIS)    Droid    1983
CYBER PEOPLE    Void Vision    1984
HIPNOSIS (HYPNOSIS)    Argonauts    1984
HIPNOSIS (HYPNOSIS)    Windland    1984*(italo disco-spacesynth)
CYBER PEOPLE    Doctor Faustu's    1986
LASERDANCE    Humanoid Invasion    1986
WHY NOT    Comet 059    1986* (italo disco-hi nrg-spacesynth)
LASERDANCE    Goody's Return (1987 version)    1987
LASERDANCE    Digital Dream    1987
LASERDANCE    Fear    1987
LASERDANCE    Fear (remix)    1987
LASERDANCE    Future Generation    1987
LASERDANCE    Laser Fear    1987
LASERDANCE    Power Run    1987
LASERDANCE    Space Dance    1987
POWER MACHINE    Don't Stop    1987
GINA       Let Me Free (dance version)    1988
LASERDANCE    Around the Planet    1988
LASERDANCE    Battle Cry (remix)    1988
LASERDANCE    Electro Based (space version)    1988
LASERDANCE    Excitation    1988
LASERDANCE    Final Zone    1988
LASERDANCE    Laserdance ('88 remix)    1988
LASERDANCE    Mars Invaders (remix)    1988
LASERDANCE    My Mine    1988
LASERDANCE    Shotgun - Into the Night (remix)    1988
LASERDANCE    Shotgun - Into the Night (spacemix)    1988
LASERDANCE    You And Me    1988
LASERDANCE    You And Me (remix)    1988
LASERDANCE    Megamix Vol. 1.    1988
PROXYON    Space Travellers    1988
RYGAR    Star Tracks    1988
SYNTECH    Byt & E    1988
SYNTECH    Soundly Computed    1988
LASERDANCE    Cosmo Tron (light speed version)    1988
LASERDANCE    Cosmo Tron (remix)    1988
LASERDANCE    Cosmo Tron (space version)    1988
LASERDANCE    Endless Dream    1988
LASERDANCE    Trip to Destroy    1988
BEAT BOYS    Space Dream    1989
KOTO (2)    Chinese Revenge (89'mix)    1989
KOTO (2)    Japanese Wargame (master mix)    1989
KOTO (2)    Minoan War    1989
KOTO (2)    Time    1989
KOTO (2)    Time (dance mix)    1989
KOTO (2)    Plain    1989
KOTO (2)    Visitors (The alien mix)    1989
LASERDANCE    Brain Mission    1989
LASERDANCE    Discovery Trip    1989
LASERDANCE    Flying Planet    1989
LASERDANCE    The Challenge (remix)    1989
LASERDANCE    The Challenge (space version)    1989
LASERDANCE    The Challenge (vocoder version)    1989
LASERDANCE    Time Zone    1989
LASERDANCE    Megamix Vol. 2.    1989
PROXYON    Space Hopper    1989
RYGAR    Spaceraiders    1989
SYNTECH    Discontented    1989
SYNTECH    Reaction    1989
SYNTECH    We Won't Be Long    1989
KOTO (2)    Acknowledge    1990
KOTO (2)    Crockett's Theme    1990
KOTO (2)    Equinox Part V.    1990
KOTO (2)    Eye of the Tiger    1990
KOTO (2)    James Bond Theme    1990
KOTO (2)    Moonlight Shadow    1990
KOTO (2)    Oxygene IV.    1990
KOTO (2)    Pulstar    1990
KOTO (2)    Rambo I Theme    1990
KOTO (2)    The Captain of Her Heart    1990
KOTO (2)    The Force    1990
KOTO (2)    Trans Europe Express    1990
KOTO (2)    Wonderful Land    1990
LASERDANCE    A Night out in Tomorrowland    1990
LASERDANCE    Brainstorm    1990
LASERDANCE    Escape From the Forbidden City    1990
LASERDANCE    Fall of the Wall (DDR space mix)    1990
LASERDANCE    Fly Trough the Galaxy    1990
LASERDANCE    The Great Wall    1990
LASERDANCE    The Reunion    1990
LASERDANCE    The Megamix (Megamix vol. 3.)    1990



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

3 megjegyzés:

  1. jo poszt, szep munka, gratulalok! magam is kedvelem eme mufajt, s ennek megfeleloen ezen stilus gyongyszemeivel terhelem a google, inc. szervereit.

    http://www.youtube.com/user/ANySyNTH

    udv:
    -ANySyNTH-

    VálaszTörlés
  2. Jó kis zenék vannak a Youtube oldaladon.Van néhány amelyet nem is ismertem.Oda még vissza fogok térni.
    Köszönöm az információt!

    VálaszTörlés

Üzemeltető: Blogger.
ca-pub-3250028034952783