„SPAGETTIZENÉK” A CSÚCSON – SPENCER-HILL FILMEK ZENÉI

Spencer-Hill filmek zenéi
 Spencer-Hill filmek zenéi


 

 
Kezdetben Bud és Terence filmjeiben három dolog fogott meg: a cselekmény, a csodás tájak, és a pazar zene. Nem sokan lehetnek akik még egyet sem hallottak eme szerzemények közül, bár a rádiók javarészt csak néhányat játszottak akkoriban. 

    
Az első zeneszerző akit velük kapcsolatban megemlítek, az Franco Micalizzi. Ő néhány kevésbé ismert filmzene után 1970-ben írta meg Az ördög jobb és bal keze c. film zenéjét. Ez meghozta számára a sikert és a hetvenes években már sorra termelte a filmzenéket. Párosunknál a Nyomás utána (1983) , és a Nincs kettő négy nélkül (1984) filmek zenéjénél bukkant fel ismét.

     A második aki szóba jöhet, az nem más mint Ennio Morricone, akit már bemutattam az előző filmzenei cikkben. Az ő nevéhez fűződik a Nevem senki (1973) sajátos és fülbemászó westernzenéje. De ezzel nem ért véget az ő szerepe, mert Terence Hill filmje után hét éve, egy másik westernvígjátéknak, a Bud Spencer főszereplésével készült Aranyeső Yuccában (1980) is ő készítette a filmzenéjét.

     
Van két fickó, akik testvérek és rengeteg Spencer és Hill film zenéjét szerezték. Igen, Guido és Maurizio de Angelisről van szó. Itt mindjárt meg is említem, hogy együttesként ők Oliver Onions néven is futottak, s többek közt ezen név alatt futott a Sandokan c. sorozat főcímdala.

     Az ördög jobb és bal keze 2. részét (1971) már ők jegyzik, csakúgy, mint az 1972-es filmet, amit ahány ország, annyi címen fordítottak le, magyarul Mindent bele fiúk! (tv) És Gyémántvadászok (VHS)címmel is ment. Ez utóbbi zongorajátéka is a fejemben maradt, de ami a legtöbb embernek eszébe jut, az a Dune buggy c. szám (Különben dühbe jövünk 1973) ez a popsláger gyakran játszott szám volt valaha. Ugyanebből a filmből a Lalalalalalla 


szintén nagyon ismerős lehet mindenki számára, ugyanis ez az a jelenet amikor Bud a kórusban énekel. A következő évben volt egy másik film, amelynek a zenéje már sokkal visszafogottabb, ez ugyancsak két címen futott itt Magyarországon, Fordítsd oda a másik orcádat (tv) és Morcos misszionáriusok (VHS).


 Piedone Hongkongban zene
A Piedone Hongkongban c. film soundtrack-je

    
Időközben a Piedone filmekhez is megadták az alávalót, az a jellegzetes dallam még most is a fülemben cseng. És itt mintegy közbeszúrom, hogy ó az 1976-os Kabir Bedi film, A fekete kalóz zenéjét is ők alkották meg.

    A hetvenes évek második felében már valamivel diszkósabb zenéket alkottak a fivérek, némi jazzes-funkys jelleggel. Ilyen a Bűnvadászok (1976), és az És megint dühbe jövünk (1978). Közben persze Spencer „egyszemélyes” filmjeit is ellátták, ilyen volt az Akit buldózernek hívtak (1978). A seriff filmek (Seriff az égből 1979, A seriff és az idegenek 1980) sokoldalú, változatos, egyszerre dallamos, fülbemászó és néha elektronikus zenéje annyira tetszett, hogy már csak ezért is kedvem támadt a filmekhez.

     Az 1981-es évben született meg a Banános Joe dala is. Ebben a filmben Maria Langner is énekelt (I wanna believe).

     1982-ben aztán a Bombajó bokszoló következett, benne az egyik legismertebb zeneszám a Fantasy.
   
Azért az Én a vízilovakkal vagyok (1979) muzsikája se kismiska!Ennek a filmnek a zenéjét Walter Rizzati szerezte, a vidám dallama nem könnyen felejthető (fentebb hallgathatod).

     Következzék egy újabb testvérpár, ők a hetvenes évek második felében La Bionda néven sikeres diszkóslágereket gyártottak, de D.D. Sound néven is működtek. A nyolcvanas évektől aztán Carmelo és Michelangelo La Bionda néven filmzenekészítésbe kezdtek.

     Először a Szuperzsaru (1980) című Terence Hill filmhez készítettek zenét, amelynek hanghordozóján The Oceans előadónéven szerepelnek. Ezek után jött az 1981-es nagy durranás, a Kincs ami nincs, amelynek zenéi a lélegzetelállító tájak és humoros történet mellett rendkívül népszerűvé tették ezt a filmet. A Movin’cruisin’ volt a film címdala.

Ami nálam százszázalékos telitalálat volt, az a Szuperhekusok (1985)zenéje. Nagyon pörgős, modern diszkó. A főcímzene megtalálható, azonban az a zene amely a végén csendül fel, a Cantata, még a Youtube-on is csak a film végi egyperces változatban található meg. Borzasztóan tetszik a zeneszám, de sehol sem bukkantam a nyomára az egész neten, sőt írás is alig található és semmi nyom, hogy kiadtak volna a filmről CD-t. Az viszontbiztos, hogy a szám folytatódik, csak hát ennél a filmnél rövid a felirat sorozat a végén.

Utólagos megjegyzés 2017: Közben végre felkerült a teljes verzió:


                                   

  
Miután abbahagyták a közös filmezést, csupán néhány film zenéje maradt meg bennem az utána következőkből. Az Aladdin (1986) zenéjét Fabio
Frizzi
szerezte,


 Aladdin filmzene
Az Aladdin soundtrack-je
 
a Keményfejű (1987) zenéjét pedig Mauro Paoluzzi. Ez utóbbi filmből Nicolette LarsonLet me be the one c zeneszáma a kedvencem. A csodás hangú hölgy sajnos 1997-ben 45 évesen elhunyt.(ld.: Előadók, akik fiatalon távoztak).


 A keményfejű filmzene
A keményfejű c. film soundtrack-je

 
Az utolsó film amelynek a zenéje hatást gyakorolt rám, az Bud Spencer 1991-es filmjének ,a Fél lábbal a paradicsomban –nak a zenéje, amelyet Giancarlo Bigazzi szerzett.

A filmekről bővebben: Bud Spencer Terence Hill filmek

Íme a lista a zeneszerzőkkel és a hozzájuk kapcsolódó filmekkel:
(Nem szerepel minden egyes filmje Spencernek vagy Hillnek a listában.)


Alfio Contini
Isten megbocsát, én nem (1968)

Angelo Francesco Lavagnino
Ezer pofon ajándékba (1968)


Carlo Rustichelli

Bosszú El Pasóban (A pirinyó, a behemót és a jófiú) (1968)

Csizmadombi fenegyerek (Akik csizmában halnak meg) (1969)

Franco Micalizzi

Az ördög jobb és bal keze (1970)

Nyomás utána (1983)
Nincs kettő négy nélkül (1984)

Gino Peguri 

Kalózok háborúja (Fekete kalóz) (1971)

Guido & Maurizio De Angelis

Az ördög jobb és bal keze 2. (1971)

Mindent bele fiúk (Gyémántvadászok) (1972) (Oliver Onions)
Vigyázat, vadnyugat (1972)
Az angyalok is babot esznek (1972)
Piedone a zsaru (1973)
Különben dühbe jövünk (1973) (Oliver Onions)
Fordítsd oda a másik orcádat is (Morcos misszionáriusok) (1974)
Piedone Hongkongban (1975)
Zsoldoskatona (1975)
Bűnvadászok (1976)
Piedone Afrikában (1978)
Akit buldózernek hívtak (1978) (Oliver Onions)
Charlestone (1978)
És megint dühbe jövünk (1978)
Seriff az égből (1979) (Oliver Onions)
Piedone Egyiptomban (1979)
A seriff és az idegenek (1980)
Banános Joe (1981)
Bombajó bokszoló (1982) (Oliver Onions)
Atyai pofonosztó (2001)

Luis Enriquez Bacalov
Vadnyugati Casanova (1972)


Ennio Morricone

Nevem: Senki (1973)

Egy zseni, két haver, egy balek (1975)
Aranyeső Yuccában (1980)

Walter Rizzati
Én a vízilovakkal vagyok (1979)

Carmelo & Michelangelo La Bionda
Szuperzsaru (1980) (The Oceans)

Kincs ami nincs (1981) (The Oceans)
Rabló-pandúr (1982)
Szuperhekusok (1985)

Pino Donaggio

Don Camillo (1983)

Bunyó karácsonyig (1994)

Fabio Frizzi

Aladdin (1986)


Mauro Paoluzzi

A keményfejű (1987)


Giancarlo Bigazzi

Fél lábbal a paradicsomban (1991)Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.